BEELDENDE KUNST

De Alkmaarse schilder Dirk Oudes (1895-1969) was oorspronkelijk uurwerkmaker. Hij was al 35 toen hij zichzelf leerde schilderen. Zijn werk roept associaties op met de naïeve schilderkunst: een dorp met een kerk, boerderijen met hardwerkende boeren, kippen op een erf....

Alkmaar

Amersfoort

'Het dier als metafoor' is een internationale tentoonstelling met werk van onder anderen Mark Dion, Joseph Beuys, Ted Noten, Wim T. Schippers en Edward Lipski. In De Zonnehof, van 28 juni t/m 4 oktober.

De serie wandplastieken 'Mondrian Variations 1995-96' van de New-Yorkse kunstenares Helene Brandt zijn tot en met 5 juli tentoongesteld in het Mondriaanhuis, Kortegracht 11.

Museum Flehite een tentoonstelling over Utrechtse kastelen en buitenhuizen, samengesteld uit de eigen collectie tekeningen en prenten. Tot en met 27 september.

Amsterdam

Stedelijk Bureau Amsterdam toont in het kader van de expositie 'From the Corner of the Eye' een nieuwe installatie van Rob Birza, waarin hij voor het eerst gebruik maakt van video, muziek en met de computer gemanipuleerde beelden. Van 27 juni t/m 16 augustus.

Studenten van de Gerrit Rietveld Academie presenteren hun examenwerk op de Eindexamenexpositie 98, van 26 juni t/m 1 juli.

'Zeilend over Wereldzeeën' heet de tentoonstelling in het Scheepvaartmuseum waar de bezoeker zich aan boord van een clipperschip zal wanen. Aanvankelijk zagen de conservatieve Nederlandse reders in de vorige eeuw weinig heil in dit oorspronkelijk Amerikaanse zeilschip. Dat werd anders toen zich na 1850 een goedbetalende lading aanbood: passagiers. Van 1 juli t/m Sail 2000.

Gastvrijheid is een belangrijk thema in de bijbel, dus besteedt het Bijbels Museum daar van 26 juni t/m 23 augustus aandacht aan met de tentoonstelling Wilkommen, bienvenue, welcome. Prenten, schilderijen en objecten rond bijvoorbeeld 'Abraham en de drie engelen' en 'Sodom en Gomorra', waarbij het niet alleen gaat om het verlenen van gastvrijheid maar ook het schenden daarvan.

Voor het eerst sinds de Nachtwacht van Rembrandt en de kunstcollectie van de Nederlandse Staat in 1883 uit het Trippenhuis vertrokken, zal er in dit zeventiende-eeuwse monument op Kloveniersburgwal 29 weer een tentoonstelling te zien zijn. Aanleiding is het 190-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, sinds 1812 de vaste bewoner van het Trippenhuis. Negen kunstenaars, onder wie Peter Struycken, Fiona Tan, Roger Cremers en Matt Mullican, maakten speciaal nieuw werk voor de expositie. Ze delen allen hun interesse voor en gebruik van wetenschappelijke vondsten of technieken. Wim Beeren stelde de tentoonstelling samen. Van 27 juni t/m 16 augustus.

Het Stedelijk Museum wijdt een overzicht aan de reliëfs van Ad Dekkers. Dekkers behoort tot de generatie kunstenaars die na het kleurrijke geweld van Cobra het zocht in witte reliëfs. Op de tentoonstelling Als golfslag op het strand... Ad Dekkers in zijn tijd is behalve werk van Dekkers, werk verzameld van tijdgenoten als Dibbets, Struycken, Andre en Mangold, maar ook van zijn inspirators uit de oudere generatie kunstenaars van Piet Mondriaan en Theo van Doesburg. Tot en met 23 augustus.

Beelden en tekeningen van Maarten Donders t/m 11 juli bij AYAC's, Keizersgracht 166.

In de nieuwe vleugel van het Rembrandthuis de tentoonstelling Van Ostade & Rembrandt: Een artistieke ontmoeting.

In het Stedelijk Museum een overzicht van de Duitse kunstenaar Katharina Sieverding (t/m 12 juli).

In Galerie Ferdinand van Dieten - d'Eendt (Spuistraat 270) Zeeziek, een tentoonstelling van Henk Visch, t/m 5 juli.

