BEELDENDE KUNST

Alkmaar..

Amstelveen

Cobra Museum voor Moderne Kunst: Grafische signalen omvat tekeningen en karikaturen van de sociaal-kritische tekenaar Fritz Behrendt uit de periode 1950 tot nu, van 20 mei t/m 25 juni; in het kader van Amsterdam-Japan 400 jaar schilderijen van de Japanse kunstenaar Seiichi Nihokawa, t/m 25 juni.

Amsterdam

Verse sneeuw is de titel van de multimediale manifestatie, van 22 t/m 28 mei in Zaal 100 (De Wiitenstraat 100) en Filmhuis Cavia (Van Hallstraat 52-1), waaraan een internationaal gezelschap van dertig multimediakunstenaars meewerkt.

De Praktijk, Lauriergracht 96, presenteert drie tentoonstellingen: 'afstotende' werken op papier van Dieuwke Spaans, portretten van bejaarde vrouwen door Elian Smits, en het exotische, raadselachtige werk van Vincent Rijnbende. Van 20 mei t/m 21 juni.

In Canadian Media Art, van 20 mei t/m 17 juni, focust het Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo (Keizergracht 264) zich op videowerk van hedendaagse Canadese kunstenaars als Leslie Peters, Mike Hoolboom, Deirdre Logue, Jacques Perron en Garnet Willis.

Stedelijk Museum: een overzicht van Kurt Schwitters, t/m 6 augustus; De deelnemers aan Van de Schoonheid en de Troost, de serie die Wim Kayser voor de VPRO maakte, is gevraagd hun idee over de thema's schoonheid en troost te materialiseren. Tot en met 16 juli is de bonte verzameling tentoongesteld; beelden van Hubert Kiecol, t/m 12 juni; Museum Overholland presenteert onder de vleugels van het Stedelijk Museum een selectie van (zelf)portretten van hedendaagse kunstenaars als Philip Akkerman, Georg Baselitz, Louise Bourgeois, Bruce Nauman en vele anderen. Face to Face, t/m 18 juni.

Rijksmuseum: Glorie van de Gouden eeuw, de Nederlandse topstukken uit de 17de eeuw: schilderijen, beeldhouwkunst en kunstnijverheid, t/m 17 september; tekeningen en prenten, t/m 16 juli; collectie van het Koninklijk Museum ten tijde van Lodewijk Napoleon, t/m 25 juni.

Breda

Vier kunstenaars exposeren t/m 25 juni in de Beyerd. Jan Fabre toont erotische tekeningen, Ab van Hanegem recente schilderijen, Paul den Hollander de foto's waarmee hij in 1999 de Foto Kees Schrerer Prijs won en Tessa Posthuma de Boer haar foto's van schrijvers.

Den Bosch

Langs de oevers van het binnenstadsriviertje De Groote Stroom de tentoonstelling Floating Time 2000. Tien beeldend kunstenaars plaatsten er in totaal twintig keramische sculpturen die nagenoeg alleen per boot te bezichtigen zijn. Tot en met 29 oktober. Informatie tel. 073-6147217.

Den Haag

Haags Historisch Museum: Haagse Japanmanie is een tentoonstelling over de Japanmanie die midden 19de eeuw ontstond in Den Haag, t/m 2 juli.

Groningen

In het Groninger Museum t/m 4 juni Haks was here! 5 jaar Groninger Museum, de collectie eigentijdse kunst en design. Met werk van Keith Haring, Inez van Lamsweerde, Georg Baselitz en Anton Corbijn.

Haarlem

Red shoes is een installatie van Paul Donker Duyvis in De Loge, Minckelersweg 6 sub. Van 20 mei t/m 4 juni.

Het Teylers Museum: De eeuw van Michelangelo, honderd tekeningen van Michelangelo, Rafaël, Correggio, Titiaan en Veronese uit eigen bezit, t/m 18 juni.

In de Verweyhal van het Frans Halsmuseum, Grote Markt 16, Honderd jaar moderne kunst uit de collectie van het Frans Halsmuseum t/m 4 juni.

Heerlen

'Traditie als uitdaging' is het motto van het werk van de zes Iraanse en Armeense kunstenaars, die hun werk exposeren in Continental Shift - een reis tussen culturen in de Stadsgalerij, een gezamenlijke tentoonstelling van de kunstmusea Aken, Maastricht, Luik en Heerlen. Van 20 mei t/m 10 september.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: Rondom Dürer schetst met vijftig tekeningen en zo'n driehonderd prenten een beeld van de periode uit de Renaissance waarin tekenaar en graficus Albrecht Dürer een sleutelrol speelde, t/m 11 juni.

Centre Céramique: Onderweg naar Edo, 125 Japanse prenten voor het merendeel bestaand uit landschappen uit de 19de en 20ste eeuw, onlangs aan de Stadsbibliotheek geschonken. Van 20 mei t/m 25 juni.

Otterlo

Kröller Müller Museum: een overzicht van het late werk van schilder, dichter en architect Theo van Doesburg (1923-1931), oprichter van De Stijl, t/m 18 juni (zie ook Utrecht).

Rhoon

Schilderijen en aquarellen van Marc Mulders in Kasteel van Rhoon, een expositie ter gelegenheid van de onthulling van een nieuw glas-in-loodraam dat Mulders ontwierp voor de 500-jarige Dorpskerk. Van 20 mei t/m 2 juli.

Rotterdam

Het Goethe-institut, Westersingel 9, exposeert installaties van Ulrike Kessl en wandobjecten van Johannes Sandberger. Van 20 mei t/m 7 juli.

Soest

In de beeldentuin van De Hazelaar, Bosstraat 2, Beelden in Soest 2000, de tiende zomerexpositie van hedendaagse beeldhouwkunst. Met werk van Gustavo Beckelmann, Jivko, Paul Kubic, Josiah Onemu, Ulysse Plaud & Mieke Heybroek, Erica van Seeters en Jurriën Strelitski. Van 20 mei t/m 16 september.

Tilburg

Textiel Museum: de grote tentoonstelling Een steekje los biedt een verrassende blik op de ontwikkelingen in het breien, t/m 27 augustus.

Oliebollenvet en knakworst, kruiswoordraadsels, tuinkabouter, schimmelservies: met de presentatie van kunstproject Moveri, een groep pas afgestudeerde kunstenaars van de Fontys Academie voor Beeldende Vorming, kan 't alle kanten op. Vrijdag in de Gymzaal aan de Korte Hoefstraat 6h.

De Pont: drie film- en videoinstallaties en begeleidende fotoseries van de Canadese kunstenaar Stan Douglas, t/m 28 mei.

Utrecht

Zaterdag wordt het door Hubert-Jan Henket verbouwde Museum Catharijneconvent feestelijk heropend met De weg der wonderen. Op pelgrimstocht naar Rome. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee op pelgrimage langs de Via Francigena, de weg van Pavia naar Rome. Tot en met 8 oktober.

Centraal Museum: drie madonna's van Jan van Scorel, t/m 2 juli; een overzicht van het vroege werk van Theo van Doesburg, t/m 18 juni (zie ook Otterlo). Zondag om 14 uur een lezing door Nathalie Kamphuys (kunsthistoricus en co-auteur van de oeuvrecatalogus) over 'Contra-compositie V' en de mythe van de breuk met Mondriaan.

Meer over