BEELDENDE KUNST

Hidden heet de tentoonstelling met werk van Carel Blotkamp vanaf 1978. In het Mondriaanhuis (Kortegracht 11), 24 november t/m 22 december....

Amersfoort

Portretten van Johan van Oldenbarneveldt en prins Willem V naast eigentijdse portretten in Museum Flehite (Westsingel 50). Een goed portret is geen gezicht loopt tot en met 5 januari.

Amsterdam

Bespiegelingen I, met werk van Hans Aarsman, Peter Archer, Jan Knap, Milan Kunc en Yoshimoto Nara, is samengesteld door gastcurator Pieter Kramer (regisseur). Van 22 november t/m 5 januari in Galerie d'Eendt.

Werken van Aat Veldhoen, Herman Brood, Patty Harpenau, Carry Tefsen en andere maanschouwers worden bijeengebracht onder de noemer Moonface in Galerie XY (25 november t/m 29 december).

In Galerie De La Tour tonen De Lieven - drie broers, drie kunstenaars - hun Triptieken tot en met 15 januari. De Lieven zijn Harry, Hessel en Peter Miedema.

Het Innerlijk Domein heet de verkooptentoonstelling met werk van Piet Stenneberg (1902-1972). Zijn abstracte werk maakte internationaal naam in de jaren vijftig. Kunsthandel Rueb, t/m 7 december. Donderdag t/m zaterdag 13-17 uur.

Robert Walser is de inspirator van Willem Broens. Die maakt in zijn werk veelvuldig gebruik van de teksten én de gestalte van de Zwitser. Van 23 november t/m 29 december in Gallery nine (Keizersgracht 570).

Het Stedelijk Museum presenteert Imi Knoebel, works 1968-1996. Tot en met 12 januari.

Op de groepstentoonstelling GOD in Art Kitchen Gallery (Herengracht 160) presenteren Nou-Eddine Jarram, Hugo Kaagman e.a. hun visie op religie (t/m 1 december).

Onder de noemer Jan Steen, schilder en verteller, in het Rijksmuseum een groot overzicht (t/m 12 januari).

Een wereld van bewogen lijnen is een terugblik in het Joods Historisch Museum. Met schilderijen, gouaches, pastels, tekeningen, ontwerpen van Jules Chapon (t/m 8 december).

Apeldoorn

Tsaar Peter de Grote kocht een deel van de inventaris van zijn zomerpaleis Peterhof in Nederland. Tsaren tronen op Het Loo toont schatten uit de collectie in Paleis Het Loo. Schilderijen van Hollandse meesters, Chinees porselein, kostuums, uurwerken, vazen en tronen van Peter de Grote en de laatste tsaar (t/m 3 april).

Arnhem

Antichambre is een audiovisuele installatie van Anand Mahabier en Rob Pas in Hooghuis Arnhem (Weerdjesstraat 190), zaterdag 23 november vanaf 20.30 uur, zondag 24 november vanaf 12 uur.

Assen

Het Fin-de-siècle in Polen was een tijd van hoogtepunten in de Poolse kunst. Ruim zestig schilderijen in het Drents Museum, met impressionisten en vooral symbolisten. T/m 5 januari.

Bergen

Dirk van Weelden opent zondag om 15.30 uur de tentoonstelling Verlicht en getooid in het Kunstenaarscentrum Bergen (Plein 7). Met o.a. sieraden van Anneke Bruin en lampen van Roy Jongeling (t/m 29 december).

Breda

Met exposities, shows en diavertoningen presenteren de afdelingen van de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost zich op de open dag, zaterdag 23 november, 10-16 uur.

Den Bosch

De provincie Noord-Brabant viert haar tweehonderd-jarig bestaan onder meer met een serie tentoonstellingen met werk van kunstenaars die uit Brabant komen, zoals Jan Sluyters, Van Gogh, Derkinderen en Visch. Het Noordbrabants Museum in Den Bosch bestrijkt de periode 1796-1940, De Beyerd in Breda die van 1945-1990 en De Pont in Tilburg en het Van Abbemuseum in Eindhoven de jongste generatie (t/m 1 december).

Den Haag

Douwe Jan Bakker, overzicht 1971-1996 is de laatste grote tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum voordat het dicht gaat voor de verbouwing (t/m 31 december).

Eindhoven

In de reeks 'dialogen' ontmoeten Erika Smulders, schilder van oude foto's, en Bert-Jan Timmermans, 'scharrelaar', elkaar in presentatieruimte De Overslag (23 november t/m 8 december).

Enkhuizen

'Beobachten ist nicht das Gleiche wie betrachten oder anblicken', schreef Wittgenstein. De tekst is uitgangspunt voor Peep-show in Kunstcentrum De Twee Wezen. Jan Verhaeghe maakte een 'in situ-installatie' (23 november t/m 22 december).

Enschede

Het verbouwde Rijksmuseum Twenthe presenteert de feestcultuur van de achttiende eeuw. Een groot gedruis en eene onbesuisde vrolykheit, t/m 5 januari.

Ferwerd

Negen kunstenaars nemen langs de waddenkust het buitendijks gebied en slikvelden onder handen. Achter de zeedijk ligt soms land, soms zee (t/m 2 januari).

