BEELDENDE KUNST

In het voormalig Gerechtsgebouw aan de Wierdensestraat vrijdag vanaf 20 uur een Performance Festival m.m.v. 2 Ons, Vriendschap, Jaap Besteman & Willem van Dooren, Sanne van Rijn, Christel Burghoorn, de ska-band Further East e.a....

Almelo

Amsterdam

Woonstichting De Key wenst een kunstwerk in de zogenaamde Rextuin, een terrein tussen Haarlemmerstraat en Brouwersgracht, waar ooit de Rexbioscoop stond. Op 13 en 14 juni presenteert een twintigtal kunstenaars bij Stichting Vendute (Tussen de Bogen 42) een 'verzameling gevisualiseerde invallen voor een kunstwerk'. De winnaar wordt op 12 juni (17-19 uur) bekendgemaakt.

Secret Gardens is een tentoonstelling over 'de ziel' van de Westergasfabriek. Vijf fotografen (Hannes Wallrafen, Arjen Veldt, Karianne Grandia, Siebe Swart, José Melo) en een schilder (Arie Schippers) lieten zich inspireren door het verleden en de toekomst van de Westergasfabriek. Van 14 juni t/m 5 juli. Van 12 juni t/m 27 juni presenteert de stichting Jongehonden in het pand CCCP 'Jongehondenpitchwerk' op de tentoonstelling Soljoez98.

In het Allard Pierson Museum reisboeken, prenten en tekeningen van Cornelis De Bruijn (1652-1726), een kunstschilder uit Den Haag die grote reizen maakte. Van 13 juni t/m 13 september.

Schilderijen van Ko Aarts in Galerie Maria Chailloux (Prinseneiland 439), t/m 5 juli. Opening 11 juni om 17 uur.

Wat heeft de schilderkunst de kunstwereld nog te bieden. Onder deze titel presenteert Arti et Amicitiae deel Leugenaars/The Liars II: (N)on Line, samengesteld door Floor van Keulen, die werk bijeen brengt van o.a. Hilarius Hofstede, Bas Louter, Willem van der Sluis en Louise van der Veld. Tot en met 19 juni.

In de nieuwe vleugel van het Rembrandthuis de tentoonstelling Van Ostade & Rembrandt: Een artistieke ontmoeting.

In het Stedelijk Museum een overzicht van de Duitse kunstenaar Katharina Sieverding (t/m 12 juli).

In Galerie Ferdinand van Dieten - d'Eendt (Spuistraat 270) Zeeziek, een tentoonstelling van Henk Visch, t/m 5 juli.

Arnhem

Gerard Bilders en het Geldersch Barbizon, van 14 juni t/m 6 september in het Historisch Museum Het Burgerweeshuis.

In het Museum voor Moderne Kunst t/m 9 augustus een installatie van Paul de Reus en Een wereld van verschil, werk van achttien kunstenaressen onder wie Lidwien van der Ven, Maria Roosen en Lydia Schouten (t/m 28 juni), n.a.v. 100 jaar Nationale Tentoonstelling van Vrouw en arbeid.

Breda

Postcards from Black America in De Beyerd toont een 'zwarte Renaissance' in de Amerikaanse cultuur. Met meer dan zeventig schilderijen, tekeningen, video's, foto's en affiches van kunstenaars als Jean-Michel Basquiat, Renee Cox, Colin Chase en Carrie Mae Weems. Tot en met 21 juni. Op 16 juni in De Beyerd om 20.30 uur een lezing door prof. Portia Maultsby over Afrikaans-Amerikaanse muziek, gevolgd door een optreden van de hiphopband Nuclarity.

In de 5de aflevering van de serie Lightning, kleine presentaties van jonge kunstenaars in de Beyerd, Warenzolder van Tomoko Baba, t/m 21 juni.

Den Haag

Stroom, het Haags centrum voor beeldende kunst (Spui 193), presenteert t/m 27 juni kunst in relatie tot stad en openbaarheid. Met werken van Marlies Adriaanse & Mariska Streefland, Channa Boon en Gerard Holthuis.

De machines van beeldend kunstenaar Christiaan Zwanikken hebben een ziel, of zijn eigenlijk 'bezield'. Galerie Ramakers, Toussaintkade 70, toont zijn kinetische objecten. Maquina total, t/m 21 juni.

Dordrecht

Zaterdag begint in het Dordrechts Museum Mitano, 5 kunstenaars in vereniging, te weten Frans van Lent, Arthur van der Hoek, Hans van Arkel, Jan Barel en Ton van Dalen. Tot en met 30 augustus.

Eindhoven

Teun Gijssen (1910) is een Zeeuws-Brabantse kunstschilder aan wie Museum Kempenland een tentoonstelling wijdt t.g.v. zijn 75-jarig kunstenaarschap. Van 13 juni t/m 19 juli.

Gouda

Peter Randall-Page wordt beschouwd als een van de belangrijkste beeldhouwers van Groot-Brittannië van dit moment. Museum het Catharina Gasthuis presenteert een overzicht van kleinere beeldhouwwerken en werken op papier van hem. De natuur is het belangrijkste thema in zijn werk. Van 13 juni t/m 10 augustus.

Gorinchem

In het Gorcums Museum t/m 21 juni de tentoonstelling De Taal van Staal, een sociaal-historisch overzicht over het gebruik van staal door de eeuwen heen en in kunstwerken van o.a. Auke de Vries, Per Abramsen en Vera Galis. In de omgeving is een beeldenroute uitgezet.

