BEELDENDE KUNST

De drie kunstenaars die werk presenteren in De Paviljoens hebben allen een verschillende culturele achtergrond. In Zweet stellen zij de taal van het menselijk lichaam centraal....

Almere

Amersfoort

Schilderijen en aquarellen van Mai van Oers in het Centrum Beeldende Kunst, Breestraat 1, t/m 21 juni.

In de Zonnehof Ver en Dichtbij, een tentoonstelling van landschappen door dertien hedendaagse kunstenaars, uitgekozen door het genootschap Arti et Amicitiae in Amsterdam. Werk van o.a. Harold Schouten, Freddie Beckmans, Harry Visser. Tot en met 14 juni.

Museum Flehite een tentoonstelling over Utrechtse kastelen en buitenhuizen, samengesteld uit de eigen collectie tekeningen en prenten. Tot en met 27 september.

Amsterdam

Nog t/m zondag in de Westergasfabriek Niet de Kunstvlaai, de tegenhanger van de Kunstrai. W139, Artis, Begane Grond, Het Hooghuis, de Fabriek zijn een paar namen op de lijst met vijftig kunstinitiatieven, die er hun hoogtepunten tonen. Nieuw dit jaar is dat 'Niet de Kunstvlaai' ook buitenlandse kunstinitiatieven heeft uitgenodigd, in de hoop dat er een internationale ontmoetingsplek ontstaat met dagelijks video-vlaai-journaals, filmpremières en live interviews.

Bij Hof & Huyser galerie voor actuele kunst, Bloemgracht 135, recente tekeningen en schilderijen van Hans van der Ham (1960).

Beelden en tekeningen van Maarten Donders zijn van 6 juni t/m 11 juli te zien bij AYAC's, Keizersgracht 166.

Het Avatar-programma loopt nog tot en 14 juni in de Oude Kerk, Montevideo/TBA en De Balie. Deze kunstmanifestatie rond het thema 'meervoudige persoonlijkheden' voorziet in een tentoonstelling met werk van zestien kunstenaars, onder wie Tony Oursler, Bea de Visser, Susan Collins en Cindy Sherman. Zaterdag en zondag wordt in de Balie een symposium gehouden over de vraag 'How to bake an Avatar(t)?' op Internet. In Montevideo/TBA wordt in het weekeinde een videoprogramma georganiseerd, met werk van onder meer Lynn Hershman en Annie Sprinkle.

In Frascati vertoont vanavond, vrijdag en zaterdag en om 23 uur The sublime is now van Barnett Newman en 90'Vanitas, een performance van Rob List.

In het Stedelijk Museum t/m 12 juli een overzicht van Katharina Sieverding; voorts het controversiële project Your Coloring Book - a wandering installation van de jonge Israëlische kunstenaar Ram Katzir (t/m 14 juni), een overzicht van de Berlijnse schilder Ernst Wilhelm Nay (1902-1968), en een overzicht van de Italiaanse kunstenares Carol Rama (t/m 14 juni).

Maria Pask maakte voor W139, Warmoesstraat 139, een film over haar tweelingzusje. Een pornofilm zoals in eerste instantie de bedoeling was, werd het niet. Wel een film ovr schaamte. Tot en met 14 juni in de Achterzaal. In de voorzaal drie videowerken van Wouter Verhoeven en Bas van den Hurk.

Schilderijen en tekeningen van Chris de Bueger in de Pulitzer Art Gallery, t/m 25 juni.

Arnhem

Pentekeningen en schilderijen van Mariës Hendriks, t/m 20 juni in Galerie van den Crommenacker, Utrechtsestraat 67.

Werk van Anja Bakker, Mirjam Bürer en Olga Chernysheva is onder de titel 'Lengte, Breedte en Diepte' te zien in De Gele Rijder, Korenmarkt 43, van 3 t/m 28 juni.

De expositie in Het Hooghuis, Vossenstraat 10, brengt werk samen van Frank Bruggeman, Liesbeth Doornbosch, Gerard Venbrux en Marjon Gemmeke, t/m 21 juni.

