BEELDENDE KUNST

'Bloeiende boom' van Charley Toorop in Museum Kranenburgh in Bergen...

BEELDENDE KUNST

Gemanipuleerde foto van Micha Klein in de Bloom Gallery in Amsterdam.

Amersfoort

Het sculpturale werk van Monique Kwist balanceert op de grens van beeldende kunst en architectuur. Het Centrum Beeldende Kunst, Breestraat 1, presenteert haar werk, van 11 januari t/m 15 februari.

Amstelveen

Weinig mensen weten dat schilder Willem de Kooning een korte periode (1969-1975) ook sculpturen heeft vervaardigd. Het Cobra Museum stelt acht beelden van De Kooning tentoon, samen met dertien schilderijen van verwante Amerikaanse schilders als Sam Francis, Ellsworth, Frank Stella en Cy Twombly. Tot en met 8 februari. Verder in het Cobra Museum een selectie uit privébezit, met werk van onder anderen Appel, Corneille, Constant, Wolvecamp en Lucebert. Tot en met 18 januari.

Amsterdam

Galerie de Opsteker, Noorderstraat 61, viert het vijfjarig bestaan met de tentoonstelling Omtrent Barcelona, schilderijen van Stijn Seip. Tot en met 23 januari.

Abstracte schilderijen van Steven Aalders, van 10 januari t/m 14 februari bij Slewe Galerie, Kerkstraat 105a.

De Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, exposeert objecten van Hans van den Ban waaronder een loden vis, een schemerlamp met stervend boompje en een mobile, en beelden en tekeningen van Jacques Vieille, van 10 januari t/m 11 februari.

Krijn de Koning en Gladstone Thompson presenteren in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam A collaborative Work 2, een installatie op het snijvlak van schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur. Tot en met 18 januari.

De belofte luidt de titel van een installatie van mediakunstenares Michal Shabtay, de openingstentoonstelling van het jubileumprogramma in het Joods Historisch Museum ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de staat Israël. Tot en met 29 maart.

Jimmie Durham verwijst in zijn werk naar de 'dictatoriale verhoudingen tussen architectuur en de mens'. Tot en met 24 januari in galerie Micheline Szwajcer.

In de presentatieruimte van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst, Brouwersgracht 276, de tentoonstelling Fast forward, werk van film- en videomakers die in 1997 een individuele subsidie kregen. Tot en met 17 januari.

De portretten die Micha Klein van vrouwen maakt, kenmerken zich door een onwerkelijke perfectie. Bloom Gallery, Bloemstraat 150, toont de serie Sisters, waarvoor hij met een morphing-computerprogramma een vrouwelijk model met vijf verschillende vrouwen kruiste. Van 10 januari t/m 8 februari.

In aflevering 11 van de serie 'New Dutch Sculptors' in het Glazen Huis, Amstelpark, 'tandwielen' van Linda Molenaar, vervaardigd uit varkens-, schapen-, paarden-en mensenkiezen. 'Malen of vermalen worden, dat is de kwestie'. Tot en met 18 januari.

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft de wintermaanden uitgekozen om een grote tentoonstelling over het landschap in de achttiende en negentiende eeuw geschilderd door Nederlandse kunstenaars als Koekkoek, Weissenbruch, Mauve, Van Gogh en Mondriaan te houden. Langs velden en wegen, t/m 3 maart.

Paul Gallis deed de vormgeving van de tentoonstelling Van Siberië tot Cyberspace in het Tropenmuseum. Over sjamanen, goden en geesten, de natuur en de zoektocht van de ziel. Tot en met 16 augustus.

Sinds de Amsterdamse gemeente-aankopen niet langer onzichtbaar voor het publiek plaatsvinden maar door Rudi Fuchs regelmatig in het Stedelijk Museum tentoon gesteld worden, is de kwaliteit van het aanbod sterk toegenomen. De exposities zijn uitgegroeid tot kleine overzichten van de stand van zaken binnen de hedendaagse Nederlandse kunst. Deze versie heet In de sloot, uit de sloot met werk van o.a. Alexandra Rouppe van der Voort, Gillion Grantsaan, Aernout Mik, Barbara Visser, Hans van Houwelingen en Britta Huttenlocher, t/m 1 februari.

