BEELDENDE KUNST

Rotterdam on line is een grote manifestatie van tekeningen op verschillende plaatsen in Rotterdam, zoals het Museum Boijmans Van Beuningen, het Chabot Museum, het Nederlands Foto Instituut en een groot aantal galeries waaronder Ecce, Cokkie Snoei en Aelbrecht....

Cindy Sherman speelt in haar foto's met bekende cliché's uit de beeldcultuur: filmstills, centerfolds, porno, horror, en sprookjes. Zij figureert vaak zelf in haar eigen fantasiewereld. In het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam een overzichtsexpositie van haar werk. Van 10 maart tot en met 19 mei.

Het oeuvre van de Haarlemse schilder Nicolaas Berchem (1620-1683) is met vele honderden werken ongewoon groot. Het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam toont in een bescheiden presentatie uit eigen bezit een keuze uit Berchems grafiek, samen met kunstwerken die op zijn etsen en gravures zijn geïnspireerd. Tot en met 26 mei.

Tijdzijn is een installatie van de Leidse kunstenaars Norman

Beierle en Marjolein van Dam over het begrip 'tijd'. Een samenspel van objecten, schilderijen, geluid, beweging en belichting. In het Centrum Beeldende Kunst in Leiden, opening vanmiddag om 17 uur. Tot en met 6 april.

Guido Geelen exposeert vanaf zaterdag beelden in De Pont in Tilburg. Tot en met 30 juni.

Thuis is de titel van een expositie van Paul de Reus in de Bloom Gallery in Amsterdam. Vanaf zaterdag, tot en met 13 april.

Na zijn presentatie op Wild Walls, de tentoonstelling van jonge kunstenaars in het Stedelijk Museum in Amsterdam, exposeert Manfredu Schu nu in de Vleeshal in Middelburg. An den Rand des Hirns stossen, van zaterdag tot en met 15 april.

De Amerikaanse kunstenaar Gary Lang concentreert zich op één principe van het schilderen: intens gekleurde lijnen, uit de hand geschilderd in concentrische of rechthoekige vorm. Voor de expositie die vanaf zaterdag in het Haags Gemeentemuseum te zien is, maakte hij de grootste cirkel die hij ooit heeft geschilderd. Tot en met 26 mei.

Aldert Mantje exposeert onder de titel De man met de gouden sok schilderijen in de Aschenbach Galerie in Amsterdam. Vanaf zaterdag, tot en met 12 april.

Het Kröller-Müller Museum in Otterlo wijdt een expositie aan het werk van de Zwitserse kunstenaar Rémy Zaugg, onder anderen bekend vanwege zijn deelname aan de manifestatie Sonsbeek 93. The Work's unfolding is een totaalkunstwerk waarin Zaugg schilderijen van Cézanne en Van Gogh omringt met eigen werk. Vanaf zaterdag, tot en met 5 mei. Eveneens in het museum Onderweg in het landschap, een groot aantal tekeningen uit de eigen collectie van de 17de tot de 19de eeuw.

In het middeleeuwse Museum Klooster in Ter Apel, in het zuidelijkste puntje van Groningen, is een expositie van ikonen ingericht. De meer dan honderd oude en nieuwe ikonen werpen een licht op de specifieke symbooltaal. Hemelsrood, het landschap van de ikoon, van 10 maart tot en met 2 juni.

Helden op herhaling is een gezelschapsspel van beeldend kunstenaar en theatermaker Karel Lancel. Een remake van kermis, quiz en show, met een parcours dat door beeldend kunstenaars is uitgewerkt: Chris Baaten, Evelyne Janssen, Arjen Lancel en Linda Pollack. Beeldende kunst om mee te schieten. Van 13 tot en met 16 maart in de de Brakke Grond in Amsterdam, aanvang 20.30 uur.

Nog lopende exposities

Ter gelegenheid van de grote Vermeer-tentoonstelling in het Haagse Mauritshuis in het Delftse Museum Het Prinsenhof Delftse meesters, schilderijen van Vermeers vermoedelijke leermeester Carel Fabritius, Pieter de Hooch en Daniël Vosmaer. In het Haags Historisch Museum De Hollandse samenleving in de tijd van Vermeer en in het museum Meermanno-Westreenianum De wereld der geleerdheid rond Vermeer; in Panorama Mesdag brengt de in Rusland geboren kunstenaar Israël Zohar een hommage aan Vermeer. Hij maakt geen imitaties maar zinspeelt in zijn schilderijen op het werk van de schilder. Alle exposities tot en met 2 juni.

Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe vleugel in het Haarlemse Teylers Museum een expositie van de Italiaanse schilder en tekenaar Giorgio Morandi. Morandi schilderde zelden mensen. Hij maakte landschappen en stillevens waarin de contouren vervagen, een 'meditatieve atmosfeer'. Tot en met 12 mei.

Het overzicht van het werk van de Dordtse romantische schilder, beeldhouwer en lithograaf Ary Scheffer (1795-1858) in het Dordrechts Museum is verlengd tot en met 24 maart.

De Naked shit pictures van het Britse spraakmakende performance-duo Gilbert & George zijn tot en met 31 maart te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Micha Klein is een van de belangrijkste computerkunstenaars op dit moment. Tot en met 9 juni presenteert het Groninger Museum zijn nieuwe werk waarin Klein door Amy Tan gefotografeerde mannen en vrouwen in een virtuele wereld introduceert.

Schilderijen en etsen van de Brit Leon Kossoff in het Stedelijk Museum, Amsterdam. Kossoff behoort met Francis Bacon en Lucian Freud tot de Londense School. Tot en met 31 maart.

Het retrospectief van Franz von Stuck, Eros & Pathos in het Van Goghmuseum in Amsterdam, is verlengd tot en met 17 maart. Schilderijen, beelden en meubelen.

Het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam, dat hedendaagse Afrikaanse kunst verzamelt, laat de laatste aanwinsten zien op de expositie Nieuwe beelden, aanwinsten Afrikaanse kunst. Spectaculaire doodskisten uit Ghana, werk van Bushmenkunstenaars, en beelden van Zuidafrikaanse Venda-kunstenaars. Tot en met 21 april.

Meer over