BEELDENDE KUNST

In de Paviljoens van 24 juni t/m 10 augustus Aanwezig/Afwezig, Mensen in de Collectie Almere. Met werk van vele kunstenaars, onder wie Paul Huf, Tiong Ang en Marijke van Warmerdam....

Almere

Amstelveen

In het kader van de Japanweek Amstelveen toont Museum Jan van der Togt van 21 juni t/m 20 juli werk van acht kunstenaars die regelmatig in Japan exposeren.

Amsterdam

In het Stedelijk Museum de gelegenheidstentoonstelling Europa Rondom: werk van o.a. Brusselmans, Raveel, Kounellis, Lehmbruck, Giacometti, Fontana en Wirkkala. Tot en met 14 augustus.

In het Koninklijk Paleis een tentoonstelling over het werk van 17de-eeuwse schilders die zich lieten inspireren door het gebouw van bouwmeester Jacob van Campen (1595-1657). Tot en met 7 september.

Onder de titel Het Naakt toont het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum deze zomer een keur aan prenten en tekeningen met het thema naakt door de eeuwen heen; van Rembrandt, Dürer, Holbein, Goltzius en Mantegna, maar van moderne kunstenaars als Matisse en Degas. Tot en met 3 augustus.

Acht kunstenaars zijn in het kader van de Spinoza-manifestatie uitgenodigd uit te zoeken wat het leven en/of het werk van de filosoof Benedictus Spinoza (1632-1677) betekent voor het eigen oeuvre. Het resultaat daarvan in Arti et Amicitiae, tot en met 6 juli.

De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, presenteert t/m 17 augustus Blueprint, een groepstentoonstelling.

In het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, een tentoonstelling van Twan Janssen en Sands Murray, die zich richten op de sociale persona van de kunstenaar, zijn rol in de kunstwereld. Tot en met 6 juli.

Voor de tentoonstelling Maritieme Meesters, Scheepvaart op tekeningen 1600-1800 heeft het Scheepvaartmuseum een selectie gemaakt uit zijn collectie 17de-eeuwse tekeningen. Tot en met 30 juni.

Het Amsterdam Historisch Museum vroeg Herman Gordijn 'zijn' Amsterdam uit te beelden, hetgeen heeft geleid tot een nieuwe reeks tekeningen, etsen en schilderijen over de hoofdstad, tot en met 28 september.

In galerie Witteveen (Keizersgracht 538) vanaf 20 juni een dubbelexpositie: abstracte schilderijen en gouaches van Johan de Haas en abstracte pastels op papier van Piet de Haard. Tot en met 20 juli.

In het kader van de Eurotop loopt in het hoofdgebouw van de Nederlandsche Bank (ingang Oosteinde) vanaf 20 juni de tentoonstelling Helderheid en Stabiliteit. Amsterdam-Frankfurt. Over de ontwikkeling van Amsterdam als knooppunt van handel en geldwezen, van de Gouden Eeuw tot nu. Tot en met 18 juli. Op werkdagen van 10 tot 16 uur.

De Appel presenteert i.s.m. de Rijksacademie van Beeldende Kunsten op 24 juni van 21 tot 24 uur Hong Kong Perfumed Harbour, met werken van Anna Best, Antoine Berghs, Roger Cremers, Meschac Gaba, Saskia Janssen, Owen Oppenheimer & George Korsmit en Fiona Tan.

De winterkas van het Amstelpark wordt weer zomerkas op initiatief van de nieuwe Galerie Orangerie: t/m 6 juli exposeren daar Dorrit Klomp (pastel, olieverf), Loes Verbeek (brons), Neely Schaap (mixed media) en Henk Maasen (objecten), Amstelpark 5 (bij de RAI).

Apeldoorn

Bij stichting Archipel een tentoonstelling met onder meer linoleumsnedes, linoleumschilderijen, linoleumsculpturen van de uit Curacüo afkomstige beeldend kunstenaar David Bade. Archipel (Vosselmanstraat 402), t/m 29 juni.

Arnhem

In het Museum voor Moderne Kunsten vanaf 21 juni een overzichtstentoonstelling van de beeldhouwer Karl Iljitsj Pelgrom, die drie jaar geleden overleed. Met een groot aantal van zijn assemblages, sculpturen en tekeningen, gecombineerd met foto's, catalogi en plattegronden van zijn omgevingskunst (t/m 31 augustus). Van 28 juni t/m 5 oktober in de koepelzaal een installatie van Liet Heringa.

In de Eusebiuskerk van 22 juni t/m 17 september een groot overzicht van Aborignal-kunst uit Australië. Met ruim duizend schilderijen en gebruiksvoorwerpen als grafpalen, boomerangs en draagschalen uit Arnhem Land, de woestijn en Kimberley.

