BEELDENDE KUNST

Amersfoort. Voor de vierde en laatste tentoonstelling die Leo Delfgaauw (stadsconservator in Den Haag) samenstelde voor het Provinciaal Centrum Beeldende Kunst, komt het Haagse kunstenaarsinitiatief Voorheen het Archief naar Amersfoort....

In Lokaal 4, Arnhemseweg 41, de installatie 666 citroenen op 333 doeken van Andreas Schiller, t/m 19 juli.

Amstelveen

Cobra Museum voor Moderne Kunst: het museum richt de blik op Groot-Brittannië met een overzicht van de Britse schilderkunst uit de jaren vijftig. Opgenomen zijn werken van 24 kunstenaars (John Bratby, Prunella Clough, Ben Nicholson, e.v.a.). The Fifties, van 28 mei t/m 15 augustus; tegelijkertijd opent De Londense School, vijftien werken van hedendaagse Britse figuratieve schilders, t/m 27 juni; een overzicht van de 'nieuwe figuratieve' kunstenaar Lucassen (1939), die van 1964 tot nu toe abstracte interieurs schilderde. Tot en met 22 augustus.

Amsterdam

Op het symposium That Media Thing wordt ingegaan op de specifieke problemen waar mediakunstenaars mee te maken krijgen bij het prsenteren van hun werk. Het symposium in 2 Hoog Achter op vrijdag gaat uit van het instituut voor mediakunst Montevideo.

De nieuwe galerie Pretty Babies, Entrepotdok 65, debuteert vrijdag met een expositie met videokunst van Caroline Leszczinski, een installatie van Willem Kramer en beelden van Mark van Yetter, t/m 25 juni.

De Nederlandse Bank, Westeinde 1, presenteert nieuwe schilderijen van Hans Broek, t/m 25 juni.

In galerie Barbara Farber - Rob Jurka vanaf zaterdag Skulls, diverse kunstwerken geïnspireerd op schedels, t/m 26 juni.

De Van der Helststraat in de Pijp staat geheel in het teken van de naamgever, de Amsterdamse schilder Bartholemeus van der Helst met lezingen, tentoonstellingen, en manifestaties, t/m 20 juni.

In Art Affairs, Lijnbaansgracht 316, schilderkunst op keramiek van de Japanse Leiko Ikumera, t/m 17 juli.

In de Achterzaal van W139, Warmoesstraat 139, Faling/Failure, een tentoonstelling met werk van 25 kunstenaars waarin Het Falen centraal staat. Met o.a. Lara Almarcegui, Emmanuelle Antille, Otto Berchem, Anna Best, en Neil Chapman, t/m 20 juni; in de voorzaal 'United Real Estates' van Joris Brouwers, t/m 6 juni.

De Oude Kerk wijdt een tentoonstelling aan de Aboriginal kunstenares Emily Kame Kngwarreye die pas op 79-jarige leeftijd begon met schilderen en op de laatste Biennale van Venetië hoge ogen gooide, t/m 2 augustus.

Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo/TBA, Keizersgracht 264, nodigt de bezoeker van de tentoonstelling 'Clues' uit de rol van detective te spelen. Met werk van Doug Aitken, Thomas Buxó, Luisa Lambri, Liza May Post, Sean Snyder, Hannah Starkey, Alessandra Tesi en Jane & Louise Wilson, t/m 12 juni.

Het werk van Michael Tedja en Charlotte Schleiffert vertoont volgens Stedelijk Museum Bureau Amsterdam veel overeenkomsten. Beiden werken op groot formaat, en hun werk is 'levendig en direct, fanatsierijk, intelligent en vol humor'. Tot en met 13 juni.

Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, presenteert onder de titel 'Small Disasters' drie recente werken van Aernout Mik: een foto van een Neanderthalerachtige man en twee videowerken, t/m 5 juni.

