BEELDENDE KUNST

In het nieuwe Armando Museum, in de voormalige Elleboogkerk, 'De Verzameling': twintig grote schilderijen en een grote bronzen sculptuur van Armando, die de vaste collectie van het museum vormen....

Amersfoort

In de Zonnehof zijn t/m 31 januari recente schilderijen en sculpturen van Armando tentoongesteld.

Amsterdam

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam presenteert in Supernova werk van de Experimental Jetset, modeontwerper Niels Klavers, fotografen Anuschka Blommers en Niels Schumm, videowerk van Hilary Lloyd en een installatie van Maura Biava. 'Supernova' begeeft zich op het grensgebied van beeldende kunst en design, t/m 24 januari.

In galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, nieuw werk van Pieter Laurens Mol t/m 16 januari.

Maks, Breitner en Sluijters toont het kleurrijke werk van Kees Maks uit de collectie, aangevuld met werk van zijn tijdgenoten Breitner en Sluijters, t/m 7 februari in het Stedelijk Museum.

In de Nieuwe Kerk Schittering van Spanje, een overzicht van driehonderd kunstschatten uit Spanje's Gouden Eeuw, t/m 8 maart.

In het Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127, de tentoonstelling Kopten, over de Koptische beschaving in Egypte uit de eerste eeuwen na Christus, t/m 28 februari.

In het Tropenmuseum Ethiopië; De erfenis van een keizerrijk, tot en met 15 augustus.

In het Rembrandthuis de tentoonstelling Rembrandt en de Bijbel, waarin de bijbelse prenten van Rembrandt worden vergezeld door 'Die Radierungen van Rembrandt', het muziekstuk dat Mengelberg speciaal op deze prenten baseerde, t/m 14 februari.

Rijksmuseum: een overzicht van bijna vijftig bronzen beelden en 25 prenten en tekeningen van de 17de-eeuwse Nederlandse beeldhouwer Adriaen de Vries, t/m 14 maart; negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april. De tand des tijds in de Zuidvleugel toont een vijftigtal japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, t/m 21 maart.

Apeldoorn

Het Van Reekum Museum presenteert westerse samen naast niet-westerse kunst uit zijn eigen collectie, t/m 15 februari.

Arnhem

Animal.Anima.Animus in het Museum voor Moderne Kunst met werk van o.a. Abramovic, Maning en Duprat, t/m 1 maart.

Bergen op Zoom

In De Markiezenhof een tentoonstelling van het werk van de Drentse schilder Kees Thijn. Tussen magie en realiteit, t/m 31 jan.

In de stuART Galerie en in de Synagoge vanaf 7 januari schilderijen, gemengde technieken en beelden van de expressionist Jan Wessendorp.

Breda

In De Beyerd een overzicht van de stadscollectie met de aankopen van de laatste vier jaar, waaronder werk van Tom Claassen, Peter Kantelberg en Marc Nagtzaam, t/m 24 januari; schilderijen en monotypes van Bert Loerakker en installaties, objecten en sculpturen van Martin Riebeek, t/m 24 januari.

Den Bosch

Een deel van de kunstcollectie van grootindustrieel Cornelis Vrieskoop in Artis. Met werk van onder meer Charl van Ark, Monique Broekman, Serge Game, Berry van Gerwen.

Den Haag

Haagse schilders in de Gouden Eeuw (Jan Steen, Jan van Goyen, Abraham van Beijeren, e.a.) in het Haags Historisch Museum, t/m 7 maart.

In Museum van het Boek/Museum Meermanno-Westreenianum, Prinsessegracht 30, Alleen voor heren, dames ook toegestaan, kunstenaarsboeken van Diederick van Kleef, t/m 31 januari.

In de Pulchri Studio vanaf zondag werk van vijftien in Nederland wonende Israëlische beeldend kunstenaars. Ze zijn uitgenodigd door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), dat met de expositie (thema: toekomst) zijn 25-jarig bestaan viert. Tot en met 31 januari.

Deventer

Een overzicht van de overleden Deventer kunstenaar Jo Pessink in de Bergkerk, t/m 14 februari.

Diepenheim

Beelden en tekeningen van Gijs Assmann bij Kunstvereniging Diepenheim, Grotestraat 17, t/m 3 februari.

Dordrecht

In het Dordrechts Museum een overzicht van Rembrandtleerling Arent de Gelder, t/m 17 januari.

