BEELDENDE KUNST

Het Mondriaanhuis laat zeven schilderijen zien die particulieren aanboden met de vraag of ze echt van Mondriaan waren of niet....

Amersfoort

Amstelveen

In het Cobra Museum een omvangrijke expositie uit de Cobra-museumcollectie. Tevens is er een thema-presentatie over de 'Appelbar': Karel Appels beschildering van de koffiekamer in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Tot en met 16 maart. Daarnaast zijn er veertig kunstenaarsportretten te zien van Dirk de Herder, die in de jaren vijftig onder anderen Karel Appel, Constant en Corneille fotografeerde. Tot en met 23 maart. Verder vanaf vandaag tot en met 13 april aandacht voor de Haagse Avantgarde: Jaap Nanninga, George Lampe, Theo Bitter, Jan Roëde en anderen.

Amsterdam

Galerie Espace, Keizersgracht 548, toont tot en met 15 maart recent werk van de beeldend kunstenaar Klaas Gubbels (1934).

René Coelho, directeur van MonteVideo/TBA in Amsterdam, stelde voor het Stedelijk Museum een tentoonstelling samen die een indruk wil geven van recente ontwikkelingen in de mediakunst. The Second, Time Based Art from the Netherlands bestaat uit zeventien installaties van twaalf mediakunstenaars rond het thema 'tijd'. Met bijdragen van Peter Bogers, Boris Gerrets, A.P. Komen, Fiona Tan, Pieter Baan Müller en anderen. Tot en met 9 maart.

De exposities Peter de Grote en Holland en Catharina vormen het hoogtepunt van het Peter de Grote Jaar. Wat tsaar Peter driehonderd jaar geleden in Nederland aanschafte, verscheepte hij naar zijn Kunstkamer in St.-Petersburg: kunstwerken, medische instrumenten en anatomische preparaten. 250 van die voorwerpen zijn nu te zien in het Historisch Museum. Voor de tentoonstelling in de Nieuwe Kerk is een groot aantal schatten overgevlogen uit het winterpaleis van tsarina Catharina (1729-1796), de Hermitage: schilderijen van Titiaan, Rubens, Rembrandt en Hals, juwelen en haar gouden koets. Beide exposities duren tot en met 13 april.

Europa's Revenche heet de tentoonstelling van schilderijen die Galerie Barbara Farber vanaf zaterdag wijdt aan de Canadese kunstenaar Tony Scherman. Sherman gebruikt een techniek van was en ingebrande pigmentverf, waarmee hij de freso-techniek van de Florentijnse meesters weer tot leven brengt. Tot en met 20 maart, Keizersgracht 265.

Konsekwenties is de titel van de tentoonstelling die Galerie Scheper, Herengracht 247, wijdt aan het werk van Pjotr van Oorschot. Bij hem gaat het om 'de beeldende kwaliteit van maten en verhoudingen, ordeningen en verschuivingen'. Vanaf zaterdag tot en met 21 maart.

Arnhem

In het Museum voor Moderne Kunst een overzicht van de magisch-realistische schilder Carel Willink, waarop ook zijn minder bekend werk uit de jaren twintig te zien is. Vanwege aanhoudende belangstelling verlengd tot en met 16 maart. Eveneens in het museum wandkleden van Barbara Broekman (tot en met 30 maart) en gebruiksaardewerk en kleinplastiek van de beeldhouwer Joseph Mendes da Costa (tot en met 13 april).

Breda

Al tientallen jaren schildert en tekent beeldend kunstenaar Klaas Gubbels (1934) tafels en koffiekannen. Mooi hoeven ze nooit te zijn, want 'een mooi schilderij maken, daar is geen moer aan', vindt Gubbels. Het gaat hem om de vorm. Op de overzichtstentoonstelling die Museum De Beyerd aan hem heeft gewijd, zijn behalve schilderijen van koffiepotten en tafels, ook foto's, collages en beelden van Gubbels te zien. Tot en met 23 maart.

