BEELDENDE KUNST

De serie wandplastieken 'Mondrian Variations 1995-96' van de New-Yorkse kunstenares Helene Brandt zijn tot en met 5 juli tentoongesteld in het Mondriaanhuis, Kortegracht 11....

Amersfoort

Amsterdam

De jonge Franse kunstenaar Fabrice Hybert hoort tot een groep jonge kunstenaars, die in de traditie van de avant-garde uit de jaren zestig, probeert de grenzen tussen kunst en leven op te heffen. De Appel wijdt een solotentoonstelling aan zijn 'onaffe' producten over meteorologie, teleshopping, telepathie en exotisme. Citoxe (de omkering van 'exotic'), t/m 16 augustus.

Galerie Lambiek, Kerkstraat 78, toont schilderijen en grafiek van François Avril, colorist en illustrator van o.a. de Franse Libération en Phosphore. Tot eind juli.

Anthony Caro maakte beelden in staal en keramiek aan de hand van Van Gogh's schilderijen 'Stoel Van Gogh' en 'Stoel van Gauguin'. Galerie Josine Bokhoven, Prinsengracht 154, toont twee van deze beelden samen met recent werk van Caro. Van 18 juni t/m 1 augustus.

Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, toont werk van Rob Birza, Tom Claassen en Maria Roosen, van 20 juni t/m 25 juli.

MonteVideo/TBA, Keizergracht 264, wijdt een solotentoonstelling aan het werk van Jeroen Kooijmans, winnaar van de NPS Cultuurprijs. Van 20 juni t/m 18 juli.

Galerie Barbara Farber - Rob Jurka, Singel 28, presnteert schilderijen van Mathieu Meijers. Van 20 juni t/m 11 juli.

Frightful Paint is de laatste van drie tentoonstellingen in Arti et Amicitae over de vraag wat de schilderkunst de kunstwereld te bieden heeft. Aldert Mantje zocht werk uit van onder anderen Kiki Lamers, Peter Kempff en Peter Drake. Van 19 juni t/m 19 juli.

Torch, Lauriergracht 94, presenteert werk van Anya Janssen en Tjarda Sixma. Zij hebben met elkaar gemeen dat ze een op foto's gebaseerde schilderkunst beoefenen. Tot en met 27 juni.

Secret Gardens is een tentoonstelling over 'de ziel' van de Westergasfabriek. Vijf fotografen (Hannes Wallrafen, Arjen Veldt, Karianne Grandia, Siebe Swart, José Melo) en een schilder (Arie Schippers) lieten zich inspireren door het verleden en de toekomst van de Westergasfabriek (t/m 5 juli). De stichting Jongehonden in het pand CCCP 'Jongehondenpitchwerk'. Soljoez98, t/m 27 juni.

Artkitchen Gallery, Herengracht 160, presenteert tekeningen en schilderijen van Jos van der Sommen, t/m 4 juli.

Het werk van Ted Noten hoort thuis in het grensgebied tussn kunst en toegepaste kunst. Voor Noten is de ring het ultieme sieraad: van oudsher een teken van macht, status en burgelijke staat en verbondenheid. Het Exposorium van De Vrije Universiteit toont zijn sieraden, t/m 30 juni.

Achtenentwintig beeldhouwers vervaardigden een beeld voor een beeldententoonstelling in de Hortus Botanicus met het thema De Hortus als Lusthof, t/m 19 juli.

Het Rijksmuseum toont zijn honderd mooiste 17de-eeuwse tekeningen van Hollandse kunstenaars, t/m 12 juli. Verder besteedt het Rijksmuseum met de tentoonstelling Van tempera naar olie aandacht aan de Venetiaanse schilderkunst, met name aan de overgang van ei- naar olieverf, en van hout naar linnen doeken. Tot en met 30 augustus.

Apeldoorn

In Archipel, Vosselmanstraat 402, de expositie Banket 5 met werk afkomstig uit de Niggendijker (Groningen), Artis (Den Bosch), Kunstruimte Kampen/Berlijn, Hooghuis (Arnhem), Paraplufabriek (Nijmegen) en Lokaal 01 (Breda/Antwerpen). Daaraan doen mee o.a. Xavier Houben, Marieke de Jong, Timon Schellingerhout en Rob Pas.

Mesótica is in tentoonstelling van hedendaagse kunst uit Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico en Nicaragua. Tot en met 16 augustus in het Van Reekum Museum.