Schrijver Harry Mulisch dook in een aantal museumdepots van het Stedelijk Museum om zijn eigen visie op kunst te laten zien, Zielespiegel, t/m 15 februari.

Verder in het Stedelijk Museum negenenzeventig, nooit eerder in het openbaar getoonde tekeningen, aquarellen en gouaches van de Russische constructivist Kasimir Malevitsj (1878-1935) afkomstig uit de verzameling van de in 1996 overleden Russische literatuurwetenschapper Nikolaj Chardzijev (t/m 25 januari), en Free from Content, werk van Bjarne Melgaard (t/m 18 januari).

Arnhem

Het Hooghuis, Vossenstraat 10, multimediawerk van Bertus Blom en olieverven van Martijn te Winkel. Tot en met 25 januari.

Bergen

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de grote tentoonstelling Vrouw en arbeid werd georganiseerd door stichting Josine de Bruyn Kops, die een lans wilde breken voor het werk van vrouwelijke kunstenaars. Om dit jubileum te vieren worden in meerdere musea tentoonstellingen gehouden met hetzelfde thema, te beginnen in Museum Kranenburgh. Centraal op deze eerste tentoonstelling, Vrouw en Arbeid 1898-1998, Bergense kunstenaressen, staat Charley Toorop. Van 10 januari t/m 19 april.

Breda

In De Beyerd, Boschstraat 22, een overzicht van de klassieke moderne schilderijen van Jan Roeland. K. Schippers spreekt met Roeland, zondag om 15 uur. Verder in de serie Lightning 4 werk van de jonge kunstenaar Hilarius Hofstede (t/m 8 februari).

Delden

Elly Overberg nam voor de schilderijenreeks Oud nieuws als uitganspunt foto's uit de zaterdagedities van de Volkskrant van 1997. Van 14 januari t/m 15 februari worden ze tentoongesteld in galerie Rarekiek, Noorderhagen 58a.

Delft

Galerie De Sigarenfabriek exposeert werk van Delftse kunstenaars: schilderijen van An Beerman, Luis Formaiano en Bart Pijnenburg, en ruimtelijk werk van Marijke Lamboo. Tot en met 25 januari.

Den Bosch

Op de tentoonstelling Some Player shoots again in Artis, Boschveldweg 471, fungeert de bezoeker als een bal in een flipperkast van kunstwerken. Met werk van Tariq Alvi (GB), Peter Snel (Nl), Thomas Buxó (F), Pascale Gatzen (Nl), Bob Gramsma (Ch/Nl) en Dominique Lämmli (Ch). Tot en met 2 februari.

Den Haag

Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, heeft schilderijen van Henk Speth in huis, t/m 1 februari.

Museum Het Paleis stelt recente sculpturen van Auke de Vries tentoon. De Vries kreeg onlangs Ouborg Prijs uitgereikt, de oeuvreprijs van de gemeente Den Haag. Tot en met 22 februari. Auke de Vries leidt op 11 en 25 januari en 8 februari het publiek rond op zijn eigen tentoonstelling. Aanvang steeds 14 uur. In het Koetshuis van Museum Paleis Lange Voorhout, een tentoonstelling van Andy Warhol met werken uit de periode 1953-1986. Met onder meer de serie zeefdrukken 'Reigning Queens' en de doeken 'Judy Garland' en 'Black Lenin'. Pope of pop, tot en met 31 januari.

Enschede

Bij Stichting de Bank, Noorderhagen 48c, Kollisionen, schilderijen en tekeningen van de Duitse kunstenaar Benjamin Nachtwey wiens werk beweegt tussen droom en werkelijkheid. Tot en met 31 januari.

