BEELDENDE KUNST

Schilderijen en tekeningen van Jan van Asbeck zijn van 5 april t/m 10 mei tentoongesteld in Centrum Beeldende Kunst, Breestraat 1....

Amersfoort

Amstelveen

In het Cobra Museum Wahlverwandtschaften - Europese schilderkunst in samenspraak, die eerder te zien was in Luxemburg. Rudi Fuchs stelde de tentoonstelling samen uit werken uit het Stedelijk Museum in Amsterdam van Dubuffet, Schoonhoven, Daniëls, Dumas e.a., t/m 19 april.

In het Cobra Museum ook een tentoonstelling van Roemeense figuratieve kunst uit het begin en uit het einde van de 20ste eeuw, waarin 'De kus' van Constantin Brancusi het middelpunt vormt. Tot en met 10 mei.

Amsterdam

De Appel presenteert onder de titel Seamless nieuw werk van o.a. Massimo Bartolini, Jessica Bronson, Inez van Lamsweerde/Vinoodh Matadin en Taro Shinoda. 'Seamless' staat voor het schemergebied waarin werkelijkheid en kunstmatigheid in elkaar overgaan. De kunst lijkt zich in een witte, wat onheldere atmosfeer te bevinden die een ongemakkelijke vredigheid oproept en die slechts koud comfort biedt. 'Seamless', van 3 april t/m 1 juni.

Galerie Barbara Farber - Rob Jurka, Singel 28, exposeert schilderijen, fotowerken en tekeningen van Wouter van Riessen, van 4 t/m 29 april.

In De Praktijk, Lauriergracht 96, vanaf zaterdag collages van Houcine Bouchiba, beelden van Annemarie Bleeker en foto's van Celine van Balen. Tot en met 6 mei.

Sam Drukker maakte de litho's, Arnon Grunberg schreef de tekst voor de portfolio Voor het nageslacht, van 5 april t/m 16 mei in Steendrukkerij Amsterdam B.V., Lauriergracht 80.

Galerie Outline, Oetewalerstraat 73, presenteert nieuw werk van Lego Lima, van 3 t/m 12 april.

In het Stedelijk Museum een keuze uit de verzameling Dodge: honderdtwintig werken belichten het expressionisme, het surrealisme, het maatschappij-kritische, het religieuze en het erotische werk dat in de periode van 1953 tot 1988 in de marge van het Stalin-regime ontstond. Met onder meer Ilja Kabakov, Eli Beljoetin, Erik Boelatov en Leonid Lamm, t/m 10 mei. Verder in het musem werk van de Chinese kunstenaar Fang Lijun (t/m 13 april), de Oostenrijkse beeldhouwer Walter Pichler (t/m 26 april), de New-Yorkse kunstenaar Jonathan Lasker (t/m 19 april), en van de Nederlandse postmodernist Peer Veneman (t/m 12 april).

Installaties van Henk Lotsy ('To you, sweet thoughts') en het duo Kees de Groot/ Frank Morssinkhof ('Reality Barrier') bij Montevideo/TBA (Keizersgracht 264), t/m 18 april.

In Galerie Fons Welters (Bloemstraat 140) nieuwe beelden van Merijn Bolink, t/m 25 april.

In het Rijksmuseum een tentoonstelling over het ornament en de ornamentsprenten, t/m 19 april.

In de Oude Kerk de groepstentoonstelling Stoned Ground met werk van Tony Andreas, Paul Cox, Bülent Evren, Esther Jiskoot, Jurgen Meekel, Joseph Semah, Gert Jan van Rooij, Mike Tyler e.a. Tot en met 19 april.

In het Koninklijk Paleis een tentoonstelling over de gevolgen van de Vrede van Munster, Een vredesmonument na tachtig jaar oorlog (t/m 6 september).

Galerie Espace, Keizersgracht 548, toont schilderijen van Lucassen, t/m 16 mei.

Assen

In de serie tentoonstellingen die het Drents Museum wijdt aan Nederlandse kunstenaars uit de periode van rond de eeuwwisseling, een tentoonstelling over Marinus van Raalte, t/m 24 mei.

Diepenheim

De afgelopen maanden werkte Liet Heringa in het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch aan een reeks beelden van klei. Zij liet zich bij deze beelden inspireren door rituelen in India waarbij mensen elkaar met felgekleurde pigmenten bekogelen. De Kunstvereniging toont de beelden van Heringa, van 4 april t/m 20 mei.

Den Haag

Haags Museum Het Paleis wijdt een tentoonstelling aan kunst en nijverheid uit de eigen collectie van rond de eeuwwisseling. Een bloeiend kunstleven, t/m 3 mei.

