BEELDENDE KUNST

Amstelveen..

Amsterdam

In de grote zaal van Arti Amicitiae, Rokin 1, is dinsdag om 20.30 uur het nieuwste videowerk van Dan Geesing, winnaar van de Materiaalfondsprijs 1999, te zien en te beluisteren.

Galerie Art Singel 100, Singel 100, toont schilderijen, lithografieën en aquarellen van de in 1998 overleden Vlaming Pol Mara, van 6 t/m 27 mei.

Vijf hedendaagse kunstenaars uit verschillende disciplines laten op de expositie Aether 6.5 vanuit het waarneembare het niet waarneembare zien. Binnen de vier muren van w.g.expo, Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28, belichten zij een stukje van een groter geheel, van 6 t/m 28 mei.

Bij de Vrije Universiteit een tentoonstellig van twee kunstenaars van het label Djogg Kwallatah. EUFT maakt 'materiaalschilderijen': een overgangsvorm van een schilderij naar een wandsculptuur. Marcha van der Hurk bombardeert met haar driedimensionale tekeningen letterlijk twee glazen vitrines tot sculptuur. In de tuinzaal en hal van het wis- en natuurkundegebouw (De Boelelaan 1083) en de entree van de medische faculteit (Van der Boechorststraat 7), van 9 mei t/m 30 juni.

In galerie Singel 74 schilderijen en een installatie van Jan van den Dobbelsteen, van 7 mei t/m 3juni.

Tijdens MediamaticSalon@BABY vertelt Maki Ueda over haar animaties en installaties, wijdt Noortje Marres de bezoeker in in de kunst van het strategisch linken en surfen op internet en laat IJsfontein haar spelletjes en andere projecten zien. Zondag om 16.00 uur in Baby, Keizersgracht 676.

In de schilderijen van de Kroatische kunstenaar Milan Rubelli zijn mystiek en spiritualiteit belangrijke thema's. Go Gallery, Prinsengracht 64, toont zijn recent geschilderde potvissen en ander werk met de tentoonstelling Deep Blue, van 6 t/m 31 mei.

Stedelijk Museum: beelden van Hubert Kiecol, t/m 12 juni; Museum Overholland presenteert onder de vleugels van het Stedelijk Museum een selectie van (zelf)portretten van hedendaagse kunstenaars als Philip Akkerman, Georg Baselitz, Louise Bourgeois, Bruce Nauman, en nog vele anderen. Face to Face, t/m 18 juni.

In de gerestaureerde panden van het Bijbels Museum, de Cromhouthuizen, t/m 25 juni plafondschilderingen van Jacob de Wit uit 1718 en 1750. Zondag een wandeling met rondleiding langs de schilderingen in de Cromhouthuizen en het Theatermuseum. Start om 14 uur in het Bijbels Museum. Reserveren: 6242436.

Rijksmuseum: Glorie van de Gouden eeuw, de Nederlandse topstukken uit de 17de eeuw: schilderijen, beeldhouwkunst en kunstnijverheid, t/m 17 september; tekeningen en prenten, t/m 16 juli; collectie van het Koninklijk Museum ten tijde van Lodewijk Napoleon, t/m 25 juni.

Arnhem

In Museum Kempenland een overzichtstentoonstelling van beeldhouwer Toon Slegers met de titel Het leven is gek verlopen ter ere van zijn zeventigste verjaardag. Van 6 mei t/m 2 juli.

Het Nederlands Openluchtmuseum geeft in de tentoonstelling De Amerikaanse Droom in Nederland 1944-1969 een beeld van bewondering voor en verguizing van de VS in deze periode. De magie van Amerika in het nuchtere naoorlogse Nederland wordt getoond aan de hand van speelfilms, juke-boxen, auto's, barbies en televisiefragmenten van J.F. Kennedy, Martin Luther King en Vietnam. Tot en met 29 oktober.