Bij Buro Empty, Willemsparkweg 17, hangt werk van Carla Klein, van 27 juni t/m 12 juli.

Schilderijen van Ko Aarts in Galerie Maria Chailloux (Prinseneiland 439), t/m 5 juli.

Arnhem

In de tentoonstellingsreeks Lengte, Breedte en Diepte brengt het Gemeenschap Beeldende Kunst aflevering zeven, met werk van kunstenaars met verschillende culturele achtergronden: Reiner Matysik (Duitsland), Tajddin Özen (Koerdistan) en Else van der Burgt (Nederland). In De Gele Rijder, Korenmarkt 43, van 1 juli t/m 26 juli.

Onder de titel Blow up! behangen honderd kunstenaars het Hooghuis, Vossenstraat 10. Van 27 juni t/m 18 juli.

Voorafgaand aan de afbraak van de Pauluskerk presenteert kunstenaarsinitiatief Bob's Glorie zijn eerste project: 'Container 1'. Gedurende twee weken werken 33 jonge Nederlandse kunstenaars intensief samen aan installaties, schilderijen, beelden, videokunst, theater, performances en bodypaintings. Tot en met 10 juli.

Kunst uit Afrika, het zwarte continent is de naam van een omvangrijke collectie Afrikaanse maskers, beelden, muziekinstrumenten, sieraden en gebruiksvoorwerpen in de Eusebiuskerk. Verder: traditionele verhalen uit Afrika van een Senegalese storyteller en hedendaagse kunst van koningszoon Toyin Loye. Van 28 juni t/m 13 september.

Breda

Kunstacademie St. Joost presenteert het werk van eindexamenkandidaten van de afdelingen grafisch ontwerpen, fotografie en vrije kunsten. Tot en met 5 juli in Lokaal 01, Kloosterlaan 138. Van 27 t/m 30 juni ook in de academie werk van eindexamenkandidaten.

Den Bosch

Canadese performance art door Margret Dragu, Diana Landry, Rebecca Belmore en Sandy Mc Fadden is 28 juni tussen 16 en 18 uur te zien bij Artis, Boschveldweg 471.

Den Haag

'Haagsche Nieuwen' is een tentoonstelling over buitenlandse beeldend kunstenaars die zich in de jaren twintig en dertig tijdelijk in Den Haag vestigden. Met onder anderen werk van graficus Gerd Arntz (1900-1988), fotograaf Erich Salomon en modernist Vilmos Huszár (1884-1960). Artotheek, Denneweg 14a, t/m 18 juli.

Met behulp van de karikatuur probeert Pulchri Studio Nederland en Duitsland bij elkaar te brengen. De tentoonstelling Hallo Nachbar... Dag buurvrouw bevat werk van tachtig Nederlandse en Duitse cartoonisten, zoals Opland, Fritz Behrendt, Jos Collignon, Bubec, Haitzinger, Schoenfeld en Woessner. Van 27 juni t/m 30 juli. Ook in Pulchri: houtsneden van de Braziliaanse kunstenaar Gilvan Samico. Van 27 juni t/m 16 juli.

Enschede

De Akademie voor beeldende kunst en vormgeving presenteert werk van negen eindexamenkandidaten van de afdeling mediakunst. Hallenweg 5, van 26 juni t/m 5 juli.

Groningen

In Niggendijker, Hofstraat 21, geeft Menno Grootveld vrijdag en zondag zijn visie op dertig jaar videokunst en experimentele film. Grootveld koos voor films van onder anderen Nam June Paik, Nan Hoover en Gary Hill.

Galerie Naber toont onder de titel 'Terugblik' werk van kunstenaars die de afgelopen periode in de galerie hebben geëxposeerd, onder wie Peter Verdonk, Kees de Kloet, André de Jong en Vera van Heusden. Van 27 juni t/m 18 juli.

Haarlem

Achter de schermen bewaart het Teylers Museum in kisten en kasten, dozen en mappen nog tientallen collecties. Om de tere verzamelingen te weren tegen daglicht worden ze zelden tentoongesteld. Tot en met 30 augustus gaan de schermen open. 'Uit kisten en kastjes' toont onder meer een achttiende-eeuws herbarium, een negentiende-eeuwse collectie lava, tuf en assen die door de Vesuvius werden uitgebraakt en boeken en tekeningen van het dichtgenootschap Democriet.

