BEELDENDE KUNST

Nieuwe aanwinsten van Afrikaanse kunst zijn tot en met 21 april te zien in het Museum voor Volkenkunde Rotterdam. Met onder meer spectaculaire doodskisten van de Ghanese kunstenaars Kane Kwei en Paa Joe....

Galerie Nouvelles Images (Westeinde 22) in Den Haag exposeert schilderijen en werken op papier van Lucebert uit de periode 1970-1994. Verder schilderijen van Jerry Keizer en beelden van Cor van Dijk. Opening zaterdag, 16 uur.

'De TV - een avondje uit' van Ernest Utermark is de tweede uit een serie van tien avonden, door kunstenaars in de postkamer van het voormalig Rijksarchief (Casuaristraat 16), Den Haag. Aanvang zaterdag, 19 uur.

Galerie Art Kitchen (Herengracht 160) in Amsterdam presenteert I.O.Q, werk van Tim Benjamin. Tot en met 22 maart, opening zaterdag om 17 uur.

Dit weekeinde wordt Extrapool (2e Walstraat 5) in Nijmegen omgetoverd tot een filmhuis waar tien kunstenaars hun audio-, film- en videopresentaties laten zien.

Schilderijen en tekeningen van Tatyana Yassievich tot en met 29 maart bij galerie Singel 74 in Amsterdam. Opening zaterdag om 16 uur.

Houtsneden van Guillaume Le Roy tot en met 20 maart bij galerie Clement, Prinsengracht 843, in Amsterdam. Vanaf zaterdag.

Een berglandschap-panorama van vier meter breed maakt deel uit van de tentoonstelling van het werk van Marnix van Welie die zondag om 17 uur geopend wordt in galerie Cellini in Leiden. Tot en met 27 maart.

Kunstenaarscollectief 't Lab presenteert tot en met 17 maart nieuw werk in Museum Katendrecht (Rechthuislaan 1a) in Rotterdam: schilderijen en collages van Felix, installaties van Annet de Graaf en M. Flier, en multimediale kunst van Luciano Pezzoli en Annette Wijers. Opening zondag om 16 uur.

Bij galerie Ronkes Agerbeek (Toussaintkade 67) in Den Haag een 'poëtisch reisverslag' van Alexander Haje, bestaande uit tekeningen, gemaakt tijdens zijn reis door Toscane. Tot en met 28 maart, vanaf zondag.

Nog lopende exposities

Het Stedelijk Museum in Amsterdam exposeert de Naked shit pictures van het spraakmakende Britse performance-duo Gilbert & George. Tot en met 31 maart.

De Muur der Begoochelingen van Geer Huybers in Pulchri Studio in Den Haag is een panoramische constructie van 3 meter hoog, een omtrek van 24 meter en diameter van 7.6 meter, samengesteld uit 60 geschilderde doeken.

Schilderijen en etsen van de Britse kunstenaar Leon Kossoff in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Kossoff behoort samen met Francis Bacon en Lucian Freud tot de Londense School. Tot en met 31 maart.

Micha Klein is een van de belangrijkste computerkunstenaars op dit moment. Tot en met 9 juni presenteert het Groninger Museum zijn nieuwe werk waarin Klein de door de schrijfster Amy Tan gefotografeerde mannen en vrouwen in een virtuele wereld introduceert.

Houtdrukken van Kees de Goede, tot en met 6 april bij Steendrukkerij Amsterdam, Lauriersgracht 80 in Amsterdam.

Fotowerken en sculpturen van Ton Zwerver tot en met 10 maart bij galerie Tanya Rumpff.

Jolanda Kooijmans schildert interieurs na, waarmee ze in een ruimte de illusie wekt van een ruimte er naast. Tot en met 10 maart in Het Glazen Huis in Amsterdam Buitenveldert.

Galerie Nine (Keizersgracht 570 sous) in Amsterdam presenteert schilderijen en tekeningen van Geert Baas.

Still/A Novel in Kunstcentrum Witte de With is de laatste expositie samengesteld door voormalig directeur Chris Dercon. Met werken van Eadweard Muybridge, Jan Dibbets en Marcel Broodthaers wordt de geschiedenis van de cinema belicht vanuit de fotografie. Tot en met 10 maart.

Pop-art uit Egypte: tot en met 1 april presenteert het Tropenmuseum in Amsterdam zestig monoprints van Chant Avedissian, Idolen van de Nijl.

De Selektie is een serie tentoonstellingen over de kunstproduktie in Zeeland. In de tweede aflevering glassculpturen van Bert Frijns en schilderijen en mixed media van Wim Hofman. Tot en met 3 maart in het Stedelijk Museum Vlissingen.

In Museum De Stadshof, het museum voor naïeve en outsider kunst in Zwolle, een overzichtstentoonstelling van Thea Gérard, Van Indonesië naar Nederland. Tot en met 19 mei.

Beuys wordt bewonderd maar ook verguisd. Het Nijmeegse Museum Commanderie van Sint-Jan toont ruim honderd tekeningen, grafiek en objecten uit de collectie van het Institut für Auslandsbeziehungen in Stuttgart, waarmee het museum Beuys' tegenstanders probeert te bestrijden. Tot en met 8 april.

In het Rijksmuseum in Amsterdam De lelijke tijd: Nederlandse interieurstukken uit de jaren 1835 tot 1895. Tot en met 31 maart.

Meer over