Breda

Vier kunstenaars exposeren van 7 mei t/m 25 juni in de Beyerd. Jan Fabre toont erotische tekeningen, Ab van Hanegem recente schilderijen, Paul den Hollander de foto's waarmee hij in 1999 de Foto Kees Schrerer Prijs won en Tessa Posthuma de Boer foto's van schrijvers.

Delft

Margreet Bouman, Naomi Warmer, Fleur van den Berg en Paul Legeland geven de titel Touched van hun gezamenlijke tentoonstelling een uiteenlopende betekenis: van letterlijk aangeraakt tot ontdaan of aangetast. Schilderijen, tekeningen en ruimtelijke werken van 7 mei t/m 4 juni te zien in galerie Lutz, Oude Delft 195.

Den Bosch

Zeven marmeren beelden die, herinnerend aan de verschrikkingen van de twintigste eeuw en vergezeld van muziek, de wereld doortrekken. Travelling Memory is een multi-disciplinaire manifestatie van beeldhouwster Ans Hey en componist György Kurtág. Zondag in Het Muziekcentrum Den Bosch (PrinsBernhardstraat 4, 073-6122123), daarna door Nederland.

Den Haag

Jan Hendrik Weissenbruch - Voorbij de Haagse School in het Gemeentemuseum. Met meer dan 120 werken, waaronder 60 aquarellen, van deze boeiende landschapsschilder van de Haagse school, t/m 21 mei.

Deventer

In CBK Kunstuitkijk, Menstraat 19-21, een verzameling recente stillevens van Klaas Gubbels, van 6 mei t/m 17 juni.

Dordrecht

In Pictura, Voorstraat 190-192, schilderijen van Nour-Eddine Jaram die een sfeer van romantisch verlangen naar een geheimzinnige droomwereld uitademenen. In de foyer recent werk van Hanno de Man die zichzelf en de sapcultuur als voornaamste onderwerp van zijn soms psychedelische werken heeft. Van 5 mei t/m 1 juni.

Met zijn panoramische, abstracte doeken wil Andriesse de toeschouwer niet alleen kleurschakeringen laten zien, maar die ook laten beleven. Het Dordrechts Museum, Museumstraat 40, geeft een overzicht van zijn oeuvre, t/m 18 juni.

Enschede

De Dordtse broers Abraham en Jacob van Strij schilderden eind achttiende, begin negentiende eeuw verstilde genrestukken en portretten en weidse, zonnige landschappen. Tweehonderd daarvan vormen samen met archiefstukken de tentoonstelling In helder licht, die eerder te zien was in het Dordrechts Museum. Van 6 mei t/m 9 juli in Rijksmuseum Twenthe.

Groningen

In het Groninger Museum t/m 4 juni Haks was here! 5 jaar Groninger Museum, de collectie eigentijdse kunst en design. Met werk van Keith Haring, Inez van Lamsweerde, Georg Baselitz en Anton Corbijn.

Haarlem

Teylers Museum: negentig tekeningen en schetsen van bekende en minder bekende hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland, van 6 mei t/m 16 juli; De eeuw van Michelangelo, honderd tekeningen van Michelangelo, Rafaël, Correggio, Titiaan en Veronese uit eigen bezit, t/m 18 juni.

In galerij Lieven de Key, Nassaulaan 8, van 6 mei t/m 3 juni beelden van Noam Ben-Jacov.

Hengelo

42 kunstenaars uit Hengelo en Enschede geven hun dromen en nachtmerries prijs op de expositie Dromen, nachtmerries en daghengsten, van 6 mei t/m 4 juni in Kunstcentrum Hengelo, Industriestraat 17a.

Kampen

Zes kunstenaars maken ruimtelijk gebruik van tv en video in een verduisterde Kunstruimte aan Engelenbergplantsoen 5a, van 6 t/m 28 mei.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: Rondom Dürer schetst met vijftig tekeningen en driehonderd prenten een beeld van de periode uit de Renaissance waarin tekenaar en graficus Albrecht Dürer een sleutelrol speelde, t/m 11 juni; in Samenscholing werk van acht voormalige studenten van de Maastrichtse Academie voor Beeldende Kunsten; Collectie Limburg II, t/m 14 mei, is een doorsnede van de Limburgse beeldende kunst van de 20ste eeuw, t/m 14 mei; vijf grote doeken van Toon Verhoef, t/m 28 mei.