De tentoonstelling Hemels Erfgoed presenteert in Museum De Ghulden Roos, Molenstraat 2, een keuze uit de bisschoppelijke collectie van het Breda's Museum. Te zien zijn schilderijen, beelden, kerkelijk textiel, liturgische gebruiksvoorwerpen en reliekhouders. Tot en met 11 mei.

Den Bosch

Honderd kunstenaars tonen honderd kunstwerken in honderd houten kisten over het begrip 'veiligheid' onder de titel Safe Depot 2000. De 'safe boxen' zullen variëren van realistisch opgebouwde maquettes tot lyrisch abstracte invullingen. In Nova Zembla, Lederstraat 9-11, vanaf zondag tot en met 16 maart.

Den Haag

Het Nederlandse vorstenhuis en de Russische tsarenfamilie, de Romanovs, waren in de negentiende eeuw nauw met elkaar verbonden. Daarover brengt het Haags Historisch Museum een expositie, met de bruidsschat van Anna Pavlovna, voorwerpen uit de Russische kapel in Rustenburg, en andere, nooit eerder tentoongestelde voorwerpen. Tot en met 27 april.

Deurne

In Museum De Wieger Figuratief Expressionisme, een expositie van de particuliere collectie Smithuis, met vooral figuratief werk van de Bergense School en de Groningse kunstvereniging De Ploeg. Er zijn onder meer schilderijen te zien van Leo Gestel, Dirk Filarski, Charley Toorop en Johan Dijkstra. Tot en met 14 april.

Eindhoven

Marijke van Warmerdam is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de succesvolste kunstenaars van Nederland. Haar werken kenmerken zich door hun eenvoud: een kind op een fiets, limonadeblikjes, een landend vliegtuig. Door de onalledaagse context waarin zij haar werk plaatst, wordt het 'bekende bijzonder gemaakt'. Enkel, dubbel, dwars, in het Van Abbemuseum van 23 februari tot en met 13 april. In die periode tevens expositie Voorstelling, met werk van Suchan Kinoshita.

Marijke Spekman knipte uit tijdschriften honderden plaatjes van koffie, boter, parfum, horloges, shampoo, auto's en meer artikelen waarvoor reclame wordt gemaakt. Spekman plakte er de kelder van kunstenaarsinstelling De Fabriek mee vol en noemde het Inrichting, 'vanwege de verschillende betekenissen van dat woord'. Baarsstraat 38, vanaf zaterdag tot en met 1 maart, op afspraak.

Groningen

Onder de titel Yield toont Ziegler Groningen (Sledemennerstraat 13) installatiewerk van de Zuid-Afrikaan Johann van der Schijff. Van der Schijff maakt animaties van digitale beelden, onder meer geïnspireerd door het thema armoede. Tot en met 2 maart.

Haarlem

Voor het eerst is bijna het hele oeuvre van de expressionistische schilder Herman Kruyder (1881-1935) bijeengebracht. Kruyder werkte in Haarlem, Heemstede, Bennebroek, Blaricum en Amsterdam. Gedoemde scheppingen, in de Verweyhal aan de Grote Markt, duurt tot en met 9 maart.

Tekeningen, schilderijen en brons van Armando zijn vanaf zondag tot en met 23 maart te zien in Galerie Rob de Vries, Koolsteeg 2.

Kampen

Iedereen heeft het tegenwoordig over postautonoom maar weinig mensen willen met dat woord hetzelfde zeggen. In elk geval suggereert het woord dat er iets voorbij is en er ruimte is voor iets nieuws. Versus is de titel van het Studium Generale 1997 dat de Stichting Kunstruimte Kampen en de Hogeschool Constantijn Huygens besteden aan 'de relatie tussen autonome en toegepaste kunst, kunst en geld en kunst en samenleving'. Oudestraat 216, van 24 tot en met 28 februari. Tevens videotentoonstelling, Engelenbergplantsoen 5A, van 26 februari tot en met 9 maart.

