BEELDENDE KUNST

Almelo..

Kunsthal Hof 88, Elizabethhof 2, presenteert 'Kleur en Vorm': keramiek van Gert-Jan van der Stelt, Beatrijs van Rheeden, Zamira Jonker, Frans Ottink, Anita Manshanden en Esther Stasse, en schilderijen van Kris Linders. Van 9 september t/m 15 oktober.

Almere

De Paviljoens (Odeonstraat 5): in Ideas for Living presenteert curator Jan-Willem Poels variaties op het dagelijks leven. Zo is er onder De Paviljoens een vlooienmarkt voor en door kinderen gebouwd (een idee van Alicia Framis) en bedacht Carlos Amorales een alternatieve manier om huwelijken op te luisteren. Verder bijdragen van kunstkoks Chiko & Toko en Orgacom. In de Galerij architectuurfoto's van Almere door Marin Kasimir. Van 9 september t/m 11 november.

Amsterdam

Recente schilderijen van Jo Heijnen bij Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, van 7 september t/m 1 oktober.

Galerie Metis heeft onderdak gevonden bij Galerie Espace aan de Keizersgracht 548, waar ze onafhankelijk van elkaar blijven werken. Metis-Nl opent op 8 september met portretten van Willem Sanders. Tot en met 1 oktober.

Fotowerken van Sonja Braas bij Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, van 9 september t/m 7 oktober.

Eggnog is een presentatie van Stichting Nieuw en Meer, een collectief van kunstenaars, vormgevers en bedrijven in het voormalig legerdepot aan de Nieuwe Meer (Oude Haagseweg 51). Op 9 en 10 september van 12 tot 18 uur. Zaterdag is er vanaf 22 uur een feest.

Bij Collection d'art, Keizersgracht 516, schilderijen en gouaches van Toon Teeken en tekeningen en monotypes van Kees Buurman. Van 9 september t/m 11 november.

De Amsterdamse kunstenaars Lara Schnitger en Matthew Monahan hebben het afgelopen jaar gewerkt in een gastatelier van het Center for Contemporary Art in Kitakyushu in Japan. De vruchten daarvan worden van 10 september t/m 22 oktober gepresenteerd in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam aan de Rozenstraat 59. 'Een ware fantasmagorie' aldus het bureau.

Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, presenteert 'Birkenau I', een monumentaal schilderij uit de serie '5 Schilderijen over geweld' van Ronald Ophuis; in de achterruimte een fotoinstallatie van Han de Vries. Tot en met 4 oktober.

Van Gogh Museum: De wereld van Montmartre is een tentoonstelling over de beroemde Parijse kunstenaarswijk, de bakermat voor stromingen als dada, surrealisme, fluxus en performance art (t/m 24 september); Reflecties, Japan en Japonisme toont kunstwerken van Van Gogh, Rousseau, Bracquemond en de gebroeders Fenton, t/m 17 september.

Stedelijk Museum: nachttekeningen uit Zelfportret als gebouw, recente werken op papier van Marc Manders in Kabinet Overholland. Van 9 september t/m 15 oktober; schilderijen en prenten van A.R. Penck, en etsen, litho's en houtsneden van Asger Jorn, t/m 12 november; recente aanwinst van Gilbert & George, nieuwe schilderijen van Jörg Immendorff en beelden van Roos Theuws, t/m 19 november.

Rijksmuseum: Rembrandt in alle staten toont 200 etsen van Rembrandt (t/m 8 oktober); Glorie van de Gouden Eeuw, Nederlandse topstukken uit de 17de eeuw: schilderijen, beeldhouwkunst en kunstnijverheid, t/m 17 september.

Dalfsen

Een 100 kilometer lange kunstroute, opgesplitst in drie delen, is deze nazomer uitgezet door het Vechtdal. Van Dalfsen tot aan het Duitse Nordhorn zijn op onverwachte plaatsen, binnen en buiten, kunstwerken opgesteld. Ontmoetingen, van 9 september t/m 14 oktober. Informatie: tel. 0523-262000 (www.vechtdalkunst.nl).

Den Haag

Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, viert haar 40-jarig bestaan met drie tentoonstellingen: '40 jaar Nouvelles Images, Part I, II en III'. In het eerste deel exposeren Armando, René van den Broek, Anne Feddema, Paul Klemann, Lucassen, Ronald Noorman, Jan van der Pol, Jean-Marc Spaans, Elizabeth de Vaal, Auke de Vries en Eduard Wind. Tot en met 11 oktober. Deel II en III volgen in oktober en december.

Gemeentemuseum: een omvangrijke opstelling van grafiek en tekeningen van de Nederlandse graficus M.C. Escher (1898-1972), t/m 8 oktober.

