BEELDENDE KUNST

Schilderijen en grafiek van Rob Scholte in Museum Jan van der Togt, van 9 mei t/m 14 juni. Opening vrijdag om 20 uur....

Amstelveen

Amsterdam

Vandaag opent kroonprins Willem Alexander de nieuwe vleugel van het Rembrandthuis, waarna de officiële opening volgt van de tentoonstelling Van Ostade & Rembrandt: Een artistieke ontmoeting.

In het Stedelijk Museum presenteert de jonge Israëlische kunstenaar Ram Katzir zijn controversiële project Your Coloring Book - a wandering installation. Hij bewerkte foto's uit Nazi-tijd en de Tweede Wereldoorlog tot kleurplaten, die bezoekers kunnen inkleuren. Tot en met 14 juni.

Bart Majoor exposeert van 7 t/m 17 mei in Galerie Y-Burg in Vrieshuis Amerika (Oostelijke Handelskade 25).

In Galerie Ferdinand van Dieten - d'Eendt (Spuistraat 270) Zeeziek, een tentoonstelling van Henk Visch, van 9 mei t/m 5 juli; opening 8 mei om 17 uur.

Schilderijen en tekeningen van Chris de Bueger in de Pulitzer Art Gallery, van 9 mei (opening 17 uur) t/m 25 juni.

Stichting Beeldende Kunst presenteert in de vestiging Beelden Bickerseiland, Zeilmakerstraat 15, beelden van Shlomo Korèn, t/m 17 mei.

In W139, Warmoesstraat 139, een geluidsinstallatie van Vera Weisgerber & Steve Kaspar, t/m 17 mei.

Galerie Clement, Prinsengracht 843, presenteert schilderijen van Marli Turion en Marie Louise Terwindt en sjabloondrukken van Nicole Montagne, t/m 3 juni.

In het Stedelijk Museum t/m 10 juni een overzicht van de Berlijnse schilder Ernst Wilhelm Nay (1902-1968); tevens een tentoonstelling van de Italiaanse kunstenares Carol Rama, t/m 14 juni.

Foto's, tekeningen en videoinstallaties van Nan Hoover zijn te zien in de Aschenbach Galerie, t/m 22 mei.

Ho is de titel van een groepstentoonstelling in Vlaams Cultureel Centrum De Brakke Grond waarin vier kunstenaars in hun werk de grenzen van hun eigen bewustzijn proberen los te laten. Werk van V.D.D., David Bade, Jolanda Kooijmans en Honoré d'O. Tot en met 27 mei.

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo/TBA brengt de tentoonstelling Soundings. Pierre Bastien, Horst Rickels en Paul Baartmans leggen verbindingen tussen ruimte, beeld en geluid. Tot en met 30 mei.

De in Keulen geboren beeldhouwer Shlomo Korèn zal bij SBK Beelden Bickerseiland werken op papier en sculpturen tonen, t/m 17 mei.

De Appel presenteert onder de titel Seamless nieuw werk van o.a. Massimo Bartolini, Jessica Bronson, Inez van Lamsweerde/Vinoodh Matadin en Taro Shinoda. 'Seamless' staat voor een wit landschap waarin grenzen tussen werkelijkheid en kunstmatigheid vervagen. 'Seamless' biedt koud comfort en een ongemakkelijke vredigheid. Tot en met 1 juni.

Arnhem

Duivels, heksen en hermafrodieten bevolken de kleurrijke tekeningen van Ada Dispa. Zelf omschrijft Dispa haar werk als 'levenslust dansend met doodsdrift'. Losbol, t/m 17 mei in het Museum voor Moderne Kunst. Ook in het museum veertig schilderijen van de surrealistische schilder J.H. Moesman (t/m 1 juni) en Een wereld van verschil, werk van achttien kunstenaressen onder wie Lidwien van der Ven, Maria Roosen en Lydia Schouten (t/m 28 juni).

Breda

In Lokaal 01 (Kloosterlaan 138) een zelfportret van de Britse kunstenares Sarah Staton, geschilderd op eenentwintig doeken. Deze individuele expressie staat lijnrecht tegenover het 'massaproject' van Wim Salki. Hij kweekte in een witte plastic tunnel zestig liter maden op, die zes miljoen vliegen kunnen opleveren. De bezoeker wordt uitgenodigd de tunnen in te gaan en zich te omringen door dit huisdier. Van 8 mei (opening 20 uur) t/m 7 juni.

Postcards from Black America in De Beyerd toont een 'zwarte Renaissance' in de Amerikaane cultuur. Met meer dan zeventig schilderijen, tekeningen, video's, foto's en affiches van kunstenaars als Jean-Michel Basquiat, Renee Cox, Colin Chase en Carrie Mae Weems. Tot en met 21 juni.