Charles Henri Joseph Leickert (1816-1907) was halverwege vorige eeuw een van de meest gewaardeerde Nederlandse landschapsschilders. Het Rijksmuseum Twenthe wijdt met zeventig schilderijen, aquarellen, tekeningen en prenten een overzichtstentoonstelling aan deze, wat in de vergetelheid geraakte landschapsschilder. Tot en met 18 januari in Rijksmuseum Twenthe.

Goes

Galerie van den Berge presenteert met View Indicator VI een overzicht van het afgelopen jaar: werk van Piet Dieleman, Loek Grootjans, Richard Kent Howie, Jus Juchtmans, George Meertens, Marc Nagtzaam, Ton van Kints, en Mark de Weijer.

Groningen

Schilderijen van Linda Bouter, bronzen sculpturen en reliëfs van Marjolein Schaaf en tekeningen van Riet Soons zijn tentoongesteld bij het kunstgenootschap Pictura, Martinikerkhof 26, van 11 januari t/m 1 februari.

Haarlem

In het Teylers Museum t/m 15 februari tekeningen van Rembrandt uit de collectie van Frits Lugt.

De tentoonstelling Nutoen in de Verweyhal brengt werk bijeen van Sigurdur Gudmundsson. Recent beeldhouwwerk wordt tentoongesteld samen met zijn conceptuele kunst uit de Fluxus-periode, 25 jaar geleden. Tot en met 2 februari.

Heemstede

Schilderijen en tekeningen van Gustave Asselbergs, t/m 25 januari bij galerie Bleeker, Bleekersvaartweg 18.

Hilversum

Omdat het maar eens afgelopen moest zijn met het 'compaanschap' tussen de kunstenaars David Bade en Erik van Lieshout, exposeren ze niet samen maar zijn ze elkaars opponenten op de tentoonstelling Uw kenmerk in Exedra, Langestraat 52. 'Omdat geestverwantschap niet mag verworden tot een comfortabel onderonsje....' Tot en met 18 januari.

Kampen

Tien jonge kunstenaars exposeren hun werk in Kunstruimte Kampen, Engelenbergplantsoen 5a onder wie Martina Florians, Harmen Sliep, Christine Hooft en Robert Novák. In de videowand 'Playing yo'self' van Gijs Müller. Van 10 januari t/m 8 februari.

Leiden

Hannah van Dam speelt in haar fotowerk met het begrip vastleggen. Op haar foto's zijn beeltenissen niet vastgelegd maar lijken eerder ongrijpbaar. Foto's en video van Van Dam worden tentoongesteld in de LAK-galerie, samen met zwartwitfoto's van Bart Benschop. Tot en met 6 februari.

Sidac Studio, Hogewoerd 77, presenteert tot het eind van de maand een installatie en werken op papier van Marijke Don en monumentale vormen van Francine van Dijk.

Nijmegen

Het Centrum Beeldende Kunst, Oude Haven 102, exposeert werk van Gerda van der Krans, Ed van Teeseling en Frans Megens. Van 11 januari t/m 1 februari.

Rotterdam

Bij Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, werk van Pieter Kusters, Wilma Kuil en C.A. Wertheim uit de serie 'Benidorm Blues'. Van 11 januari t/m 8 februari.

MK Expositieruimte, Witte de Withstraat 53, presenteert een keuze van werk van kunstenaars van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Van 9 januari t/m 8 februari.

In de Kunsthal driehonderd doeken van kunstenaars uit de Haagse School, die actief waren in de tweede helft van de negentiende eeuw. Uit alle belangrijke particuliere en openbare collecties is werk verzameld van onder anderen Mesdag, Mauve, Israëls en de gebroeders Maris (t/m 18 januari). Voorts de tentoonstelling Blauwdrukken voor een groene toekomst, een overzicht van de genomineerden van de laatste jaren voor de Milieu Kunstprijs (t/m 25 januari). Verder Land Art: de Amsterdamse kunstenaars Aldert Mantje en Peter Kempff bedachten een miniatuur landschap van 22 bij 3 meter waarop ze twintig ideeën van evenzoveel kunstenaars op schaal hebben uitgevoerd (t/m 8 februari).