Nijmegen

Een stoel of kledingstuk van schuimrubber of piepschuim, een panter of portret uitgeknipt uit een harige, veelkleurige textiele ondergrond en tentoongesteld als een klassiek schilderij: Tonni van Sommeren maakt zijn kunstwerken graag met onorthodoxe materialen. Vanaf zondag is de tentoonstelling Nu nog zachter in Galerie De Natris te zien, Van Dulckenstraat 20.

Oirschot

Over de beeldend kunstenaar Chris van der Schriek is geschreven dat hij een onbegrijpelijke man is. Maar dat komt slechts doordat zijn schilderijen 'voortkomen uit een oerkracht die in het westerse leven veel beperkingen ontmoet'. In museum Kruysenhuis, van 22 februari tot en met 23 maart.

Oss

Museum Jan Cunen nodigde schilder Jan Andriesse uit een expositie samen te stellen rond het onderwerp licht. Dat leidde tot Schemering - tussen licht en donker, waar werk te zien is van Jongkind, Weissenbruch, Matthijs Maris, Van Gogh, Alma-Tadema, Mondriaan, Edgar Fernhout, Jan Schoonhoven, Jan Dibbets en van Jan Andriesse zelf. Tot en met 2 maart.

Rotterdam

Lof der Zeevaart in Museum Boijmans Van Beuningen toont meer dan honderd zeegezichten en een overzicht van de tekeningen van Willem van de Velde de Oude. Wegens bijzonder grote belangstelling is de tentoonstelling verlengd tot en met 2 maart.

Schilder Jan Jongert (1910-1992) was dol op rivieren, met name vanwege de kleurreflecties van water en lucht. De expositie Venster op de Maas toont zijn Maasgezichten, tot 4 maart in het Centrum Beeldende Kunst. Daar geeft kunsthistoricus Dolf Welling vanavond om 20.00 uur een lezing over Jongerts werk. Aansluitend muziek van zanger Peter Goedhart, pianist Erik van der Kroft en trombonist Nico Nijholt.

Zijn bekendste werken zijn het Rietveld-Schröderhuis, de Rietveldstoel en de Zig Zag-stoel. Maar architect Gerrit Rietveld heeft tijdens zijn leven vooral ook uitgesproken experimentele ontwerpen gemaakt. Die zijnsamen met modellen van nooit uitgevoerde ontwerpen op schaal samengebracht door Rietvelds vroegere medewerker Bertus Mulder. Rietvelds Ranke Ruimtedieren, tot en met 23 maart in de gemeentebibliotheek.

John O'Carroll toont zijn recente werk in Contempo Galerie, Mathenesserlaan 186 en Breitnerstraat 46C. Vanaf morgen tot en met 2 maart. Het eerste weekend is O'Carroll zelf aanwezig.

Spanbroek

In het splinternieuwe Frisia Museum voor magisch realisme, Spanbroekerweg 162, de tentoonstelling De school van het Magisch Realisme, met ongeveer vijftig werken van Carel Willink maar ook van Wim Schuhmacher, Raoul Hynckes, Pycke Koch en Dick Ket. Tot en met 30 juni.

Tilburg

Beeldend kunstenaar Ronald Zuurmond toont tot en met 2 maart onder de titel 'Binnenlanden 2/Ruis' recente schilderijen in het podium voor beeldende kunsten De Verschijning (Lanciersstraat 42).

Utrecht

Museum Catharijneconvent toont van zeventiende-eeuwse Russische naïeve kunst, afkomstig uit het Staats Historisch Museum in Moskou. Het gaat om 87 loeboks: prenten en tekeningen door Oud-Gelovigen, een afsplitsing van de Russisch Orthodoxe kerk. Engelen, Monniken en Demonen, tot en met 2 maart.

Meer over