Stedelijk Museum: een overzicht van de postmoderne kunstenaar David Salle, t/m 13 juni.

Rijksmuseum: het Prentenkabinet heeft ter gelegenheid van 100 jaar Vogelbescherming zijn mooiste bladen van vogelafbeeldingen uit de kast gehaald. Vogels, t/m 27 juni; Het vlietende leven toont Japanse rolschilderingen uit het Kumamoto Museum of Art, t/m 13 juni.

Apeldoorn

Op de expositie Bounty Eiland in de Archipel, Vosselmanstraat 402, schilderijen van Lieven Hendriks, ruimtelijk werk van Jaap Kroneman en een billboard van Batia Suter, t/m 27 juni.

Bergen

De Groninger kunstkring De Ploeg staat centraal op een tentoonstelling in Museum Kranenburgh die werd samengesteld door Henk van Os, voormalig directeur van het Rijksmuseum, t/m 19 september.

Breda

De Beyerd toont recente grafiet- en olieverfschilderijen van Christopher Cook. Van 29 mei t/m 18 juli.

In Lokaal 01 een groepstentoonstelling met Peter van Houten, Liliane Vertessen, Geir Tore Holm en Osnat Weiss, t/m 27 juni.

De Rijp

In woonhuizen, tuinen en monumenten in de oude dorpskern presenteren dit weekeinde verschillende kunstenaars hun schilderijen, beeldhouwwerken, sieraden, textiel, fotografie, design en poëzie tijdens de eerste editie van de kunstmanifestatie Kunst op kamers, vrijdag en zaterdag van 11 tot 17 uur.

Delft

Zeven kunstenaars exposeren tekeningen, beeldhouwwerken, schilderijen, installaties en mixed media-werken in de galerie De Sigarenfabriek, tot en met 13 juni.

Den Haag

Haags Gemeentemuseum: de sprookjesachtige tekeningen en aquarellen van de Nederlandse kunstenaar Henri Plaat, t/m 5 juli.

Eindhoven

Onder de titel De verzameling presenteert het Van Abbemuseum in de oudbouw aan de Bilderdijklaan 10, de eerste van een reeks van vier tentoonstellingen uit de collectie, samengesteld door de vier naoorlogse directeuren Jan Debbaut, Rudi Fuchs, Jean Leering en Edy de Wilde. In De Verzameling: Deel 1 de aanwinsten uit de laatste beleidsperiode, die van Jan Debbaut (1988-heden), t/m 13 juni.

Vijf kunstenaars uit Tilburg, Londen, Berlijn en het Zwitserse Burgdorf geven per fax, telefoon, e-mail en brief opdrachten aan negentien kunstenaars in galerie De Fabriek, die daar ter plekke mee aan de slag gaan. Deze manifestatie Kan ik u even doorverbinden duurt vrijdag van 21 uur tot 23 uur.

Groningen

Groninger Museum: acteur Henk van Ulsen maakte een selectie uit de collectie. Kijkdagen, t/m 20 juni; een overzicht van de Amerikaanse fotograaf Larry Clark, t/m 6 juni.

In het Centrum Beeldende Kunst werk van kunstenaars die zich uitsluitend met het portret bezighouden: Anne van As, Aafke Bennema, Giovanni Dalessi, Rosemin Hendriks, Kiki Lamers, Annelies Middel, Wouter van Riessen en Vittorio Roerade. Tot en met 19 juni.

Lanschapsschilderijen van Johan Poeder, in Pictura, Martinikerkhof 26, t/m 20 juni.

Heerlen

De tentoonstelling Löss belicht de Limburgse schilderkunst van 1945 tot heden. De enige overeenkomst tussen de geselecteerde schilders in Stadsgalerij Heerlen is hun Limburgse afkomst. Van 28 mei t/m 22 augustus.

