BEELDENDE KUNST

Almelo..

Almere

In Private Room/Public Space wordt aan de hand van video-installaties, fotografie en ruimtelijk werk geïllustreerd hoe de openbare ruimte verandert. Deelnemende kunstenaars zijn Dennis Adams, Sabine Bitter & Helmut Weber, Alicia Framis, Dan Graham, Marin Kasimir, Paul Perry, Liza May Post, Femke Schaap, Gillian Wearing en Krzysztof Wodiczko, t/m 2 mei.

Amsterdam

Vijf jonge curatoren die onlangs het Curatorial Training Programme hebben doorlopen, selecteerden dertien internationale kunstenaars voor de expositie Anarchitecture in galerie De Appel. De kunstenaars hebben het gebouw van De Appel als uitgangpunt genomen voor hun architectonische installaties, muurschilderingen, films en video's, van 9 april t/m 6 juni.

Op de expositie Smooth Space in de Brakke Grond werk van Christopher Fink, Keiko Sato, Eran Schaerf, Lara Schnitger, Jan van Pavert en Dr. Hugo, van 9 april t/m 13 juni.

Galerie Serieuze Zaken, Elandsstraat 90, presenteert Chinese Whispers, werk van tien Chinese hedendaagse kunstenaars, t/m 8 mei.

Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, presenteert zwartwitfotografie van Mirjam de Zeeuw. Tot en met 1 mei.

Nieuwe schilderijen van Joris Geurts bij Slewe Galerie, Kerkstraat 105a, t/m 2 mei.

In galerie Ferdinand van Dieten- d'Eendt, Spuistraat 270, werk van Daniel Verkerk, Ruth van Haren Noman en Merlin Spie, t/m 18 april.

De kunstenaar Ram Katzir baarde vorig jaar opzien met de tentoonstelling Your Colouring Book in het Stedelijk Museum, waarbij bezoekers tekeningen over de holocaust zelf konden inkleuren. In Bloom Gallery is nu de installatie Down Sizing van deze Israëlische kunstenaar te zien. Ook in Bloom Gallery: foto's en video's van Carolien Stikker, beide van 10 april t/m 8 mei.

Stephan Keppel en Kris van Dessel exposeren in Amsterdam Young Artists Circuit, 10 april t/m 8 mei.

De kijk op de natuur van kunstenaars Gijs Freiling, Els Timmerman en Diek Zweegman is te zien op de tentoonstelling Buiten Licht in galerie Maria Chailloux, 8 april t/m 15 mei.

Het nulnummer van het kunsttijdschrift voor jongeren The Dummy Speaks wordt officieel overhandigd aan staatssecretaris van Cultuur, Rick van der Ploeg, zaterdag in Paradiso. Naast een optreden van White Wolf zijn er performances van diverse kunstenaars, waaronder Micha Klein, en breakdance-act.

'Verruimde schilderkunst'. Onder die noemer presenteert Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, werk van Jannie Regnerus en Roy Villevoye, t/m 25 april.

In de Gate Foundation, Keizersgracht 613, recente werken van Gillion Grantsaan, opening vanavond om 18 uur.

De schilder Paul van Dongen exposeert in galerie De Praktijk. De verse winnaar van de aanmoedigingsprijs van het Anjerfonds Noord-Brabant maakt etsen, tekeningen en schilderijen van het menselijk lichaam, vanaf 11 april.

Schilderijen van Hermann Gabler zijn te zien in galerie Onrust, van 10 april t/m 8 mei.

In het Nederlands Instituut voor Mediakunst is op de tentoonstelling Soundings2/Interactive videowerk te zien van Edwin van der Heide, Felix Hess en Peter Vogel, van 10 april t/m 8 mei.

Stedelijk Museum: een overzicht van 27 schilderijen en 100 aquarellen van de Ierse hedendaagse kunstenaar Felim Egan, t/m 16 mei.

Rijksmuseum: het Prentenkabinet heeft ter gelegenheid van 100 jaar Vogelbescherming zijn mooiste bladen van vogelafbeeldingen uit de kast gehaald. Vogels, t/m 27 juni; Het vlietende leven toont Japanse rolschilderingen uit het Kumamoto Museum of Art, t/m 13 juni.

Studenten en docenten van binnen- en buitenlandse kunstacademies zijn door de Rietveld Academie gevraagd een beeldende visie te geven op de thema's park en toekomst. Dit Park van de toekomst met mode, landschapsarchitectuur, videokunst, design en beeldend werk is te zien op het Westergasfabriekterrein, van 12 t/m 18 april.

'Kaduuk, kapot, weerloos en verontrustend' zijn omschrijvingen die galerie Fons Welters geeft over het werk van Tom Claassen, t/m 17 april.

