BEELDENDE KUNST

In het Cobramuseum schilderijen, tekeningen en werken op papier van Hannah van Bart en beelden, schilderijen, wandkleden, houtreliëfs en fotocollages van Jaap Mooy, t/m 6 november....

Amstelveen

Amsterdam

Galerie van Gelder presenteert King size-werk van Klaas Kloosterboer, 31 oktober t/m 28 november.

In AYAC'S, Keizersgracht 166, t/m 21 november schilderijen van Jeroen Krielaart en Ruud van den Broek.

In W139, Warmoesstraat 139, werk van Devon Ress en Michiel Kluiters, t/m 8 november.

Rembrandt aan de Amstel, landschapstekeningen van Rembrandt en tijdgenoten in in Het Gemeentearchief (Amsteldijk 67); Buiten tekenen in Rembrandts tijd in het Rembrandthuis over het ambacht van 17de-eeuwse landschapstekenaars. Beide tentoonstellingen t/m 29 november. Tussen Het Rembrandthuis en Het Gemeentearchief is een pendeldienst per boot vanaf 10.45 uur, elke drie kwartier.

In de Oude Kerk de tentoonstelling Transparantie met werk van o.a. Adam Colton, Mathilde ter Heijne, Job Koelewijn en Dan Graham, t/m 23 november.

Rijksmuseum: negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april. De tand des tijds in de Zuidvleugel toont een vijftigtal japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, t/m 21 maart; in het Rijksprentenkabinet Het feest van de lithografie, t/m 10 januari.

Stedelijk Museum: een overzicht van de Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola (t/m 29 november); schilderijen en beelden van Erwin de Vries (t/m 8 november.

Baarn

In Museum Kranenburgh t/m 10 januari werk van Henri ten Holt, vanaf 1912 lid van de Bergense kunstenaarskolonie.

Den Bosch

Exploded View is een term uit de architectuur waarbij alle zijden van een ruimte binnen een tekening zichtbaar gemaakt zijn. In Artis, Boschveldweg 471, is onder deze titel door Louise Schouwenberg en Marianne Theunissen een tentoonstelling samengesteld, waarbij de term staat voor een manier van tentoonstellen. Van 31 oktober tot en met 29 november.

Wonen in Arcadië in het Noordbrabants Museum biedt een kijkje in het kasteelleven van particulier bewoonde kastelen en monumentale landhuizen in Nederland, t/m 10 januari.

Den Haag

Bij Link, Smidswater 15, schilderijen en keramiek van de Praagse kunstenaar Milan Kunc, 1 november t/m 3 januari; tegelijkertijd presenteert Maliebeeld, Bezuidenhoutseweg 12, glassculpturen van Kunc.

In Galerie Keller werk van Streefland/Adriaanse samen te zien met 'Terrain Vague II' van Constant, uit de collectie van het Haags Gemeentemuseum, t/m 8 november.

In het Mauritshuis de tentoonstelling Rembrandt onder het mes. De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp ontleed. Aan de hand van anatomiestukken afkomstig uit de gildekamers van het Amsterdamse chirurgijnsgilde wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van dit 17de en 18de-eeuwse groepsportret, t/m 10 januari.

Kunstenaars Marcel van Eeden, Nicolas Dings, Jan van Goyen en Wim Hardeman geven desgevraagd visueel commentaar op de Vrede van Munster, in het Haags Historisch Museum, t/m 1 november.

Deurne

In museum De Wieger schilderijen van de schilder/dichter Jan Sloots, t/m 10 januari.

Deventer

In de Bergkerk installaties van Albert Dedden en Paul Keizer, geïnspireerd op modelbouwpakketten van vliegtuigen, t/m 22 november.

Dordrecht

In het Dordrechts Museum een overzicht over Rembrandtleerling Arent de Gelder, t/m 17 januari.

Werk van Evelyn Jansen en van Robin Lasche in tekengenootschap Pictura, Voorstraat 190, tot en met 5 november.

Eindhoven

In Grafisch Atelier Het Daglicht/De Fabriek, Baarsstraat 38, onder de titel Pole Position, werk van zestien, pas afgestudeerde kunstenaars die experimenteren met grafiek. Vrijdag, zaterdag en zondag.

Overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse West-Coast-kunstenaar Jason Rhoades (1965), t/m 17 januari in het tijdelijke onderkomen van het Van Abbemuseum aan de Vonderweg 1.

In Museum Kempenland de expositie Gelicht uit het palet van Brabantse schilders; een overzicht van na-oorlogse schilders uit de regio Eindhoven. Tot en met 8 november.

Enschede

In het Rijksmuseum Twenthe tekeningen, grafiek en schilderijen van Henk Lamm, ter gelegenheid van het verschijnen van zijn monografie 'Miljonair van regendruppels', t/m 6 december; tekeningen, modellen, objecten en schilderijen van Geert-Jan Oostende, t/m 8 november.

Bij Stichting De Bank, Noorderhagen 48c, werk van Yumiko Okui, t/m 21 november.

Gorinchem

In Slot Loevestein en het Gorcums Museum Wat van waarde is..., 'sleutel'-werken van internationale kunstenaars als Jan Dibbets, Sigmar Polke, Frank Stella, Douglas Gordon en Gerhard Richter, t/m 16 november.

