BEELDENDE KUNST

Almere..

Amersfoort

Het Centrum Beeldende Kunst (Breestraat 1) toont schilderijen van de Utrechtse kunstenaar Joris van der Horst, die de Koninklijke Subsidie 1999 won. In zijn werk staat het berglandschap van Centraal-Azië centraal. Tot en met 26 maart.

In het Armando Museum schilderijen van Armando uit de tweede helft van de jaren '80. 'Waldgefühl', t/m 12 maart.

Amstelveen

In het Cobra Museum voor Moderne Kunst Van Kandinsky tot Corneiller, een overzicht van de geschiedenis van de linoleumdruk, t/m 27 februari.

Amsterdam

Vanaf Valentijnsdag Erotic Art Show in Galerie Parade (Prinsengracht 799), met werk van o.a Francis Bacon, Jan Cremer, Marlène Dumas, John Lennon, Mel Ramos, Andy Warhol, David Salle, Rob Scholte en Tom Wesselman, t/m 5 maart.

'No fiction?' toont fotowerk van Axel Hütte, Jörg Sasse en Edwin Zwakman, t/m 11 maart in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317.

In Canvas International Art (Lijnbaansgracht 319) fotowerk van de Japanner Hiroyuki Matsukage. De gestileerde foto's gaan over onvergankelijke thema's als liefde, begeerte, dood en lust. Van 12 februari t/m 4 maart.

De SBK kunstuitleen Amsterdam organiseert in de vestiging Beelden Bickerseiland de tentoonstelling 'Hoop - Hopen' met beelden, wandkleden en werken op papier van Arjanne van der Spek. Tot en met 12 maart.

By Accident laat werk zien van o.a. Ellen Boersma, Marika Bredler, Walter van Broekhuizen en William Speakman. Tijdens de opening op 12 februari doet Marco Paulo Rolla de performance 'Comfortable'. Tot en met 11 maart in Loerakker Galerie, Keizergracht 380.

In een serie van zeven tentoonstellingen van Jos den Brok in Initiatief Kunstmassief 'Huis van Angst' - portretten (fotografie, werk op papier en paneel). Kanaalstraat 149b, t/m 20 februari.

In de nieuwe tentoonstellingsvleugel van het Van Gogh Museum: 'Jugendstil in woord en beeld - geïllustreerde dichtkunst rond 1900'. Een tentoonstelling met boeken en tijdschriften vervaardigd door Duitse en Oostenrijkse Jugendstilkunstenaars. Tot en met 7 mei. Ook nog te zien: schilderijen en kunstvoorwerpen op de tentoonstelling Praag 1900: poëzie en extase, t/m 26 maart.

In De Appel (Nieuwe Spiegelstraat 10) de tentoonstelling Unlimited.nl-3. De kijk van de Sloveense gast-curator Zdenka Badovinac op de hedendaagse kunst. Werk van Carlos Amorales, Harmen de Hoop, Renée Kool, Nebosja Seric Soba en Joost Conijn. Tot en met 19 maart.

Stedelijk Museum: schilderijen, prenten en tekeningen van Arnulf Rainer, t/m 2 april; Han Schuil ('58) schildert op aluminium en als onderwerp kiest hij veelal gebouwen, huizen en wegen. Tot en met 12 maart in het Stedelijk zijn eerste overzichtstentoonstelling; in Rond 1930 presenteert het museum werken uit de collectie die in het interbellum zijn gemaakt. Schilderijen, beelden en toegepaste kunst tot eind maart. In kabinet Overholland 25 werken op papier, waaronder gouaches, van Thomas Schütte, t/m 19 maart.

Kunst van de islam, t/m 24 april in de Nieuwe Kerk. Arabist en directeur van het Hermitage Museum, Michail Piotrovski, vergaarde uit collecties over de hele wereld meer dan 300 kunstschatten: geschriften, keramiek, tapijten, schatten en meer.

In galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, zelfportretten van Lise Haller Baggesen en collages en schilderijen van Houcine Bouchiba.

