BEELDENDE KUNST

Allemaal verknipt: installatie en tekeningen van Marieke Bolhuis in Galerie de Expeditie, Amsterdam. Tot en met 14 januari...

Andries Botha, Marlene Dumas en Sandra Kriel, alle drie geboren in Zuid-Afrika, exposeren in Galerie Paul Andriesse, Amsterdam. Tot en met 21 januari.

In de Krabbedans in Eindhoven een selectie uit de collectie van de kunstuitleen met werk van Frans Franssen, Berend Hoekstra, Jacques van Erven, Marion Lenssen en anderen. Tot en met 22 januari.

Grafiek van Constant in Galerie De Verbeelding in Nijmegen. Tot en met 22 januari. In het Chabot Museum, Rotterdam, een 'selectief overzicht' van Constant (tot en met 26 februari).

Nieuw werk van Lataster in de bovenzaal van Galerie Nouvelles Images in Den Haag (tot en met 18 januari). In het Dordrechts Museum tot en met 5 maart de overzichtstentoonstelling Lataster: gedachten over goed en kwaad en in Galerie Blom in Dordrecht nog tot en met 8 januari schilderijen, tekeningen en grafiek van Ger Lataster.

De openingstentoonstelling van het Groninger Museum, Atelier Mendini '90-'94, is wegens succes verlengd tot en met 26 februari.

De mens is 'De maat der dingen' in de kunstwerken van Jan Knap, Albrecht Schnider, Michel François en Frank Mandersloot in de gelijknamige, internationale tentoonstelling in het Gemeentemuseum van Helmond. Tot en met 19 maart.

Tussentijds in Museum Van Bommel Van Dam in Venlo geeft een beeld van de stand van zaken met betrekking tot de eigen collectie 'rond de jaarwisseling'. Tot en met 8 januari.

De grote overzichtstentoonstelling Piet Mondriaan 1872-1944 in het Haags Gemeentemuseum duurt tot en met 30 april.

Onder de titel De eeuw van Mondriaan presenteert Het Paleis in Den Haag een keuze uit de collectie twintigste-eeuwse kunst van het Haags Gemeentemuseum. Tot en met 12 februari.

Exchange/ Datsja op het Lawsonpad in de Flevopolder is een uitwisselingsproject van vijftien Russische en Nederlandse kunstenaars in een speciaal voor dit doel gebouwde, intieme datsja, een houten buitenverblijf. Tot en met 6 januari.

Mondriaans Parijse atelier is herbouwd op ware grootte in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Mondriaans Atelier Aardsch Paradijs, tot en met 5 februari.

In Gemeentemuseum Arnhem een overzicht van de Engelse kunstenares Marlow Moss (1890-1958), wier werk veel affiniteit vertoont met dat van Mondriaan. Ruimte, beweging en licht, tot en met 5 februari.

Tot en met 15 januari in Rijksmuseum Meermanno Westreenianum in Den Haag Mondriaan, de Stijl en de Nieuwe Typografie.

China's Verre Verleden, in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, toont spectaculaire archeologische vondsten uit de provincie Hunan. Tot en met 18 april.

De grote manifestatie 'Beelden in Nederland 1994' besluit met Heart of Darkness in het Kröller-Müller Museum, Otterlo. Tot en met 26 maart installaties van Christiaan Bastiaans, Christine Borland, Cai Guo Qiang en twaalf anderen.

Grond, kunst uit de jaren tachtig toont een keuze uit de collectie van Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam, op basis van de installatie 'Grond' van Joseph Beuys. Tot en met 5 februari. Tevens een keuze uit de verzameling van het prentenkabinet, 1800-1850 (tot en met 26 maart) en in zaal 27: het zojuist gerestaureerde bronzen danseresje van Degas, voorzien van een nieuw rokje en haarlint.

De 'multiculturele kunstmanifestatie Rotterdam' biedt werk van twintig kunstenaars met verschillende nationaliteiten uit de regio Rotterdam. Tot en met 28 januari in Museum Delfshaven, Rotterdam.

