BEELDENDE KUNST

Beeldend kunstenaars, historici, landschapsarchitecten, milieubeschermers, planologen en filosofen. Allemaal bogen ze zich de afgelopen tijd over de toekomst van het Flevolands Landschap....

Almere

Amstelveen

De Ziekenfondsraad heeft een collectie prenten in zijn bezit die van 13 november t/m 19 december tentoongesteld wordt in de nieuwbouw aan de Prof. J.H. Bavincklaan 2. Werk van o.a. Erik Andriesse, Marlene Dumas, Sigurdur Gudmundsson, Toon Teken en Leo Vroegindeweij.

Amsterdam

Vandaag worden de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de Prix de Rome 1997 voor Beeldhouwen en voor Beeldende Kunst en de Publieke Ruimte. Voor beeldhouwen zijn dat het werk van Femke Schaap (¿ 40.000), Erzsébet Baerveldt (¿ 20.000), éna Henry (¿ 10.000) en Theo van Meerendonk (¿ 10.000), en voor beeldende kunst/de publieke ruimte zijn het Alicia Framis (¿ 40.000), Erik Weeda (¿ 20.000), Sjaak Langenberg (¿ 10.000) en Birthe Leemeijer (¿ 10.000). Vanaf vandaag wordt werk van hen tentoongesteld in de Bagagehal, KNSM-laan 143. Tot en met 23 november.

Arti et Amicitiae toont beelden samen met ontwerpschetsen en voorstudies, waarmee inzichtelijk wordt gemaakt welke weg is afgelegd om tot een bepaald beeld te komen. Virtueel volume, de weg van het virtuele (de schets) tot aan het volume (beeld). Met beelden van o.a. Berend Bodenkamp, Nicolas Dings, Sluik/Kurpershoek. Van 15 november t/m 7 december, opening vrijdag om 17 uur.

Yvonne Fontijne maakt computer-animaties door registratie en bewerking van bewegingen van dansers. Van 15 november t/m 14 december exposeert ze in het Glazen Huis Amstelpark met een installatie.

In galerie Van Wijngaarden, Lijnbaansgracht 318, schilderijen en tekeningen van Rob Verf. Van 15 november t/m 20 december.

In de serie tentoonstellingen onder de titel 'Publiek' in De Veemvloer, Van Diemenstraat 410, een installatie van Peter van der Heiden en Paul Vendel, die een 'genetisch' onderzoek deden in het gebouw. Ze vonden sokken, lege drank flessen, buitenlandse munten, etc.. en schakelde die aaneen als ware het moleculen. Van 15 november t/m 7 december.

'Kunst is vrij, het is hier en nu. Morgen is het weer anders.' Dat is volgens Galerie Singel 74 ongeveer het credo voor de tentoonstelling van het werk van Jan van den Dobbelsteen, een kunstenaar wars van ieder etiket. Van 16 november t/m 20 december.

In galerie Per Adres, Warmoesstraat 145, een tentoonstelling van het werk van Peter Hey, t/m 29 november.

In Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, recente schilderijen van Reinoud van Vught. Van 15 november t/m 20 december.

Loerakker Galerie, Keizersgracht 380, presenteert werk van Pjotr Müller. Van 15 november t/m 8 december.

Nieuwe werken van Marjolijn van den Assem, Peter Kantelberg, Wilfried Lansink en Hieke Luik, van 15 november t/m 22 december in galerie Oele, Lijnbaansgracht 314.

Madhvi Parekh schildert mensen en beesten, imaginaire wezens en variaties op de godin Durga. Foundation for Indian Artists, Fokke Simonzstraat 10, stelt haar werk ten toon. Van 15 november t/m 20 december.

In het Stedelijk Museum (t/m 30 november) Sandberg, grafisch ontwerper en museumpionier, een eerbetoon aan de voormalige museumdirecteur Willem Sandberg. In het Stedelijk tevens (t/m 23 november) gedichten van Wislawa Szymborska, vormgegeven door Wojtek Freundenreich, en recente sculpturen van Royden Rabinowitch (t/m 30 november). Ook videokunst van de Mexicaan Gabriel Orozco (t/m 14 december). Verder een overzicht van het poëtische en existentiële werk sinds 1988 van Walter Dahn, een leerling van Joseph Beuys. Dahn maakt sculpturen, objecten, schilderijen, tekeningen, foto's en video's. Another Time, Another Place, t/m 23 november.

In de Nieuwe Kerk De Zwarte Farao's, honderden beelden en voorwerpen uit de beschaving van het antieke Nubië, t/m 1 februari.

Den Haag

Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, toont werk van Cor van Dijk en Uwe Poth. Van Dijk maakt abstracte, geometrische beelden van staal. De serie tekeningen en schilderijen van Uwe Poth zijn het resultaat van een reis naar Italie met het schetsboek op zak. Tot en met 17 december.

In galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, 'Donna me prega', schilderijen van Kees Koomen naar het werk van Cavalcanti, en schilderijen van Vittorio Roerade. Van 16 november t/m 28 december.

In galerie Ramakers, Toussaintkade 70, sculpturen van Yumiko Yoneda. Ze gebruikt natuurlijk materiaal als hout en papier-maché, maar ook piepschuim en plastic verpakkingsmateriaal. Tegelijkertijd exposeert Geert Maas er zijn schilderijen en tekeningen. Van 16 november t/m 15 december.

Goes

Tekeningen van Marc Nagtzaam in galerie van den Berge, Wijngaardstraat 3. In de achterzaal 'Momentopname': werk van Ben Sleeuwenhoek, Robert Wevers en Dave Meijer. Van 16 november t/m 20 december.

Haarlem

Galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47, presenteert recente schilderijen van Pascale Ticheler, t/m 30 november.

