BEELDENDE KUNST

In het Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam naast de installatie BAR van het kunstenaarsinitiatief ExpoHenK ook werk van Don van Basten, Peter Breevoort, Freek Drent, Ron van der Ende, Hans Eijkenboom, Roel Meelkop, Arjo Rozendaal en Joop Witteveen....

Borduurwerk van Antoniëtta Peeters, schilderijen van Ronnie Nienhuis en een installatie van Noud van Dun in de Vishal in Haarlem. Van 7 tot en met 30 januari.

Het Domein in Sittard toont een overzicht van de Duitse expressionistische kunstenaar Felix Droese. Das Gleichmass der Unordnung bestaat uit tekeningen, houtsneden, schilderwerken, papiersneden en objecten. Tot en met 5 februari, opening zaterdag om 16 uur.

Werken op papier van Ronald Noorman in Galerie Espace, Amsterdam. Tot en met 11 februari, opening zondag om 16 uur.

Bart Drost exposeert in Galerie Witteveen, Amsterdam. Tot en met 22 februari, opening zaterdag om 16 uur.

Installaties van Marc Burkett (The Sun, the Moon. . .) en Thomas Mohr (Configuratie 1994/3/1) in Galerie René Coelho/Montevideo, Amsterdam.

Schilderijen en tekeningen van Bouchaib Dihaj in het Soeterijn Theater in Amsterdam. Tot en met 1 februari.

Wapke Feenstra exposeert in het Centrum Beeldende Kunst, Groningen. Tot en met 29 januari, opening zondag 14 uur.

Brutto Gusto in Rotterdam presenteert zes kunstenaars die de natuur op een bijzondere manier als uitgangspunt hanteren: stoelen van takken, jasjes van bladeren en dergelijke. Van 7 januari tot en met 18 februari.

Schilderingen van Leon Adriaans in Galerie Waalkens, Finsterwolde. Van 7 januari tot en met 5 februari.

De directeur van het Haags Gemeentemuseum, J.L. Locher, houdt dinsdag om 20 uur in de Heuvelgalerie in Eindhoven een lezing met dia's over Mondriaan.

De grote overzichtstentoonstelling Piet Mondriaan 1872-1944 in het Haags Gemeentemuseum duurt tot en met 30 april.

Mondriaans Parijse atelier uit de jaren twintig is herbouwd op ware grootte in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Mondriaans Atelier Aardsch Paradijs duurt tot en met 5 februari.

Tot en met 15 januari in Rijksmuseum Meermanno Westreenianum in Den Haag Mondriaan, de Stijl en de Nieuwe Typografie.

Met Dit is geen Mondriaan betuigt Jirí Kolár een eerbetoon aan het werk van Mondriaan. Zijn collages hangen tot en met 19 februari in De Beyerd in Breda.

In het Mondriaanhuis in Amersfoort geeft de kunsthistorica Ankie de Jongh-Vermeulen donderdag om 20 uur een lezing over Marlow Moss (1890-1958). In het Gemeentemuseum Arnhem Ruimte, beweging en licht, een overzicht van deze Engelse constructivistische kunstenares wier werk veel affiniteit vertoont met dat van Mondriaan. Tot en met 5 februari.

Onder de titel De eeuw van Mondriaan presenteert Het Paleis in Den Haag een keuze uit de collectie twintigste-eeuwse kunst van het Haags Gemeentemuseum. Tot en met 12 februari.

Curtis Anderson exposeert in De Praktijk, Lauriergracht 96 in Amsterdam. Tot en met 1 februari.

Een installatie en tekeningen van Ernie Bossmann en Miriam Reutelingsperger in kunstcentrum Hollandsche Spoorweg in Arnhem. Tot en met 29 januari, opening vanavond om 20.30 uur.

Bij Arti et Industriae in Den Haag Het Teken met werk van Ada Thierry-Franken, Ursula Maas, Jaquem, Cristina Sassenus, Paula Mosmans, Cora Euser en Thea Schenk. Tot en met 19 januari.

Pulitzer Art Gallery in Amsterdam toont werken op papier van Dineke Blom en installaties van Helen Frik, Leonne Hendriksen, Alexander Schabracq en Simon Watkinson in een aantal hotelkamers. Tot en met 16 februari.

Allemaal verknipt: installatie en tekeningen van Marieke Bolhuis in Galerie de Expeditie, Amsterdam. Tot en met 14 januari.

Andries Botha, Marlene Dumas en Sandra Kriel, alle drie geboren in Zuid-Afrika, exposeren in Galerie Paul Andriesse, Amsterdam. Tot en met 21 januari.

In de Krabbedans in Eindhoven een selectie uit de collectie van de kunstuitleen met werk van Frans Franssen, Berend Hoekstra, Jacques van Erven, Marion Lenssen en anderen. Tot en met 22 januari,

Grond, kunst uit de jaren tachtig toont een keuze uit de collectie van Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam, op basis van de installatie 'Grond' van Joseph Beuys. Tot en met 5 februari. Tevens een keuze uit de verzameling van het prentenkabinet, 1800-1850 (tot en met 26 maart), en in zaal 27: het zojuist gerestaureerde bronzen danseresje van Degas, voorzien van een nieuw rokje en haarlint.

De 'multiculturele kunstmanifestatie Rotterdam' biedt werk van twintig kunstenaars met verschillende nationaliteiten uit de regio Rotterdam. Tot en met 28 januari in Museum Delfshaven, Rotterdam.

Ruim veertig Amerikaanse kunstenaars uit diverse disciplines die zich niet eerder met grafiek bezig hielden, tonen werk op papier in Crossing over Changing places. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met meesterdrukkers en papiermakers aan de Amerikaanse oostkust. Tot en met 19 februari in De Beyerd, Breda.

Met Beelden uit een bisschopsstad toont het Centraal Museum in Utrecht meer dan 90 stukken uit de eigen collectie. Tot en met 19 februari.

In het Stedelijk Museum Schiedam een overzicht van het grafisch werk van Bram van Velde, uit de periode 1923 tot 1981. Tot en met 29 januari.

De tentoonstelling van Odilon Redon in het Van Gogh Museum in Amsterdam gaat haar laatste week in: nog tot en met 14 januari.

Laatste week ook voor Er groeit een beeldhouwkunst in Nederland in de Verweyhal in Haarlem. Tot en met 15 januari.

Onderlangs is de tweede solotentoonstelling van Paul Bogaers in Fotomania in Rotterdam. Tot en met 5 februari, opening zaterdag om 17 uur.

In Fotogalerie Objektief in Enschede portretten van homoseksuele koppels, mannen èn vrouwen, gefotografeerd door Jan Griffioen. Tot en met 4 februari, opening zondag om 15.30 uur.

Over leven in Sarajevo is een zwart-wit fotodocumentaire van de Amerikaanse schrijver en fotograaf Edward Serotta. In het Joods Historisch Museum in Amsterdam, tot en met 29 januari.

Schrijver Ton van Reen selecteerde 45 foto's die Cas Oorthuys in Limburg maakte en schreef daar een kort verhaal of dialoog bij. Zoeker op Limburg is tot en met 26 maart in het Limburgs Museum in Venlo te zien.

Meer over