Den Bosch

In de tuingalerij van het Noordbrabants Museum stillevens van Gerard Röling (1904-1981), in de serie Brabantse kunstenaars. Van 9 mei t/m 28 juni.

Den Haag

MalieBeeld is een nieuwe ruimte voor beeldententoonstellingen aan de Bezuidenhoutseweg 12. Als openingstentoonstelling worden voor onbepaalde tijd werken van Guido Geelen, Marc Ruygrok en Leo Vroegindeweij gepresenteerd.

Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, toont schilderijen van Diederik Gerlach. Tot en met 17 mei.

Deventer

De kringloop in de natuur is de grote inspiratiebron voor Diane Dykhoff. Tot en met 7 juni toont de Bergkerk haar installaties.

Drachten

Museum Smallingerland herdenkt dat 75 jaar geleden in Drachten de laatste Dada-soiree werd gehouden. Het museum doet dat met een tentoonstelling van werk van Man Ray, t/m 7 juni.

Eindhoven

In Aktiviteitencentrum 2B (Dommelstraat 2B) Element of Time, een tentoonstelling die een reconstructie wil zijn van de route Stockholm - Athene, door de ogen van een aantal kunstenaars. Van 9 t/m 17 mei.

In het Van Abbe Museum een overzicht van René Daniëls, die sinds eind jaren zeventig in binnen- en buitenland grote waardering oogstte met zijn adembenemend geschilderde, mysterieuze en poëtische doeken en tekeningen waarin hij figuratie met abstractie combineerde. Tot en met 30 augustus in het 'oude' Van Abbemuseum en in het nieuwe, tijdelijke onderkomen van het museum tegenover het PSV-stadion.

Enschede

Het Gemeentelijk Kunstcentrum M17 (Noorderhagen 2a) presenteert de kunstaankopen 1996-1997, van 10 mei tot 10 juni.

Groningen

In Minerva (Gedempte Zuiderdiep 158) Zonder titel, drie presentaties van derde jaars-studenten van academie Minerva: van 7 t/m 12 mei, 14 t/m 19 mei en 25 t/m 28 mei.

In het nieuwe pand van Fotogalerie Lichtzone, Oude Kijk in 't Jatstraat 36, t/m 31 mei de fotoexpositie Groei Contructie, met ruimtelijke werken gecombineerd met foto's van Melanie Banis.

Haarlem

Beeldhouwer Carel Visser exposeert in Galerie Tanya Rumpff (Spaarnwouderstraat 74), van 7 t/m 31 mei.

De schilderijen van Maurice Braspenning ademen een vervreemdende sfeer uit. Hij lijkt het moment te bevriezen. Zijn inspiratie voor deze reeks deed hij op tijdens icefishing in Noord-Dakota. 'Van binnen uit' in De Vishal toont de reeks, samen met de monumentale beeldhouwkunst van Erik van Spronsen. Tot en met 1 juni.

Heerlen

Paul Faber, Afrika-conservator van het Tropenmuseum in Amsterdam, bracht voor de tentoonstelling 'Body and Soul' werk bijeen van drie Afrikaanse kunstenaars, de Nigeriaanse beeldhouwster Sokari Douglas-Camp, de Ghanese schilder Kwesi Owusu-Ankomah en de Angolees Miguel Petchkovsky. Tot en met 14 juni.

Leeuwarden

Het Fries Museum toont in het prentenkabinet een keuze uit het werk van Albert Jan de Haan (1939-1991), afkomstig uit de nalatenschap van de kunstenaar. Tot en met 28 juni.

Leiden

The wondering Christian, een tentoonstelling van installaties, sculpturen en tekeningen van Joseph Semah en een lezingenreeks in de LAK Galerie, Cleveringaplaats 1. Tot en met 15 mei.

Maastricht

Magritte in druk is een tentoonstelling in de Jan Eyck Akademie over de werken op papier van Magritte: zijn grafiek, boek- en tijdschriftenillustraties en reclameontwerpen. Van 10 t/m 24 mei. Op 8 en 9 mei een gratis toegankelijk symposium over het werk van Magritte.

'Maastricht wordt opgemaakt, aangekleed en versierd', aldus de organisatie van Make-up Maastricht. 25 Beeldend kunstenaars maken 25 kunstwerken voor 25 locaties in de stad. Er is ook aandacht voor theater, muziek, dans, mode, literatuur en film. Tot en met 31 mei.

Oss

In Museum Jan Cunen een tentoonstelling met het thema De Stad in de Kamer. De conservator heeft een driedelig kostuum aangemeten gekregen, voorzien van stroomdiagrammen die interactief verbonden zijn met werk in het museum maar ook (via Internet) daarbuiten. Een idee van Mynke Buskens i.s.m. Korrie Besems, Jan de Bie, Lonnie van Brummelen, Jolande Traa, Giny Vos, Mieke van Wijk en Sylvie Zijlmans. Tot en met 21 juni.