Groningen

Ontpoppen toont werk van vier jonge Groningse kunstenaars in het Harmoniecomplex (Oude Kijk in 't Jatstraat 26) met speelgoed als thema, 22 november t/m 20 december.

Groningen herdenkt dichter/essayist/schilder Hendrik de Vries. In het Groninger Museum 'Hendrik de Vries, 't Geheimste is geheim gebleven', over het beeldend werk van De Vries (t/m 8 december). In het Grafisch Museum (Rabenhauptstraat 65) bibliofiele uitgaven (t/m 1 december).

In het kader van de serie 'Groninger klassiekers' toont het Centrum Beeldende Kunst schilderijen van Jo van Dijk (t/m 5 januari). Ecce Homo heet de expositie in de Cella van het CBK van Wouter van der Lucht (t/m 8 december). De schilder vindt zijn modellen in catalogi, reclamefolders en sexboekjes. In de Triadezaal werk van Suchan Kinoshita, van 26 november t/m 2 februari.

Helmond

'Everbody's talking' in het Gemeentemuseum toont visies van hedendaagse kunstenaars op communicatie. Met The Butler Brothers, A.P. Komen, Inez van Lamsweerde, e.a. (t/m 12 januari).

Hoorn

In het Westfries Museum een expositie over de geschiedenis van de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Rusland sinds Tsaar Peter de Grote, en ikonen (t/m 1 december).

Laren

Op Grafiek Nu 7 & Picasso, de zevende grafiekbiënnale in het Singer Museum, zijn grafische bladen van Pablo Picasso te zien (t/m 5 januari).

Leiden

In Museum De Lakenhal een overzicht van het werk van Jan van Goyen (1596-1656), waar vijftig schilderijen en ruim dertig schetsen en tekeningen te zien zijn (t/m 12 januari).

De schilderijen van Petra Dekker in de LAKgalerie zijn gebaseerd op bestaande afbeeldingen, foto's en krantenknipsels (t/m 20 december).

Maastricht

Oostenrijker Franz West maakte een installatie 'Leviten' voor de koepelzaal in het Bonnefanten Museum. Benoît Hermans toont zijn 'Falschnehmungen'. Op de tweede verdieping een zaal met schilderijen van Gilbert de Bontridder, en een met werk van Arnulf Rainer. Tot en met 5 januari.

Otterloo

In Museum Kröller Müller een overzicht van de Oostenrijker Franz West. Zijn sculpturen zijn geen objecten waar je van een afstand naar moet kijken, maar waar je iets mee moet doen (t/m 19 januari). 'Landfall' laat 25 fotowerken zien van Lon Robbé (t/m 5 januari).

Rhenen

Kunstenaarsgroep RAAM exposeert in Het Rondeel (Kerkstraat 1) en Studio Arborhenum (Ericalaan 27), t/m 7 december.

Roermond

Roger Raveel (1921) is een representant van de 'nieuwe figuratie'. Het lege vierkant speelt een voorname rol in zijn werk. Zijn schilderijen, werken op papier en grafiek zijn tot en met 5 januari te zien in Galerie Wansink (Neerstraat 76).

Rotterdam

In samenwerking met het bisdom Rotterdam organiseert het Historisch Museum Rotterdam de tentoonstelling Verborgen kerkschatten 1400-2000. In Het Schielandshuis (t/m 2 maart).

Over het tekenwerk van Kees van Dongen was tot dusver weinig bekend. Museum Boijmans Van Beuningen biedt nieuw zicht op De onbekende Van Dongen, tekeningen uit de periode 1895-1914, t/m 5 januari.

In de Kunsthal een expositie Luminisme, met werk van Mondriaan, Jan Sluyters en Jan Toorop (t/m 8 december). Voorts Collectie Afrika, kunst uit de Afrika-collectie van het Museum voor Volkenkunde. Aanleiding is de schenking van de collectie Sanders-Sanders (t/m 16 februari). En De Salon, kunstenaars die wonen en werken in Rotterdam en Den Haag.

Tilburg

Wat Tom van Teijlingen beoogt met Fear of a blue planet is de bezoeker te laten botsen met de 'vertoningsruimte' van Argument (Korte Schijfstraat 17) door middel van kleuren, lichteffecten, geluiden en materialen, t/m 8 december.

Utrecht

In het Centraal Museum presenteert Carsten Höller, kunstenaar en bioloog, van 23 november tot en met 9 februari een parcours van beelden en installaties, die mogen worden aangeraakt en uitgeprobeerd. GELUK heet de expositie die de bezoeker in een zekere staat van vervoering probeert te brengen. Geschikt voor kinderen.

Velp

Tot de tekenaars die een bijdrage leveren aan het Groot Tekeningenfestijn 1996 in Kunsthuis 13 (Kastanjelaan 13) behoren onder meer Corinne Bonsma, Dirkje Kuik, Anton Martineau en Peter Vos. Van 22 november tot en met 26 december.

Vlissingen

De Selektie VIII is de laatste tentoonstelling in een reeks over de hedendaagse kunstproductie in Zeeland in Bellamy 19, Stedelijk Museum (Coosje Buskenstraat 200). Van 24 november t/m 5 januari loopt de presentatie van Hans Bommeljé, Wim Bakker en Menno de Nooyer. In Watertoren Dependance gelijktijdig werk van Gust Romijn.

Meer over