BEELDENDE KUNST

In de Zonnehof een overzicht van Pieter Holstein, kunstenaar van de Nieuwe Figuratie, tot en met 29 november...

Amersfoort

Amsterdam

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, presenteert werk van de Sandbergprijswinnaars van de afgelopen drie jaar: Ritsaert ten Cate, Aernout Mik en Jan Roeland, 21 november t/m 13 december.

Oh my goddess in de Gerrit Rietveld Academie, Fred. Roeskestraat 96, omvat schilderijen van J.F. van Huizen, die zich laat inspireren door de Japanse mangastrips en -films. Tijdens de opening op 19 november om 16 uur wordt de film 'The ghost in the Shell' getoond. Samensteller is M.J. van Griensven. Tot en met 25 november.

Schilderijen van Alice Stepanek en Steven Maslin bij Torch, Lauriergracht 94, 21 november t/m 24 december.

Wat is de kunst van de ethiek? Die vraag is het uitgangspunt van het symposium Transnihilistische proposities, dat vanavond voorafgaat aan de tentoonstelling 'Beyond nihilsm' bij Galerie Ferdinand van Dieten-d'Eendt, Spuistraat 270. De tentoonstelling, met werk van Gijs Frieling, Jan Knap, Toon Noij en Manfred Stumpf, duurt van 19 november t/m 20 december.

Schilderijen en aquarellen van Geer van Velde (1898-1977) bij Kunsthandel M.L. de Boer, Keizersgracht 542, van 21 november t/m 19 december.

In het Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127, de tentoonstelling Kopten, over de Koptische beschaving in Egypte uit de eerste eeuwen na Christus, 21 november t/m 28 februari.

Nieuwe schilderijen van Raymond Boekelder in galerie voor actuele kunst Hof & Huyser, Bloemgracht 135, 21 november t/m 19 december.

Slewe galerie, Kerkstraat 105a, toont beelden van Krijn de Koning, 21 november t/m 19 december.

Galerie Van der Straeten, J.W. Brouwersstraat 12, toont werk van 37 kunstenaars. Van zowel jonge, onbekende kunstenaars als de meer gevestigde namen als Corneille, Lucebert en Lüpertz is werk te zien, 22 november t/m 24 december.

In het Joods Historisch Museum Naar mijn evenbeeld, een tentoonstelling met werk van 24 hedendaagse joodse kunstenaressen waarin hun identiteit als jood en vrouw centraal staat, t/m 31 januari; Joden in Wenen rond 1900. Een cultuur van contrasten is een tentoonstelling in het kader van 40 jaar Erasmusprijs, t/m 17 januari.

In het Tropenmuseum Ethiopië; De erfenis van een keizerrijk, t/m 15 augustus.

Nieuw werk van Elsa Stansfield en Madelon Hooykaas in Montevideo/TBA, t/m 24 december.

In Felix Meritis t/m 29 november de geheugenmachine van Arnold Dreyblatt, die herinneringen van bezoekers opslaat in The People Network.

In Galerie Espace, Keizersgracht 548, nieuwe schilderijen van Klaas Gubbels, t/m 19 december.

Rijksmuseum: zondag houdt het museum een open dag, waarop bekende Nederlanders verhalen vertellen bij voorwerpen uit het museum. Die dag gaan ook de deuren van de binnenkort te heropenen afdeling Nederlandse geschiedenis alvast een beetje open; negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april. De tand des tijds in de Zuidvleugel toont een vijftigtal japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, t/m 21 maart; in het Rijksprentenkabinet Het feest van de lithografie, t/m 10 januari. Tijdens de open dag zondag vervaardigt steendrukkerij Forrer litho's.

Stedelijk Museum: Jan Sierhuis: Met verf is het altijd vechten is de titel van een overzicht van het expressionistische oeuvre van de Amsterdamse kunstenaar Jan Sierhuis, t/m 3 januari; een overzicht van de Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola, t/m 29 november; Psychopathological Art, met tekeningen en gouaches van Karel Appel, t/m 29 november; van 21 november t/m 3 januari toont het museum de winnaars van de Kho Liang Ie-prijs, de Emmy van Leersumprijs en de H.N. Werkmanprijs van de afgelopen drie jaar.