In het Rijksmuseum, t.g.v. het 200-jarig bestaan van het museum, de tentoonstelling Rond 1900 met hoogtepunten uit de 'Tweede Gouden Eeuw', waaronder werken van Van Gogh, Mondriaan, Israëls, Breitner, Witsen, Toorop en vele anderen (t/m 9 april). Voorts t/m 11 april miniatuurschilderingen uit India, t/m 26 maart Amsterdams goud en zilver, het complete bezit van het Rijksmuseum; t/m 25 juni de collectie van het Koninklijk Museum ten tijde van Lodewijk Napoleon, 160 topstukken die een beeld geven van de kiem van de huidige collectie.

Assen

In het Drents Museum (Brink 1) gaat dit weekeinde jong! 1950-1990 open, een tentoonstelling over jongerencultuur en stijl in Nederland met video-adventures van Marcel Wouters. Tot en met 7 mei. Tegelijkertijd is in het Schielandhuis (Korte Hoogstraat 31) in Rotterdam jong! 1990-2000 te zien. Ook t/m 7 mei.

Bergen

Museum Kranenbergh heeft een tentoonstelling ingericht rond kunstenaars die zich rond 1900 in Bergen vestigden. Tot en met 7 mei.

Den Bosch

Artis (Boschveld 471) toont werk van Charlotte Koopman en Lisa Jeannin op de tentoonstelling 'The Sailor Syndrome' (t/m 2 maart).

De voorjaarstentoonstelling van het Noordbrabants Museum staat in het teken van 'Meesters van het Zuiden - barokschilders rondom Rubens'. Naast werken van Rubens, Van Dyck en Jordaens, ook schilderijen van hun leerlingen. Tot en met 7 mei.

Den Haag

In kader van de serie Tijd is in galerie .1646 (Boekhorststraat 125) werk van kunstenares Jacqueline Floor te zien. Onder meer de installatie '('n) Ruimte op reis'. Tot en met 27 februari.

In Galerie Ramakers vanaf 13 februari beelden van Jan van Munster en schilderijen van Tomas Rajlich. Toussaintkade 51, t/m 12 maart.

Galerie Van Kranendonk (Westeinde 29) opent 13 februari de groepstentoonstelling Dierbaar, met kunstwerken over het dier. T/m 23 maart.

In Museum Het Paleis de door het Gemeentemuseum georganiseerde tentoonstelling 'Passie en devotie - Barok uit Ecuador'. Sculpturen en schilderijen uit de 17de en 18de eeuw uit de zogenaamde School van Quito. Tot en met 11 juni.

Eindhoven

Presentatie Rampendagen van Jop Horst en Florian Göttke van het kunstenaarsinitiatief De Fabriek (Baarsstraat 38). Zaterdag 12 februari vanaf 19.30 en zondag 13 februari, van 13 tot 17 uur.

In presentatieruimte De Overslag (Hofstraat 89) de installatie 'Wit - de ruimte als drager' van Catrien Vugts. Tot en met 20 februari.

De Witte Dame (Emmasingel 20) presenteert CTRL-SPACE van JODI. Het computerkunstwerk is een 'gedeconstrueerde' versie van het spel Quake 1. Tot en met 27 februari; ook te vinden op de website ctrl-space.jodi.org

'Ruimschoots' in Galerie Willy Schoots (Willemstraat 27) bestaat uit tekeningen en schilderijen van Frank van Hemert. Tot en met 19 maart.

Gorinchem

Een tentoonstelling over geluid en beweging in de beeldende kunst, Winterkermis, in het Gorcums Museum. Opblaasobjecten, orkestmachines, sprekende installaties, tot en met 19 maart.

Groningen

In het Groninger Museum genre- en themaschilderijen van Jozef Israëls, t/m 5 maart. Ook, t/m 4 juni, Haks was here! 5 jaar Groninger Museum, de eigen collectie eigentijdse kunst en design. Met werk van Keith Haring, Inez van Lamsweerde, Georg Baselitz en Anton Corbijn.

Haarlem

De installatie 'De schaapskudde' van de Israëlische kunstenaar Menashe Kadishman bestaat uit honderden schilderijen van schapenkoppen. In De Vleeshal van het Frans Halsmuseum, t/m 2 april. In de Verweyhal van het museum: Honderd jaar moderne kunst uit de collectie van het Frans Halsmuseum t/m 4 juni. Grote Markt 16.

In De Vishal 'Het zevende kontinent', een expositie van Margreet Bouman. Grote Markt 20, t/m 28 februari.

