BEELDENDE KUNST

Amsterdam..

Galerie Josine Bokhoven (Prinsengracht 154): pasteuze olieverfschilderijen van Marie José Robben (9 maart t/m 10 april).

De Praktijk (Lauriergracht 96): 'Smell of Desert', schilderijen op groot-formaat van Houcine Bouchiba; in de achterruimte 'Deep in the heart of darkest America', werk op papier van Lise Haller Baggesen (10 maart t/m 14 april).

Reuten Galerie (Fokke Simonszstraat 49): werken van Piet Dieleman, Maarten Janssen, Johan Kuipers en Jos van Merendonk (t/m 8 april).

Metil.Nl (Keizersgracht 548): nieuw werk van Erik Mattijssen (10 maart t/m 14 april).

SBK Kunsthal De Remise (Bellamyplein): Loepzuiver, schilderijen van Bert van de Pas en divers werk van Kees Admiraal (8 t/m 25 maart).

Buro Empty (Willemsparkweg 17): 'The convey series', fotografische tableaus van Lajos Geenen (10 maart t/m 14 april).

In De Appel, Nieuwe Spiegelstraat Unlimited.NL#4,

samengesteld door Vasif Kortun, met werken van Ebru Ôzseçen, Jan Rothuizen, Servet Koçygit, Daniel J. Ashes en Philippine Hoegen. Tot en met 18 maart.

Stedelijk Museum: in aflevering negen van de serie 'Kabinet Overholland' werken op papier van Davor Vrankic (t/m 22 april); De Analogie van het Oog is een tentoonstelling met uiteenlopend werk van JCJ Vanderheyden, vanaf de jaren zestig tot nu (t/m 13 mei); groot retrospectief van de Amerikaanse kunstenaar/acteur/regisseur Dennis Hopper, t/m 16 april; zo'n tweehonderd schilderijen, tekeningen en werken op papier uit de in totaal ongeveer 1600 werken tellende collectie Chardzjiëv, t/m 6 mei.

Rijksmuseum: onlangs is 'De Heilige Maagschap' van de 15de-eeuwse schilder Geertgen tot Sint Jans gerestaureerd en nu weer voor publiek toegankelijk (t/m 29 april); Surimono: poëzie & beeld in Japan toont ruim honderd voorbeelden van een bijzonder Japans prentgenre, waarin beeld en poëzie in één houtsnede worden gecombineerd. Tot en met 1 april; in Maurits, de tweede grote jubileumtentoonstelling van het museum in het kader van het 200-jarig bestaan, aandacht voor het hofleven, de overzeese expansie, en de betekenis van prins Maurits voor oorlogvoering en politiek (t/m 18 maart).

Arnhem

Hooghuis (Vossenstraat 10): Jan van den Dobbelsteen, Pieter van Evert, Liesbeth Eugelink, Leon Dekker, Meta de Vries, Chris Corstens, Vera Broos en Eline Dekker geven hun visie op Het ideale atelier (11 maart t/m 8 april); Pieter van Evert heeft tegelijkertijd een solopresentatie bij Plaatsmaken (Emmastraat 73).

Den Haag

Pulchri Studio (Lange Voorhout 15): boekobjecten en schilderijen van Zhanhong Liao en assemblages en kleurpotloodtekeningen van Odette Saulnier (10 t/m 29 maart).

Galerie Nouvelles Images (Westeinde 22): beelden en tekeningen van Joseph Semah (t/m 4 april).

Stroom (Toussaintkade 55): #31 (RGB) is een installatie van bewegend licht van Gerard Holthuis en Joost Rekveld (t/m 24 maart).

Galerie Ramakers (Toussaintkade 51): Christiaan Zwanikken toont zijn Kinetic sculptures (t/m 18 maart).

Galerie Maurits van de Laar (Herdersstraat 6): werk op papier van Hans van der Pennen en schilderijen van Henk Speth (t/m 18 maart).

Haags Gemeentemuseum: veertig schilderijen van de Britse figuratieve kunstenaar Francis Bacon (1909-1992), plus foto's en tekeningen uit het atelier van Bacon. Tot en met 13 mei (www.bacon.nl); voor The Beauty of Intimacy - Lens and Paper putte gastconservator Carel Balth uit één van de belangrijkste Engelse verzamelingen hedendaagse kunst: die van het Britse bankiers echtpaar George en Angie Loudon (t/m 15 april); Pleidooi voor intuïtie, de eerste expositie van directeur Wim van Krimpen, is verlengd tot en met 1 april.

Eindhoven

In de schrijversbuurt van Eindhoven worden vanaf vrijdag vanuit een aantal huiskamers video portretten geprojecteerd van bewoners uit de buurt, die de afgelopen maanden zijn opgenomen door Toos Nijssen. Van 9 maart t/m 8 april (vanaf 19 uur).

Van Abbe Museum (aan de Vonderweg): een solo-tentoonstelling van Pierre Huyghe voor wie het overdoen van gebeurtenissen een terugkerend thema is (t/m 6 mei); recente monochrome schilderijen van Ben Akkerman (t/m 6 mei).

