BEELDENDE KUNST

Vier nieuwe sculpturen van Jan Fabre in de Vleeshal in Middelburg. Tot en met 26 februari, opening vanavond van 18 tot 20 uur....

In het Stedelijk Museum in Amsterdam van 4 februari tot en met 12 maart de installatie De Lijmstokman van Jan Fabre, die verwijst naar een première van hem bij Het Nationale Ballet op 10 februari; in het SM tevens La Bellezza Necessaria, een overzicht van zestig jaar Alfa Romeo.

Het museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam toont zijn collectie Nederlandse portretten uit de 17de eeuw, naar aanleiding van de verschijning van een nieuwe bestandscatalogus. Tot en met 7 april, opening zaterdag om 14 uur.

Michael Venezia (Gerrit Rietveld) Günter Umberg is een tentoonstelling in De Zonnehof in Amersfoort, waar Venezia en Umberg zich lieten inspireren door de architectuur van Rietveld. Van 5 februari tot en met 19 maart.

Verstrengelingen: sculpturen van Karin Arink in Gemeentemuseum Helmond. Van 5 februari tot en met 26 maart.

De internationale kunstmanifestatie (Alter) Ego Documents biedt autobiografisch foto- en videowerk van meer dan twintig internationale kunstenaars. In W 139, Montevideo/ Time Based Arts, galerie Paul Andriesse, Torch, De Praktijk, Galerie 21/2 x 41/2, de Melkweg, Suzanne Biederberg Gallery en Amsterdams Centrum voor Fotografie. Tot en met 5 maart, opening zaterdag om 14 uur in W 139.

In Museum Beelden aan Zee in Scheveningen vanaf 7 februari opnieuw beelden uit de privéverzameling van het echtpaar Scholten-Miltenburg, Weg der Verbeelding.

Schilderijen en werken op papier van Carla Spruit en foto's van Robin van Harreveld in De Vishal in Haarlem, tot en met 28 februari. Opening zondag om 16 uur.

Werk van vijf Nederlandse grafici en vijf Schotse grafici, tot en met 24 februari in Grafisch Atelier Utrecht.

Een groot overzicht van de Amerikaanse pop-artkunstenaar Tom Wesselmann in de Kunsthal in Rotterdam. Tot en met 26 maart.

In Museum Kranenburgh in Bergen Lucebert, een eerbetoon, een ode aan de in mei 1994 overleden Bergense kunstenaar met een selectie olieverfschilderijen, keramiek, tekeningen, gouaches, grafiek, foto's en gedichten, waarin het accent ligt op het werk uit zijn laatste jaren. Tot en met 23 april.

Motiv Farbe van Thomas Emde in het Van Reekum Museum in Apeldoorn. Bij het schilderen houdt Emde zich bezig met het spanningsveld tussen de materie (verf) en de drager (linnen). Tot en met 23 april.

In de Watertoren CHK te Vlissingen/Oost-Souburg The transparent City, een tentoonstelling van structuren en lichtsculpturen van Leonardo Mosso. Tot en met 29 maart.

Graceland in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam bestaat uit schilderijen van Hannah van Bart, Rinke Nijburg en Koen Vermeule. Tot en met 5 maart.

Schilderijen en tekeningen van Beth Namenwirth in Gemeentemuseum Arnhem, Inkijk. Tot en met 19 maart.

De Canadese kunstenaar Jean Marois exposeert zijn abstracte schilderijen in het Stedelijk Museum Roermond. Tot en met 26 maart.

Demonen, saters en bacchanten van de Italiaanse schilder Wainer Vaccari (1949) in de Kunsthal Rotterdam, tot en met 12 maart.

De achttiende-eeuwse koopman, tekenaar en kunstverzamelaar Ploos van Amstel ontwikkelde een eigen techniek om tekeningen te reproduceren. Zuiver gedrukt, in het Harmoniegebouw in Groningen, biedt een overzicht van zijn werk en dat van zijn tijdgenoten. Tot en met 17 februari.

Fish Story: kleurenfoto's, dia's en teksten van de Amerikaan Allan Sekula in Witte de With, Rotterdam, tot en met 12 maart.

Schoonheid en Burgerzin, Biedermeierkunst uit Wenen 1815-1848, tot en met 7 mei in het Noordbrabants Museum, Den Bosch.

De tentoonstelling Out of Sight in Artis, Den Bosch bestaat uit werk van Tamar de Kemp, Paul Cox, Rob Leijdekkers, Michael Bach en Lodewijk Thijssen. Tot en met 12 februari.

In het Duvelhok in Tilburg exposeren Saskia Holtjer en Christell Frints, tot en met 8 februari.

Het Domein in Sittard toont een overzicht van de Duitse expressionistische kunstenaar Felix Droese. Das Gleichmass der Unordnung bestaat uit tekeningen, houtsnedes, schilderwerken, papiersnedes en objecten. tot en met 5 februari.

Brutto Gusto in Rotterdam presenteert zes kunstenaars die de natuur als uitgangspunt hanteren: stoelen van takken, jasjes van bladeren. Tot en met 18 februari.

Pulitzer Art Gallery in Amsterdam toont werken op papier van Dineke Blom en installaties van Helen Frik, Leonne Hendriksen, Alexander Schabracq en Simon Watkinson in een aantal hotelkamers. Tot en met 16 februari.

De openingstentoonstelling van het Groninger Museum, Atelier Mendini '90-'94, is wegens succes verlengd tot en met 26 februari.

Ikonen, borduurwerk, handschriften en edelsmeedwerk: Byzantijnse kunst uit Roemenië, tot en met 26 februari in het Catharijneconvent Utrecht.

Museum Scryption in Tilburg duikt in de herkomst van onze letters: 'A is een Koetje dat staat op zijn kop'. Van 7 februari tot en met 18 juni.

Vormgever Ton Haas, grafisch ontwerper Erwin Slegers en beeldend kunstenaar Ewoud van Rijn exposeren bij Ecce, Witte de Withstraat 17a Rotterdam. Van 5 februari tot en met 12 maart.

De drieëntwintig nominaties voor de Rotterdamse Designprijs worden zaterdag bekend gemaakt in de Kunsthal in Rotterdam, waar het genomineerde werk wordt geëxposeerd tot half maart. Dinsdag 7 februari is er om 20.30 uur een discussie in Zaal De Unie in Rotterdam over 'onzichtbare produkten' met Willem Velthoven (Mediamatic), Adriaan Geuze (landschap) en Jan Lucassen (onderwijs).

Galerie Binnen in Amsterdam presenteert vijf producenten die vernieuwende ontwerpen in kleine series op de markt brengen: Designum, Miracles, DMD, Danese en Alterego. Van 7 februari tot en met 18 maart.

ART Galerie, Oude Markt 93 Roosendaal, besteedt aandacht aan objecten van Marion van der Schelde: expressieve kandelaars en lichthekken gemaakt van sloopmateriaal. Tot en met 20 februari.

In museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam 50 stoelen, aanwinsten uit de collectie industriële vormgeving. Tot en met 26 maart.

Broches van Ramon Puig Cuy as en sieraden van Xavier Domenech in galerie Marzee, Ganzenheuvel 33 Nijmegen, tot en met 22 februari.

Galerie Ademloos in Den Haag toont werk van zeven sieraadont werpers die zich door de natuur laten inspireren, Vertrekpunt natuur. Tot en met 25 februari.

Meer over