BEELDENDE KUNST

Stichting Het Torentje Almelo toont van 2 juli t/m 30 september de installatie 'Archè' van Tineke Schoenmaker...

Almelo

Almere

Als derde onderdeel van het project 'De Vier Jaargetijden' toont Aernout Mik de video-installatie 'Zomer' in het vijfde paviljoen van ACHK-De Paviljoens, Odeonstraat 5. De video toont een groep op en neer stuiterende bungeejumpers in een groen, bergachtig landschap. Van 2 juli t/m 30 augustus. In De Paviljoens verder de tentoonstelling Kleuren van water, met werken uit de Collectie Almere aangevuld met bruiklenen uit andere verzamelingen.

Amsterdam

Het Joods Historisch Museum toont de documentaire 'Dreamers and builders' van filmer-fotograaf Ya'akov Ben Dov, inclusief authentiek materiaal van pioniers die het woeste en dorre land bewerken. Jonas Daniël Meijerplein 2-4, zondag 5 juli, om 14.30 uur.

De Zaaijer, Keizersgracht 22, toont computerprints en tekeningen van de Columbiaanse kunstenaar Michel Cardena, van 5 t/m 28 juli.

De eindexamenkandidaten tekenen, ruimtelijke vormgeving en textielvormgeving van de Academie voor Beeldende Vorming, faculteit van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, tonen 3 t/m 5 juli hun werk in het Academiegebouw, Hortusplantsoen 2.

Stedelijk Bureau Amsterdam toont in het kader van de expositie 'From the Corner of the Eye' een nieuwe installatie van Rob Birza, waarin hij voor het eerst gebruik maakt van video, muziek en met de computer gemanipuleerde beelden. Tot en met 16 augustus.

From the Corner of the Eye in het Stedelijk Museum brengt veertien (inter)nationale kunstenaars bijeen, die aspecten van homoseksualiteit in hun artistieke overwegingen betrekken. Tot en met 23 augustus.

In het Stedelijk Museum tevens een overzicht van de Duitse kunstenaar Katharina Sieverding (t/m 12 juli).

De jonge Franse kunstenaar Fabrice Hybert hoort tot een groep jonge kunstenaars, die in de traditie van de avantgarde uit de jaren zestig, probeert de grenzen tussen kunst en leven op te heffen. De Appel wijdt een solotentoonstelling aan zijn 'onaffe' producten over meteorologie, teleshopping, telepathie en exotisme. Citoxe (de omkering van 'exotic'), t/m 16 augustus.

Anthony Caro maakte beelden in staal en keramiek aan de hand van Van Gogh's schilderijen 'Stoel Van Gogh' en 'Stoel van Gauguin'. Galerie Josine Bokhoven, Prinsengracht 154, toont deze beelden samen met recent werk van Caro (t/m 1 augustus).

Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, toont werk van Rob Birza, Tom Claassen en Maria Roosen, t/m 25 juli.

MonteVideo/TBA, Keizergracht 264, wijdt een solotentoonstelling aan het werk van Jeroen Kooijmans, winnaar van de NPS Cultuurprijs. Tot en met 18 juli.

Galerie Barbara Farber - Rob Jurka, Singel 28, presenteert schilderijen van Mathieu Meijers. Tot en met 11 juli.

De installatie in de Gate Foundation, Keizersgracht 613, van de Afrikaanse kunstenaar Meschec Gaba is een poging om het westerse museum voor hedendaagse kunst van zijn voetstuk te halen. Tot en met 24 juli.

Het Rijksmuseum toont zijn honderd mooiste 17de-eeuwse tekeningen van Hollandse kunstenaars, t/m 12 juli. Verder besteedt het Rijksmuseum met de tentoonstelling Van tempera naar olie aandacht aan de Venetiaanse schilderkunst, met name aan de overgang van ei- naar olieverf, en van hout naar linnen doeken. Tot en met 30 augustus.

Veilingmeester Jan Pieter Glerum maakte een selectie uit de depotcollectie van het Scheepvaartmuseum. De wijde wereld van J.P. Glerum toont topstukken van het museum, t/m 30 augustus.

In het Koninklijk Paleis een tentoonstelling over de gevolgen van de Vrede van Munster, Een vredesmonument na tachtig jaar oorlog (t/m 6 september).

Den Haag

De jonge Utrechtse kunstenares Lisette Verkerk is gefascineerd door de vergankelijkheid. Living Stone Gallery, Hartogstraat 11, toont Verkerks nieuwste serie installaties die de naam The Beauty of Decay dragen. Van 5 t/m 31 juli.

Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, toont een installatie van Moritz Ebinger en Theo Jansen. Van 5 t/m 26 juli.