Apeldoorn

Voor Banket 8, de reeks jubileumtentoonstellingen waarvoor Archipel (Vosselmanstraat 402) steeds een kunstenaar aan de dis nodigt, heeft kunstenares Charlotte Schleiffert haar collega Maddy Arkesteyn gevraagd. Van 21 november t/m 20 december.

Den Haag

Pulchri Studio, presenteert olieverfschilderijen, pastels en aquarellen van Chiem van Houweninge, 21 november t/m 10 december.

De Haagse Kunstkring houdt met het oog op de feestdagen van 20 november t/m 15 december de jaarlijkse kunstmarkt. Vijftig kunstenaars bieden 'voor een zacht prijsje' werk aan.

In Museum van het Boek/Museum Meermanno-Westreenianum, Prinsessegracht 30, kunstenaarsboeken van Hans Waanders, t/m 10 januari; Alleen voor heren, dames ook toegestaan behelst kunstenaarsboeken van Diederick van Kleef, t/m 31 januari.

Made up in Luxus, Boekhorststraat 99, toont werk van Rob van der Werdt en Jan Wierda, 19 november t/m 29 november.

Deventer

Op Jong en nieuw, de elfde tentoonstelling in het Kunstpaleis, Grote Kerkhof 1, presenteren dertig kunstacademieverlaters hun werk, 20 november t/m 20 december.

Dordrecht

In het Dordrechts Museum een expositie over Rembrandtleerling Arent de Gelder, t/m 17 januari.

Eindhoven

Overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse West-Coast-kunstenaar Jason Rhoades (1965), t/m 17 januari in het tijdelijke onderkomen van het Van Abbemuseum aan de Vonderweg 1.

Enschede

Rijksmuseum Twenthe besteedt uitgebreid aandacht aan de 18de eeuwse, veel te jong overleden kunstenaar Wouter Johannes van Troostwijk (1782-1810), 21 november t/m 31 januari.

Groningen

In het Groninger Museum een overzicht van computerkunstenaar en veejay Micha Klein, t/m 29 november.

Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Academie Minerva in de Veldspaatflat in de wijk Vinkhuizen een expositie van 25 gerenommeerde kunstenaars en ontwerpers die sinds 1984 afstudeerden aan de academie, o.a. Aernout Mik, Alexandra Rouppe van der Voort en Wopke Oldenburger. Welkom Thuis, t/m 29 november; verspreid in de stad staan 24 schaftketen, die zijn ontwikkeld door de Japanse kunstenaar Tadashi Kawamata i.s.m. studenten van de academie, t/m 30 november. Tot en met 21 november verzorgt de academie een eigen televisiekanaal, MinervaTV.

Haarlem

Naar het lijk, over het doodsportret in de afgelopen 500 jaar, in het Teylers Museum t/m 29 november.

Helmond

Het Gemeentemuseum Helmond presenteert van 21 november t/m 24 januari een veertigtal schilderijen, tekeningen, druksels en tijdschriften van Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) uit de collectie van het Groninger Museum, 21 november t/m 24 januari; het museum putte uit twee eeuwen avond- en nachttaferelen voor de tentoonstelling Maanschemer, t/m 21 februari.

Hoorn

Sandberg 2, Korte Achterstraat 2a, presenteert een overzicht van kunstenaarsdrukwerk uit de afgelopen drie deccenia: 'Tijdelijke openbaring van ongevraagd drukwerk en andere vormen van artistieke vrijgevigheid', 22 november t/m 3 januari.

Leeuwarden

In het Fries Museum werken van grote Nederlandse en Franse meesters uit de 16de tot en met de 20ste eeuw, afkomstig uit Nederlands oudste kunsthandel De Gebroeders Douwes Fine Art uit Amsterdam. Van Jan Steen tot Jan Sluijters, 21 november t/m 21 februari.

In Buro Leeuwarden, de ruimte voor Actuele Kunst van het Fries Museum, de tentoonstelling De Zielenverzamelaar: nieuw werk van Paul Klemann, t/m 3 januari.

