BEELDENDE KUNST

In Arti et Amicitiae in Amsterdam een presentatie van 'tweede fase-kunstenaars' onder het motto 'Is het topje van de piramide ook het neusje van de zalm?' De deelnemers komen van de opleidingen in Amsterdam, Arnhem, Breda, Enschede, Groningen en Rotterdam....

Kopiëren, (g)een kunst is een tentoonstelling van tekeningen uit het Fries Museum. Het zijn werken uit de achttiende en negentiende eeuw naar beroemde voorbeelden uit de zeventiende eeuw. Tot en met 7 maart in de Harmonie (Oude Kijk in 't Jatstraat 26) in Groningen, vanaf vandaag.

Tangled Tale is een opstelling van Martin Fenne in de Paraplufabriek (Van Oldenbarneveltstraat 63a) in Nijmegen. Van 10 februari tot en met 3 maart.

Cees Baas, Piet Lont en Ankie Postma exposeren hun grafisch werk in kunstcentrum De Twee Wezen (Westerstraat 109) in Enkhuizen. Houtdrukken, tot en met 3 maart. Opening zaterdag om 15.30 uur.

Gravures in kleur van de Braziliaanse graficus Hans S. Grudzinski (1921-1986) in Galeria Domplein in Utrecht. Van 11 februari tot en met 24 maart.

In museum Hillesluis (Riederlaan 200) in Rotterdam Dier in zicht: vier Rotterdamse kunstenaars (Christine Fokkelman, Marina Radius, Suzanne Rekers, Monique van Wijk) schilderden honden en paarden. Van 11 februari tot en met 22 maart.

Keramische plastieken van Vincent McGourty in het Frans Halsmuseum in Haarlem, van 12 februari tot en met 31 maart.

Nog lopende exposities

10 thru 20, de video-installatie van Dennis Adams in het Haags Centrum voor Beeldende Kunst, Stroom, is verlengd tot en met 9 maart. Adams laat video-opnamen van migranten zien in nagebouwde balies uit het nieuwe Haagse stadhuis.

Reserve is Ann Hamiltons eerste, grote installatie in Nederland. Ze maakte een woud van kolommen, tafels en weaping windows, 'huilende ramen'. Haar project in de voorlopige behuizing van het Van Abbemuseum aan de Eindhovense Vonderweg is gebaseerd op religieuze verschillen tussen protestantisme en katholicisme, die hun weerklank vonden in de Noord- en Zuid-Nederlandse schilderkunst. Tot en met 8 april.

Colliers, kronen en scepters, dat zijn de 'schatten' van Bruno Pelassy tentoongesteld bij galerie Cokkie Snoei. Tot en met 3 maart ook schilderijen van Wilma Kuil.

Sublieme vormen met zicht vanaf 5 m is een tentoonstelling waarmee het Stedelijk Museum in Amsterdam de gemeentelijke kunstaankopen presenteert. Tot en met 24 maart.

In kunstcentrum Begane Grond (Lange Nieuwstraat 2) in Utrecht tekeningen, schilderijen (in de vorm van een hart) en zwart-wit foto's van Elly Strik. Tot en met 10 maart.

Recente schilderijen van Peter Kempff in Galerie De La Tour (Prinsengracht 282) in Amsterdam. Tot en met 3 maart.

In Museum De Stadshof in Zwolle Van Indonesië naar Nederland van Thea Gérard. Tot en met 19 mei.

De Selektie is een serie tentoonstellingen over de kunstproduktie in Zeeland. In de tweede aflevering glassculpturen van Bert Frijns en schilderijen en mixed media van Wim Hofman. Tot en met 3 maart in het Stedelijk Museum Vlissingen.

Tegen de tijd, in kasteel Groeneveld in Baarn, bestaat uit gedichten van Willem van Toorn en prenten van René Bakker. Het thema is de manier waarop men omgaat met de aarde, het verkennen daarvan en het doorgeven aan een volgende generatie. Tot en met 1 september.

Recente etsen van Jan Montyn in Galerie Naber in Groningen, tot en met 3 maart.

In het Goethe-Institut in Rotterdam Kriegsspiele, een installatie van Siegfried Kaden. Tot en met 1 maart.

Een retrospectief van Ian J. Pieters in het Stedelijk Museum in Schiedam, ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag. Met beelden en installaties. Tot en met 17 maart.

Acrylschilderijen van Ariane Wachsmuth en tekeningen van Koen Verbeek bij Stichting Sign (Winschoterkade 10) in Groningen. Tot en met 24 februari.

Schilderijen van Henk van den Bosch en schilderijen en tekeningen van James Harris in het Stedelijk Museum Zwolle, tot en met 3 maart.

Pieter Stoop exposeert zijn schilderijen in de Wetering Galerie (Lijnbaansgracht 288) in Amsterdam. Tot en met 28 februari.

Ton sur Ton van Mieke Groot in Galerie Carla Koch (Prinsengracht 510-sous) in Amsterdam. Tot en met 9 maart.

The humble object: een plastic zwembadje, een vouwwand, een koelkast - alledaagse gebruiksvoorwerpen waarmee Andrew March een verhaal vertelt. Tot en met 26 februari in de Vishal in Haarlem.

In Metis (Keizersgracht 688) in Amsterdam werk van Marcos Lora Read. Tot en met 24 februari.

'Tekeningen, schilderijtje, nieuw sculptuur', een keuze uit het werk van Armando in Galerie Rob de Vries (Koolsteeg 2a) in Haarlem. Tot en met 3 maart.

Ikon Ethra is een installatie van Krikor Momdjian met muziek van Calliope Tsoupaki, tot en met 4 maart in het Centrum Beeldende Kunst in Leiden.

Kleuretsen en gouaches van Kees de Waal in het Singer Museum in Laren, tot en met 17 maart.

In Museum Amstelkring, Ons' Lieve Heer op Solder (Oudezijds Voorburgwal 40) in Amsterdam barokke schilderingen van Jacob de Wit (1695-1754), Putti en Cherubijntjes. Menig grachtenhuis kent nog originele plafond- en deurstukken met engeltjes van De Wit. Tot en met 17 maart.

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam presenteert zijn collectie hedendaagse kunst en design vanaf 1960 tot heden, Zonder titel. Met werk van Marlene Dumas, Waldo Bien, Eli Content en anderen. Tot en met 17 maart.

Het retrospectief van Franz von Stuck, Eros & Pathos in het Van Goghmuseum in Amsterdam, is verlengd tot en met 17 maart. Schilderijen, beelden en meubelen.

Still/A Novel in Kunstcentrum Witte de With is de laatste expositie samengesteld door voormalig directeur Chris Dercon. Met werken van Eadweard Muybridge, Jan Dibbets, Carl Andre en Marcel Broodthaers wordt de geschiedenis van de cinema belicht vanuit de fotografie. Tot en met 10 maart.

De tentoonstelling over Hendrik Nicolaas Werkman, Uit innerlijke noodzaak geboren, die eerder in Groningen te zien was, is verhuisd naar de Beyerd in Breda. Tot en met 3 maart.

Een retrospectief van Ary Scheffer (1795-1858) in het Dordrechts Museum. Met reconstructies van zijn Parijse atelier en een salon waardoor de bezoeker zich in het Parijs van de vorige eeuw waant. Tot en met 10 maart.

Meer over