Groningen

Groninger Museum: drukwerk uit de reeksen 'Hot printing', 'Zuidzee-eiland' en 'Vrouwen-eiland' van Hendrik Nicolaas Werkman (t/m 13 mei); een overzicht van schilderijen die Wobbe Alkema (1900-'78) na de Tweede Wereldoorlog maakte, plus een selectie van zijn werk op papier uit de jaren twintig (t/m 13 mei); een overzicht van de schilder Martin Tissing (t/m 13 mei); beelden van Merijn Bolink (t/m 15 april); modefotografie van Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, t/m 25 maart; een overzicht van Victor & Rolf, t/m 25 maart.

Haarlem

Galerie Tanya Rumpff (Spaarnwouderstraat 74): 'Between you and me', werk van Paul Goede, Herbert Hamak en Wilhelm Mundt (8 maart t/m 1 april).

Teylers Museum: prenten uit de periode 1580-1780 die Ovidius' Metamorphosen verbeelden (t/m 10 juni).

Leeuwarden

Fries Museum: in Pijlers toont het museum zijn aankopen van Friese kunstenaars in relatie tot ander werk van die kunstenaars. Met werk van Henk Bleeker, Machiel Braaksma, Machteld van Buren, Anne Feddema, Tjibbe Hooghiemstra, Claudy Jongstra, Zoltin Peeter, Freark van van der Wal, Ramon van de Werken, Marten Winters, e.a. (t/m 10 juni); Uit de doeken is een selectie schilderijen, aangevuld met kleding en accessoires die op het doek te zien zijn (t/m eind augustus); een overzicht van Jacobus Sibrandi Mancadan (1602-1680), dé Friese landschapsschilder uit de Gouden Eeuw (t/m 8 april).

Buro Leeuwarden (Turfmarkt 11): t/m 8 april 'Genesis' is een serie nieuwe werken van de Surinaamse kunstenaar Gillion Grantsaan.

Leiden

Naturalis (Darwinweg): een overzicht van dierillustrator Joseph Wolf (1820-1899), t/m 16 april.

De Lakenhal: een overzicht van Harm Kamerlingh Onnes (1893-1985), een zoekend modernist begin vorge eeuw, t/m 3 juni); De Leidse Fijnschilders uit Dresden, t/m 22 april; Van Ontwerp naar Prent, veertig zeldzame ontwerptekeningen van Nederlandse meesters uit de periode 1550-1700 zoals Goltzius, Bloemaert en De Gheyn, naast de prent of de boekillustratie die er naderhand naar is vervaardigd (t/m 15 april).

Maastricht

Reuten & Reuten Galerie toont tijdens de Tefaf in Maastricht, in de nieuwe, nog lege ruimtes van Leo Interieur aan de St. Jacobsstraat 4b, geplexificeerde cibachromes van Ine Lamers, abstracte schilderijen van Jos van Merendonk, een installatie en fotowerken van Erzsebet Baerveldt, tekeningen en lino's van Vanessa Jane Phaff, abstracte schilderijen van Johan Kuipers en beelden van Lie van der Werff (7 t/m 17 maart). Bij Josje Reuten's Bloembinderij (St Servaasklooster 22a) hangen tegelijkertijd tekeningen van Ronald Versloot.

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen: Mobile Wall System, overzicht van bruiklenen en schenkingen die het Museum de afgelopen jaren heeft gekregen - in een tijd dat er een aankoopstop bestond (t/m 6 mei).

Witte de With (Witte de Withstraat 50): in Wild Zone onderzoeken Carsten Nicolai, L.A. Raeven, Jennifer Tee, Raimond Wouda het begrip ruimte (t/m 15 april); de museumbibliotheek van de Afrikaanse kunstenaar Meschac Gaba (t/m 15 april).

Kunsthal: Meesterlijk verzameld omvat vijf eeuwen Europese schilderkunst, uit de collectie van Gustav Rau (t/m 16 april); Annette Meyer presenteert haar BodywrappInc, t/m 6 mei.

Tilburg

Stichting De Pont: een overzicht uit werk van de afgelopen tien jaar van 'Neêrlands beroemdste concept-kunstenaar' Jan Dibbets (t/m 17 juni).

Utrecht

In de achtste aflevering van de sub.club-reeks van Impakt in Filmtheater 't Hoogt (Hoogt 4) in Utrecht staat het werk van Miranda July centraal. Vanavond voert ze om 20 uur haar performace 'The Swan Tool' uit, en zijn er vertoningen van videowerk van haar en van anderen.

Centrum Beeldende Kunst (Breestraat 1): 'Teerlicht', schilderijen van John Sikking (10 maart t/m 29 april).

Centraal Museum: in de projectkamer van het museum de installatie Badezimmer van David Bade (t/m 18 maart); een overzicht van Dick Bruna (t/m eind juni).

Museum Catharijneconvent: De weg naar de hemel, tentoonstelling over reliekverering (waarvan het andere deel in De Nieuwe Kerk in Amsterdam is te zien) met relikwieën uit de Lage Landen, t/m 22 april.

Meer over