BEELDENDE KUNST

Amersfoort..

Amsterdam

Centraal in de expositie Venster op het Oosten in het Scheepvaartmuseum staan een dagboek van de Nederlandse diplomaat/koopman Dirk de Graeff van Polsbroek en fotoalbums met beelden van Japan uit de roerige periode 1850-1870. Van 8 april t/m 29 oktober.

Stedelijk Museum: Museum Overholland presenteert onder de vleugels van het Stedelijk Museum een selectie van (zelf)portretten van hedendaagse kunstenaars als Philip Akkerman, Georg Baselitz, Louise Bourgeois, Bruce Nauman, en nog vele anderen. Face to Face, t/m 18 juni.

Hoe ver mag sponsering van kunstenaars gaan? Biedt het internet ongekende perspectieven? De kunstenaars die deelnemen aan Plan B in De Appel zijn geïnfiltreerd in de samenleving. Werk van Plamen Dejanov, Swetlana Hegr, Superflex, Matthieu Laurette e.a. Zondag wordt met de kunstenaars een debat gehouden over deze tentoonstelling. Van 8 april t/m 21 mei.

Eli Content creëerde voor het Joods Historisch Museum Monument voor de levenden, een ruimtelijk schilderij, waarin de bezoeker plaats kan nemen en tot rust kan komen. Daarnaast worden recente schilderijen, werken op papier en kunstenaarsalbums van Content getoond. Van 7 april t/m 17 september.

De tekeningen op de tentoonstelling Whereabouts in de Veemvloer, Van Diemstraat 410, zijn van Karin Arink, Gillion Grantsaan, Ales Hudecek, Eduardo Ilanos Bustamante, Mirjam van Veelen en S. Teddy d.

In SHe'll survive in Montevideo, Keizersgracht 264, tonen veertien Duitse mediakunstenaars afkomstig van de Staatliche Hochschule für Gestaltung hun werk. Van 8 april en 6 mei. In de vierde 50% beeld, een serie lezingen in woord en beeld in Montevideo, aandacht voor Michael Saup en Ulay, de samenstellers van de tentoonstelling. Op 11 april om 20 uur.

The Living Room, Nieuwzijds Voorburgwal 338, presenteert schilderijen van Bert de Beul, 12 april t/m 18 mei.

Slewe Galerie, Kerkstraat 105 a, toont schilderijen van Ruud Bloemheuvel, Robbert-Jan Gijzen en Marnix Kwakernaak, van 8 april t/m 7 mei.

Delft

Galerie de Sigarenfabriek, Brabantse Turfmarkt 75a, toont objecten, grafiek en tekeningen van Piet Franzen, en schilder- en/of tekenkunst van René Heeres, Will van Berlo en Marjolijn Vernhout. In de vitrine keramiek van Elt de Boer. Van 6 april t/m 23 april.

Den Bosch

Dat Le Corbusier behalve architect ook kunstenaar was, is nauwelijks bekend. Kunsthandel Borzo, Verwersstraat 21, toont een veertigtal gouaches, collages en tekeningen van Le Corbusier. Van 9 april t/m 6 mei.

Den Haag

Glow in the dark is een tentoonstelling met werk van Ramon Ottenhof in Galerie Sophie, Paviljoensgracht 70, die zowel in het licht als in het donker te bekijken is. Geopend van 6 t/m 9 april en op 11 mei. Opening vanavond om 19 uur.

Dordrecht

Uit het eindexamenwerk van Nederlandse en een aantal buitenlandse Hogescholen voor de Kunsten werden 26 kunstenaars geselecteerd, die t/m 27 april exposeren in het Centrum Beeldende Kunst tijdens Art Primeur 2000.

Eindhoven

Kim's bedroom: Kim Gordon heeft een aantal collega's in haar 'slaapkamer' uitgenodigd. Video's van Sadie Benning, Tony Oursler en van haarzelf. Tot en met 24 april in De Witte Dame, Emmasingel 20.