Apeldoorn

In Werk boven de bank serieuze en minder serieuze opties van een twintigtal kunstenaars voor 'iets voor boven de bank'. Archipel aktuele beeldende kunst, Vosselmanstraat 402. Tot en met 18 april.

Het Van Reekum Museum presenteert schilderijen van Rineke Marsman. Terugkerend thema in haar werk is vergankelijkheid, t/m 17 mei.

Arnhem

Een serie psychologische portretten van Ad Gerritsen worden in het Museum voor Moderne Kunst getoond, t/m 23 mei.

Breda

Werk van de kunstenaars André Homan, Aletta de Jong, Jaap Kroneman en Robert van Westendorp is te zien in Lokaal 01, van 9 april t/m 2 mei.

Bussum

In de nieuwe galerie Forrer, Visserstraat 40, Spring, Summer, Autumn: vijftien jaar grafiek van Harald Vlugt (1957), t/m 1 mei.

Den Haag

In Museum het Paleis een overzicht van de Belgische schilder James Ensor, die vijftig jaar geleden overleed. Tot en met 9 mei.

In Stroom/hcbk, Spui 193, Big Brother: een presentatie van video, tv-programma's en ander werk over het thema 'ongevraagd bewaken' van o.a. Sven Augustijnen, Arjan Ederveen, Tony Oursler. Tot en met 25 april.

In het Haags Gemeentemuseum een overzicht van de vroeg-moderne kunstenaar Ferdinand Hodler, t/m 2 mei; grafiek van de Haagse kunstenaar Co Westerik, t/m 2 mei.

Eindhoven

Onder de titel De verzameling presenteert het Van Abbemuseum in de oudbouw aan de Bilderdijklaan 10, de eerste van een reeks van vier tentoonstellingen uit de collectie, samengesteld door de vier naoorlogse directeuren Jan Debbaut, Rudi Fuchs, Jean Leering en Edy de Wilde. In De Verzameling: Deel 1 de aanwinsten uit de laatste beleidsperiode, die van Jan Debbaut (1988-heden), t/m 13 juni.

Op het tijdelijke adres van het Van Abbemuseum aan de Vonderweg 1: Cinéma Cinéma - Contemporary Art and the Cinematic Experience, dat de rol belicht van het medium film in het werk van jonge, hedendaagse kunstenaars als Pierre Huyghe, Fiona Banner, Douglas Gordon en Pierre Bismuth, Eija-Lisa Ahtila, Julie Becker en Sharon Lockhart. Tot en met 24 mei.

Enschede

Op de expositie Uit Depot in het Rijksmuseum Twenthe zijn zestig ruimtelijke werken uit het bezit van galerie Art & Project te zien, van 10 april t/m 6 juni. Een ruimere selectie van honderd werken wordt na deze expositie ondergebracht in het Rijksmuseum Twente.

Haarlem

In de Verweyhal een groot overzicht van kunstenaar Wim de Haan, vooral bekend geworden door zijn experimenten met materialen als zand, jute, touw, hout en as. Tot en met 20 juni.

Tekeningen van Piet Tuytel in De Vishal, Grote Markt 20, t/m 19 april. Tegelijkertijd in de kleine zaal werk van Tonneke Sengers.

Galerie Gerhard Hofland, presenteert nieuwe schilderijen van Jurriaan van Hall, t/m 25 april.

In het Teylers Museum een overzicht van het oeuvre van de Nederlandse kunstenaar Georg Rueter (1875-1966). Met o.a. geschilderde portretten en stillevens, ontwerpen voor boekomslagen, affiches en glas-in-lood-ramen, t/m 24 mei; Ook in het Teylers Museum zelfportretten van Co Westerik, t/m 30 mei.

Heemstede

Aan den lijve in het Oude Slot, Lelylaan 6, is een tentoonstelling met werk van veertig (jonge) kunstenaars, met het menselijk lichaam als inspiratiebron, t/m 18 april.

Heino

In kasteel Nijenhuis is moderne beeldhouwkunst van onder andere Ossip Zadkine, Edgar Degas en Wilhelmina van Charlotte van Pallandt uit de Hannema-De Stuers Fundatie te zien. Naast vrouwen staan op de expositie Vooral Vrouwen ook beelden van dieren en mannen, t/m 6 juni.

Groningen

Groninger Museum: abstracte tekenkunst uit de jaren vijftig en zestig (van Jordens tot Tissing en van Ouborg tot Struycken), Ritornel t/m 25 april.

