BEELDENDE KUNST

In het Cobra Museum de zomertentoonstelling Keerpunten en raaklijnen in de kunst na 1945 (t/m 28 september)...

BEELDENDE KUNST

Amstelveen

Amsterdam

In Montevideo, Keizergracht 264 is de komede weken onder de noemer Video Plaza videowerk van zo'n vijftig kunstenaars te zien. Bekende namen (Nam June Paik, Gary Hill, Nan Hoover e.a.) maar ook jong talent (Fiona Tan, Jozef van der Heijden). Van 7 augustus t/m 3 september.

Arti et Amicitiae presenteert vanaf vrijdag de Stadscollectie Den Haag met werk van o.a. Richard Brouwer, Marjan Schoenmakers, Marjolijn van der Mey, Justin Bennett, en Rob Knijn. Tot en met 31 augustus.

Het Stedelijk Museum heeft een kleine tentoonstelling ingericht ter nagedachtenis van Roland Topor die dit jaar overleed. Te zien zijn stukken uit de eigen collectie en particuliere verzamelingen uit Amsterdam en omgeving. Topor werd vooral bekend in Frankrijk door zijn macabere tekeningen en zwartgallige cartoons - de New Yorker vond ze té ver gaan en weigerde ze te publiceren. Van 8 augustus t/m 7 september. Verder in het Stedelijk een Europa Rondom, werk van kunstenaars uit de lidstaten van de Europese Unie (o.a. Brusselmans, Raveel, Kounellis, Lehmbruck, Giacometti, Fontana en Wirkkala). Tot en met 14 augustus.

Het Bijbels Museum heeft haar zomertentoonstelling ingericht met werk van 28 Duitse kunstenaars in wiens werk het Christusbeeld centraal staat. Reliek mens, van 11 augustus t/m 28 september.

De tentoonstelling De tekeningen van het Van Gogh-Museum. Deel 2: Nuenen, 1883-1885 in het Van Gogh-Museum geeft een beeld van de productie van Van Gogh in het Brabantse Nuenen. Tot en met 12 oktober.

De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, presenteert t/m 17 augustus Blueprint, een groepstentoonstelling met werken van Fiona Banner (G-B), Uta Barth (D/VS), Pierre Bismuth (F), Joseph Grigely (VS), Claude Heath (G-B), David Shrigley (SC), Hiroshi Sugimoto (J) en Erik Weeda (NL).

Den Haag

Out of Drawers: werk van Marlies Appel, Frank van den Broeck, Paul Klemann, Lucassen, Zoltin Peeter, Joseph Semahen e.a. uit eigen collectie, in Galerie Nouvelles Images, t/m 27 augustus.

Het Haags Historisch Museum toont uit eigen collectie de mooiste en meest bijzondere portretten uit de periode 1600-1900. Haagse gezichten 1600-1900, t/m 24 augustus.

Deurne

Museum de Wieger wijdt een overzicht aan Els Copens-van der Rijt, die in haar jonge jaren schreef maar later ging schilderen. Portretten, stillevens en landschappen, van 10 augustus t/m 26 oktober.

Deventer

Ruimtelijk werk van Tom Claassen is te zien in de Bergkerk (Bergkerkplein 1), t/m 7 september.

Dordrecht

Het Dordrechts Museum toont nu 58 schilderijen, 120 prenten/tekeningen en persoonlijke bezittingen van Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862). 'B.C. Koekkoek, prins der landschapsschilders', t/m 31 augustus.

Eelde

In De Buitenplaats, het museum voor figuratieve kunst, tot en met 7 september een overzichtstentoonstelling van Matthijs Röling.

Goes

Hemels Erfgoed, een expositie met voorwerpen uit de bisschoppelijke collectie van het Breda's Museum, is na Roosendaal te zien in het Museum voor Zuid- en Noord-Beveland. Singelstraat 13, t/m 31 augustus.

Haarlem

In Teylers Museum ruim tachtig affiches van de Duitse steendrukker Adolph Friedländer. Hij ontwierp grote, kleurrijke affiches voor de kermis en het circus, die tienduizenden bezoekers op de been brachten. Hooggeëerd publiek, Friedländeraffiches 1875-1925, t/m 7 september.

Laren

Het Singer Museum toont t/m 31 augustus hoogtepunten uit de eigen collectie, waaronder werken van Ferdinand Hart Nibbrig, Herman Kruyder, Jan Steen en Auguste Rodin.

Leiden

In het Rijksmuseum voor Oudheden twee tentoonstellingen: !Actie Romein! is een 'multi-zintuigelijke kennismaking' met de Romeinen, met name voor kinderen; Mysterie van Matilo: Romeinen in Leiden gaat over de Romeinen in Leiden en Zuid-Holland. Ook het bijzondere bronzen ruitermasker 'Gordon', vorig jaar in Leiden-Roomburg opgegraven, maakt deel uit van deze laatste expositie.

Rotterdam

In het Schielandshuis presenteert de Atlas Van Stolk t/m 12 oktober de expositie Vier eeuwen eten. Prenten en tekeningen geven een beeld van eten in alledaagse en bijzondere omstandigheden, van 1560 tot 1970.

Museum Boijmans Van Beuningen presenteeert een nieuwe installatie van Bruce Nauman. Untitled (Fifteen pairs of hands) is een witbronzen sculptuur, bestaande uit afgietsels van zijn eigen handen, t/m 26 oktober.

In de Kunsthal t/m 5 oktober de tentoonstelling Monet, Van Gogh, Picasso en vele anderen. Hoogtepunten uit een Haagse collectie. Ongeveer 120 werken uit de periode 1820-1975 afkomstig van het Haags Gemeentemuseum, dat gesloten is wegens een verbouwing.

Spanbroek

De tentoonstelling De school van het Magisch Realisme in het Frisia Museum voor magisch realisme, Spanbroekerijen van Mexicaanse Huichol-indianen, t/m 31 augustus in het Textielmuseum. De schilderijen zijn afkomstig uit de privéverzameling van Ralf Schumann.

Utrecht

De tentoonstelling In Beeld in het Centraal Museum toont de rol van de opdrachtgever in de beeldhouwkunst aan de hand van een aantal topstukken uit de eigen collectie. Tegelijkertijd verschijnt de bestandscatalogus 'Beeldhouwkunst tot 1850' (t/m 7 september).

Warmenhuizen

In de Oude Ursulakerk de 32ste zomerexpositie, die dit jaar de Westfriese Omringdijk tot thema heeft. Met werk van ruim twintig kunstenaars die zich lieten inspireren door deze eeuwenoude zeewering. Tot en met 24 augustus.

Meer over