BEELDENDE KUNST

Het Alkmaars Museum brengt de zomer door met landschappen van schilders uit de kring van de Bergense School. Meer dan vijftig tekeningen, schilderijen en prenten van o.a....

Alkmaar

Amstelveen

In het Cobra Museum de zomertentoonstelling Keerpunten en raaklijnen in de kunst na 1945 (t/m 28 september).

Amsterdam

Het Koninklijk Museum voor de Tropen presenteert werk van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Gabriel Clark-Brown. Cleaner than Clean, van 29 juli t/m 16 september.

Hans Scholten en Erik Zwakman exposeren vanaf zaterdag werk in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Beide werken met het medium fotografie, t/m 31 augustus.

De tentoonstelling De tekeningen van het Van Gogh-Museum. Deel 2: Nuenen, 1883-1885 in het Van Gogh-Museum geeft een beeld van de productie van Van Gogh in het Brabantse Nuenen. Tot en met 12 oktober.

Het Amsterdam Historisch Museum vroeg Herman Gordijn 'zijn' Amsterdam uit te beelden, hetgeen heeft geleid tot een nieuwe reeks tekeningen, etsen en schilderijen. Tot en met 28 september.

Arnhem

Ook CBK De Gele Rijder, Korenmarkt 43, heeft een zomerexpositie ingericht met werk van vijftig van haar leden. Opening, vrijdag om 17 uur, t/m 17 augustus.

In de Eusebiuskerk t/m 17 september een grote overzichtstentoonstelling van Aborignal-kunst uit Australië. Met ruim duizend schilderijen en gebruiksvoorwerpen als grafpalen, boomerangs en draagschalen uit Arnhem Land, de woestijn en Kimberley.

Breda

De overzichtstentoonstelling Another Long March in de voormalige Chassé Kazerne geeft de stand van zaken weer in de hedendaagse conceptuele en installatiekunst in het huidige China. Voor dit overzicht verbleven achttien Chinese kunstenaars twee weken in Breda om er een werk te vervaardigen, t/m 3 augustus.

Den Haag

In Panarama Mesdag t/m 27 juli de tentoonstelling G.H. Breitner: de oorsprong van het moment met schetsen, stadsgezichten en een ruime selectie van de onlangs ontdekte foto's in het Gemeentearchief van Amsterdam.

In Museum Het Paleis kijken dertig dandy's de bezoeker aan. Portretten van figuren als Oscar Wilde en Charles Baudelaire zijn onder die noemer bijeengebracht in de tentoonstelling De Dandy - Mode, Kunst en Literatuur. In Museum Het Paleis, t/m 31 augustus.

Den Helder

Op de tentoonstelling Een maritieme droom, tsaar Peter de Grote en de Russische Marine zijn twintig romantische schilderijen te zien van de machtige Russische oorlogsvloot in de negentiende eeuw. Verder ook maritieme objecten en achtergrondinformatie over de eerste bezoeken van Peter de Grote aan Nederland. In het Marinemuseum, t/m 27 september.

Deventer

Ruimtelijk werk van Tom Claassen is te zien in de Bergkerk (Bergkerkplein 1), t/m 7 september.

Dordrecht

Het Dordrechts Museum toont nu 58 schilderijen, 120 prenten/tekeningen en persoonlijke bezittingen van Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862). 'B.C. Koekkoek, prins der landschapsschilders', t/m 31 augustus.

Eelde

In De Buitenplaats, het museum voor figuratieve kunst, tot en met 7 september een overzichtstentoonstelling van Matthijs Röling.

Eindhoven

In het Van Abbemuseum loopt tot en met 14 september de tentoonstelling Mike Kelley (Een selectie van werken 1985-1996). 'Adolescentenkunst' noemt de Amerikaanse kunstenaar zijn werk.

Leiden

De tentoonstelling Gewapend met goud gaat over gouden sieraden, wapens, geld, geschenken en andere kostbare voorwerpen uit de vroege Middeleeuwen die in de Nederlandse bodem zijn gevonden. In het Koninklijk Prentenkabinet, t/m 26 oktober.

Laren

Het Singer Museum toont t/m 31 augustus hoogtepunten uit de eigen collectie, waaronder werken van Ferdinand Hart Nibbrig, Herman Kruyder, Jan Steen en Auguste

Rodin.

Maastricht

Het Bonnefantenmuseum toont een overzicht van grafisch ontwerper Jacques Janssen, die ook tekenaar en dichter is. Tot en met 7 september.

Rotterdam

In het Schielandshuis presenteert de Atlas Van Stolk t/m 12 oktober de expositie Vier eeuwen eten. Prenten en tekeningen geven een beeld van eten in alledaagse en bijzondere omstandigheden, van 1560 tot 1970.

Museum Boijmans Van Beuningen presenteeert een nieuwe installatie van Bruce Nauman. Untitled (Fifteen pairs of hands) is een witbronzen sculptuur, afgietsels van zijn eigen handen, t/m 26 oktober.

In Witte de With de tentoonstelling Mest, Brandnetels en Paardebloemen van de Belgische kunstenaar Michel François. De expositie toont zowel werk van bewoners van een gesloten inrichting als werk dat François speciaal voor Witte de With creeërde. Met videoproducties, afgietsels van TL-buizen, objecten en beelden. Tot en met 27 juli.

Elke dag van het vorige jaar maakte de Amerikaanse kunstenaar Robert Longo een tekening. Al deze tekeningen - 366 in totaal en in eenvoudig zwart-wit - zijn in de Rotterdamse Kunsthal te zien als onderdeel van het 'Magellan-project'. Tot en met 3 augustus.

Sittard

Stedelijk Museum Het Domein toont recent aangekochte werken, 'gedroomde' aankopen en werk dat al in bezit is van anderen. Hora Est of de denkfout van Diederik, t/m 31 augustus.

Tilburg

De Pont, stichting voor hedendaagse kunst, toont microstrukturen van Arnulf Reiner t/m 31 augustus, Wilhelminapark 1. Tot de zomer van 1998 ook de Tuin van John Körmeling.

Utrecht

Werk van Charley Toorop, Gerrit Rietveld en Pyke Koch is door het Centraal Museum bijeengebracht. Elk vertegenwoordigt een stroming in de Nederlandse kunst. Toorop zocht het in een expressionistische-realistische stijl, Rietveld was in de ban van de modernen, en Koch volgde meer de 'grote traditie' in de schilderkunst en liet zich inspireren door de vroege Renaissance. Tot en met 31 augustus.

De tentoonstelling In Beeld in het Centraal Museum toont de rol van de opdrachtgever in de beeldhouwkunst aan de hand van een aantal topstukken uit de eigen collectie. Dit naar aanleiding van de bestandscatalogus 'Beeldhouwkunst tot 1850' (t/m 7 september).

Zwolle

De tentoonstelling Out of India toont naast het werk van de Indiase kunstenaar Jangarh Sing Shyam ook andere voorbeelden van Indiase volkskunst. In Museum De Stadshof, Blijmarkt 18-20 (t/m 28 september).

Meer over