BEELDENDE KUNST

Titia Frieling stelde een expositie samen van werk van Almeerse kunstenaars, architecten en vormgevers die in het bestand van het Kunstcentrum Flevoland zijn opgenomen, Almere zelf, van 10 december t/m 12 januari in De Paviljoens....

Almere

Ninette Koning, Tomomi Arata, Anook-Cleonne Visser en Katja van Heesch exposeren schilderijen, zinkobjecten, sieraden en keramiek in De Cirkel Galerie (Markt 5), t/m 21 december.

Amersfoort

Hidden heet de tentoonstelling met werk van Carel Blotkamp uit de periode 1978-1996. In het Mondriaanhuis (Kortegracht 11), t/m 22 december.

Portretten van Johan van Oldenbarneveldt, prins Willem V en enkele plaatselijke notabelen behoren tot de vaste collectie van Museum Flehite, Westsingel 50. Voor de expositie Een goed portret is geen gezicht hebben ze nu gezelschap gekregen van (bijna) alle andere portretten, eigentijdse en historische, die het Amersfoortse museum bezit. Veertig leden van kunstenaarsgenootschap De Ploegh laten voorts zien wat zij onder het begrip portret verstaan (t/m 5 januari).

Amsterdam

Bergen in Amsterdam, dat wil zeggen: kunstenaars uit het Noord-Hollandse dorp Bergen (Eric Beets, Loek Bos, Bram Bus) exposeren in Amsterdam, in gebouw De Zaaier (Keizersgracht 22).

Ter ondersteuning van de organisatie Médecins du Monde een verkooptentoonstelling in Galerie Clement (Prinsengracht 843-845). Met litho's van Alechinksy, Balthus, Bougeois, Cucchi, Fischl, Lichtenstein, Rauschenberg, Tapiès e.a. Tot en met 15 januari, opening zaterdag om 15 uur.

Schilderijen en tekeningen van Marianne Theunissen in Galerie Singel 74. 'De wolken staren naar de hemel', t/m 17 januari.

De Spaanse beeldhouwster Eva Lootz exposeert in Galerie Barbara Farber, van 7 december t/m 10 januari.

Op de tentoonstelling Beyond their sex in Arti et Amicitiae laten kunstenaars zien hoe zij thema's als sexualiteit, erotiek en pornografie interpreteren. Werk van Marlies Dekkers, Tollens, Wink van Kempen e.a. (t/m 5 januari).

Het menselijke lichaam maakt deel uit van het werk van Yael Davids. Galerie Akinci (Lijnbaansgracht 317) toont haar 'levende' werk (t/m 21 december). Omdat mensen in levende lijve deel uitmaken van haar werk is de 'complete' tentoonstelling te bezichtigen op 7 december (15-17 uur), 14 december (15-17 uur) en 21 december (15-17 uur).

Jef Diederen en Ger Lataster zijn allebei 'naoorlogse abstracten', maar maken heel verschillend werk. Lataster is de schilder van het enorme formaat, van het grootse schildergebaar, Diederen is veel ingetogener, met heldere kleuren en strakkere vlakken. Dat beide schilders vorig jaar vijfenzeventig werden, was voor het Stedelijk Museum de aanleiding om hun werk naast elkaar te tonen: twee leeftijdgenoten, twee totaal verschillende werelden (t/m 12 januari).

Bespiegelingen I in Galerie d'Eendt, met werk van Hans Aarsman, Peter Archer, Jan Knap, Milan Kunc en Yoshimoto Nara, is samengesteld door gastcurator/regisseur Pieter Kramer (t/m 5 januari).

In Galerie De La Tour tonen De Lieven - drie broers, drie kunstenaars - hun Triptieken tot en met 15 januari. De Lieven zijn Harry, Hessel en Peter Miedema.

Stichting De Appel (Nieuwe Spiegelstraat 10) presenteert werk van Mona Hatoum, Werner Feiersinger, Keiko Sato en Craig Bell (t/m 15 januari).

Apeldoorn

Frans van Tartwijk heeft een deel van zijn - niet al te vrolijke - werk bijeengebracht in de Archipel (Vosselmanstraat 402) onder de titel: 'Over straat lopen, in bed liggen, het bos in rijden' (t/m 5 januari).

Tsaren tronen op Het Loo toont schilderijen van Hollandse meesters, Chinees porselein, kostuums, uurwerken, vazen en tronen: die van Peter de Grote, en de troon van de laatste tsaar in 1917 geliquideerd door de communisten (t/m 3 april).

In het Van Reekum Museum de grafiek van de laatste 25 jaar van Cees Andriessen (t/m 5 januari).

Arnhem

Een overzicht van Johan van Zweden (1896-1975), schilder, tekenaar en beeldhouwer, in het Museum voor Hedendaagse Kunst. Tot en met 9 februari, opening zaterdag om 15 uur.

In de Witte Villa in Park Sonsbeek Children's Art on Tour, een grote collectie kindertekeningen. Van 6 december t/m 5 januari.