De Vishal, ruimte voor beeldende kunst, Grote Markt 20, toont werken uit de collectie van het advocaten- en noratiskantoor Boekel de Nerée. Van 27 juni t/m 3 augustus.

Hoorn

Foto's en videowerk van Ana Axpe (Zwitserland) en Jeanne Dunning (Verenigde Staten) in toPPing. Tot en met 5 juli.

Leiden

Museum De Lakenhal eert verzamelaar en tentoonstellingsmaker Piet Cleveringa met een tentoonstelling met werk van 42 kunstenaars, deels afkomstig uit zijn collectie, deels uit de collectie van het museum zelf. Onder hen Tiong Ang, Ben Akkerman, René Daniels en Marijke Warmerdam. Tot en met 12 juli.

De kunststichting van het Academisch Ziekenhuis Leiden viert haar tienjarig bestaan met een jubileumtentoonstelling, waarop werk wordt gepresenteerd van onder anderen Carel Blotkamp, Marcel van Eeden, Frank van Hemert en Yvon Koopman. Albinusdreef 2, t/m 5 juli.

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen toont een selectie van tekeningen en grafiek van beeldhouwers uit de periode 1880 tot heden, aangevuld met sculpturen uit de eigen collectie. Beelden op papier, van 28 juni t/m 23 augustus.

Daar ook Engelse keramiek van 1950 tot heden, t/m 9 augustus.

Voor de tentoonstelling Ons Brons, van Boeddha tot Rodin heeft de Kunsthal vijfhonderd bronzen objecten uit alle culturen en periodes bijeengebracht. Vrijwel alle Rotterdamse musea hebben werken in bruikleen gegeven. Zo stelde het Belasting & Douane Museum een zeventiende-eeuws scheepsgeschut beschikbaar, Museum Boijmans Van Beuningen een groot aantal zestiende-eeuwse Italiaanse bronzen en het Historisch Museum het vermaarde heiblok uit 1705 van Quirijn Visser. Van 27 juni t/m 30 augustus.

Onder de titel 'Obscure/Reveal' presenteren de Rotterdamse filmmaker Karel Doing en de Britse kunstenaar Greg Pope op 26 juni in Witte de With vanaf zonsondergang een installatie en een filmprogramma met als voornaamste thema's licht en beweging. Het filmprogramma, met producties van onder anderen Barbara Meter, Stan Brakhage en Jürgen Rebble, begint vanaf middernacht.

Soundhouse is een presentatie van Justin Bennett, waarin de onbegrensde mogelijkheden van hedendaagse communicatieapparatuur tot verwarring kunnen leiden. In De Vaalserberg (Witte de Withstraat 44 I), t/m 12 juli.

The Powder Room is een tentoonstelling op de Kop van Zuid, Entrepothaven (Factorij 63) met werken van vier kunstenaars uit Londen (onder wie Nasrin Tabatabai en Babak Afrassiabi) en vijf kunstenaars uit Rotterdam (Tomas Helbig, Shahin Afrassiabi e.a.). Tot en met 5 juli.

Utrecht

Marc Bijl en Iris van Dongen exposeren samen, t/m 5 juli bij Moira, Wolvenstraat 10. Van Dongen presenteert haar tekeningen en grafiek, Bijl geeft onder meer een eigen krant uit, waarin hij recensies schrijft over zijn eigen werk.

Exploded View, driedimensionaal werk van Louise Schouwenberg en schilderijen en foto's van Marianne Theunissen, in kunstcentrum Begane Grond (Lange Nieuwstraat 2). Tot en met 12 juli.

Werken uit de jaren '90 van Jean van Wijk in Uitleencentrum Beeldende Kunst (Maliebaan 42), t/m 4 juli.

Vlissingen

De Belgische Anne Ausloos en de Nederlander Jeroen van Westen hebben twee jaar nauw samengewerkt voor het project 'Suspensie'. Verder werk van Han Rameckers, Wido Blokland, Tomoko Baba en Nathalie Stiphout. In de Watertoren H.K. Vlissingen/Oost-Souburg, van 28 juni t/m 30 augustus.

Meer over