BEELDENDE KUNST

Behalve schilder was H.W. Mesdag verzamelaar van schilderkunst. Vooral het werk van de School van Barbizon (Courbet, Corot, Vollon) sprak hem aan....

Tien kunstenaars werden door de gemeente Amsterdam uitgenodigd om beeldende oplossingen te bedenken ter verbetering van onveilige tunnels. Artotheek Zuidoost, Bijlmerdreef 119 in Amsterdam presenteert tot en met 21 juli op donderdag en vrijdag de tien studieopdrachten.

In De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam video's en sculpturen van de in Berlijn wonende en werkende Asta Gröting die voor haar sculpturen gebruik maakt van organische materialen als rubber, glas, ijzer en silicone. Tot en met 27 augustus.

Vanaf zaterdag in het Kunsthuis, Kastanjelaan 13 in Velp de zomerexpositie: Bezielde bezetenheid met sculpturen van Martin van Oel en Lenny van Vugt, foto's van Toon Roest en installaties van Doro Krol. Tot en met 10 september, van donderdag tot en met zondag.

Het Paleis, Lange Voorhout in Den Haag heeft vanaf zaterdag een groot deel van de collectie Fishman in huis. Deze verzameling 'Entartete Kunst' laat het verzet zien van Duitse kunstenaars tegen het opkomend fascisme in het Interbellum. Werken van Dix, Grosz, Nussbaum en Heartfield. Tot en met 1 oktober.

Oh la la is een kleine tentoonstelling met werk van Patrick van Caeckenbergh dat hij de laatste tien jaar maakte. Opening vandaag om 18 uur in De Vleeshal in Middelburg. Tot en met 28 augustus.

Een zomerlied in 30 coupletten is een selectie uit de collectie van het Van Reekum Museum in Apeldoorn. Met werk van onder anderen Helen Frik, Klaas Gubbels, Peter Struycken en Carel Visser. Tot en met 3 september, vanaf zaterdag.

(No) Vacancies is een tentoonstelling van Finse en Nederlandse kunstenaars op drie lokaties in Amsterdam: Arti et Amicitiae (Rokin 112), Apunto (Lijnbaansgracht 316) en Lumen Travo (Lijnbaansgracht 314). Met onder meer werk van John Körmeling en Krijn de Koning. Tot en met 6 augustus, vanaf zaterdag.

Zondag om 20.30 uur in Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam Jan Fabre, dirigent van het toeval, een documentaire van Peter Scholten en John Heymans over Fabre's beeldende kunst, theater, ballet en opera.

De videotapes en installaties van de Newyorkse kunstenaar Bill Viola gaan over de condition humaine. In het Van Abbemuseum, op de Eindhovense Vonderweg, een installatie met vijf projectieschermen - 'stations' - waarop beelden van het menselijk lichaam onder water worden geprojecteerd. Tot en met 3 september.

Met Het galante tijdperk presenteert het Rijksmuseum in Amsterdam achttiende-eeuwse stadgezichten, landschappen, portretten en stillevens uit de eigen collectie. Tot en met 3 september.

Meer over