Lisserbroek

Op Landgoed De Olmenhorst vormt een grote boomgaard het decor voor Transformatie, een tentoonstelling waarin eenentwintig kunstenaars reageren op de snel verstedelijkte omgeving van de Haarlemmermeer. Tot en met 15 juni.

Nijmegen

In Extrapool, 2de Walstraat 5, twee installaties van Anne Ten Ham onder de titel Tegenlicht, t/m 6 juni.

Licht en Dingen heet de multimediale installatie van Lonnie van Brummelen en Mieke Marx in de Paraplufabriek, Van Oldenbarneveltstraat 63a, t/m 20 juni.

Rotterdam

De Kunsthal: Balinees modernisme is de verzamelnaam waaronder de kunst die in de jaren twintig en dertig op Bali ontstond is bijeengebracht. Tot en met 22 augustus; de Chinese kunstenares Jin Weihong maakt penseeltekeningen volgens de Chinese traditie, alleen was haar onderwerp, het naakt, lange tijd taboe in de Chinese kunst. Tot en met 13 juni; Picasso, kunstenaar van de eeuw, t/m 4 juli in De Kunsthal.

Museum Boijmans Van Beuningen: met 150 jaar Museum Boijmans Van Beuningen besteedt het museum uitgebreid aandacht aan de particuliere verzamelaars die de collectie groot hebben gemaakt, t/m 29 augustus; een kleine documentaire presentatie over de Nederlandse schilder J.B. Jongkind (1819-1891) in het kader van AIR Southbound. Jongkind tekende en schilderde veel in de Hoeksche Waard, t/m 13 juni.

Onder de titel Peintures nr 2 exposeert de Ailliance Française, Westersingel 14, schilderijen van Dagmar Bauman, Bruno Charbonet, Agnès Thurnauer en Marleen van Wijngaarden, t/m 2 juli.

Op het riviertje de Rotte in de wijk het Oude Noorden drijven vanaf dit weekeinde zeven architectonische objecten van zeven architectenbureaus. De Galerie op de Rotte is ook te bezoeken per kano of waterfiets, t/m 3 juni.

In galerie De Illusie, Van Oldenbarneveltstraat 116, schilderijen en werk op papier van Louis Looijschelder. Tot en met 27 juni.

Sittard

JARS II in Kunstcentrum Sittard is de tweede in een serie van vier tentoonstellingen waarmee het centrum het 10-jarig jubileum viert. Beeldend kunstenaars David Bade en Ellen Ligteringen vroegen filmmaker Pim de la Parra om samen een tentoonstelling te realiseren, t/m 6 juni.

In het Domein videowerken van Wim Catrysse, t/m 6 juni; schilderijen en pentekeningen van Raph, t/m 13 juni.

Tilburg

Stichting De Pont: wandobjecten, installaties en architectuur van de Franse kunstenaar Jean Pierre Raynaud, t/m 27 juni.

Utrecht

Het Grafisch Atelier presenteert de donateursprent en ander werk van Inez Smit, t/m 25 juni.

Droom- en fantasietekeningen van Paul Klemann in kunsthandel Meijer, Domplein 1, t/m 10 juli.

Zondag vindt het Videofestival Utrecht plaats op het Domplein. Er worden 37 videofilms van amateurs en een professionele videomaker gepresenteerd. Van 13 tot 20 uur.

Venlo

In Lokaal 21, Houtstraat 21, een tentoonstelling van autobiografische foto's en video's van Sandra Sterle, t/m 27 juni.

Zutphen

Museum Henriette Polak toont een selectie uit de collectie van de ING, t/m 27 juni.

Zwolle

Vanaf zaterdag in de Broerenkerk (t/m 23 juni) en in het Stedelijk Museum (t/m 27 juni) beelden en tekeningen van Auke de Vries, wiens werk is gebaseerd op zijn waarnemingen van de werkelijkheid. Hij fotografeert en schetst in de natuur en in steden en transformeert deze indrukken tot abstracte beelden.

Meer over