De beroemde Dada-oprichter en surrealistische kunstenaar Max Ernst (1891-1976) beschouwde zijn beeldhouwwerk als een speels terzijde. Museum Boijmans Van Beuningen besteedt aandacht aan de beelden die Ernst maakte vanaf het begin van de jaren dertig tot aan 1974. Max Ernst in beeld, t/m 8 maart. De vooraanstaande Amerikaanse kunsthistorica Rosalind Krauss houdt vanavond een lezing in Boijmans, over de rol van de vrouw in de surrealistische beweging. Verder in het museum de expositie Rondom Raphaël met twee originele tekeningen van de renaissance-meester Raphaël Sanzio, een aantal gravures van zijn beroemdste kopiïst Marcantino Raimondi en werk van een aantal tijdgenoten, zoals Leonardo da Vinci, Fra Bartolommeo en Andrea del Sarto (t/m 15 maart). De tentoonstelling De Meester van de kleine landschappen schetst een beeld van de ontwikkeling van het Karakterestieke landschap in de 16de eeuw (t/m 15 maart).

De presentatie in het Chabot Museum van het werk van Kirchner, de grote Duitse expressionist en oprichter van de kunstenaarsgroep 'Die Brücke', is verlengd t/m 1 februari.

Tilburg

Na zeventien jaar is de Italiaanse Arte Povera-kunstenaar Giuseppe Penone terug in Nederland. In een overzicht van zijn werk in De Pont toont Penone beelden en tekeningen uit de afgelopen zeven jaar, die alle als basis de vertakkingen van een stam hebben, t/m 8 februari.

De onvermoede creatieve mogelijkheden van het kopieerapparaat komen aan bod in het Scryption, dat met copy-art een programma biedt van lezingen, workshops en een tentoonstelling. Natuurlijk staan er in Scryption kopieerapparaten waarop de bezoeker zelf ook aan de slag kan. In het Kunstkabinet van 12 januari tot en met 1 maart werk van beeldend kunstenaar Peter van Houten, die veelvuldig het kopieerapparaat hanteert.

Wat gebeurt er als een kunstenaar een schilderij maakt waar de toeschouwer in rond kan lopen. Diederik Klomberg en Frans Verschoor hebben zich verdiept in ruimtelijke schilderkunst. Hun werk vormt de eerste presentatie in een reeks van drie onder de titel Switch in De Verschijning, Lancierstraat 42. Van 10 januari t/m 1 februari.

In het Nederlands Textielmuseum loopt een tentoonstelling van 'kunstdekens'. European Art Quilts, t/m 18 januari.

Utrecht

Kenmerkend voor kunstenares Begoña Muñoz García is dat ze vindt dat de relatie met haar publiek er een is die van beide kanten gevoed moet worden. Ze vraagt tijd en energie van haar publiek, ook op de tentoonsteling in Casco, Oude Gracht 366, waar twee videofilms van haar vertoond worden in de ochtenduren. Breakfast, van 11 januari t/m 8 februari tussen 10.30 en 14.30 uur.

In 1919 vestigde de Algerijnse kunstenares Valentine Prax (1897-1981) zich in Parijs en trouwde daar met de Frans-Russische beeldhouwer Ossip Zadkine. Galerie Quintesses, Nieuwe Gracht 53, toont schilderijen van Prax, uit de periode 1925 tot 1960. Tot en met 4 april.

Galerie Flatland, Lange Nieuwstraat 7, toont 'het beste van het beste volgens F. Franciscus'. Werk van Rob Birza, Erwin Olaf, Jaap Hinten, Paul Kleemann, Wild Vlees, Ronald Ophuis, t/m 24 januari.

Zutphen

Zeehonden, papavers, een vuurtorenlens. Beeldend kunstenaar/fotografe Judith Boer benadert deze toch herkenbare onderwerpen vanuit een onverwachte hoek. Museum Henriette Polak besteedt van 13 januari t/m 22 februari aandacht aan de fotobeelden en schilderijen van Boer.

Meer over