Arnhem

Gerard Bilders en het Geldersch Barbizon, t/m 6 september in het Historisch Museum Het Burgerweeshuis.

In het Museum voor Moderne Kunst Een wereld van verschil, werk van achttien kunstenaressen onder wie Lidwien van der Ven, Maria Roosen en Lydia Schouten (t/m 28 juni), n.a.v. 100 jaar Nationale Tentoonstelling van Vrouw en arbeid.

Werk van Anja Bakker, Mirjam Bürer en Olga Chernysheva is onder de titel 'Lengte, Breedte en Diepte' te zien in De Gele Rijder, Korenmarkt 43, t/m 28 juni.

Bergen

Uit de groep kunstenaars van de Bergense School exposeert Museum Kranenburgh aquarellen, tekeningen, grafiek, keramiek en beeldhouwwerk van Piet Wiegman, t/m 6 september.

Breda

Kunstacademie St. Joost presenteert het werk van eindexamenkandidaten van de afdelingen grafisch ontwerpen, fotografie en vrije kunsten. Van 19 juni t/m 5 juli in Lokaal 01, Kloosterlaan 138.

Brielle

Een schetsboek van de 19de-eeuwse schilder van stadsgezichten Cornelis Springer staat centraal in de tentoonstelling Van schetsboek tot schilderij in het Historisch Museum met zo'n veertig stadsgezichten van Den Briel (t/m 16 augustus).

Delft

350 jaar Vrede van Munster: in het Legermuseum t/m 3 januari 1999 Van Maurits naar Munster. Tactiek en triomf van het Staatse leger en in Het Prinsenhof Beelden van een strijd. Oorlog en kunst voor de Vrede van Munster 1621-1648.

Den Haag

Op het Lange Voorhout een beeldenparade van beroemde kunstenaars als Rodin, Maillol, Zadkine en Dubuffet. In Het Paleis tegelijkertijd een een tentoonstelling met de 'pioniers van de moderne beeldhouwkunst' als Degas, Lipchitz en Baljeu, afkomstig uit de collectie van het Haags Gemeentemuseum. Tot en met 14 juli.

'Haagsche Nieuwen' is een tentoonstelling over buitenlandse beeldend kunstenaars die zich in de jaren twintig en dertig tijdelijk in Den Haag vestigden. Met onder anderen werk van graficus Gerd Arntz (1900-1988), fotograaf Erich Salomon en modernist Vilmos Huszár (1884-1960). Daarnaast werk van kunstenaars die vanaf de jaren zestig naar Den Haag kwamen. In Artotheek Den Haag, Denneweg 14a, t/m 18 juli.

Groningen

In Niggendijker, Hofstraat 21, vrijdagavond en zondagmiddag een kunstfilm- en videoprogramma, samengesteld door MonteVideo/TBA-curator Mirjam Coelho. Ze koos voor films van Knut Gerwers, Henk Lotsy, Ken Feingold en Sian Evans.

De tentoonstelling De Ploeg: variaties in kleur, verf en vorm geeft een chronologisch beeld van de ontwikkeling van de moderne kunst van 1920 tot 1960. Daartoe hoorden schilders als Jan Wiegers, Dijkstra, Altink, Hendrik de Vries en Henk Melgers. Van 20 juni t/m 6 september in het Groninger Museum.

Academie Minerva houdt zijn eindexamententoonstelling van de afdeling interieurarchitectuur, van 21 t/m 28 juni.

Heemstede

In en om Het Oude Slot de thematentoonstelling Wagenpark, met werk van dertig beeldend kunstenaars over auto's in de kunst. Met werk van o.a. John Körmeling, William Moore en Jeroen Kooijmans (winnaar NPS-Cultuurprijs), tot en met 28 juni.

Heino

In Kasteel Het Nijenhuis, een tentoonstelling van het werk van de IJsselschilder Jan Voerman (1857-1941), samen met werk van tijdgenoten als Breitner, Verkade, Israels en Jan Toorop. Van 21 juni t/m 13 september.

Leiden

Museum De Lakenhal eert verzamelaar en tentoonstellingsmaker Piet Cleveringa met een tentoonstelling met werk van 42 kunstenaars, deels afkomstig uit zijn collectie, deels uit de collectie van het museum zelf. Onder hen Tiong Ang, Ben Akkerman, René Daniels en Marijke Warmerdam. Tot en met 12 juli.

