BEELDENDE KUNST

In het Mondriaanhuis, Kortegracht 11, is een installatie te zien van foto's en video's van Willy Looyen. Van 18 mei tot en met 15 juni....

Amersfoort

Amsterdam

In de negentiende eeuw werden steeds meer gewone burgers (vooral vrouwen) in hun blootje verbeeld. Onder de titel Het Naakt toont het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum een keur aan prenten en tekeningen met het thema naakt door de eeuwen heen; van Rembrandt tot Toorop (t/m 3 augustus).

In het Stedelijk Museum sculpturen van de Duitse beeldhouwer Ulrich Rückriem (t/m 25 mei), en Het Kunstvol Binnenhuis, een expositie van Nederlandse interieurkunst uit de periode 1895-1930 (t/m 15 juni).

Het Amsterdam Historisch Museum vroeg Herman Gordijn 'zijn' Amsterdam uit te beelden, hetgeen heeft geleid tot een nieuwe reeks tekeningen, etsen en schilderijen waarin de hoofdstad centraal staat. Ook wordt vroeger werk van en een documentaire over Gordijn getoond. Van 16 mei tot en met 28 september.

In Galerie Paul Andriesse nieuw werk van Thomas Struth. Prinsengracht 116, van 16 mei tot en met 28 juni.

Niet officieel, (nog) niet ontdekt, niet commercieel, niet geïnstitutionaliseerd - met die kreten kondigen een stuk of honderd kunstenaars en -initiatieven een alternatieve Kunstrai aan, genaamd Niet de KunstVlaai. Deze toont de bezoeker 'niet de kunstvlaai maar de koks. Koks die niet koken om gerust te stellen maar om te verrassen. Zonder conserveringsmiddelen maar mét risico.' Concreter worden ze niet. In de Zuiveringshal, Westergasfabriek. Van 18 tot en met 25 mei.

Michael Jacklin gebruikt al acht jaar ijzer als materiaal voor zijn ruimtelijke constructies. Zijn beelden roepen desondanks associaties op met menselijke figuren en landschappen. Galerie Slewe toont van Jacklin een aantal nieuwe beelden. Kerkstraat 105a, van 17 mei tot en met 21 juni.

Vijf kunstenaars uit één familie tonen een overzicht van hun werk in Het Glazen Huis, Amstelpark-Europaboulevard. Schilderijen, sculpturen, tekeningen en gemengde technieken van o.a. Peter, Suze en Frans Lem. Van 17 mei tot en met 1 juni.

Voor goede kunst moet betaald worden, vinden ze op de Rietveld Academie. En ook kunststudenten moeten het hebben van een schamele studiebeurs. Boter bij de vis is daarom een tentoonstelling van het werk van meer dan vijftig Rietveld-studenten, waar de bezoeker een gulden betaalt voor elk kunstwerk dat hij wil bezichtigen. In Vrieshuis Amerika, Oostelijke Handelskade 25. Van 17 tot en met 24 mei.

Arnhem

De overzichtsexpositie van de magisch-realistische schilder Carel Willink in het Museum voor Moderne Kunst, is verlengd tot en met 31 mei.

Bergen

Museum Kranenburgh (Hoflaan 26) heeft een selectie gemaakt uit de collectie van de verzamelaar Piet Boendermaker (1877-1947). Met zijn ruim 2900 schilderijen, aquarellen en tekeningen gold hij als de grootste collectioneur van De Bergense School. De collectie Boendermaker is te zien van 17 mei tot en met 28 september.

Castricum

Met het evenement Spellbound grijpt Sasa Karalic, eindexamenstudent aan de Gerrit Rietveld Academie, terug naar een gebeurtenis in 1968, op het strand tussen IJmuiden en Castricum aan Zee. Een wandelaar zag daar plotseling twee felle lichtbundels uit het hemeldak op het water neerdalen, hetgeen een felle discussie ontketende tussen wetenschappers en religieuze instanties. Met twee krachtige lasers wil Karalic het voorval nabootsen en de discussie tussen wetenschap en religie nieuw leven inblazen. Maandag, van 22.30 uur tot ongeveer 01.30 uur. Informatie: 020-6652761.

Negen leerlingen uit de Schilderswijk met verschillende culturele achtergronden schreven ieder een verhaal over hun afkomst en kozen daarbij enkele kunstwerken uit de collecties Moderne Kunst en Kunstnijverheid van het Haags Gemeentemuseum. Achterliggende vraag is: kunnen zij zich wel of niet identificeren met westerse kunst? Negen verhalen, van 16 mei tot en met 22 juni.

