BEELDENDE KUNST

In het Paleis Lange Voorhout in Den Haag begint zondag de tentoonstelling Hongaarse Schilderkunst 1860-1910. In deze periode van landschapsschilderkunst, impressionisme en Jugendstil hoorde Hongarije bij de Donaurepubliek en trachtten kunstenaars zich los te maken van de invloed van Wenen en een eigen identiteit te tonen....

In het Centrum voor Beeldende Kunst in Rotterdam heeft Karin Arink de tentoonstelling Withinsights ingericht met haar werk en dat van Arthur Clemens, Paul Klemann en Annemarie Nibbering. Arink: 'Het is de werking van een kunstwerk die me interesseert, niet het thema ervan . . .' Tot en met 3 juni.

Galerie Fons Welters toont werk van vier kunstenaars die gebruik maken van het medium fotografie: Aernout Mik, Job Koelewijn, Benoît Hermans en Liza May Post. Tot en met 11 juni, opening zaterdag om 19 uur.

Het laatste onderdeel van het projekt Tekenen in het Centrum voor Kunst en Vormgeving, Zouavenlaan 77, Utrecht is @RT van Johan Lubbers, Toek, en Ruud Verhallen. Achtenveertig uur lang zal in de vorm van een soort workshop een presentatie gegeven worden van de stand van zaken van 'kunst in cyberspace'. Behalve dat contact gezocht wordt met kunstenaars over de hele wereld, kan het publiek ook deelnemen. Op 5, 6 en 7 mei.

Galerie Apunto, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam, exposeert werk van Catherine Howe, Paul Klemann, Thomas van der Linden, Blanka Pesja en Chéri Samba. Tot en met 13 juni, vanaf zaterdag.

Galerie De La Tour in Amsterdam toont twaalf installaties over erotiek in het 'Fin du Siecle' van de conceptuele kunstenaar Dennis Oppenheim. The old in and out, van 7 mei tot en met 4 juni. Opening zaterdag om 20.30 uur.

In Reuten Galerie, Fokke Simonszstraat 49, Amsterdam De Rode Sjaal. Met schilderijen van Steven Aalders, fotowerk van Erzsébet Baerveldt en installatie's van Hans W. Hovy. Tot en met 19 mei, donderdag tot en met zaterdag.

In Arti et Amicitiae in Amsterdam van 9 mei tot en met 3 juni de Voorjaarssalon, een verkooptentoonstelling met werk van leden van dit genootschap. Opening zondag om 17 uur.

Het kunstcentrum Begane Grond in Utrecht toont vanaf zondag beelden als architectonische constructies van Krijn de Koning (1963) en Achterthuis van Suchan Kinoshita die bij wijze van experiment met haar hele gezin een week lang gewerkt heeft in deze ruimte. Tot en met 25 juni, vanaf zondag.

Alle kunstwerken kosten vijfhonderd gulden in de nieuwe galerie Seedorf, Prinsengracht 615 (achter) in Amsterdam. Zondag om 14 uur de opening van de eerste expositie met onder meer werk van Jurriaan van Hall, Pieter Kusters en Peter Klashorst.

Nog lopende exposities

Laatste weekeinde van de beurs Art Amsterdam, met dertig galeries voor hedendaagse kunst en een expositie van net afgestudeerde beeldend kunstenaars. In de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Met Pop Art - Topstukken uit de Collectie Nederland in de Kunsthal in Rotterdam zijn voor het eerst meer dan honderd pop-art kunstwerken verzameld. Met werk van Warhol, Oldenburg, Lichtenstein, Dine en Christo.

In Stedelijk Museum Bureau Amsterdam een tentoonstelling met originele exemplaren van kunstenaarstijdschriften 1970-1995, zoals Drukwerk de Zaak, Code, de Koecrand, Digit en Zapp-Magazine. Ook films en filminstallaties van Wineke van Muiswinkel en Janneque Draisma. Tot en met 28 mei.

In het Van Goghmuseum in Amsterdam tot en met 25 juni In Perfect Harmony met topstukken van Klimt, Böcklin, Britse Pre-Rafaëlieten, Khnopff en Whistler.

Laatste week van de overzichtstentoonstelling van de magisch realist Pyke Koch (1901 - 1991) in Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam.

In het prentenkabinet van Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam een bijzondere collectie tekeningen uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Met werk van Jongkind, Toorop en Van Gogh en van 'Amsterdamse impressionisten' als Breitner en Israels. Tot en met 9 juli.

Warm of Koud in het Haags Centrum voor Beeldende Kunst Stroom toont wat Stroom de afgelopen vijf jaar aan projekten heeft gerealiseerd. Het overzicht is gearrangeerd door de Amerikaanse kunstenaar Andrea Blum.

In het Groninger Museum tot en met 21 mei Peiling 4 met design van Piet Hein Eek en Jeanine Keizer, fotografie van Inez van Lamsweerde, Carli Hermes, mej. C. Tollens en Pepeijn Provily, computerkunst van Micha Klein, disney/baby-sculpturen van Harma Heikens, en een installatie van het kunstenaarsduo Tempi & Wolf.

Meer over