BEELDENDE KUNST

Het sculpturale werk van Monique Kwist balanceert op de grens van beeldende kunst en architectuur. Het Centrum Beeldende Kunst, Breestraat 1, presenteert haar werk, t/m 15 februari....

Amersfoort

Amstelveen

Tot en met 1 maart toont het prentenkabinet van het Cobra Museum vijftig druksel-improvisaties van Hendrik Nicolaas Werkman.

Amsterdam

Galerie Clement, Prinsengracht 843, exposeert zeefdrukken van David Neirings en schilderijen van Bernadette Rickal, t/m 18 februari.

Kleurenfoto's van Louis Jammes en tekeningen van Hervé di Rosa zijn tentoongesteld in Galerie Swart, Van Breestraat 23, t/m 1 maart.

'You have to help me/ don't you understand... it's too risky/ my whole future depends on you.' De emoties die Lisa Holden met haar videoinstallaties bij de toeschouwer wil oproepen, zijn sterk gelieerd aan de dramatiek van opera en soaps. W139, Warmoesstraat 139, toont twee installaties van Holden: 'Too risky' en 'Encouters'. Van 7 februari t/m 22 februari.

Bij Ayac's (Amsterdam Young Artists Circuit), Keizersgracht 166, About to inflict damage, schilderijen en werk op metaal van Oscar Stegehuis. Van 7 februari t/m 14 maart.

Yael Davids was van jongs af aan al gefascineerd door het rollenspel. In haar werk komt dit element voortdurend terug. In het Glazen Huis, Amstelpark, op 8, 15 en 22 februari om 14 en 15 uur de performance 'Picknick'.

Een overzicht van 160 prenten van de Japanse kunstenaar Utagawa Kuniyoshi in het Van Gogh Museum. Behalve helden uit de literatuur schilderde en tekende (1798-1861) ook angstaanjagende spoken en geesten, worstelaars en katten, landschappen en erotische voorstellingen, t/m 5 april.

Het Rijksmuseum heeft de wintermaanden uitgekozen om een grote tentoonstelling over het landschap in de achttiende en negentiende eeuw geschilderd door Nederlandse kunstenaars als Koekkoek, Weissenbruch, Mauve, Van Gogh en Mondriaan te houden. Langs velden en wegen, tot en met 3 maart. Verder in het museum een tentoonstelling over het ornament en de ornamentsprenten, tot en met 19 april.

Formule 2 is een tentoonstelling over kunst en wetenschap. Zeven duo's van kunstenaars (Harold Schouten, Cornelia Hesse e.a.) en wetenschappers (Tom Voûte, Honegger e.a.) maakten samen een werk dat het onderscheid tussen de twee disciplines overbrugt. Tot en met 1 maart in NewMetropolis.

Unlimited.nl in De Appel (Nieuwe Spiegelstraat 10) bestaat uit werk van zestien jonge Nederlandse kunstenaars, een presenatie die wil aantonen dat 'kunst in Nederland een nieuwe bloeiperiode doormaakt'. Werk van o.a. Paul de Reus, Arno Nollen, Yvonne Fontijn, Fiona Tan en Fransje Killaars. Tot en met 22 maart.

De in Barcelona geboren kunstenares Alicia Framis (1967) maakt geen tastbare kunst. Ze 'schept voorwaarden voor direct menselijk en mogelijk fysiek contact'. Vorig jaar won ze de Prix de Rome met haar 'Walking Monument', de menselijke toren die het op de Dam in Amsterdam precies een minuut volhield. Voor The Dreamkeeper treedt ze op als droombewaarster. Wie belt krijgt haar op bezoek. Vanaf haar slaapmatje legt ze met een camera obscura de eenzame, vredige of juist rusteloze momenten van de slaper vast. De resultaten worden tentoongesteld. Informatie tel. 020-4220471; Bureau Amsterdam, t/m 8 maart.

Veertien kunstenaressen van het New-Yorkse SOHO20, de galerie die in 1973 werd opgericht ter stimulering van vrouwelijke kunstenaars, leveren vijftig werken voor de expositie Transmission in De Zaaijer. Het is de eerste grote, internationale groepstentoonstelling in de voormalige kerk aan de Keizersgracht (nr 22), waaraan o.a. meewerken Marilyn Clements, Katherine Hu Fan, Eve Ingalls, Jessica Lenard en Lucy Hodgson. Tot en met 17 februari.

In Galerie Paul Andriesse t/m 14 februari Miss World van Marlene Dumas.

Schrijver Harry Mulisch dook in een aantal museumdepots om met het materiaal dat hij daar vond zijn eigen visie op kunst te laten zien, Zielespiegel, t/m 15 februari in het Stedelijk Museum.

