BEELDENDE KUNST

Beelden uit Brazilië in Stedelijk Museum Schiedam bestaat uit sculpturen van vier Braziliaanse kunstenaars uit Sao Paulo, die enige tijd in het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch hebben gewerkt....

Dualité is een project van Patrick Gofre, waarvoor hij negen kunstenaars fotografeerde (onder wie Jules Deelder, Marie-Jo Lafontaine, Alan Laurillard) en hen vroeg werk in bruikleen te geven - wat negen tweeluiken opleverde. Tot en met 16 juni in multiple galerie XX (Witte de Withstraat 55) in Rotterdam.

Tekeningen van Harry, Hessel en Peter Miedema in Flatland Galerie (Lange Nieuwstraat 7) in Utrecht. Tot en met 22 juni.

In Museum 't Coopmanshûs in Franeker tot en met 23 juni Travelling light van Rob Nypels, waarin de tentoongestelde objecten ondergeschikt zijn gemaakt aan de inrichting van de ruimte. 'Deze ervaringswereld is voorbehouden aan mensen die met weinig bagage durven te reizen.'

Een installatie en gemengde techniek van Ton Slits in Chassé Galerie in Breda. Tot en met 27 juni.

Nog lopende exposities

Het Rijksmuseum in Amsterdam toont met Disegni, een selectie uit zijn collectie Italiaanse tekeningen. Naast indrukwekkende werken van de belangrijkste meesters van de Italiaanse renaissance, Rafaël, Michelangelo en Titiaan, ook studiebladen van Piero di Cosimo, Andrea del Sarto, Correggio en Giorgio Vasari. Tot en met 4 augustus.

Het Van Abbe Museum in Eindhoven bestaat 60 jaar. In het tijdelijke onderkomen aan de Vonderweg een jubileumtentoonstelling met hoogtepunten uit de collectie. Van Picasso tot Marlene Dumas. Tot en met 25 augustus.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam presenteert recente sculpturen en foto's van John Chamberlain en ruimtelijk werk van Lenore Tawney. Tot en met 30 juni. In het Stedelijk ook nog tot en met 9 juni het latere werk van Edvard Munch en werken van kunstenaars die verwantschap vertonen met Munch.

Het thema van het werk van Panamarenko is 'het vorsen': het voortdurend zoeken naar wat zou kunnen zijn. Het Domein in Sittard presenteert alle multiples uit de periode 1966-1996 en een aantal grotere objecten waaronder zijn bekende vliegmachines. Tot en met 23 juni.

In het Westfries Museum in Hoorn een overzichtstentoonstelling van de Belgische kunstenaar José Vermeersch. Naast zijn keramische beelden ook werken in brons en glas. Tot en met 2 juni.

Recent werk op papier van Xandra Donders in museum Henriëtte Polak in Zutphen. Tot en met 9 juni.

Batia Suter schildert op dekens en gordijnen. Lidy Jacobs fotografeert zichzelf. Recent werk van beide kunstenaressen tot en met 2 juni in Stelling Gallery (Kruisstraat 1b) in Leiden.

In Pronkkamer Uden kubistische beelden van Ria-Jeanne Cuppens, landschapfoto's van Noëlle Cuppens en fotografisch werk van Teun Hocks. Tot en met 23 juni.

Ook De Zonnehof in Amersfoort stelt geënsceneerde fotografie van Teun Hocks tentoon. Tot en met 23 juni.

In de grote ruimte van Artis in Den Bosch de tentoonstelling Stretch met zeefdrukken op stretchstof, geïnspireerd op Gulliver in Lulliputland van Hester Oerlemans. Op de eerste verdieping tegelvlakken van An van Roosmalen. Tot en met 2 juni.

Shelter is de vierde internationale tentoonstelling van Stichting Fundament in landgoedpark Wolfslaar in Breda. Shelter gaat over 'de algemene desoriëntatie van de mens en de hang naar geborgenheid, de algemene neiging tot escapisme en de hoop op een nieuwe, heldere toekomstvisie'. Met werk van Ricardo Brey, James Chapman, Gu Dexin, Job Koelewijn, A.P. Komen & Karen Murphyc en anderen. Tot en met 7 juli.

In de beeldentuin van museum Willem van Haren in Heerenveen sculpturen van André van der Linden. Van der Linden combineert marmer en steen met roestvrij staal of brons. Tot en met 14 juli.

Guido Geelen exposeert zijn beelden in De Pont in Tilburg. Tot en met 30 juni.

De Rotterdamse Kunsthal toont werk van meestervervalser Han van Meegeren, de 'miskende' kunstenaar. Naast de beroemde vervalsingen van Vermeer en andere 17de-eeuwse meesters, meer dan honderd werken van Van Meegeren. Tot en met 2 juni.

Gras en Wolken in het Stadsmuseum Woerden geeft 'een beeld van het Groene Hart'. Met werk uit deze en de afgelopen twee eeuwen, van Jan van Goyen, Simon de Vlieger, Willem Maris, J.H. Weissenbruch, Leo Gestel en anderen. Tot en met 2 juni.

In het Haags Gemeentemuseum een solo-presentatie van het werk van Frank van Hemert. Tot en met 2 juni.

In het Museum Beelden aan Zee in Scheveningen een overzichtstentoonstelling van de beeldhouwer Arthur Spronken. Tot en met 8 september.

Nieuwe schilderijen van de Deense Cobra-kunstenaar Carl-Henning Pedersen in Galerie Willy Schoots (Willemstraat 27) in Eindhoven. Tot en met 1 juni.

Rommert Boonstra heeft op de tentoonstelling In het licht van de tijd het begrip tijd als uitgangspunt genomen. Tot en met 7 juli zijn zijn 'tijds'-fotowerken te zien in het Nederlands Goud-, Zilver-, en Klokkenmuseum in Schoonhoven.

Het Gemeentemuseum Helmond presenteert de ING-collectie. Onder de titel Het gezicht van de ING-collectie, van Willink tot Bierenbroodspot exposeert het museum een vijftigtal schilderijen met het thema 'mensen'. Tot en met 16 juni.

Jan Cremer exposeert in Museum Van der Togt in Amstelveen. Tot en met 2 juni.

In het Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda prenten en tekeningen van Samuel Jessurun de Mesquita, die in 1944 in Auschwitz werd omgebracht. Tot en met 2 juni.

Meer over