De tentoonstelling 'Schaakmat' gaat over 'consequente handelingen in de kunst', met werk van onder anderen Bernadette Beunk, Mathilde Cuijpers, Ditty Ketting, Jerry Keizer en Peter Struycken. In galerie Nouvelles Images, Westeinde 22. In de bovenzaal collages en beelden van Carel Visser. Van 4 juli t/m 19 augustus.

Van Ray Roodenburg zijn in Galerie Keller, Buitenom 15 'Vessels' te zien: modellen van toekomstige en nog niet bestaande vervoermiddelen, waaronder schaalmodellen van vliegende schotels. Van 3 t/m 12 juli.

Veel van de problemen van een multiculturele samenleving hebben te maken met onverschilligheid en gebrek aan begrip. De kunstenaars Alena Hudcovicova (voormalig Tsjechoslowakije) en Matjaz Stuk (voormalig Joegoslavië) willen het publiek met hun werk daarvan bewust maken. Te zien in Galerie de Blauwe Leuning (Laan van Meerdervoort 180), van 3 juli t/m 30 september.

Luxus, Boekhorststraat 99, toont van 2 t/m 12 juli werk van Lilian Eliëns.

Dordrecht

In het Dordrechts Museum een overzicht van landschapsschilder Paul J.C. Gabriël (1828-1903), t/m 30 augustus. Bezoekers die net als Gabriël op 5 juli jarig zijn, krijgen zondag om 15 uur een gratis rondleiding. Zaterdag begint in het Dordrechts Museum Mitano, 5 kunstenaars in vereniging, te weten Frans van Lent, Arthur van der Hoek, Hans van Arkel, Jan Barel en Ton van Dalen. Tot en met 30 augustus.

Eindhoven

Het Van Abbe Museum toont een overzicht van René Daniëls in het tijdelijk onderkomen tegenover het PSV-stadion (t/m 30 augustus).

Enschede

'Sound on Machine Gun Show' is de titel van een installatie van kunstenaarsinitiatief De Cooperatie, van 3 juli t/m 30 augustus in de galerie van De Cooperatie, Nicolaas Beetsstraat 9a.

In het Rijksmuseu Twenthe werk van Herman de Vries (1931). Reizen 1970-1998 - Documents of a stream, t/m 23 augustus.

Groningen

De tentoonstelling De Ploeg: variaties in kleur, verf en vorm geeft een chronologisch beeld van de ontwikkeling van de moderne kunst van 1920 tot 1960. Daartoe hoorden schilders als Jan Wiegers, Dijkstra, Altink, Hendrik de Vries en Henk Melgers. Tot en met 6 september in het Groninger Museum.

Merkdoeken, stoplappen en borduurwerk op textiel uit de zeventiende tot en met de negentiende eeuw op de tentoonstelling Textilia in het Groninger Museum, van 4 juli t/m 13 september.

Heerlen

De Stadsgalerij liet een tentoonstelling inrichten door theaterregisseur Theu Boermans, die werk uitkoos van onder anderen Nitsch, Dubuffet, Rainer, de Chapman Brothers, Richard Billingham, Ronald Ophuis en Marc Mulders. Cataract, t/m 13 september.

Kampen

De faculteit Beeldende Kunst & Vormgeving van de Hogeschool Constantijn Huygens toont het examenwerk van de afgestudeerden. Oudestraat 216, t/m 5 juli.

Leiden

In de installatie 'I love the blue one' van Martin Riebeek is de toeschouwer zelf onderdeel van het kunstwerk. Samen met beelden en andere installaties van Riebeek is 'I love the blue one' te zien in Naturalis Galerie, Darwinweg, van 4 juli t/m 23 augustus.

Maastricht

Tijdens Coup Maastricht presenteren de Academie Beeldende Kunsten (ABK), de Toneelacademie en het Conservatorium hun eindexamenresultaten. Op het Vrijthof maken nog t/m 5 juli ABK-studenten kunstwerken uit mergel, die zondag worden geveild. Van 2 t/m 5 juli op het Vrijthof ook talkshows, muziek en modeshows. In de Toneelacademie nog t/m 8 juli dagelijkse meerdere voorstellingen. In het theater aan het Vrijthof vrijdag een concert en zaterdag de oper The rape of Lucretia. In de Academie van Bouwkunst van 3 t/m 12 juli 14 projecten van architectuurstudenten.

Middelburg

In Metro S, Kuiperspoort 22, werk van Ramon/Ex Chao Lux. Tot en met 18 juli.

Onder de titel 'Lay down' toont De Vleeshal werk van Atelier van Lieshout en Fransje Killaars. Van 7 juli t/m 23 augustus.