Arnhem

In de serie 'Lengte, Breedte, Diepte' in De Gele Rijder - twaalf interculturele ontmoetingen tussen steeds drie beeldend kunstenaars - is nu de beurt aan Herman Lamers, Wim Salki en Lee Eun Young. Lamers toont zijn videoinstallatie 'De Waarheid', Salki maakt installaties en Young presenteert ondermeer objecten en tekeningen. Tot en met 1 maart.

In het Hooghuis, Vossenstraat 10, installaties van Marcha van den Hurk, 'flex-us kunst' van Marc Bijl en een video-geluidsinstallatie van Marcel Kaptein. Tot en met 22 februari.

Galerie 202, Sonsbeekweg 40, heeft werken op papier in huis van de Japanse kunstenaar Nobuko Watanabe B. Tot en met 18 februari.

Bergen

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de grote tentoonstelling Vrouw en arbeid werd georganiseerd door stichting Josine de Bruyn Kops, die een lans wilde breken voor het werk van vrouwelijke kunstenaars. Om dit jublieum te vieren worden in meerdere musea tentoonstellingen gehouden met hetzelfde thema, te beginnen in Museum Kranenburgh. Centraal op deze eerste tentoonstelling, Vrouw en Arbeid 1898-1998, Bergense kunstenaressen, staat Charley Toorop. Tot en met 19 april.

Breda

In Lokaal 01 (Kloosterlaan 138) een nieuwe video-installatie van Marnix de Nijs, beelden van V.D.D. van den Dorpe en werk van BIOP. Tot en met 15 februari.

Den Bosch

In het Noordbrabants Museum een tentoonstelling over het oeuvre van arts, kunstenaar en (kunst)verzamelaar Hendrik Wiegersma, t/m 15 maart.

Den Haag

Galerie Ramakers, Toussaintkade 70, presenteert schilderijen en tekeningen van Mat van der Heijden. Van 8 februari t/m 8 maart.

Nieuwe schilderijen van Erik Pape, van 8 februari t/m 8 maart bij galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6.

Museum Het Paleis stelt recente sculpturen van Auke de Vries tentoon. De Vries kreeg onlangs de Ouborg Prijs uitgereikt, de oeuvreprijs van de gemeente Den Haag. Tot en met 22 februari. Auke de Vries leidt op 8 februari het publiek rond op zijn eigen tentoonstelling, aanvang 14 uur.

Deventer

In de Bergkerk (Bergkerkplein 1) installaties van Theo van Keulen, t/m 22 maart.

Dordrecht

Het landschap en landschappelijke motieven vormen de uitgangspunten voor de schilderijen van Ronald Zuurmond (1964). Tot en met 22 maart in het Dordrechts Museum.

Enschede

In de voormalige textielfabriek De Bamshoeve, Lasondersingel 97, een groepsexpositie van jonge kunstenaars onder de paraplu van Stichting Nieuwe Twentse Kunst. Opening zaterdag om 17 uur met performances, muziek (het Langspeelorkest) en een voordracht van Dirk van Weelden. Tot en met 28 februari.

Stichting de Bank, Noorderhagen 48 C, presenteert werk van Petra Herzog, van 7 februari t/m 7 maart.

Groningen

Niggendijker, Hofstraat 21, heeft 'banale' gebruiksvoorwerpen samengebracht van Jack Brandsma, Gert Gortemaker en Aart Rudolphy. Van 8 februari t/m 8 maart.

Goes

Galerie van den Berge, Wijngaardstraat 3, presenteert recente werken van Ton van Kints, van 8 februari t/m 7 maart.

Gouda

Het Stedelijk Museum toont zeventien kleine bronssculpturen van Jacques Lipchitz, samen met veertig kleinsculpturen van twintig hedendaagse Nederlandse kunstenaars onder wie Karin Arink, Sjoerd Buisman, Helen Frik. Tot en met 1 maart.

Haarlem

Ronald Ruseler gebruikt voor zijn kunstwerken zijn reisherinneringen. Zijn atelier is voor hem het centrum van de wereld. De Vishal, Grote Markt 20, stelt zijn 'landschappen' tentoon, van 7 februari t/m 2 maart. Tegelijkertijd toont de Vishal (metalen) beelden van Peet Verrijn Stuart.

In het Teylers Museum t/m 15 februari tekeningen van Rembrandt uit de collectie van Frits Lugt.

Helmond

Gemeentemuseum Helmond presenteert een internationale groepstentoonstelling over de 'post-industriële stad' of The Global City. Met foto's, video's, installaties en een site op Internet geven kunstenaars hun commentaar op de Nieuwe Stad, centrum van vermaak, geldverkeer en alle mogelijke vormen van communicatie. Met medewerking van Jemima & Dolly Brown, Rineke Dijkstra, Gilbert & George, Andreas Gursky, Johan van der Keuken, Inez van Lamsweerde, Kirsten Mosher, Jeff Wall, Beat Streuli e.a., (t/m 22 maart).