Van Abbemuseum: Primal gestures, minor roles, tentoonstelling van Arnout Mik. Video's, foto's en objecten in een door Mik gecreëerde omgeving, t/m 7 mei.

Groningen

Centrum Beeldende Kunst, Trompsingel 27, toont onder het motto Veel goede kunst schilderijen, tekeningen en objecten van Ruud de Rode en John Körmeling, van 11 april t/m 21 mei.

Haarlem

Het Teylers Museum wijdt een groot overzicht aan Italiaanse tekeningen uit eigen bezit. De ongeveer honderd bladen die getoond worden van Michelangelo, Rafaël, Correggio, Titiaan en Veronese zijn normaal niet toegankelijk voor het publiek. De eeuw van Michelangelo, van 8 april t/m 18 juni.

Recente tekeningen van Paul van der Eerden, bij Galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47, 7 t/m 30 april.

IJmuiden

Al negen jaar houdt Theo Jansen zich bezig met het ontwikkelen van zijn 'strandbeest', een van pvc-buis geconstrueerd geraamte, dat zich voortbeweegt door middel van de wind. Het geraamte waar hij in de loop der tijd op uitgekomen is, heeft veel weg van een DNA-keten. Die DNA-code heeft Jansen nu ook 'gekloond', waarbij elk beest iets afwijkt van zijn voorganger. Met de kudde houdt hij zondag om 15 uur een wedstrijd op het strand bij IJmuiden.

Kampen

Het project Who's in charge here had één doel. Deze vraag op zoveel mogelijk plekken deponeren en de reacties registreren en vastleggen. Op 8 april worden de resultaten gepresenteerd in de Kunstruimte Kampen.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: Rondom Dürer schetst met vijftig tekeningen en zo'n driehonderd prenten een beeld van de periode uit de Renaissance waarin tekenaar en graficus Albrecht Dürer een sleutelrol speelde, t/m 11 juni; in Samenscholing werk van acht voormalige studenten van de Maastrichtse Academie voor Beeldende Kunsten; Collectie Limburg II, t/m 14 mei, is een doorsnede van de Limburgse beeldende kunst van de 20ste eeuw, t/m 14 mei; vijf doeken van Toon Verhoef, t/m 28 mei.

Nijmegen

Museum het Valkhof, Kelkensbos 59, toont Olie: werk van Erik Wesselo, van 9 april t/m 4 juni.

Roermond

Het merg van de kleur is een expositie met werk van zes Nederlandse en zes Vlaamse schilders, onder wie Ger Lataster, Roger Raveel en Jan Sierhuis. Van 8 april t/m 12 juni.

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen: zelfportretten en architectuurschilderijen van Carel Willink (1900-1983), t.g.v. Willinks 100ste geboortedag, t/m 12 juni; het museum toont t/m 21 mei een boek met 42 etsen van Salvador Dalí, dat het museum onlangs heeft aangekocht.

De Kunsthal: Rondom Porto over de culturele geschiedenis van de Portugese stad Porto, t/m 28 mei; een overzicht van Leo Gestel (1881-1941) uit de collectie van het Instituut Collectie Nederland, t/m 4 juni; Kunstgerechten, Japanse food samples van kunststof, keramiek en plastic, t/m 28 mei.

Tilburg

Koen Delaere is gefascineerd door groei, vergroeiing, woekering en mutatie. Zijn installatie Fusion staat opgesteld bij De Verschijning, Lancierstraat 42, van 7 april t/m 23 april.

De Pont: drie film- en videoinstallaties en begeleidende fotoseries van de Canadese kunstenaar Stan Douglas, t/m 28 mei.

Zwolle

Het Lagerhuis, Goudsteeg 8, presenteert beelden van Melanie Bosboom en schilderijen van Martha Jelsma, van 9 april t/m 4 mei.

Meer over