Op de tentoonstelling De Gebeeldhouwde Tuin in de Weberzaal van het Harmoniegebouw is beeldhouwwerk te zien van Machiel Braaksma, Paul de Reusen Johan Rumpt en foto's van Ton Broekhuis, van 12 april t/m 7 mei.

Schilderijen, sculpturen en tekeningen van Barbara Guldenaar zijn te zien in galerie Sign, vanaf 10 april.

Leiden

Dageraad van de Moderne Kunst in de Lakenhal toont de opkomst van de moderne kunst in Nederland, aan de hand van werk van Van Doesburg, Bremmer, Brouwer, Verster, Toorop, Van Gogh en Nijland. Tot en met 29 augustus.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum Provisorium I, met werk van de hedendaagse kunstenaars Roman Signer, Lily van der Stokker, Thomas Hirschhorn, Lara Schnitger en Patrick van Caeckenbergh, t/m 9 mei; tekeningen van Lucebert, t/m 9 mei; glaswerk uit de collectie E. Mourmans van Ettore Sottsass, t/m 30 mei; een tussenpresentatie van de collectie Limburgse kunst, die tot 2002 met geld van de DSM bijeengebracht wordt om het 120-jarig bestaan te vieren, t/m 30 mei.

Van Anne Marie van Splunter is de expositie What everyday walls must do te zien in het centrum voor hededaagse kunst Hedah, van 10 april t/m 2 mei.

Otterlo

In het Kröller Müller Museum t/m 24 april Sculptuur 1900-1950, en een overzicht van de beeldhouwkunst van 1960 tot nu (t/m 8 augustus).

Rotterdam

De Chinese kunstenares Jin Weihong maakt penseeltekeningen volgens de Chinese traditie, alleen haar onderwerp was lange tijd taboe in de Chinese kunst: het naakt. De Kunsthal toont haar werk, t/m 13 juni; Picasso, kunstenaar van de eeuw, t/m 4 juli.

Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, presenteert in de voorkamer de 'quasi openbare tuin' van Ewoud van Rijn en in de achterkamer de 'ambivalente' beelden, foto's en tekeningen van Una Henry, t/m 18 april.

Galerie Fotomania organiseert in samenwerking met het Rotterdams Museum voor Volkenkunde twee tentoonstellingen: Cabin Fever met foto's van Ania Rachmat en Het latente beeld, een filminstallatie van de kunstenaar Jürgen Reble, van 10 april tot en met 16 mei.

In Witte de With geven elf kunstenaars, waaronder Matthew Geller (VS), Laura Emsley (ZA), Luc Harings (NL) en Ursula Rogg (D), hun visie op het thema Space, van 10 april t/m 20 juni.

Sittard

Museum Het Domein, Kapittelstraat 6, presenteert schilderijen en tekeningen van Raph de Haas, t/m 13 juni; in het kabinet 'Somebody puts something in my dreams', een installatie van Peter Weidenbaum, t/m 25 april.

Tiel

Met diverse kunst- en gebruiksvoorwerpen geeft de tentoonstelling de Fabulous Fifties in Gemeentelijk Streekmuseum De Grote Sociëteit een beeld van de jaren vijftig, van 10 april t/m 18 juli.

Tilburg

Stichting De Pont: wandobjecten, installaties en architectuur van de Franse kunstenaar Jean Pierre Raynaud, t/m 27 juni; schilderijen en tekeningen van Bettie van Haatster, t/m 16 mei.

Utrecht

Casco, Oudegracht 366, toont het project Karlskrona2 van Superflex. Karlskrona2 is een virtuele replica van de Zweedse havenstad Karlskrona. Tot en met 18 april.

Showrooms 3, de derde beeldende kunsttentoonstelling van curator Moritz Küng in Huis a/d Werf biedt monumentale werken van de Spaanse Montserrat Soto.

In galerie De Begane Grond hangen de kunstwerken van Fiona Tan, van 11 april t/m 9 mei.

Dom digitaal toont de geschiedenis en het heden van de Utrechtse Dom, van een zegel uit 1292 tot een cd-rom uit 1998, t/m 4 juli.

In Casco, Oudegracht 366, een serie presentaties door kunstenaars over 'de functie van kunst in een sociale en economische context'.

Het werk van Jean Hélion (1904-1987) is verwant aan dat van Piet Mondriaan en Theo van Doesburg, met wie hij ook bevriend was. Voor het eerst is nu werk van deze Franse schilder in Nederland te zien in galerie Quintessens, van 10 april tot en met 3 juli.

Venlo

Lokaal 21 exposeert tekeningen en videowerk van de Diana Ramaekers, winnaar van de Van Bommel Van Damprijs vorig jaar, van 11 april t/m 2 mei.

Meer over