Roermond

Met de tentoonstelling Avanti presenteert het Stedelijk Museum een keuze uit de collectie van Jacques Defauwes, directeur van Defauwes Orthopedische Schoentechniek bv te Heerlen. Met werk van Jos Berkers, Jos Caelen, Anton Heyboer, Theo Kuypers, Lei Molin, Jaap Mooy en Ariane Tonino. Van 9 mei (opening 15 uur) t/m 16 augustus.

Schilderijen, gouaches, penseeltekeningen, sculpturen en keramiek van Alphons Freijmuth in Galerie Wansink (Neerstraat 76). Van 10 mei (opening 15 uur) t/m 15 juni.

Rotterdam

Recente schilderijen van Ronald de Bloeme in Galerie Delta (Oude Binnenweg 113). Pathfinder, 9 t/m 30 mei.

Rachél de Boer maakt videoinstallaties. Met Ruimte/ Raum/ room/ ...stoelendans wordt de tentoonstellingsruimte van De Vaalserberg (Witte De Withstraat 44I) op een virtuele manier uitgebreid. Van 9 mei t/m 7 juni.

Fonteinen en keramiek van Tejo Philips in Brutto Gusto (Nieuwe Binnenweg 162b). Waterballet, 10 mei (opening 16 uur) t/m 11 juni.

Museum Boijmans Van Beuningen toont zeventig mooie voorbeelden van genre-schilderkunst uit het eigen bezit. Met werk van Jan Steen, Gerard Dou, Emanuel de Witte, Adriaen van Ostade en Aelbert Cuyp. Tot en met 28 juni. Voorts in Boijmans een overzicht van de Franse schilder Francis Picabia en werk van kunstenaars die door Picabia beïnvloed zijn, zoals Andy Warhol, David Hockney en Sigmar Polke, t/m 31 mei.

In de zesde aflevering van de tentoonstellingsreeks Voorwerk in centrum voor hedendaagse kunst Witte de With werk van de vijf Nederlandse kunstenaars Annemieke de Beer, Madeleine Berkhemer, Raymond Cuijpers, Philippine Hoegen en Vanessa Jane Phaff, t/m 24 mei.

Het Maritiem Museum heeft een tentoonstelling samgesteld uit werk van kunstenaars die zich lieten inspireren door vuurtorens, t/m 21 juni.

Schiedam

In de serie 'De nieuwe kleren van de keizer' in Pand Paulus (Korte Haven 125) een presentatie van De Organisatie, met werk van Paul Beckman, Fransje Killaars, Jan van Munster, Joop Schafthuizen, Albert Verkade en Roy Villevoye. Tot en met 17 mei.

Tilburg

Het podium voor hedendaagse kunst FAXX (Dunantstraat 1) toont t/m 30 mei de resultaten van Kunst in Opdracht: de werken voor de openbare ruimte die elf kunstenaars de afgelopen jaren maakten in opdracht van de gemeente Tilburg. Belicht wordt bijvoorbeeld de totstandkoming van een tegelvloer en een kolossaal wandkleed.

Bij Stichting De Pont een overzicht van late utopische, ironische en afschrikwekkende beelden en modellen, en werken op papier van de Duitse kunstenaar Thomas Schütte (1954), t/m 21 juni.

Utrecht

Galerie Quintessens, Nieuwegracht 53, toont recente schilderijen van Mark Brusse, tot en met 30 mei.

Veenendaal

Verpleeghuis de Meent viert zijn 20-jarig jubileum met een tentoonstelling in de tuin, Hallo! Is daar iemand? De kunstenaars Caro Bensca, Marisca Voskamp, Chris Baaten en Carel Visser tonen hun eigen werk en dat van een kunstenaar die hen heeft geïnspireerd, te weten Herman de Vries, Frans Zwartjes, John Rähdecker en Thomas Houseago. Van 10 mei t/m 30 augustus.

Vlissingen

In de Watertoren HK Vlissingen presentaties van Dwight Harold Marica, Ramses Anuar de Haas, Peter Morrens, Juul Sadee, Eveline van Duyl en Kees de Valk, t/m 7 juni.

Zeist

In Slot Zeist een overzicht van schilder, graficus en mozaïekkunstenaar Louis Schrikkel, t/m 1 juni.

Zwolle

De draad van het verhaal in De Stadshof, Museum voor naïeve kunst en outsider kunst toont werk van de Zuid-Afrikaanse Allina Ndebele, die onlangs de Thami Mnyele Prijs ontving (t/m 27 september).

Meer over