In het Museum voor Moderne Kunst een overzicht van de magisch-realistische schilder Carel Willink (t/m 16 februari).

Assen

Het Drents Museum is verbouwd en heeft een nieuwe opstelling. De nieuwe afdeling Kunstnijverheid toont honderd keer meer dan voorheen en er is een museumcafé: het is het bijna 100 jaar oude Art Nouveau-interieur van de Haagse banketbakkerij Krul, ontworpen door De Wolf. Voor kinderen is er de zogenaamde ontdekkingskamer, '3000 opa's geleden'.

Fin-de-siècle in Polen luidt de titel van een overzicht met ruim zestig schilderijen in het Drents Museum uit de periode rond 1900, een van de hoogtepunten uit de geschiedenis van de Poolse kunst. Impressionisten en vooral symbolisten (t/m 5 januari).

Breda

Ton Zwerver maakt 'sculpturen voor het moment', die hij vervolgens op foto vastlegt. Chassé Galerie (t/m 7 januari).

Den Bosch

De Muze achterna is een project van tien grafische kunstenaars, die het 200-jarig bestaan van Brabant als thema namen. Van 6 december t/m 12 januari.

JCJ Vanderheyden exposeert recent werk bij Arti Capelli. 'Ogenschijnlijk eenvoudig, maar in werkelijkheid complex' (t/m 13 december).

Den Haag

In de serie van zes 'Monografieën' in de galerie van de Haagse Kunstkring is de beurt aan Bander van Ierland, die zich los schijnt te maken van de vierde dimensie in de schilder- en beeldhouwkunst. Zo ontwierp hij een vierdimensionaal huis. Tot en met 31 december, opening zaterdag om 17.30 uur.

In het World Wide Video Centre twee video-installaties van Kirsten Geisler, die als projectie en lichtobject van buitenaf te zien zijn. Van 6 december t/m 10 januari.

Kunsthandel R. Polak houdt zijn eindejaarstentoonstelling in Pulchri Studio, van 7 t/m 29 december. Schilderijen en aquarellen van de 19de en begin 20ste eeuw, met een accent op de Haagse School. In Pulchri Studio ook de wintertentoonstelling van Pulchri-leden, t/m 5 januari. Opening zaterdag om 17 uur.

Douwe Jan Bakker, overzicht 1971-1996 is de laatste grote tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum voordat het dicht gaat voor de verbouwing (t/m 31 december). Met Van Ouborg tot Akkerman presenteert het museum 'Haagse meesters uit de stadscollectie' (t/m 31 december).

Deventer

Keramische beelden van Guus Beverdam in de Galerie Kunstuitkijk (Menstraat 19-21). Illusie en ironie, t/m 18 januari. Opening zaterdag om 16 uur.

Groningen

In Galerie Albion Putti (Noorderhaven nz 27I) houtdrukken van Dianne Bakker, van 7 december t/m 16 januari.

De tentoonstelling Johan Dijkstra (1896-1978), Het Overzicht! is de derde in een reeks solo-presentaties van Ploegkunstenaars in het Groninger Museum. Dijkstra heeft zich in de loop der tijd toegelegd op de glasschilderkunst en de mozaïek. Van 8 december t/m 2 februari.

Schilderijen van Anna Jager in Pictura, van 8 december t/m 5 januari.

Ontpoppen heet de tentoonstelling in het Harmoniecomplex (Oude Kijk in 't Jatstraat 26) met speelgoed als thema in het werk van vier jonge Groningse kunstenaars (t/m 20 december).

Haarlem

De Vishal presenteert van 7 t/m 31 december zeven kunstenaars uit Hoorn & omstreken - in de Boterhal in Hoorn zijn zes kunstenaars uit Haarlem te zien (6 december t/m 5 januari).

Vergezichten is een tentoonstelling met werk op papier van Louise Bourgeois, René Daniëls, Rebecca Horn, Bruce Nauman, Claes Oldenburg, Rosemarie Trockel en anderen, uit de collectie van het voormalige Museum Overholland van Christiaan Braun. In het Teylers Museum, t/m 9 februari.

In het kader van de tentoonstelling 'Vergezichten' in het Teylersmuseum presenteren galerie Louise de Haan (Burgwal 2), galerie Tanya Rumpff (Spaarnwouderstraat 74) en galerie Rob de Vries (Koolsteeg 2a) werken op papier van Armando, Frik, Ticheler, Kramer en W. Sanders (t/m 23 december).

Heemstede

Galerie De Bleeker en Het Oude Slot presenteren de tentoonstelling Achter Glas, waarvoor 32 Nederlandse kunstenaars de oude techniek van het schilderen op de achterkant van een glasplaat hebben toegepast. Met werk van Siep van den Berg, Michel Cardena, Fon Klement, Ine Schröder, Carla Spruit e.a. Tot en met 19 januari, opening zaterdag om 16 uur in Het Oude Slot.