Otterlo

Kröller Müller Museum: een overzicht van het late werk van schilder, dichter en architect Theo van Doesburg (1923-1931), oprichter van De Stijl, t/m 18 juni (zie ook Utrecht).

Rotterdam

Realtime, ofwel de synchronisatie van de snelheid van de machine en de snelheid van de menselijke perceptie, vormt het uitgangspunt voor Frequencies of Real time, een presentatie van wetenschapsfilosoof Velimir Abramovic, elektronisch componist Paul DeMarinis en mediakunstenaar Geert Mul. Zondag van 14.00 tot 17.00 uur in V2, Eendrachtsstraat 10.

De Nigeriaanse kunstenaar Oladélé Ajiboyé Bamgboyé (1963) toont hoe in de westerse publieke verbeelding het 'zwarte lichaam' rondspookt: in mythen, in de reclame, in de beeldende kunst. Zijn foto's en video's maken de toeschouwer voyeur van beeldende vooroordelen. In Witte de With in Rotterdam een ruime selectie uit zijn tienjarig oeuvre, naast dat van twee andere kunstenaars die zich in Nederland meer dan eens vreemdelingen voelen: de Iraanse Nasrin Tabatabai en de Litouwer Gediminas Urbonas, t/m 25 juni.

Museum Boijmans Van Beuningen: 42 etsen die Salvador Dalí maakte bij 'Les chants de Maldoror' van Lautréamont, t/m 21 mei; een overzicht van het werk van Paul Klee en zijn fascinatie voor de mythologie in ca. 150 werken, t/m 21 mei; zelfportretten en architectuurschilderijen van Carel Willink (1900-1983), t/m 12 juni.

De Kunsthal: Overal is Duckstad is een gezinstentoonstelling over het beroemde geslacht van de Ducks, t/m 3 september; Rondom Porto is de opmaat tot het jaar 2001, waarin Porto en Rotterdam culturele hoofdsteden zijn. De tentoonstelling biedt een overzicht van de culturele geschiedenis van de Portugese stad Porto. Tot en met 28 mei; een overzicht van het expressionistische werk van Leo Gestel (1881-1941) uit de collectie van het Instituut Collectie Nederland, t/m 4 juni; Kunstgerechten, Japanse food samples van kunststof, keramiek en plastic, t/m 28 mei.

Scheveningen

Op het strand van Scheveningen strijden van 7 tot 13 mei op het tiende International Sandsculpture Festival tien zandkunstenaars om de prijs voor de mooiste zandsculptuur. Zij bouwen elk een historische gebeurtenis uit hun land na.

Tilburg

Daar waar de termieten wonen is de titel van een expositie van schilderijen, tekeningen en litho's van José op ten Berg. Van 6 mei t/m 3 juni in Galerie Artikel, Wilhelminapark 38.

Utrecht

In het Griftpark en Gritsteede, Van Swindenlaan 129, van 7 t/m 21 mei werk van recent afgestudeerden van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht onder de titel Duurzaamheid verbeeld.

In Beeldengalerie Cantera, Oudegracht 198, ijzeren beelden van Karen Ebert, van 7 mei t/m 1 juni.

Centraal Museum: drie madonna's van Jan van Scorel: 'Madonna met kind' 'Madonna met wilde rozen' en de Madonna uit de collectie van de Russische Kartinaja Galeria, t/m 2 juli; een overzicht van het vroege werk (1922) van schilder, dichter en architect Theo van Doesburg, t/m 18 juni (zie ook Otterlo).

Vlissingen

In de Watertoren AK, Rijksweg A58 afslag Oost-Souburg, een expositie van Jans Muskee, Sigmund de Jong en Jolande Traa, t/m 11 juni; in W3 Galeries, Oranjestraat 4, schilderijen van Sybille Pattscheck en Dave Meijer, t/m 18 juni.

Meer over