Groningen

In het Groninger Museum een overzicht van computerkunstenaar en veejay Micha Klein, t/m 29 november. Op 31 oktober wordt in het Grand Theatre een vj-party gehouden m.m.v. Micha Klein.

Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Academie Minerva in de Veldspaatflat in de Groningse wijk Vinkhuizen een groepstentoonstelling van 25 gerennomeerde kunstenaars en ontwerpers die sinds 1984 afstudeerden aan de academie. Daaronder zijn o.a. Aernout Mik, Alexandra Rouppe van der Voort en Wopke Oldenburger. Welkom Thuis, 31 oktober t/m 29 november.

Voorts staan verspreid in de stad 24 schaftketen, ontwikkeld door de Japanse kunstenaar Tadashi Kawamata samen met studenten van de academie, t/m 30 november.

Nog tot en met 1 november vindt voor de derde maal het multimediafestival Constructie MM plaats. Deelnemende kunstinstellingen zijn Stichting Prime, Ziegler, Niggendijker, De School en Simplon.

Haarlem

Variaties van ruim veertig kunstenaars op het thema Walgelijk mooi. Tot en met 8 november in Nieuwe Vide, Oudeweg 85 achter, en in de Fietsznfabriek, Houtmarkt 7a.

Postcards from black America is een tentoonstelling in de Verweyhal van zo'n twintig hedendaagse Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars, t/m 29 november.

Naar het lijk, een tentoonstelling over het Nederlandse doodsportret in de afgelopen vijfhonderd jaar, in het Teylers Museum t/m 29 november.

Heino

Tekeningen van Lucebert uit de collectie van F. van Lanschot Bankiers, t/m 8 november in Kasteel het Nijenhuis.

Helmond

Gemeentemuseum Helmond putte uit twee eeuwen avond- en nachttaferelen voor de tentoonstelling Maanschemer, t/m 21 februari; gouaches en penseeltekeningen van de Helmondse kunstenaar Gérard Princée, t/m 8 november.

Hengelo

Werk van Avery Preesman, winnaar van de Theo Wolvecampprijs, t/m 8 november in Kunstcentrum Hengelo, Industriestraat 17a.

Hilversum

Zaterdag om 16 uur wordt in Villa VPRO de Smoking Lounge, een videoproject van videokunstenaar Gerald Van der Kaap geopend, t/m 1 december.

Leeuwarden

In het spoor van Italië, beeldhouwwerken, schilderijen, tekeningen en aquarellen van o.a. Wybrand de Geest, eLourens Alma Tadema en Maurits Cornelis Escher. Ook met werk van Friese schilders Douwe Elias en Pieter Pander die vanuit Italië werk opstuurden. In het Fries Museum, t/m 29 november.

Maastricht

In het Bonnefanten Museum recente sculpturen van Han van Wetering. Voorts presentaties van de Hortissculpturen van de Nederlandse kunstenares Ferdi (1927-1969), het 'Bronzen Schilderij' van Marien Schouten, een zaalvullend werk van de Haagse kunstenaar Ton Boelhouwer en een installatie van Tamara Dees, t/m 10 januari.

Otterlo

De beeldentuin van Kröller Müller blijft deze winter open voor publiek. In het museum is tot en met 3 januari de tekeningencollectie van Van Gogh te zien. De tekeningen worden zelden getoond omdat ze zeer lucht- en lichtgevoelig zijn.

Rotterdam

Zes Rotterdamse galeries sloten zich aan bij de manifestatie Architecture International Rotterdam. In galerie Delta, Oude Binnenweg 113, schilderijen van Piershil en 'een denkbeeldige stad' van Arjo Roozendaal; Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, presenteert projecten van Theo van Meerendonk en Eveline Visser; MK Expositieruimte, Witte de Withstraat 53, toont werk van Gerco de Ruijter en Annabel Howland. Tot en met 15 november.

Museum Boijmans Van Beuningen: een samenwerkingsverband tussen de Australische ontwerper Marc Newson en de internationaal furore makende Belgische mode-ontwerper Walter van Beirendonck, t/m 15 november; Big enough for the both of us gaat over de seventiesrevival én over de stadscollectie moderne kunst, t/m 17 januari; Egyptomania, over de invloed van de Egyptische oudheid op de West-Europese kunst, t/m 1 november .

Onder de titel Aanschouwelijk voorgesteld in de Kunsthal een tentoonstelling van 'beweegbare platen', t/m 28 februari; een overzicht van de honderd jaar geleden geboren kunstenaar M.C. Escher, t/m 6 december; The Best of '93/'98 biedt een keuze uit het werk van studenten van de Willem de Kooning Academie, t/m 31 oktober; foto's van de jong gestorven Amerikaanse Francesca Woodman, t/m 15 november.

Scheveningen

In Museum Beelden aan Zee een verrassende retrospectieve tentoonstelling over penningkunst, t/m 13 december (daarnaast in het Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum in Schoonhoven de resultaten van een workshop penningkunst, t/m 31 december).

Tilburg

Bij Stichting de Pont schilderijen van de Franse schilder Bernard Frize (t/m 3 januari) en twee installaties van de Britse Tacita Dean (t/m 17 januari).

Meer over