In het Museum voor Moderne Kunst t/m 9 augustus een installatie van Paul de Reus.

Breda

Postcards from Black America in De Beyerd toont een 'zwarte Renaissance' in de Amerikaane cultuur. Met meer dan zeventig schilderijen, tekeningen, video's, foto's en affiches van kunstenaars als Jean-Michel Basquiat, Renee Cox, Colin Chase en Carrie Mae Weems. Tot en met 21 juni.

Den Haag

'Haagsche Nieuwen' is een tentoonstelling over buitenlandse beeldend kunstenaars die zich in de jaren twintig en dertig tijdelijk in Den Haag vestigden. Met onder anderen werk van graficus Gerd Arntz (1900-1988), fotograaf Erich Salomon en modernist Vilmos Huszár (1884-1960). Daarnaast werk van kunstenaars die vanaf de jaren zestig naar Den Haag kwamen. In Artotheek Den Haag, Denneweg 14a, van 5 juni t/m 18 juli.

Penseeltekeningen van naakte vrouwen van Aline Thomassen en schilderijen van Dieter Mammel en bij Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, t/m 28 juni.

De machines van beeldend kunstenaar Christiaan Zwanikken hebben een ziel, of zijn eigenlijk 'bezield'. Galerie Ramakers, Toussaintkade 70, toont zijn kinetische objecten. Maquina total, t/m 21 juni.

Het Lange Voorhout treedt de komende twee maanden in de voetsporen van de Champs Elysées in Parijs met een beeldenparade van kunstenaars als Rodin, Maillol, Zadkine en Dubuffet. In Het Paleis tegelijkertijd een een tentoonstelling met de 'pioniers van de moderne beeldhouwkunst' als Degas, Lipchitz en Baljeu, afkomstig uit de collectie van het Haags Gemeentemuseum. Tot en met 14 juli.

Gorinchem

In het Gorcums Museum t/m 21 juni de tentoonstelling De Taal van Staal, een sociaal-historisch overzicht over het gebruik van staal door de eeuwen heen en in kunstwerken van o.a. Auke de Vries, Per Abramsen en Vera Galis. Er is ook een beeldenroute in de omgeving uitgezet.

Groningen

Ton Mars heeft een reeks schilderijen gemaakt die betrekking hebben op het getal 1. In het Groninger Museum, 6 juni t/m 9 augustus.

Heemstede

In en om Het Oude Slot de thematentoonstlling Wagenpark, met werk van dertig beeldend kunstenaars over auto's in de kunst. Met werk van o.a. John Körmeling, William Moore en Jeroen Kooijmans (winnaar NPS-Cultuurprijs), tot en met 28 juni.

Hengelo

Stichting Planetart organiseert 5 juni de mediakunstmanifestatie Exploding Digita, met installaties en performances en ruim honderd vierkante meter computer- en videoprojecties. In het voormalige instructiebadhuis, Oldenzaalsestraat 18.

Kampen

De beelden van Huub Vinkens vertonen mankementen of refereren aan een functie die ze absoluut niet kunnen uitoefenen. Kunstruimte Kampen, Engelenbergplantsoen 5a, presenteert zijn werk, t/m 14 juni.

Leiden

Museum De Lakenhal zet verzamelaar en tentoonstellingsmaker Piet Cleveringa in het zonnetje met een tentoonstelling die is samengesteld uit werk van tweeënveertig kunstenaars. Het is deels afkomstig uit zijn collectie, deels uit de collectie van het museum zelf. Onder hen Tiong Ang, Ben Akkerman, René Daniels en Marijke Warmerdam. Tot en met 12 juli.

De kunststichting van het Academisch Ziekenhuis Leiden viert haar tienjarig bestaan met een jubileumtentoonstelling met werk van o.a. Carel Blotkamp, Marcel van Eeden, Frank van Hemert en Yvon Koopman. Albinusdreef 2, van 4 juni tot en met 5 juli.

Middelburg

In Metro S, Kuiperspoort 22, werk van Ramon/Ex Chao Lux. Van 8 juni t/m 18 juli.