In het Teylers Museum: De versierde mens, over de kunst van het tatoeëren, t/m 19 maart.

Heerlen

In het Stadhuis, t/m 3 maart de Van Zeil Collectie, werken door kunstenaars uit Limburg, zoals Paul Drissen, Romy Finke, Fransje Killaars e.a.

Hilversum

Sweet Dreams (are made of this) is een presentatie van nieuw werk van Liesbeth Abbenes, Maria Finn, Alan Michael, Arnold Mosselman, Jan Rothuizen en Hayley Tompkins. Tot en met 20 februari in Exedra, Langestraat 52.

Laren

In het Singer Museum schilderijen, tekeningen en litho's van Adriaan Lubbers, t/m 20 februari. Voorts in het museum: schilderijen van Han Mes uit de afgelopen vijf jaar, tot en met 5 maart.

Leeuwarden

'Übermalte Lithographien', oftewel 'Overgeschilderde Lithografieën' van Günther Tuzina in het Fries Museum, t/m 2 april. Verder in het Fries Museum: een overzicht van het oeuvre van Leo van Gestel, aan de hand van zijn 'werken op papier', t/m 26 maart; tekeningen, schilderijen en sculpturen van Erik van Lieshout en Bill Breckenridge, t/m 20 februari; installatie van Wapke Feenstra, 'Krekt Sa', t/m 19 maart.

Leiden

Ideal Places toont 'kleurboek'-schilderijen van de Britse kunstenaar Melanie Jordan. In haar schilderijen maakt zij ook gebruik van kleurplaten en afbeeldingen van handleidingen. Tot en met 17 maart in de LAK galerie, Clevelingaplaats 1.

Boeddhabeelden, schilderijen, kleding uit Bhutan in het Rijksmuseum voor Volkenkunde, t/m 30 april.

In het Rijksmuseum van Oudheden Ritueel en schoonheid - antieke meesterwerken uit het Miho Museum, Japan. Tot en met 19 maart.

Kunst uit de 19de-eeuwse Japan uit drie Leidse musea wordt getoond door museum Naturalis, onder de titel Museum Dejima. Tot en met 12 maart.

Middelburg

Tot en met 12 maart in de Kabinetten van de Vleeshal (Zusterstraat 7) een tentoonstelling van fotografe Hellen van Meene.

Nijmegen

Tot en met 19 maart in Museum Het Valkhof de expositie Oogdwalen over de 'passie van het tekenen'. Met werk van onder anderen Kamagurka, Joost Zwarte, Peter Pontiac, Thomas van der Linden en Wim Konings.

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een boek met 42 etsen van Salvador Dalí aangekocht. Ook zijn deze etsen losbladig verworven. De aanwinsten worden t/m 21 mei tentoongesteld.

In de Kunsthal, de tentoonstelling over Star Trek, Federation Science, tot en met 2 april; Kunstgerechten, Japanse food samples van kunststof, keramiek en plastic, t/m 28 mei.

Sittard

Op de tentoonstelling 'Flos' in Het Domein zijn foto's te zien, een installatie en een videowerk van Roy Villevoye, en schilderijen van Norbert Schwontkowski. Tot en met 26 maart.

Utrecht

Schilderijen van Jim Harris, Peter Lelliot en Dirk Jan Jager onder de titel 'Objects on the ground' in Begane Grond (Lange Nieuwstraat 2). Tot en met 27 februari.

In het Catharijneconvent t/m 26 maart Middeleeuwse schilderijen met het thema leven na de dood.

Prenten in serie, t/m 25 februari in Grafisch Atelier Utrecht, Plompetorengracht 4.

In het Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106, de expositie 'Onnozele kinderen van Bethlehem' van Krien Clevis, waarin hij gebruik maakte van de collectie alcoholpreparaten van het museum (tot en met 21 mei).

In het verbouwde en nieuw aangeklede Centraal Museum de topstukken uit de collectie plus de aanwinsten van de afgelopen anderhalf jaar, zoals werken van Viktor & Rolf, Alexander van Slobbe en Niels Klavers. Tot en met 12 maart.

Zeist

Sieraden, objecten, tekeningen en foto's van de Koreaanse kunstenaar Lee Eun Young in Galerie In de Praktijk (Renesselaan 40). Tot en met 20 februari.

Meer over