Laren

Op Grafiek Nu 7 & Picasso, de zevende grafiekbiënnale in het Singer Museum, zijn zeventig grafische bladen van Pablo Picasso te zien (t/m 5 januari). Deelnemer Gijs van Noort kreeg de Nederlandse Grafiekprijs.

Maastricht

Op 13 december krijgt theatermaker en voormalig directeur van het Mickerytheater Ritsaert ten Cate de Sphinx Cultuurprijs. In het Bonnefanten Museum van 7 december t/m 5 januari een nieuwe versie van Ten Cate's installatie 'Tussen ons was er niets dan een aanzienlijke afstand (Anna Enquist)'.

In het nabijgelegen Cadier en Keer, in de galerie en beeldentuin De Keerder Kunstkamer, schilderijen en werken op papier van Peter Schenk en bronzen beelden van Jan Praet en Nicolas van Ronkenstein. Van 8 december t/m 12 januari.

Nijmegen

Het Museum Commanderie van Sint Jan toont zijn nieuwe aanwinsten moderne kunst uit de afgelopen vijf jaar, dat een accent heeft op het hedendaags expressionisme. Van 7 december t/m 12 januari.

Roermond

Roger Raveel (1921) is een representant van de 'nieuwe figuratie'; met pop-art heeft de stroming een voorkeur voor populaire beeldtaal gemeen. Schilderijen, werken op papier en grafiek in Galerie Wansink (Neerstraat 76), t/m 5 januari.

Rotterdam

Frederick Kiesler (1890-1965) was een van de eerste kunstenaars die gebruik maakte van mechanische elementen en cinematografische mogelijkheden in zijn theaterdecors. Deze industriële en architectonische vormgever vond aansluiting bij tijdgenoten als Duchamp, Richter, Mondriaan en De Kooning, maar raakte in de vergetelheid. Witte de With toont een retrospectief, Frederick Kiesler 1890-1965 (t/m 12 januari).

In samenwerking met het bisdom Rotterdam organiseert het Historisch Museum Rotterdam de tentoonstelling Verborgen kerkschatten 1400-2000. De katholieke kunst kan worden bezichtigd in Het Schielandshuis (t/m 2 maart).

Ine Lamers kreeg vorig jaar de Anjerfonds-Chabotprijs. Faces and names laat recent werk van Lamers zien in het Chabot Museum (t/m 19 januari).

Over het tekenwerk van Kees van Dongen was tot dusver weinig bekend, de belangstelling ging uit naar zijn schilderijen. Museum Boijmans Van Beuningen biedt nu nieuw zicht op deze kant van de kunstenaar. De onbekende Van Dongen, tekeningen uit de periode 1895-1914, t/m 5 januari.

Schiedam

De serie 'Unisono' in het Stedelijk Museum wil recent werk tonen van 'spraakmakende kunstenaars die aan het begin staan van hun carrière' of nieuwe ontwikkelingen in het werk van kunstenaars die al langer werkzaam zijn. Als eerste Koen Vermeule, die drie series schilderijen toont, van 7 december t/m 12 januari.

Utrecht

In de Flatland Galerie schilderijen en tekeningen van Teuny Tukker en tekeningen van Philippe Hardy. Van 7 december t/m 18 januari.

'Fin de Siècle' van de in Parijs wonende Ierse kunstenaar Malachi Farrell in Casco (Oudegracht 366), van 8 december t/m 12 januari.

In galerie Quintessens uitbundige schilderijen van Limburger Hans Truijen (1928), t/m 18 januari.

Velp

De Stichting Kunst in Keramiek uit Arnhem exposeert in Het Kerkje (Pastoor Loefsweg 1) keramiek van Ad Gerritsen, Klaas Gubbels, Pieter Holstein, Marijke Postma, Aat Veldhoen e.a. Op 8, 14, 21, 22, 28, 29 december van 12 tot 17 uur.

Corinne Bonsma, Dirkje Kuik, Anton Martineau en Peter Vos dragen bij aan het Groot Tekeningenfestijn 1996 in Kunsthuis 13 (Kastanjelaan 13), t/m 26 december.

Venlo

Museum Van Bommel Van Dam bestaat 25 jaar en geeft zich voor de gelegenheid uit voor een spiegelpaleis. De tentoonstelling Reflecties toont hoe het museum is uitgegroeid tot wat het nu is (t/m 12 januari).

Vlissingen

De Selektie VIII is de laatste tentoonstelling in een reeks over de hedendaagse kunstproductie in Zeeland in het Stedelijk Museum (Coosje Buskenstraat 200). Presentaties van Hans Bommeljé, Wim Bakker en Menno de Nooyer. In Watertoren Dependance gelijktijdig werk van Gust Romijn (t/m 5 januari). Vanaf 8 december in de Watertoren CHK een tweede presentatie van De Selektie VIII, met werk van Harry Vandevliet, Arie Berkulin, Piet Dieleman, Henric Borsten, Wido Blokland. Tot en met 26 januari.

Meer over