Roermond

Met de tentoonstelling Avanti presenteert het Stedelijk Museum een keuze uit de collectie van Jacques Defauwes, directeur van Defauwes Orthopedische Schoentechniek bv te Heerlen. Met werk van Jos Berkers, Jos Caelen, Anton Heyboer, Theo Kuypers, Lei Molin, Jaap Mooy en Ariane Tonino. Tot en met 16 augustus.

Rotterdam

Studenten van de Academie Beeldende Kunsten tonen hun eindexamenwerk. Blaak 10, van 5 t/m 14 juli.

Museum Boijmans Van Beuningen toont een selectie van tekeningen en grafiek van beeldhouwers uit de periode 1880 tot heden, aangevuld met sculpturen uit de eigen collectie. Beelden op papier, t/m 23 augustus. In Boijmans ook een overzicht van Engelse keramiek van 1950 tot heden (t/m 9 augustus) en een tentoonstelling van 19de-eeuwse kunst uit de eigen collecties kunstnijverheid en schilderkunst (t/m 6 september).

Ons Brons, van Boeddha tot Rodin in de Kunsthal omvat vijfhonderd bronzen objecten, t/m 30 augustus.

Vierhonderd jaar betrekkingen met Japan wordt in de Kunsthal herdacht met een tweetal exposities: t/m 6 september is de vitrine ingericht met keramiek van de Japanner Yasokichi Tokuda; t/m 26 juli toont de Kunsthal ook hedendaagse Japanse posters. Zaterdag wordt er tussen 11 en 16 uur ieder heel uur een traditionele Japanse theeceremonie gehouden.

In het Maritiem Museum 'Prins Hendrik' Nederlanders in Nagasaki - Japanse prenten in de negentiende eeuw, een tentoonstelling die een beeld schetst van Nederlanders in Japan sinds 1600. Tot en met 1 november.

De Amerikaanse kunsthistoricus Christopher Philips heeft werk van tien hedendaagse kunstenaars uitgezocht die aandacht besteden aan de relatie tussen stem en beeld, onder wie Vito Acconci, Gary Hill, Moniek Toebosch en Judith Barry. Voices, t/m 23 augustus in kunstcentrum Witte de With. Op 2 juli zal de Nederlandse media- en performance-kunstenaar Moniek Toebosch met de Amerikaanse kunstenaar Joan Jonas discussiëren over de positie van de performance in het huidige kunstklimaat.

Rockmuziek en beeldende kunst gaan een liaison aan in het door CBK/Villa Alckmaer geïnitieerde project I rip you, you rip me (Honey, we're going down in history), waarmee het Detroit van de jaren zeventig tot leven wordt gewekt. in Villa Alckmaer (t/m 2 augustus) en museum Boijmans Van Beuningen (t/m 26 juli) een deel van het getekende, geschilderde en gefotografeerde archief van Destroy all Monsters, plus nog niet eerder in Europa vertoond videomateriaal van The Stooges, The MC5 en Iggy and the Sonic Rendezevous Band. Voorts in Villa Alckmaer installaties van Mike Kelley, Jim Shaw en Cary Loren waarin wordt teruggeblikt op The Früt, de minst getalenteerde, verloren en door alcohol- en drugsmisbruik getekende rockband die ooit uit Detroit kwam.

Soundhouse is een presentatie van Justin Bennett, waarin de onbegrensde mogelijkheden van hedendaagse communicatieapparatuur tot verwarring kunnen leiden. In De Vaalserberg (Witte de Withstraat 44 I), t/m 12 juli.

In galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, werk van Jeffrey Blondes, Adrienne Gaha en Tim Maguire. Tot en met 12 juli.

Rijswijk

In Museum Rijswijk de Holland Papier Biënnale met werken van zestien internationale kunstenaars, die papierpulp op heel verschillende manieren gebruiken. Tot en met 6 september.

Velp

Het Gala van Arachne is de grote zomerexpositie van het Gelders kunstencentrum in Kunsthuis 13. Een twintigtal kunstenaars toont van 4 juli t/m 6 september meer dan honderd textielkunstwerken. Objecten, sculpturen, installaties, kleden, doodshemden en tassen.

Zwolle

Brieven zijn boodschappers van zakelijke mededelingen, goede berichten, wanhopige vragen, vurige liefdesbetuigingen of lachwekkende situaties. Sommige brievenschrijvers verraden op de enveloppen en het briefpapier al een deel van de inhoud, via tekeningen, foto's of krantenkoppen. Ad Maas, Herman Kamphuis en Alaian Arnéodo zijn zulke brievenschrijvers. Hun poststukken zijn van 2 juli t/m 20 september te zien in Museum De Stadshof, museum voor naïeve kunst, Blijmarkt 18-20.

In De Stadshof ook werk van de Zuid-Afrikaanse Allina Ndebele, De draad van het verhaal, t/m 27 september.

Meer over