Neerijnen

In het Stroomhuis Abstract 1950-2000, zeventig abstracte schilderijen uit de collectie van kunstverzamelaar Jan Verhoeven (t/m 21 juni).

Oss

In Museum Jan Cunen een tentoonstelling met het thema De Stad in de Kamer. De conservator heeft een driedelig kostuum aangemeten gekregen, voorzien van stroomdiagrammen die interactief verbonden zijn met werk in het museum maar ook (via Internet) daarbuiten. Een idee van Mynke Buskens i.s.m. Korrie Besems, Jan de Bie, Lonnie van Brummelen, Jolande Traa, Giny Vos en Sylvie Zijlmans (t/m 21 juni).

Rotterdam

Het Goethe Institut toont werk van de Duitse kunstenaar Andreas Exner, t/m 12 juni.

Fonteinen en keramiek van Tejo Philips in Brutto Gusto (Nieuwe Binnenweg 162b). Waterballet, t/m 11 juni.

Museum Boijmans Van Beuningen voltooide onlangs een bestandscatalogus van zijn collectie genre-schilderkunst, tafereeltjes uit de 17de en 18de eeuw. Ter gelegenheid daarvan heeft het museum zijn zeventig mooiste stukken uit het depot gehaald. Daaronder is werk van Jan Steen, Gerard Dou, Emanuel de Witte, Adriaen van Ostade en Aelbert Cuyp, t/m 28 juni. Verder wijdt het museum een overzicht aan 19de-eeuwse kunst uit de eigen collecties kunstnijverheid en schilderkunst, t/m 6 september.

In galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, werk van van Jeffrey Blondes, Adrienne Gaha en Tim Maguire. Van 6 juni t/m 12 juli.

Sittard

Krien Clevis heeft een fascinatie voor verzamelen, geworteld in een diep verlangen van eeuwigheid. Het Domein in Sittard toont haar foto's, samen met een beeld en/of installatie van Wim Caus, t/m 14 juni.

De Chileens-Amerikaanse fotograaf Alfredo Jaar bezocht in 1994 Ruanda om de genocide vast te leggen. Hij maakte 3000 foto's die allemaal zo erg zijn, dat hij er twee jaar niets mee heeft kunnen doen. Hij heeft ze nu in installaties verwerkt die tentoongesteld worden in Het Domein, Kapittelstraat 6. Tot en met 16 juni.

Tilburg

Faxx Podium voor Hedendaagse Kunst heeft uit de vorig jaar afgestudeerde studenten aan de Brabantse academies acht jonge talenten uitgenodigd om hun werk te exposeren. Met medewerking van onder anderen Koen van den Broek, Lesette Huysmans, Phoebe Maas en Stephan Sliepenbeek. Dunantstraat 1, van 7 juni t/m 12 juli.

Utrecht

Flatland Galerie, Lange Nieuwestraat 7, presenteert 'Zwart krijt' van Hessel Miedema (t/m 20 juni).

Als onderdeel van het project 'On speaking terms' presenteert Casco, Oudegracht 366, de Amerikaans-Nederlandse kunstenaar Otto Berchem. Berchem treedt graag op in zijn eigen werk, waarbij zijn opstelling voor het publiek zowel hard als kwetsbaar kan zijn. Van 7 juni t/m 5 juli.

Zutphen

'Tekeningen uit de Velhorst' is een tentoonstelling met werk dat Harm van der Wal de afgelopen twee jaar maakte in de natuur van het parkachtige bos bij landgoed Velhorst. In het Stedelijk Museum Zutphen, t/m 30 augustus.

Zwolle

De tentoonstelling Mutatis Mutandis - Profiel van een nieuwe generatie die het Stedelijk Museum Zwolle in de Broerenkerk heeft georganiseerd, brengt werk bijeen van hedendaagse beeldhouwers die afrekenen met traditionele opvattingen als duurzaamheid en eeuwigheidswaarde. Beelden van o.a. Karin Arink, Merijn Bolink, Hans van Bentem, Tom Claassen, Anne van der Pals, Martina Florians, Carel Lanters, Jan Eric Visser, Lie van der Werff en Karin Trenkel, t/m 24 juni.

Meer over