Domburg

Het Marie Tak van Poortvliet Museum, Ooststraat 10a, toont een overzicht van etser en schilder Hermanus Berserik, van 4 april t/m 2 juni.

Eindhoven

Het Van Abbemuseum presenteert onder de titel NL een actueel, kaleidoscopisch beeld van de stand van zaken binnen de beeldende kunst in Nederland. Daarin hoort volgens het museum werk thuis van o.a. Rineke Dijkstra, Atelier Van Lieshout, Tiong Ang, Karin Arink, Erszébet Baerveldt, Jeroen Eisinga, Job Koelwijn, Aernout Mik/Marjoleine Boonstra, Marijke Warmerdam, t/m 13 april.

Galerie Pennings, Geldropseweg 61b, presenteert fotowerken van Hans Biezen en foto's van Phoebe Maas, t/m 29 april.

Enschede

In Rijksmuseum Twenthe een overzicht van de klassieke moderne schilder Jan Roeland, t/m 19 april.

Groningen

Het Groninger Museum presenteert t/m 7 juni zijn nieuwe aankopen, waaronder de olifant Body Armor van Paul Perry, foto's van Rineke Dijkstra, Larry Clark, Inez van Lamsweerde, de kruiwagenstoel van Philippe Starck en mode-ontwerpen van Viktor & Rolf.

Onbegrensd & ingekaderd is een tentoonstelling in het Harmoniegebouw, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, met werk van zes hedendaagse kunstenaars: Tiong Ang, Benoît Hermans, Jos van Merendonk, Kars Persoon, Jan van der Pol en Han Schuil. Tot en met 25 april. De tentoonstelling sluit aan bij de manifestatie Over de grenzen van de schilderkunst, die t/m 25 april in het Quadrant van het CBK plaatsvindt, en waar de zes kunstenaars een masterclass verzorgen. Marc Wilson, conservator van het Groninger Museum stelde daar een tentoonstelling samen met werk op de grens van de schilderkunst. Tot en met 24 mei.

Haarlem

De Vishal, Grote Markt 20, presenteert vanaf zaterdag schilderijen van de Koreaans-Amerikaanse schilder Ron-Wontae Kim die doen denken aan art nouveau-behang. Roosje KLap en Floor Koomen presenteren een installatie. Tot en met 27 april.

In de Verweyhal van het Frans Halsmuseum Als alles kan, kan niets, een overzicht van schilderijen, tekeningen, collages, textiele en keramische objecten, installaties, foto's, videowerk en performances van Harry Boom. Tot en met 10 mei.

Het Teylersmuseum wijdt een tentoonstelling aan de aquarellen en handingekleurde bloem- en insectenboeken van schilderes en natuurvorser Maria Sibylla Merian ter gelegenheid van haar 350ste geboortedag, t/m 31 mei.

Heerlen

Gastconservator Paul Faber, Afrika-conservator van het Tropenmuseum in Amsterdam, bracht voor de tentoonstelling 'Body and Soul' werk bijeen van drie Afrikaanse kunstenaars, de Nigeriaanse beeldhouwster Sokari Douglas-Camp, de Ghanese schilder Kwesi Owusu-Ankomah en de Angolees Miguel Petchkovsky.

Heino

Het overzicht van beelden en portretfoto's van Max Ernst, dat eerder in het Rotterdamse Boijmans Van Beuningen is tentoongesteld, is nu te zien in het Kasteel Het Nijenhuis. Tot en met 3 mei.

Hengelo

350 Kunstschilden liggen van 6 t/m 10 april op de vloer van het stadhuis in Hengelo. De kunstschilden werden vervaardigd door vijftig Nederlandse en Duitse kunstenaars in het kader van het 350-jarige bestaan van de Vrede van Münster.

Laren

In het Singer Museum een tentoonstelling van de verzameling Duitse expressionisten, afkomstig uit de kunstcollectie van het Duitse textielbedrijf Ahlers A.G. De collectie omvat 100 expressionistische schilderijen, tekeningen en prenten van kunstenaars die beroemde representanten zijn van de twee kunstenaarsgroepen Der blaue Reiter en Die Brücke (o.a. Kirchner, Schmidt-Rottluff, Kandinsky, Macke en Marc), en befaamde individualisten (Modersohn-Becker, Nolde, Corinth en Beckmann), t/m 14 juni.

Leiden

Vorige maand kreeg de Britse kunsthistoricus John Gage de Sikkensprijs uitgereikt voor zijn publicaties over de geschiedenis van kleur in kunst en cultuur. Aanleiding voor De Lakenhal om een tentoonstelling samen te stellen met werk van zeven kunstenaars die eerder de Sikkensprijs ontvingen. Het zijn Armando, Jan Dibbets, Theo van Doesburg, Donald Judd, Richard P. Lohse en Peter Struycken, t/m 19 april.