Als afscheid van de oude expositieruimte laat het Hooghuis in Arnhem kunstenaar Moritz Ebinger het gebouw vullen met een enorme berg verhuisdozen, 'betekent' en 'bekunst' door hem zelf en toekomstige exposanten als Ymke Bartlema, Anna Ebinger en Aart-Jan Speijers. Op 21 juni viert Hooghuis feest in het oude gebouw in het bijzijn van Moritz. Hooghuis (Weerdjesstraat 190), t/m 22 juni.

Baarlo

In het onlangs geopende NN Art Promotion, Maasstraat 8, tot en met 30 september werk van Georg Wittwer en Hans Innemee.

Baarn

In het koetshuis van Kasteel Groeneveld van 24 juni tot en met 7 juli een expositie van Rustem (pseudoniem van de Rus Roustem Akhmetchine), vooral bestaand uit olieverfen.

Bergen

In Kunstenaars Centrum Bergen van 22 juni t/m 17 juli een expositie van Dien Jorien Geertsma, Ellen de Groot, Marcus van Hoorn, Aafke Kelly en Wladimir Zwaagstra.

Den Haag

In Panaroma Mesdag t/m 27 juli de tentoonstelling G.H. Breitner: de oorsprong van het moment. Recent onderzoek wees uit dat de fotografische blik van Breitner in het panaroma, Scheveningen in 1880, voor het eerst zichtbaar werd. Met foto's, schetsen en stadsgezichten.

In de beeldentuin van Arti Forum, Herenstraat 55, Atelier PRO met werk van Ben Hoezen, Pauline Jansen, Ton Koops en Paul van Laere (t/m 29 juni). In de galerie t/m 17 juli keramiek uit de Verenigde Staten van Willie en Kate Jacobson en Japanse schilderkunst van Marjon de Jong.

Deventer

Tot en met 14 september voert Deventer Topstukken de fietser langs schatten uit de oude Hanzestad.

Diepenheim

Bij Kunstvereniging Diepenheim van 21 juni t/m 7 september een installatie van Berlinde de Bruykere, 'De slaapzaal'.

Doesburg

Stichting Manifestaties Martinikerk organiseert haar derde expositie van dit seizoen: schilderijen van Job van Dijk. In de Martinikerk, maandag tot en met zaterdag van 14 tot 17 uur.

Dordrecht

Het Dordrechts Museum toont 58 schilderijen, 120 prenten/tekeningen en persoonlijke bezittingen van Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862). 'B.C. Koekkoek, prins der landschapsschilders', t/m 31 augustus.

De Compagnie (Kuipershaven 21) toont van 22 juni t/m 27 juli schilderijen van Marianne Benkö, en glasobjecten van Mari Mészáros, Floris Meydam, Sabine Lintzen, Antoon van Wijk, Joost Bicker Caarten en Jan-Willem van Zijst.

Gouda

In het Verzetsmuseum van 26 juni t/m 26 oktober de tentoonstelling Eten wat de bon schaft. Voeding in Nederland 1940-1945. Bij de opening op 26 juni geeft Gerard Trienekens van de Universiteit van Utrecht een lezing over de voedselsituatie in WO II.

In het kader van de Kunstestafette '97 wordt dit weekend (21 en 22 juni) de Open Ateliers Krimpenerwaard gehouden waaraan negen kunstenaars deelnemen.

Groningen

Op de slotdag van de Landenweek (dit jaar Frankrijk) vindt zaterdag van 10 tot 17 uur een kunst-, antiek-, curiosa- en oude boekenmarkt aan het Zuiderdiep plaats.

Haarlem

In Teylers Museum ruim tachtig affiches van de Duitse steendrukker Adolph Friedländer. Hooggeëerd publiek, Friedländeraffiches 1875-1925, t/m 7 september.

Ruim 90 stads- en dorpsgezichten van Cornelis Pronk zijn bijeengebracht in de tentoonstelling Pronk met pen en penseel in de Vleeshal op de Grote Markt, t/m 17 augustus.

Heemstede

Brauckmann Galerie, Jan van Goyenstraat 28, toont van 22 juni t/m 24 augustus werk van veertien kunstenaars: objecten en glas, sculpturen en bronzen, schilderijen en zeefdrukken.

Hengelo

Ruim dertig kunstenaars reageren met de tentoonstelling Masterplan 2000 in het Badhuis (Oldenzaalsestraat 18) op het zogeheten plan van de gemeente Hengelo om de binnenstad te 'modificeren'. Van 21 juni t/m 12 juli.

Leeuwarden

In het Herder-Museum t/m 16 augustus werk van Jelle Talman die de objecten 'Tierelieren' noemt.

Leiden

Op 26 juni worden in het Rijksmuseum voor Oudheden twee tentoonstellingen geopend. !Actie Romein! is een 'multi-zintuigelijke kennismaking' met de Romeinen, met name voor kinderen. Mysterie van Matilo: Romeinen in Leiden gaat over de Romeinen in Leiden en Zuid-Holland. Inclusief het bijzondere bronzen ruitermasker 'Gordon', vorig jaar in Leiden-Roomburg opgegraven.

