BEELDENDE KUNST

Met schilderijen, gravures, boeken en rariteiten in Jan Huygen in de ton besteedt het Westfries Museum in Hoorn aandacht aan de eerste reizen naar de Oost....

De Stadsgalerij, Raadhuisplein 19 in Heerlen toont werk van vier jonge kunsenaars uit Maastricht en Heerlen: Ton Boelhouwer, Karin Peulen, Theo Lenssen en Jacqueline Böse. Opening vanavond om 20 uur.

Vijf jaar na hun afstuderen aan de kunstacademie hebben Joke Zweedijk, Cora Vries, Mieke Verhaar, Charlotte Ligtenberg, Sandra Hilhorst en Anneke Bredt in ateliercomplex De Poort drie maanden aan 'kruisbestuiving' gedaan. Correspondences vormt het resultaat. Van 24 tot en met 29 juni.

De expositie Hedendaagse Kunst in Slot Zuylen toont werk van eenenvijftig beeldend kunstenaars afkomstig uit de Vecht- en Angstelstreek te zien. Opening zaterdag om 16 uur.

Zaterdag zal om 17 uur aan de Noordendijk (tussen de Biesboschstraat en de Noorderstraat) in Dordrecht het kunstwerk Ars celare artem van Ton van Dalen in gebruik genomen worden.

Leerdam in glas in het Kunststation, Stationsweg 2 in Leerdam toont werk van dertien kunstenaars onder wie Fransje Booij, Jan Sikkens en Marianne Heemskerk. Opening zaterdag om 17 uur.

De Pullitzer Art Gallery presenteert met de Rietveld Academie Amsterdam Pulitzer, Art Hotel aan het water, tekeningen, schilderijen, foto's, glasobjecten en videokunst van zeventien kunstenaars. Vanaf zaterdag.

Ferdinand Erfmann (1901-1968) had een onweerstaanbare drang om zich als vrouw te verkleden. Zijn 'moeizame verhouding tot de andere sexe', is een terugkerend thema in zijn werk. Het Dordrechts Museum wijdt een zomertentoonstelling aan Erfmann, van 26 juni tot en met 10 september.

In het Singer Museum in Laren een overzichtstentoonstelling met werk van Quirijn van Tiel (1900-1967) die zich na een solitair leven in 1933 aansloot bij R33, een Rotterdamse groep kunstenaars waar ook Hendrik Chabot in zat. De schilderijen zijn voor een groot deel afkomstig uit particuliere verzamelingen. Tot en met 10 september, vanaf zondag.

Nog lopende exposities

Jan van Scorel, de Utrechtse Maniëristen en de Caravaggisten vormen de kern van de collectie zestiende- en zeventiende-eeuwse kunst in het Centraal Museum te Utrecht. Het museum nodigde oud-conservator Simon Levie uit een tentoonstelling samen te stellen uit de collectie oude meesters. De keuze van Simon Levie, tot en met 10 september.

In de Der Aa-kerk in Groningen tonen twintig westerse en niet-westerse kunstenaars met schilderijen, installaties, sculpturen, fotografie, tekeningen hun reflectie op een 'chaotische' wereld. Met onder anderen Chéri Samba, Moke (Afrika), Sandra Kriel (Zuid-Afrika), Ricardo Brey (Cuba), en de naar Nederland geëmigreerde kunstenaars Frank Straatman, Roy Villevoye en Fransje Killaars. In den vreemde, nog tot en met zondag.

De Paviljoens in Almere-Stad tonen tot en met 2 juli Feeling with eyes, werk van de Engelse beeldend kunstenaar Helen Frik (1960). Werk, gemaakt van huis-, tuin- en keukenmateriaal. 'Je zou het de poëzie van het alledaagse kunnen noemen.'

(Ineke Schwartz)

Het belang van het oeuvre van de in New York geboren kunstenaar Paul Thek is tot nu toe onderschat, zo meent het Centrum voor hedendaagse kunst Witte de With in Rotterdam. Daarom een retrospectief van deze kunstenaar. The wonderful world that almost was is de eerste overzichtstentoonstelling van Paul Thek in Europa. Tot en met 8 oktober.

Vanaf het begin van de zestiende eeuw trokken veel kunstenaars naar Italië, om zich te laten inspireren door de overblijfselen uit de klassieke oudheid. Het Amsterdams Historisch Museum toont in In de ban van Italië tachtig tekeningen uit de zestiende tot en met de negentiende eeuw van kunstenaars als Maarten van Heemskerck, Jan Lievens, Daniel Dupré. Tot en met 20 augustus.

In Hommage aan Livinus van de Bundt in Pulchri Studio in Den Haag brengen veertien kunstenaars een eerbetoon aan deze pionier op het gebied van de kinetische- en mediakunst. Daarnaast een expositie van het werk van Livinus (1909 - 1979).

Het Fries Museum in Leeuwarden toont tekeningen van zeventiende-eeuwse Hollandse meesters (Spranger, Adriaen van de Velde), achttiende-eeuwse Franse tekeningen (Oudry) en werk van Duitse negentiende-eeuwse kunstenaars (Thiele, Barth). Tot en met zondag.

Karin Arink, Michel François, Paul Perry en Henk Visch nemen deel aan de expositie Infections, in park Wolfslaar in Breda. Tot en met 7 juli.

Hoe de stad Haarlem is vastgelegd door schilders, architecten, tekenaars en schrijvers toont de expositie De trots van Haarlem - promotie van een stad in kunst en historie in het kader van 750 jaar stadsrechten voor Haarlem. Met tekeningen van Pieter van Saenredam, Rembrandt en Cornelis Springer. In Het Teylers Museum en het Frans Halsmuseum tot en met 3 september.

Het Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden presenteert tot en met 3 juli de collectie pasteltekeningen die onlangs geconserveerd is en die de periode 1660 tot 1850 beslaat.

In het Van Goghmuseum in Amsterdam de 'schilderijententoonstelling' In Perfect Harmony met topstukken van Klimt, Böcklin, Britse Pre-Rafaëlieten, Khnopff en Whistler. Nog tot en met zondag.

Meer over