Groningen

Film- en videokunst in Niggendijker (Hofstraat 21): op 12 en 14 juni de keuze van Froukje Hoekstra, waaronder films van Jean Cocteau, Derek Jarman en Godard.

Haarlem

I move so I Am is de nieuwe film van Gerrit van Dijk, t/m 28 juni in de Vleeshal van het Frans Halsmuseum.

De Haarlemse schilder Kees Verwey (1900-1995) heeft zich zijn hele leven verbonden gevoeld met zijn leermeester Henri Boot (1877-1963), schilder van een groot oeuvre portretten, figuurstukken en stillevens. Het Frans Halsmuseum besteedt aandacht aan de relatie tussen Verwey en Boot met een tentoonstelling van ongeveer honderd schilderijen en enkele aquarellen en tekeningen. Tot en met 13 september.

Heemstede

In en om Het Oude Slot de thematentoonstelling Wagenpark, met werk van dertig kunstenaars over auto's in de kunst. Met werk van o.a. John Körmeling, William Moore en Jeroen Kooijmans (winnaar NPS-Cultuurprijs), t/m 28 juni.

Hoorn

Foto's en videowerk van Ana Axpe (Zwitserland) en Jeanne Dunning (Verenigde Staten) in toPPing. Van 18 juni t/m 5 juli, opening 14 juni om 16 uur.

Leeuwarden

Het Fries Museum toont in het prentenkabinet een keuze uit het werk van Albert Jan de Haan (1939-1991), afkomstig uit de nalatenschap van de kunstenaar. Tot en met 28 juni.

Nijmegen

De mini-eventuals in de filmmanifestatie Next of Kinema in Extrapool, Tweede Walstraat 5, zijn in hun kleinschaligheid een afspiegeling van hedendaagse multimediakunst. Tot en met 20 juni. Tegelijkertijd in De Paraplu de manifestatie Slipstream: vijf beeldend kunstenaars (Pierre Bismuth, Dora Garcia, Robert Suermondt, Peter Stel en Erik Wesselo) werd gevraagd een voor-, pauze- of nafilmpje te maken, die t/m 21 juni in Cinemariënburg vertoond worden.

Rotterdam

Rockmuziek en beeldende kunst gaan een liaison aan in het door CBK/Villa Alckmaer geïnitieerde project I rip you, you rip me (Honey, we're going down in history), waarmee het Detroit van de jaren zeventig tot leven wordt gewekt. In Nighttown vrijdag een optreden van Destroy all Monsters. Vanaf die dag zal in Villa Alckmaer (t/m 2 augustus) en museum Boijmans Van Beuningen (t/m 26 juli) een deel van het getekende, geschilderde en gefotografeerde archief van Destroy all Monsters te zien zijn, plus nog niet eerder in Europa vertoond videomateriaal van The Stooges, The MC5 en Iggy and the Sonic Rendezevous Band. Voorts in Villa Alckmaer installaties van Mike Kelley, Jim Shaw en Cary Loren waarin wordt teruggeblikt op The Früt, de minst getalenteerde en door alcohol- en drugsmisbruik getekende rockband die ooit uit Detroit kwam.

The Powder Room is een tentoonstelling op de Kop van Zuid, Entrepothaven (Factorij 63) met werken van vier kunstenaars uit Londen (onder wie Nasrin Tabatabai en Babak Afrassiabi) en vijf kunstenaars uit Rotterdam (Tomas Helbig, Shahin Afrassiabi e.a.). Van 11 juni t/m 5 juli.

Soundhouse is een presentatie van Justin Bennett, waarin de onbegrensde mogelijkheden van hedendaagse communicatieapparatuur tot verwarring kunnen leiden. In De Vaalserberg (Witte de Withstraat 44 I), van 13 juni t/m 12 juli.

Zeventig mooie voorbeelden van genre-schilderkunst in Museum Boymans Van Beuningen. Met werken van Jan Steen, Gerard Dou, Emanuel de Witte, Adriaen van Ostade en Aelbert Cuyp, t/m 28 juni. Verder wijdt het museum een overzicht aan 19de-eeuwse kunst uit de eigen collecties kunstnijverheid en schilderkunst, t/m 6 september.

In galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, werk van Jeffrey Blondes, Adrienne Gaha en Tim Maguire. Tot en met 12 juli.

In het Maritiem Museum werk van kunstenaars die zich lieten inspireren door vuurtorens (t/m 21 juni).

Rijswijk

In Museum Rijswijk opnieuw een Holland Papier Biënnale met werken van zestien internationale kunstenaars, die papierpulp op heel verschillende manieren gebruiken. Van de ijle cirkels van Naomi Kobayashi tot en met de metershoge kunstenaarsboeken van Eeva Liisa Isomaa. Van 13 juni t/m 6 september.

Utrecht

Als onderdeel van het project 'On speaking terms' presenteert Casco, Oudegracht 366, de Amerikaans-Nederlandse kunstenaar Otto Berchem. Berchem treedt graag op in zijn eigen werk, waarbij zijn opstelling voor het publiek zowel hard als kwetsbaar kan zijn. Tot en met 5 juli.

Exploded View, driedimensionaal werk van Louise Schouwenberg en schilderijen en foto's van Marianne Theunissen, in kunstcentrum Begane Grond (Lange Nieuwstraat 2). Van 13 juni t/m 12 juli. Opening vrijdag om 20 uur.

Werken uit de jaren '90 van Jean van Wijk in Uitleencentrum Beeldende Kunst (Maliebaan 42), van 13 juni t/m 4 juli.

Meer over