Diepenheim

Kunstvereniging Diepenheim viert het 10-jarig bestaan met een jubileumtentoonstelling. De afgelopen tien jaar exposeerden een veertigtal leden van de vereniging. Voor het jubileum kozen zij ieder een kunstenaar uit de volgende generatie uit, die samen t/m 1 oktober in Diepenheim hun werk presenteren.

Dordrecht

Bij Teekengenootschap Pictura, Voorstraat 190, 'Sterk als staal, geduldig als papier': tekeningen van Simon Benson, Olphaert den Otter, Ewoud van Rijn, Margit Rijnaard, Wim Smits en Menno van der Weerd. Van 8 september t/m 5 oktober.

Groningen

Groninger Museum: de Britse kunstenaar Marc Quinn gebruikt de kunst om zijn lichaam te ontgiften, te ontdoen van de zeven 'hoofdzonden'. 'Emotional detox: The Seven Deadly Sins', t/m 31 oktober.

Haarlem

Bouwmarkten zijn een grote inspiratiebron voor Petra Boolman, die in De Vishal aan de Grote Markt haar tekeningen en beelden toont. Van 9 september t/m 2 oktober; in de kleine zaal 'Limits' van Peter de Vogel.

Leeuwarden

Fries Museum: in De Zilveren Eeuw toont het museum Fries 17de-eeuws pronkzilver (van 9 september t/m 7 januari); Auke Sonnega (1910-1963) was een fervent schilder van Indië (van 9 september t/m 26 november).

Een week voor het World Wide Video Festval in Amsterdam vindt MediArt Festival plaats, de opvolger van het Internationaal Kunstvideofestival. Van 7 t/m 23 september in Theater Romein in Leeuwarden en Museum Smallingerland in Drachten. Het festival is breder in zijn opzet geworden en biedt behalve mediakunstwerken van o.a. Pawel Lozinski, Jorg Wolff, Karl Cheung en Maya Yonesho, videoinstallaties van Eli Steinberg, Irene Ip en Michiel Jozef Koelink. Opening in Theater Romein, vanavond om 20.30 uur met premières van Lin de Mol en André de Jong. In Drachten wordt het festival vrijdag geopend.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: werk van Elja-Liisa Ahtila, Miroslaw Balka, Oladélé Ajiboyé Bamgboyé, Carsten Höller, Pedro Cabrita Reis en Luc Tuymans, de zes genomineerde kunstenaars voor The Vincent van Gogh Bi-annual Award for Contemporary Art, een nieuwe prijs voor Europese kunstenaars. De winnaar wordt op 12 september bekendgemaakt. De tentoonstelling duurt nog t/m 24 september.

Purmerend

Het werk van Alet Pilon gaat over aankleden, bedekken, verbergen en verleiden. Museum Waterland, Kaasmarkt 16, toont haar objecten en een installatie. Van 8 september t/m 15 oktober.

Rotterdam

Natuurmuseum Rotterdam (Westzeedijk 345): water, algen en kroos zijn de ingrediënten van de fotowerken en installaties van Krystyna Ziach. Van 8 september t/m 5 november.

Daan van Golden exposeert bij Brutto Gusto, bloemenwinkel van Geer Pouls aan de Nieuwe Binnenweg 160a. Van 10 september t/m 20 oktober.

Tilburg

Stichting De Pont: 200 tekeningen en 50 aquarellen van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter, t/m 8 oktober.

Pepijn Verhoeven werkte de afgelopen weken in het gastatelier van De verschijning aan de Lancierstraat 42. De tentoonstelling Dazzle painting is het resultaat van zijn inspanningen, t/m 17 september.

Veere

In de deel 3 van de serie Godsgeschenken in de Grote Kerk werk van Gerrie Starreveld, Jan van der Veer, Wout Herfkens en Coen Vernooij. N.B. de expositie wordt meteen na de opening, zaterdag om 15 uur, ontmanteld en gaat pas op 26 september weer open (t/m 29 oktober).

Vlissingen

Op de tentoonstelling Centrum & Periferie in de Watertoren AK in Oost-Souburg, kunstcentrum deWillem3 (W#AK) aan de Oranjestraat 4 en in de raadzaal van het stadhuis, geven acht kunstenaars hun visie op de stad in het algemeen en Vlissingen in het bijzonder. Het zijn Harry Vandevliet, Els Snijder, Jaap van de Ende, Piet Dirkx, Urs Pfannenmuller, Eva Klee, Albert Wulffers/Miek Zwamborn en Rien Monshouwer. Van 10 september t/m 12 november.

W3 Galeries, in kunstcentrum deWillem3 aan de Oranjestraat 4, presenteert samen met Galerie van den Berge uit Goes en Galerie in Situ uit Aalst 'Cliché-Logo-Model-Tekst': werk van Roel Achterberg, Johan de Wilde, Loek Grootjans, Les Levine, David Neirings, Leslie Browne, Jelle Kampen, Renée Ridgeway en Tim Benjamin. Van 10 september t/m 12 november.

Meer over