BEELDENDE KUNST

Call me Ishmael, een expositie in W 139 (Warmoestraat 139 in Amsterdam) toont werk van Hans van den Ban en Charley Reuvers, geïnspireerd op de roman Moby Dick van Herman Melville....

De kleur van verandering, aparte kunst uit Zuid-Afrika. Onder deze titel exposeren tien kunstenaars afkomstig uit Venda en Kaapstad hedendaagse kunst. Van 28 juli tot en met 31 augustus in de Grote Kerk in

Den Haag.

Het Afrika Museum in Berg en Dal biedt vijf weken lang onder andere Afrikaanse muziek- en dansworkshops en Afrikaanse verhalen. Speciale aandacht is er voor muziek van groepen uit Gambia en Guinee. Vanaf zondag.

Vanaf zondag in de Vishal, Grote Markt in Haarlem Haarlem, 750 jaar kunst op straat. In de catalogus die bij deze tentoonstelling verschijnt zit tevens een wandel- en fietsroute langs de beeldende kunst op straat. Tot en met 4 september.

Museum Catharijneconvent in Utrecht heeft de zomerexpositie ingericht met borduurkunst uit China, voor een deel daterend uit de veertiende eeuw. Tot en met 9 oktober.

Tot en met 27 augustus in Pannerden een gemeenschappeljk zomerexpositie: galerie Z heeft glasobjekten van onder anderen Vincent van Ginneke en Jörg Zimmermann in huis, galerie De Pol toont binnen schilderijen en grafiek, buiten sculpturen van onder anderen Anton Geerlings, Monica van Dael en Koen Vanderstukken.

Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam heeft vijftien kabinetten ingericht met steeds in elk kabinet werk van één kunstenaar zoals Kandinsky, Dali, Kiefer, Penck, Richter en Polke. Nog tot en met zondag.

De zomeropstelling van het Stedelijk Museum in Amsterdam bestaat uit werk van James Lee Byars, Bruce Nauman en Ilya Kabakov, naast een presentatie van een groot aantal 'klassiek moderne' en hedendaagse kunstenaars' uit de eigen collectie. Tot en met 27 augustus.

Tot en met 17 september presenteert het Gemeentemuseum Helmond haar zomeropstelling, een keuze uit de collectie hedendaagse kunst. Met werk van Lucassen, Raveel, Daniels, Kunc, Scholte, Van Lamsweerde en graffiti-kunstenaars.

In het Van Goghmuseum in Amsterdam een overzicht van Maurice Denis, een van de grondleggers van de Nabis-groep in 1888. Tot en met 17 september.

Het Paleis in Den Haag presenteert de collectie Marvin en Janet Fishman. Deze verzameling van 'Entartete Kunst' laat het verzet zien van Duitse kunstenaars tegen het opkomend fascisme in het Interbellum. Werken van Dix, Grosz, Nussbaum en Heartfield. Tot en met 1 oktober.

Een zomerlied in 30 coupletten is een selectie van werk uit de collectie van het Van Reekum Museum in Apeldoorn van dertig kunstenaars, onder wie Helen Frik, Klaas Gubbels, Peter Struycken en Carel Visser. Tot en met 3 september.

(No) Vacancies is een tentoonstelling van Finse en Nederlandse kunstenaars op drie lokaties in Amsterdam: Arti et Amicitiae (Rokin 112), Apunto (Lijnbaansgracht 316) en Lumen Travo (Lijnbaansgracht 314). Met onder meer werk van John Körmeling en Krijn de Koning. Tot en met 6 augustus.

In de Commanderie van Sint Jan in Nijmegen Cobra-kunst en aan Cobra verwante kunst, afkomstig uit particuliere verzamelingen. Tot en met 3 september.

Onder de noemer 'Zeeschilders' in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam De zeeën van Oscar Mendlik (1871-1963) met vijfendertig zeegezichten van deze Hongaars-Nederlandse kunstenaar en recent werk van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders. Tot en met 1 oktober.

Leerdam in glas in het Kunststation, Stationsweg 2 in Leerdam bestaat uit werk van dertien kunstenaars onder wie Fransje Booij, Jan Sikkens en Marianne Heemskerk. Tot en met 30 juli.

De Newyorkse kunstenaar Paul Thek is tot nu toe onderschat, meent het Centrum voor hedendaagse kunst Witte de With in Rotterdam, dat een retrospectief van hem inrichtte. The wonderful world that almost was, tot en met 8 oktober.

Meer over