Maastricht

Het Bonnefanten Museum toont prenten en tekeningen uit de collectie van het Museum Boijmans van Beuningen. De bedoeling is dat vanaf nu regelmatig prenten en tekeningen uit de collectie van het Boijmans in het Bonnefanten tentoongesteld gaan worden. Deze eerste expositie omvat grafiek en tekeningen van Giovanni Battista Piranesi. Tegelijkertijd eert het museum zijn schepper, de vorig jaar overleden architect Aldo Rossi, met een tentoonstelling van diens grafisch oeuvre dat dezelfde thema's heeft als zijn architectonische verhandelingen. Tot en met 3 mei.

Nijmegen

In het Centrum Beeldende Kunst de tentoonstelling Pleisterplaats-Paal 3 met beelden van Wout Herfkens, schilderijen en tekeningen van Gerda ten Thije. Tot en met 19 april.

Rotterdam

In de zesde aflevering van de tentoonstellingsreeks Voorwerk in centrum voor hedendaagse kunst Witte de With wordt vanaf vrijdag werk tentoongesteld van vijf Nederlandse kunstenaars: Annemieke de Beer, Madeleine Berkhemer, Raymond Cuijpers, Philippine Hoegen en Vanessa Jane Phaff (t/m 24 mei).

Atlas Van Stolk herdenkt 350 jaar Vrede van Munster met een tentoonstelling rond het thema vrede. Op de expositie in Het Schielandshuis wordt met vijftig prenten de vredesovereenkomst vergeleken met die van Breda (1667), Nijmegen (1678) en Rijswijk (1697). De vrede verbeeld, t/m 28 juni.

De Franse schilder Francis Picabia was 'stijlloos', dwz hij heeft alle stijlen wel zo'n beetje uitgeprobeerd en toegepast. Picabia stond in de voorhoede van de Parijse dada-beweging. Museum Boijmans Van Beuningen toont een overzicht van zijn late schilderijen. Daarnaast wordt in een kleinere expositie werk getoond van kunstenaars die door Picabia beïnvloed zijn, zoals Andy Warhol, David Hockney en Sigmar Polke, t/m 31 mei.

Sittard

De Chileens-Amerikaanse fotograaf Alfredo Jaar bezocht in 1994 Ruanda om de daar gepleegde genocide vast te leggen. Hij maakte er 3000 foto's, waarbij zijn camera als een buffer werkte. Toen hij eenmaal thuis de resultaten zag, kon hij er twee jaar niets mee doen. Hij heeft ze nu in installaties verwerkt die vanaf zaterdag tentoongesteld worden in Het Domein, Kapittelstraat 6. Tot en met 16 juni. Verder in Het Domein vijf videofilms van Arno Nollen, t/m 10 mei.

Tilburg

De kunstenaars Jeroen Veenstra en Bert-Jan Timmermans hebben de afgelopen vier maanden gewerkt in het gastatelier van de Vereniging van de nieuwe dingen, een vereniging voor jonge kunstenaars die een plek hebben gevonden in de voormalige Leoschool in de Leo XIII-straat. Dit weekeinde wordt het resultaat gepresenteerd. Op 2, 3 en 4 april.

Bij Stichting De Pont een overzicht van late utopische, ironische en afschrikwekkende beelden en modellen, en werken op papier van de Duitse kunstenaar Thomas Schütte (1954), t/m 21 juni. Tot en met 3 mei is ook 'You are the weather' (1995), de installatie van de Amerikaanse kunstenares Roni Horn opgesteld.

Utrecht

Aan de vierde aflevering van de de serie interculturele ontmoetingen 'Lengte, Breedte en Diepte' in De Gele Rijder, Korenmarkt 43, nemen deel Dana Marshall, Martin Stoop en Ivonne Zijp. Tot en met 26 april, opening vrijdag om 17 uur met een dansperformance door Jordis Jakubczick.

Venlo

In Museum Van Bommel Van Dam de tentoonstelling Verwey aquarelleert, aquarellen afkomstig uit de collectie Stichting Kees Verwey die de nalatenschap van de in 1995 overleden schilder Kees Verwey beheert. Tot en met 1 juni.

Bij Lokaal 21, Houtstraat 21, 3d-collages van Mireille Brouwer, van 4 t/m 26 april.

Zwolle

Marlene Dumas opent vrijdag om 16 uur de tentoonstelling Allina Ndebele: De draad van het verhaal in De Stadshof, Museum voor naïeve en outsider-kunst. De Zuid-Afrikaanse Allina Ndebele ontvangt die dag de Thami Mnyele Prijs. Tot en met 27 september.

Meer over