Laren

De tentoonstelling van de belangrijke Sara Lee Collectie in het Singer Museum is verlengd tot en met 15 februari.

Maastricht

Een dubbeltentoonstelling aan de Belgische grens: de kunstenaars die deelenemen aan (P)reservations treden buiten het (veilige) 'reservaat' van de kunst en gaan een kruisbestuiving aan met de wetenschap. In het voormalige Bonnefantenmuseum (Entre-Deux gebouw, Dominikanerplein 5) en in het Provinciaal Museum (Zuivelmarkt 33) in Hasselt werk van Mark Dion, Henrik Hakansson, Suchan Kinoshita, Florence Manlik, Honoré d'O, Paul Perry en Mike Tyler. Tot en met 15 februari.

Nijmegen

Schilderijen en tekeningen van Marjolijn van den Assem in het Museum Commanderie van Sint-Jan. Tot en met 1 maart.

Video-stills, multiples en een tent van Erik Odijk, Geertrui van de Craats, Henk van der Giessen en Ania Rachmat in de Paraplufabriek (Van Oldenbarneveltstraat 63a). Save the date, t/m 22 februari.

Rotterdam

De tentoonstelling van de 19de-eeuwse schilderkunst van Charles Rochussen in het Schielandshuis is verlengd t/m 1 maart.

In het kader van het International Film Festival Rotterdam organiseert Witte de With een dubbeltentoonstelling over het beeldscherm als medium voor kunst. Home Screen Home, een overzicht samengesteld door filmmaker Michael Shamberg van bijna dertig jaar video's en speelfilms die speciaal gemaakt zijn voor televisie (t/m 22 maart). Op de tweede verdieping worden tijdens het filmfestival lezingen over dit onderwerp gehouden, waaronder de Serge Daney Lezing door filmmaker en theoreticus Peter Wollen.

Museum Boijmans Van Beuningen toont tijdens het Internationaal Filmfestival de filminstallatie 'untitled (The Belgium Affair) van Lidwien van de Ven, t/m 8 februari. In dezelfde periode wordt 'Deadpan' vertoond, de film van de Britse kunstenaar Steve McQueen.

De beroemde Dada-oprichter en surrealistische kunstenaar Max Ernst (1891-1976) beschouwde zijn beeldhouwwerk als een speels terzijde. Museum Boijmans Van Beuningen besteedt aandacht aan de beelden die Ernst maakte vanaf het begin van de jaren dertig tot aan 1974. Max Ernst in beeld, t/m 8 maart. Voorts toont het museum de visie van de Amerikaanse kunsthistorica Rosalind Krauss op het surrealisme (t/m 8 maart), en heeft het uit de eigen collectie een tentoonstelling samengesteld van tekeningen en prenten uit de Italiaanse Hoog-Renaissance (1480-1550), t/m 15 maart. Verder 'De Meester van de kleine landschappen', een tentoonstelling over landschapschilderkunst in de 16de eeuw (t/m 15 maart).

Schiedam

In het kader van Unisono, de reeks tentoonstellingen met werk van jonge kunstenaars, besteedt het Stedelijk Museum (Hoogstraat 112) aandacht aan de video's en video-installaties van eddie d. (t/m 8 maart); eveneens in het Stedelijk Museum Het uitzicht van de duif, een documentaire tentoonstelling over de gelijknamige grafiekmap van Vijftiger Jan Elburg en Cobra-schilder Constant.

Sittard

In Het Kunstcentrum (Leyenbroekerweg 113a) een presentatie van de Nederlandse kunstenaars Erik J. de Jong en Jos Berkers, en Jusuf Hadzifejzovic uit Bosnië. Alle drie werken ze met gevonden materialen. Tot en met 1 maart.

Stedelijk Museum Het Domein toont t/m 29 maart olieverven van Christof Yvoré en aquarellen, werken op papier en objecten van Koen Broucke. Van Anouk Gielen liggen in het kabinet 'monumentale foto's' van antihelden, t/m 25 februari.

Tilburg

De Amerikaanse kunstenares Roni Horn trok zes weken door IJsland en fotografeerde daar steeds dezelfde vrouw, badend in verschillende warmwaterbronnen. De foto's vormen onder meer de basis voor haar installatie 'You are the weather' (1995) die nu in museum De Pont te zien is, samen met 'Pair Field', een andere, minimalistische installatie van Horn uit de collectie van het museum. Tot en met 3 mei.

Utrecht

In 1919 vestigde de Algerijnse kunstenares Valentine Prax (1897-1981) zich in Parijs en trouwde daar met de Frans-Russische beeldhouwer Ossip Zadkine. Galerie Quintesses, Nieuwe Gracht 53, toont werk van Prax, uit de periode 1925-1960. Tot en met 4 april.

Meer over