Heemstede

In galerie de Bleeker, Bleekersvaartweg 18, is t/m 22 november werk bijeengebracht van Philip Akkerman, Armando, Nan Goldin, Lucebert e.a. op het toepasselijke thema 'November'.

Hoorn

In Sandberg2, Korte Achterstraat 2a, wordt van 16 t/m 30 november de nieuwe diaserie 'Indiaan in de polder' van Alexandra Rouppe van der Voort getoond, samen met de oudere serie 'Géén titel 1997', waarvoor ze onlangs de Aanmoedigingsprijs voor Beeldende Kunst van de gemeente Amsterdam ontving.

Kampen

In de Kunstruimte, Engelenbergplantsoen 5a, de tentoonstelling 'Nablijven' van Zeger Reijers. In de videowand: Jasper van den Brink. Van 15 november t/m 7 december.

Nijmegen

'Ik heb laatst gesolliciteerd bij de wolkenfabriek. Daar worden wolken uit de lucht gezogen en opgeslagen. Een keer per week wordt een gedeelte weer de lucht in gelaten voor de regen, de rest wordt verwerkt tot drinkwater. In het jaar 2010 moeten er zo'n 125 wolkenfabrieken langs de Nederlandse kust staan, en is er zes dagen per week geen wolkje meer aan de lucht. Géén best vooruitzicht voor de paraplufabrieken, maar ja.' Kunstruimte De Paraplufabriek, Van Oldenbarneveldtstraat 63a, toont van 14 t/m 30 november Wolkenfabriek, een videoinstallatie van Jeroen Kooijmans. Tegelijkertijd is ook zijn installatie Tankstation te zien.

Rotterdam

Galerie de Illusie, Van Oldenbarneveltstraat 116, presenteert lino's, schilderijen en wandobjecten van Michel Snoep, en tekeningen en schilderijen van Piet Willems, t/m 7 december.

Giorgio Sadotti nodigde een aantal collega-kunstenaars om in zijn schoenen te gaan staan en dan een werk te maken. To be me, met werk van Klaar van der Lippe, Ben Schot, Ronald Glasbergen en Bik van der Pol. Tot en met 7 december in de Vaalserberg, Witte Withstraat 44/1.

Ode aan mijn kleren is een cross-overproject tussen beeldende kunst en poëzie. Met beeldende kunst van o.a. Rommert Boonstra, Rien Bout, Leo de Jong en Hans Wap, en gedichten van Cor de Back, Ron Elshout en Manuel Kneepkens. Van 16 november t/m 14 december.

In De Kunsthal meer dan driehonderd doeken uit de Haagse School, met werk van o.a. Mesdag, Mauve, Israëls en de gebroeders Maris, t/m 18 januari. Ook in de Kunsthal Brancusi, Tzara en de Roemeense avant-garde. Aan de hand van foto's, tijdschriften, boeken, tekeningen en enkele schilderijen wordt een beeld geschetst van de Roemeense avant-garde. Tot en met 16 november.

In Museum Boijmans Van Beuningen liefst vier tentoonstellingen met kunst voor de jeugd: een expositie van meubels, een fotoproject rondom de opgroeiende dochter van kunstenaar Daan van Golden, een tentoonstelling met kunst die is gekozen door kinderen en foto's van kindertekeningen van onder anderen Mike Kelley en Nan Goldin. Tot en met 7 december. Voorts in het museum een tentoonstelling van ornamentprenten. Ornamentgrafiek is een genre in de prentkunst dat hoogtij vierde vanaf de Renaissance tot aan het begin van deze eeuw. Vanavond houden Manfred Sellink, Johan ter Molen en Mienke Simon Thomas, alleen verbonden aan Boijmans, een drietal lezingen over ornamentgrafiek. Na afloop is er gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken.

Stedum (Gr)

In de Toonkamer, Hoofdstraat 35, de 2de Bliksemexpositie met schilderijen en tekeningen van Ben Wortelboer en Klaas Gubbels en sieraden, spiegels en lampen van Miriam Geerts. Alleen dit weekeinde.

Tilburg

In Faxx, podium voor hedendaagse kunst aan de Dunantstraat 1, Themes in Painting, werk van Paul van Dongen, Marc Mulders en Reinoud van Vught. Van Dongen concentreert zich op het naakt, Mulders op dood wild en geplukte bloemen, en Van Vught maakt vooral abstracte schilderijen met figuratieve elementen. Van 16 november t/m 4 januari.

In De Pont een overzich van de Italiaanse Arte Povera-kunstenaar Giuseppe Penone, t/m 8 februari. Verder in De Pont recente schilderijen van Robert Zandvliet, t/m 4 januari 1998.

Utrecht

In 1996 dook William Speakman in een hoge houten duikbak met vensters, en bleef minutenlang onder water om zo een fysieke ervaring over te brengen aan het aanwezige publiek. De duikbak was één uit de serie 'testkamers' van Speakman die steeds een bepaald zintuig moeten stimuleren. In Casco, Oude Gracht 366, presenteert Speakman vanaf zondag zijn installatie/testkamer Zagen-koken-drogen, waarin hout eerst gezaagd, daarna gekookt om tot slot gedroogd te worden. Tot en met 21 december.

Venlo

Museum Van Bommel Van Dam vroeg de Australische conservator Jonathan Turner een tentoonstelling te maken op basis van de museumcollectie. Hij combineert steeds een werk uit de collectie met twee werken van hedendaagse kunstenaars. Triptych, van 16 november t/m 11 januari. Tegelijkertijd in het museum een retrospectief van de Limburgse kunstenaar Max Kreijn, en werken op papier van Eugène Brands.

Meer over