Eindhoven

Tien kunstenaars werkten in Mu Art Foundation (De Witte Dame, Emmasingel 20) aan de installatie Great White Out. Great White Out is de term voor het fenomeen dat op de Noord- en Zuidpool het onderscheid tussen land en lucht vervaagt. Tot en met 16 januari.

Overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse West-Coast-kunstenaar Jason Rhoades (1965), t/m 17 januari in het tijdelijke onderkomen van het Van Abbemuseum aan de Vonderweg 1.

Enschede

Rijksmuseum Twenthe besteedt aandacht aan de achttiende-eeuwse, jong overleden kunstenaar Wouter Johannes van Troostwijk (1782-1810), t/m 31 januari.

Gorinchem

In het Gorcums Museum vijftig werken met afbeeldingen van dieren vervaardigd door CoBrA-kunstenaars als Appel, Corneille, Lucebert en Jorn, tot en met 24 januari.

Gouda

Schilderijen en aquarellen van Afifa Aleiby, een van oorsprong Iraakse kunstenares die sinds enige jaren in Gouda woont en werkt, in museum het Catharina Gasthuis, t/m 7 februari.

Groningen

Groninger Museum: de Montgomery collectie, een collectie van Japanse volkskunst bestaande uit textiel, maskers, votiefbeeldjes en voorwerpen van hout, metaal, keramiek, papier en bamboe uit de 15de t/m 19de eeuw, t/m 7 maart; oude beeldende kunst uit de 16de t/m 20ste eeuw, t/m 28 februari; in het Coop Himmelb(l)au paviljoen Graffiti met werk van graffitikunstenaars uit de eigen collectie en een aantal recente werken van Quik, t/m 14 maart.

Galerie Naber, Korreweg 50, presenteert schilderijen en installaties van Jan van Duijnhoven, en sculpturen van Siebe Hansma, t/m 16 januari.

Haarlem

Galerie Gerhard Hofland, Burgwal 2, presenteert assemblages en collages van Eugène Brands. Tot en met 31 januari. Hij is vooral bekend van zijn Cobra-assemblages in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Recente schilderijen, combinaties van opzettelijke banaliteit en nauwkeurige compositie, van Jan Maarten Voskuil, t/m 25 januari in de Vishal, Grote Markt 20.

Galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47, toont schilderijen en aquarellen van Pieter Kusters, t/m 17 januari.

Een dubbeltentoonstelling over de kunstenaar Jacobus van Looy (1855-1930) in Haarlem: de Verweyhal toont zijn olieverfschilderijen, het Teylers Museum zijn tekeningen, pastels en aquarellen, t/m 28 februari.

De druktechniek is het uitgangspunt voor een tentoonstelling van kunstenaarsvereniging De Groep in de Vleeshal, t/m 24 januari.

Heemstede

In Galerie De Bleeker, Blee-

kersvaartweg 18, t/m 17 januari schilderijen, collages en objecten van Mark Kolthoff (1901-1993).

Heerlen

In de Stadsgalerij tekeningen van Ilya Kabakov waarmee hij de Sovjet-samenleving bekritiseert, maar ook zijn liefde voor het land laat zien. De eerste tekeningen dateren uit de jaren vijftig. Tot en met 21 februari.

Helmond

In het Gemeentemuseum t/m 24 januari een veertigtal schilderijen, tekeningen, druksels en tijdschriften van Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) uit de collectie van het Groninger Museum; het museum putte uit twee eeuwen avond- en nachttaferelen voor de tentoonstelling Maanschemer, t/m 21 februari.

Kampen

De 'meest autonome kunstwerken' van Huub Vinken, Alex van Mechelen, Eric Wie, N17625240, Harmen Sliep, Arjen Boerstra, Hein Eberson, Arjen Boerstra, P.J. Roggeband, Willie Beckmans en Sabine Mooibroek in Kunstruimte Kampen, t/m 17 januari.

Leeuwarden

In het Fries Museum werken van Nederlandse en Franse meesters uit de zestiende tot en met de twintigste eeuw, afkomstig uit Nederlands oudste kunsthandel De Gebroeders Douwes Fine Art uit Amsterdam. Van Jan Steen tot Jan Sluijters, tot en met 21 februari.

Leiden

De Lakenhal wijdt een overzicht aan Isaac van Swanenburg, de late renaissance-kunstenaar. Tot en met 14 februari.

Ben ik in beeld? Portretpenningen uit de Renaissance in het Koninklijk Penningkabinet met fijne beeldhouwwerkjes van beroemdheden uit de vijftiende en zestiende eeuw, tot en met 18 april.