Middelburg

Jan Frederik Schütz (1817-1888) en zijn zoon Willem Johannes (1854-1933) waren typische 'schilders van Zeeland', die het Zeeuwse landschap en de zee als onderwerp kozen. In het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg, het Stedelijk Museum in Vlissingen en het Zeeuws Museum in Middelburg wordt het werk van beide schilders tentoongesteld. Tot en met 1 november.

Otterlo

Het Kröller-Müller Museum heeft zijn beeldentuin de afgelopen tijd gerestaureerd, heringericht en is nu weer open voor publiek. Dit jaar krijgt het werk van vrouwelijke kunstenaars extra aandacht. Tot en met 23 augustus.

Rotterdam

Vierhonderd jaar betrekkingen met Japan wordt in de Kunsthal herdacht met een tweetal exposities: t/m 6 september is de vitrine ingericht met keramiek van de Japanner Yasokichi Tokuda; t/m 26 juli toont de Kunsthal ook hedendaagse Japanse posters. Zaterdag wordt er tussen 11 en 16 uur ieder heel uur een traditionele Japanse theeceremonie gehouden.

De Amerikaanse kunsthistoricus Christopher Philips heeft werk van tien hedendaagse kunstenaars uitgezocht die aandacht besteden aan de relatie tussen stem en beeld, onder wie Vito Acconci, Gary Hill, Moniek Toebosch en Judith Barry. Voices, t/m 23 augustus in kunstcentrum Witte de With.

The Powder Room is een tentoonstelling op de Kop van Zuid, Entrepothaven (Factorij 63) met werken van vier kunstenaars uit Londen (onder wie Nasrin Tabatabai en Babak Afrassiabi) en vijf kunstenaars uit Rotterdam (Tomas Helbig, Shahin Afrassiabi e.a.). Tot en met 5 juli.

Over tekortkomingen van het menselijk lichaam gaat de tentoonstelling PRUTSWERK!, veertig klachten aan de schepper in het Natuurmuseum. Columns van Midas Dekkers worden geïllustreerd met objecten en foto's uit het museum. Tot en met 28 juni.

Rijswijk

In Museum Rijswijk opnieuw een Holland Papier Biënnale met werken van zestien internationale kunstenaars, die papierpulp op heel verschillende manieren gebruiken. Van de ijle cirkels van Naomi Kobayashi tot en met de metershoge kunstenaarsboeken van Eeva Liisa Isomaa. Tot en met t/m 6 september.

Scheveningen

Sculptures without a hero toont de drie belangrijkste groepen beelden van Karel Appel, t/m 23 augustus in Museum Beelden aan Zee.

Tilburg

Faxx Podium voor Hedendaagse Kunst heeft uit de vorig jaar afgestudeerde studenten aan de Brabantse academies acht jonge talenten uitgenodigd hun werk te exposeren. Met medewerking van onder anderen Koen van den Broek, Lesette Huysmans, Phoebe Maas en Stephan Sliepenbeek. Dunantstraat 1, van t/m 12 juli.

Utrecht

Het kunstenaarspaar Marc Bijl en Iris van Dongen exposeren samen, t/m 5 juli bij Moira, Wolvenstraat 10. Van Dongen presenteert tekeningen en grafiek, Bijl geeft onder meer een eigen krant uit, waarin hij recensies schrijft over zijn eigen werk.

Aart Klein fotografeerde in 1954 in opdracht van de schilder Pyke Koch Wonderboy, een jongetje dat zo lenig was dat hij zich in een achterwaardse salto kon opkrullen en zo zijn hoofd tussen zijn benen stak. Pyke Koch baseerde er zijn schilderdij 'De Grote Contortionist' op. Stichting Lazy Marie vroeg vijf Utrechtse kunstenaars uit de schilderkunst, muziek, fotografie, poëzie en dans om een videowerk te baseren op deze foto en op een foto van zijn zusje, die hetzelfde trucje kon. Wonderboy's Sister, van 21 t/m 28 juni in Sophie's Place, Bemuurde Weerd o.z. 13.

Zwolle

Allina Ndebele: De draad van het verhaal in De Stadshof toont werk van de Zuid-Afrikaanse Allina Ndebele, die de Thami Mnyele Prijs ontving, t/m 27 september.

Meer over