Den Helder

Op de tentoonstelling Een maritieme droom, tsaar Peter de Grote en de Russische Marine zijn twintig romantische schilderijen te zien van de machtige Russische oorlogsvloot in de negentiende eeuw. Verder ook maritieme objecten en achtergrondinformatie over de eerste bezoeken van Peter de Grote aan Nederland. In het Marinemuseum, van 16 mei tot en met 27 september.

Diepenheim

Kunstvereniging Diepenheim liet oud-gedeputeerde voor Zorg, Cultuur, Toerisme en Onderwijs van de provincie Overijssel, Jaap Dijkstra, ter gelegenheid van zijn afscheid een tentoonstelling samenstellen met zijn persoonlijke voorkeuren. De expositie, Dat wat blijft gaat niet voorbij, bevat werk van onder anderen Henk Visch, Berend Strik, Wim Izaks en Paul Citroen. Grotestraat 17, van 17 mei t/m 11 juni.

Eindhoven

In Museum Kempenland zijn twee tentoonstellingen te zien. 'L'Afrique Périphérique: een atlas van de eilanden rondom Afrika' toont 71 kleuretsen van graficus Rolf Weijburg. Aan het op landschappen geïnspireerde werk van Gé Verhulst is het overzicht Ruimtelijke evocaties gewijd. Steentjeskerk-St. Antoniusstraat 5-7, van 17 mei tot en met 6 juli.

Goes

Hemels Erfgoed, een expositie met voorwerpen uit de bisschoppelijke collectie van het Breda's Museum, is na Roosendaal te zien in het Museum voor Zuid- en Noord-Beveland. Singelstraat 13, van 16 mei tot en met 31 augustus.

Groningen

South Africa in Colour is een verkooptentoonstelling van verscheidene Zuid-Afrikaanse kunstenaars. Met onder meer olieverfschilderijen van Wilma van der Meyden en Arlene Amaler-Raviv, beeldhouwwerk van Greg Streak en native art van diverse Zuid-Afrikaanse stammen. In het Stadsparkpaviljoen (16 mei t/m 25 juni).

Leiden

In het kader van 'Leiden Cultuurstad 97' is aan zestien kunstenaars gevraagd hun jeugdherinneringen in realtie tot het gewijzigde landschap te verbeelden. De resultaten zijn te zien op een recreatieve route door de regio Leiden: Alkemade, Voorschoten, Oegstgeest, Leiderdorp, Zoeterwoude. Voor mijn moeder, heet het project, dat 17 mei begint in Watertoren Noordhoek in Roelofarendsveen. Tot en met 31 augustus.

Vrij spel met Chinese traditie is een tentoonstelling van de Maleisisch-Chinese kunstenaar Chung Chen Sun. Sun combineert de inktschildertraditie uit China met elementen uit de moderne westerse kunst. Hij geldt als een van de belangrijkste kunstenaars uit Azië. Op drie plaatsen in de stad: Galerie Amber, Hooglandsekerkgracht 8; Hooglandse Kerk; Universiteitsgebouw, Arsenaalstraat 1 Van 17 mei tot en met 22 juni.

Rotterdam

Piet Mondriaan schilderde tot 1920 vooral landschappen, en experimenteerde veelvuldig met het impressionisme, luminisme en kubisme. Van die werken heeft het Haags Gemeentemuseum er in De Kunsthal 150 bijeengebracht. Tot en met 8 juni.

Voor de vijfde keer laat Museum Boijmans Van Beuningen een gastconservator op basis van de museumcollectie een tentoonstelling samenstellen - ditmaal door de Franse kunsthistoricus en filosoof Hubert Damisch. Tot en met 18 augustus.

Schiedam

Het Stedelijk Museum toont objecten van glas, siliconenkit, rubber en hout van Dianne Hagen - onder de titel 'Unisono 3'. Hoogstraat 112, van 17 mei tot en met 29 juni.

Vlissingen

Das Glauben, das Wissen und der Zweifel is een tentoonstelling van drie kunstenaars met maar ëeëen overeenkomst: hun interesse in de Franse natuuronderzoeker Jean-Henri Fabre (1823-1915). Bettina Gruber, David Smithson en Ulrich Tillmann drukken met sculpturen, beelden, foto's en installaties hun standpunten uit voor en tegen Fabre. In Watertoren HK, Vlissingsestraat 239. Van 18 mei tot en met 6 juli.

Woerden

In Stadsmuseum Woerden is een overzicht te zien van schilderijen, aquarellen en tekeningen van landschapschilder Aad Zwart (1903-1981). Kerkplein 6, van 17 mei tot en met 29 juni.

Zwolle

Museum De Stadshof voor 'naïeve kunst en outsider art' toont twee kolossale doeken: 'Drie bomen in Zee' van Wilco Kreisel en 'Levensverhaal' van Frits Heukeshoven. Blijmarkt 18-20, van 15 mei tot en met 15 juni.

Meer over