In de nieuwe vleugel van het Rijksmuseum voor Volkenkunde Indianenverhalen, over de Noord-Amerikaanse indianen, t/m 9 mei.

Otterlo

De beeldentuin van het Kröller Müller Museum blijft voor het eerst deze winter open voor publiek.

Rhoon

Kasteel van Rhoon, Dorpsdijk 63, presenteert schilderijen en grafiek van Wout van Heusden, t/m 24 januari.

Roermond

Galerie Wansink, Neerstraat 76, presenteert Last but not least, recente aanwinsten van o.a. Alechinsky, Brands, Lucebert en Man Ray, t/m 24 januari.

Rotterdam

Zestig particulieren en bedrijven staan vanaf 10 januari een week lang kunstwerken af ten behoeve van een bijzondere expositie in Museum Boijmans Van Beuningen. De korte tentoonstelling met werk van onder meer Rembrandt (het nooit eerder geëxposeerde 'Studieportret van Jan Six'), Israëls, Breitner, Pyke Koch, Alexander Kalder, Andy Warhol en Keith Haring moet geld opleveren voor het Liliane Fonds, dat zich inspant voor gehandicapte kinderen in ontwikkelingslanden.

Voorts in Museum Boijmans Van Beuningen: zestig prenten en tekeningen uit de collectie geven een overzicht van het grafisch oeuvre van Toulouse-Lautrec, t/m 14 februari; Big enough for the both of us gaat over de seventiesrevival én over de stadscollectie moderne kunst, t/m 17 januari.

In Het Schielandhuis De vrouw in de politieke prent 1898-1998.

De Kunsthal verzamelde 130 bloemstillevens van vijftig verschillende Nederlandse en Belgische kunstenaars en presenteert die in een overzicht, t/m 28 februari; de Kunsthal wijdt voorts een kleine tentoonstelling aan Niki de Saint Phalle, n.a.v. het Nana-ontwerp voor de hoofdingang van het Asklepiongebouw aan de Leuvehaven en de onlangs geplaatste Rhino van haar hand in het Museumpark, t/m 28 februari; verder een tentoonstelling van beweegbare platen: fraai uitgegeven boeken die, plaat voor plaat oplichtend bijvoorbeeld het menselijk lichaam inzichtelijk maken, t/m 28 februari.

Scheveningen

De Israëlische kunstenaar Zadok Ben-David presenteert zijn 'Evolution and Theory'-project bestaande uit 240 beelden uit aluminiumplaat gezaagde 19de-eeuwse technische afbeeldingen, t/m 7 maart in Museum Beelden aan Zee.

Schiedam

In het Stedelijk Museum t/m 17 januari recente schilderijen van Jan Roeland, de winnaar van de Sandbergprijs 1998. Ook een tentoonstelling van VIA Schiedam, de Vereniging voor Irrealisme en Abstractie in de beeldende kunst (1950-1954), t/m 21 februari.

Tilburg

Van Venusbeeld tot Cyberbabe is de wereld in 3-d in het Scryption, Spoorlaan 434a. Met hologrammen, viewmasters en cd-programma's. Tot en met 17 januari.

Bij Stichting de Pont twee installaties van de Britse Tacita Dean (t/m 17 januari).

Uden

Waterverf- en inktschilderijen van de in Nijmegen woonachtige Chinese kunstenaar Zhou Jun, tot en met 24 januari in Pronkkamer Uden.

Utrecht

Onder de titel Good Heavens presenteert Flatland Galerie, Lange Nieuwstraat 7, werk van Giovanni Dalessi, Peter Miedema, Jan Knap, Marc Mulders, Jan-Peter Muilwijk, F. Starik en T.I.P., tot en met 16 januari.

Vlissingen

Kunstcentrum Sittard is te gast in de Watertoren met solotentoonstellingen van Marcel Blekendaal, Edwin Maas, Jan de Vliegher, Zjul Devens, Phill Niblock en Maria Blondeel, t/m 21 februari.

Zwolle

Antropomorfe sculpturen van Jacinto Zwiers, 10 januari t/m 5 februari bij Het Langhuis, Goudsteeg 8.

De outsider-kunstenaar Willem van Genk lijdt aan schizofrenie en zijn schilderijen helpen hem grip op zijn angsten te krijgen. Museum de Stadshof toont een overzicht van zijn werk, t/m 17 januari.

Meer over