Maastricht

In het Bonnefanten Museum recente sculpturen van Han van Wetering, Rwanda-foto's van Chris Keulen en John Lambrichts' fotoserie Ouderen en kanker. Voorts presentaties van de Hortissculpturen van de Nederlandse kunstenares Ferdi (1927-1969), het 'Bronzen Schilderij' van Marien Schouten, een zaalvullend werk van de Haagse kunstenaar Ton Boelhouwer en een installatie van Tamara Dees, t/m 10 januari.

Nijmegen

Planetart Nightlab presenteert zaterdag vanaf 21.30 uur in Extrapool, Tweede Walstraat 5, Tarra, een programma met live gemixte 360' beeldprojecties. Met optredens van riskjockey Cro II, en Fckng Bstrd.

Rotterdam

In galerie De Illusie, Van Oldenbarneveltstraat 116, een grafiektentoonstelling van Hans Wap, 22 november t/m 20 december.

Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, toont 'liefdewerk oud papier', zelfportretten van C.A. Wertheim, en de fotoserie 'The end of History' van Bert Sissingh, waarin Sissingh steeds zichzelf met zijn ouders in huiselijke sfeer fotografeerde, 22 november t/m 20 december.

Botje bij botje is een tentoonstelloing in de Kunsthal over menselijke resten, t/m 10 januari; voorts een tentoonstelling van beweegbare platen, fraai uitgegeven boeken die, plaat voor plaat oplichtend bijvoorbeeld het menselijk lichaam inzichtelijk maken, t/m 28 februari; een overzicht van de honderd jaar geleden geboren kunstenaar M.C. Escher, t/m 6 december.

In het Chabotmuseum De Nieuw Amsterdam - een varend kunstwerk waaraan zestig architecten, vormgevers en beeldend kunstenaars werkten, onder wie Brinkman & Van der Vlugt, Wijdeveld, Gispen, t/m 10 januari. Zondag om 12.30 uur in het Chabotmuseum een speciale rondleiding (reserveren verplicht). In Maritiem Museum Prins Hendrik houdt A. Cornelis zondag om 14 uur de lezing 'Van Titanic tot Nieuw Amsterdam (II), varende kunstpaleizen'. In beide musea draaien die dag vanaf 12 uur ook archieffilms.

Tilburg

Galerie Resy Muijers bestaat 20 jaar en viert dat met twee tentoonstellingen op verschillende locaties in de stad. Op het eigen adres aan de Nieuwlandstraat zijn tekeningen en grafiek tentoongesteld, in de kapel aan Wilhelminapark 53, zijn schilderijen, sculpturen en grotere werken op papier bijeengebracht, van 22 november t/m 3 januari.

Bij Stichting de Pont schilderijen van de Franse schilder Bernard Frize (t/m 3 januari) en twee installaties van de Britse Tacita Dean (t/m 17 januari).

Utrecht

Het Centraal Museum organiseert De Salon, met werk van 57 vormgevers en kunstenaars uit de regio Utrecht. Daaronder werk van Paul Klemann en Rob Birza maar ook van minder bekende kunstenaars. Dit jaar wordt de salon gehouden in het Stadhuis op de Stadhuisbrug 1, van 21 t/m 29 november.

Gelijktijdig met De Salon, houden een aantal kunstenaars in Theater Kikker een kunstmanifestatie onder de titel The Saloon: geen traditionele tentoonstelling maar meer een rumoerig café waar een modeshow en andere presentaties gehouden worden, en films vertoond worden. A Dynamic Multi Media Art Experience, van 20 t/m 22 november.

Velp

Kunsthuis 13, Kastanjelaan 13, presenteert Het Groot Tekeningen Festijn, een tweejaarlijks overzicht van de Nederlandse tekenkunst. Met tekeningen van o.a. Hent van den Berg, Geurt van Dijk en Helen Frik. Tot en met 26 december, opening zaterdag om 16 uur.

Venlo

Museum van Bommel van Dam, Deken van Oppensingel 6, toont een overzicht van de Vlaamse schilder Edgard Tytgat, 22 november t/m 10 januari.

Meer over