Ruim veertig Amerikaanse kunstenaars uit diverse disciplines die zich niet eerder met grafiek bezig hielden tonen werk op papier in Crossing over Changing places. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met meesterdrukkers en papiermakers aan de Amerikaanse oostkust. Tot en met 19 februari in De Beyerd, Breda.

Kersttafels, antieke bloemstukken, porselein en andere versieringen voor feestelijke diners van de Oranjes, tot en met 8 januari in Paleis het Loo, Apeldoorn. Tot en met 13 februari tevens Hollandse schilderkunst uit de Hermitage te Sint Petersburg.

Ikonen, borduurwerk, handschriften en edelsmeedwerk op de expositie Byzantijnse kunst uit Roemenië, tot en met 26 februari in het Catharijneconvent Utrecht.

In het Stedelijk Museum Schiedam een overzicht van het grafisch werk van Bram van Velde, uit de periode 1923 tot 1981. Tot en met 29 januari.

In museum Aemstelle in Amstelveen de tentoonstelling Wolvecamp, werken op papier. Tekeningen, gouaches, werken in gemengde techniek en krijttekeningen van 1948 tot 1992. Tot en met 15 januari.

Schilders uit Vlaanderen en Nederland presenteren zich op de expositie Tussen nachtegaal en leeuwerik in het Vlaams Cultureel Centrum in Amsterdam. Werk van Bert De Beul, Jean-Marie Bijtebier, Marc De Blieck, Peter de Graaff, Elly Strik, Robert Suermondt en Dirk DeVos.

Kunstenaarsboeken in marmer en hardsteen in galerie Resy Muijsers in Tilburg. Tot en met 31 december.

Het Museum Beelden aan Zee in Scheveningen de beeldencollecties van negen grote bedrijven. Tot en met 5 februari.

Stedelijk Museum Roermond heeft vijf Limburgse vormgevers en beeldend kunstenaars bijeengeplaatst in Stroomgebied, dat eigenzinnige kunstvormen met een diversiteit aan materialen toont. Tot en met 15 januari.

Het Kruithuis in Den Bosch biedt met Mode & Sieraad een overzicht van zestien mode- en sieraadontwerpers die als koppels hun werk presenteren: Nico Verhey en Peggy Bannenberg, Peter Jeroense en Dinie Besems, Linnemore Nefdt en Hans Appenzeller en vijf andere duo's. Van 23 december tot en met 26 maart. Tegelijkertijd toont het Kruithuis Jewels of Fantasy, een internationale, reizende tentoonstelling met modesieraden van de 20ste eeuw.

Een verkoopbeurs van Nederlandse en Duitse exclusieve vormgevingsartikelen, nog vandaag en zaterdag in Cadeaugegeven, Irene Promenade in Enschede.

Albert Geertjes exposeert bij galerie Wijk, A Kerkhof 18 Groningen. Tot en met 19 februari.

Mens en Macht in Mode en Dracht is een tentoonstelling in Museum Jannink in Enschede over de rol van de kleding in de samenleving. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen de kleding van 1860 tot 1880 en die van ná de industrialisatie, rond 1920. Van 23 december tot en met 2 april.

Styx, St. Stevenskerkhof 28 in Nijmegen, presenteert het sobere design van Richard Hutten. Tot en met 7 februari.

Borek Sipek heeft tien antieke Chinese, Afrikaanse en Midden-Europese stoelen een metamorfose doen ondergaan. Metamorchaise, tot en met 25 februari in Galerie Steltman, Amsterdam.

Het Rijksmuseum in Amsterdam toont zijn collectie sierpapier, imitaties van marmer, goudleer of bedrukte katoenen stoffen. Tot en met februari.

Conservator van het Rotterdamse museum Boymans-Van Beuningen, Piet de Jonge, heeft een fictief 'Huize Cochius' samengesteld met zijn bijzondere verzameling glaswerk. Tot en met 8 januari in het Glasmuseum Leerdam.

Een kast met inhoud laat 25 jaar industrieel ontwerpen zien van Nederlandse bedrijven en bureaus. Van bankbiljetten tot bewegwijzering, van een fietsbel tot verpakking. In het Techniek Museum Delft, tot en met 31 december.

Meer over