In Stedelijk Museum De Lakenhal is vanaf 21 juni de tentoonstelling Hendrik Valk te zien, met 30 tekeningen en de acht pastels die het museum onlangs verwierf uit een schenking van zijn dochter Else Valk. Tot en met 17 augustus.

In galerie AZL van het Academisch Ziekenhuis van t/m 27 juli Het interieur van Johanna Smelik, schilderijen van Peter de Graaff.

Stockgalerie gaat de zomer in met een expositie van de beheerder zelf: zaterdag vanaf 16 uur zijn olieverfschilderijen te zien van Adriën Schilder, evenals mixedmedia en tekeningen. Tot en met 14 september, Rijnsburgerweg 7.

In het kader van Leiden Cultuurstad 1997 organiseert het Centrum Beeldende Kunst i.s.m. Ted MTC Langenbach en Gabriëlle Anceaux de Nacht van de Kunst. Midzomernacht (21 juni) ontmoeten diverse kunst-

disciplines elkaar op buitenpodia rond het CBK in een doorlopend programma van 2 uur. Hooglandse Kerkgracht, aanvang 23.45 uur.

Loenen

In Nieuwersluis, vesting aan de Vecht van 23 juni t/m 30 augustus de tentoonstelling van Werkgroep Exposities Loenen.

Maastricht

Het Bonnefantenmuseum toont een overzicht van grafisch ontwerper Jacques Janssen, die ook tekenaar en dichter was. Tot en met 7 september.

Oosterbeek

Op 21 juni is in het Airborne Museum Hartenstein een informatiedag voor onbekende voorwerpen en documenten uit WO II, onder de titel 'Onbekend Herkend'. Van 11 tot 16 uur worden meegebrachte spullen door deskundigen beoordeeld.

Paterswolde

In galerie Lemferdinge, onderdeel van Schathuis Landgoed Lemferdinge (Lemferdingelaan 2), van 20 juni t/m 7 september aquarellen 'rond het Paterswolde meer' van Willem Wolthuis en bronssculpturen van Kiki Meyer.

Rotterdam

In Museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling Moves - Schaken en kaarten met het museum, samengesteld door de Franse filosoof en kunsthistoricus Hubert Damisch. De gastconservator nam het schaak- en kaartspel als uitgangspunt voor een keuze uit de eigen collectie van het museum. Daarnaast presenteert Boijmans t/m 17 augustus kleding van de controversiële Belgische modeontwerper Martin Margiela.

In de Kunsthal t/m 5 oktober de tentoonstelling Monet, Van Gogh, Picasso en vele anderen. Hoogtepunten uit een Haagse collectie. Ongeveer 120 werken uit de periode 1820-1975 afkomstig van het Haags Gemeentemuseum.

In het Goethe-Institut loopt van 21 juni tot en met 19 juli de tentoonstelling '2 Part-Czity', wandstukken en tekeningen van Andrea Anatas en Gitta Heumen-Lucas.

Sittard

Sittard staat van 26 tot en met 29 juni in het teken van Beeld '97: in tal van parken en op een aantal pleinen worden ruim 200 beelden en installaties geëxposeerd van 75 kunstenaars uit zeven Europese landen.

Tilburg

De Pont, stichting voor hedendaagse kunst, toont microstrukturen van Arnulf Reiner t/m 31 augustus, Wilhelminapark 1.

Utrecht

Ook in het Centraal Museum de tentoonstelling De Bruiloftsreportage, samengesteld uit de collectie hedendaagse tekeningen van de Provincie Utrecht. Met werk van onder anderen Constant, Marcel van Eeden, Erika Visser en Sylvie Zijlmans. Tot en met 29 juni.

Venlo

Museum Van Bommel Van Dam presenteert van 20 juni t/m 31 augustus een overzicht van collages van Sam Middleton uit de periode 1957-1997, 'Jazz voor de ogen'.

Vlaardingen

In het Visserijmuseum tot en met 28 september de zomertentoonstelling 'Contrasten': werk van Ronald van Rikxoort.

Warmenhuizen

In de Oude Ursulakerk wordt vanaf 21 juni de 32ste zomerexpositie, dit jaar over de Westfriese Omringdijk. Met werk van ruim twintig kunstenaars die zich lieten inspireren door de eeuwenoude zeewering. Tot en met 24 augustus.

Zevenaar

In het Liemers Museum van 22 juni t/m 28 september de expositie Beschuit met Muisjes. Over de gebruiken rondom zwangerschap, geboorte en kraamtijd in Nederland en De Liemers in het bijzonder.

Zwolle

Gestold strijdtoneel is een expositie met beelden van Cornelius Rogge. In Broerenkerk, t/m 22 juni. Zaterdag om 20 uur geeft W. van der Beek een lezing over Rogge.

Meer over