BEELDENDE KUNST

Overzichtstentoonstelling van werk van Carla Kraayeveld (1955) in het Stedelijk Museum. Tot en met 10 februari...

Alkmaar

Almere

Titia Frieling stelde een expositie samen van werk van Almeerse kunstenaars, architecten en vormgevers die in het bestand van het Kunstcentrum Flevoland zijn opgenomen, Almere zelf, t/m 12 januari in De Paviljoens.

Amersfoort

Schilderijen en werken op papier van Lucebert in De Zonnehof, tot en met 16 februari. De tentoonstelling geeft een doorsnee van zijn werk door alle perioden met een sterk accent op het werk van de laatste jaren, waarvan veel nog niet eerder is getoond.

Amstelveen

Carl-Henning Pedersen behoorde tot de Co-afdeling van Cobra. Een overzichtstentoonstelling van het werk van de Deense kunstenaar is te zien in het Cobra Museum (t/m 19 januari).

In Museum Jan van der Togt monumentale zeefdrukken van Tom Wesselmann, t/m 26 januari.

Amsterdam

In De Praktijk (Lauriergracht 96) 'Nieuw Leven' van Titia Smit en tekeningen van Gijs Assmann, Paul Klemann en Bas Meerman. Van 4 januari t/m 5 februari.

In het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, een tentoonstelling die een mengeling is van beeldende kunst, muziek en science fiction. Mothership Connection toont werk van Britse en Nederlandse kunstenaars, als Tariq Alvi, Chris Ofili en Black Audio Film Collective. Tot en met 9 februari.

De tentoonstelling Twintig jaar beeldende kunst in Suriname, 1975-1995 vindt haar oorsprong in de viering van twintig jaar Surinaamse onafhankelijkheid, vorig jaar. Nederland gaf toen als cadeau een overzichtstentoonstelling van Surinaamse kunst in Paramaribo. Het Stedelijk Museum heeft de expositie overgenomen, en voegde aan de oorspronkelijke honderd werken 35 toe. Tot en met 16 februari.

Voor het eerst is een deel van de collectie van het Joods Museum in het Stadsmuseum te Berlijn buiten Duitsland te zien, namelijk in het Joods Historisch Museum. Joden in Berlijn. Een hoge prijs voor integratie presenteert een breed scala van objecten, waaronder een zelfportret van Max Liebermann en servies. Tot en met 1 april.

Schilderijen van Wil Bouthoorn, beelden van Ramaz Gojati, en penningen en kleinplastiek van een aantal andere kunstenaars in Galerie Imago, Nieuwezijds Voorburgwal 371. Tot en met 22 januari.

Bergen in Amsterdam, dat wil zeggen: kunstenaars uit het Noord-Hollandse dorp Bergen (Eric Beets, Loek Bos, Bram Bus) exposeren in Amsterdam, in gebouw De Zaaier (Keizersgracht 22).

Ter ondersteuning van de organisatie Médecins du Monde een verkooptentoonstelling in Galerie Clement (Prinsengracht 843-845). Met litho's van Alechinksy, Balthus, Bougeois, Cucchi, Fischl, Lichtenstein, Rauschenberg, Tapiès e.a. Tot en met 15 januari.

Schilderijen en tekeningen van Marianne Theunissen in Galerie Singel 74. 'De wolken staren naar de hemel', t/m 17 januari.

Als een Zen-tuin in de herfst, zo omschrijft galerie Fons Welters (Bloemstraat 140) de sfeer die het werk van Albert Goederond oproept. De galerie toont een tafel met objecten van Goederond (t/m 18 januari).

Galerie Paul Andriesse presenteert werk van de tweelingzusjes Irene en Christine Hohenbüchler (t/m 15 januari).

Jef Diederen en Ger Lataster zijn allebei 'naoorlogse abstracten', maar maken heel verschillend werk. Lataster is de schilder van het grootse schildergebaar, Diederen is veel ingetogener, met heldere kleuren en strakkere vlakken. Dat beide schilders vorig jaar vijfenzeventig werden, was voor het Stedelijk Museum de aanleiding om hun werk naast elkaar te tonen: twee leeftijdgenoten, twee totaal verschillende werelden (t/m 12 januari).

In Galerie De La Tour tonen De Lieven - drie broers, drie kunstenaars - hun Triptieken tot en met 15 januari. De Lieven zijn Harry, Hessel en Peter Miedema.

Het Stedelijk Museum presenteert Imi Knoebel, works 1968-1996. De eerste van een serie van vier tentoonstellingen van belangrijke naoorlogse Duitse kunstenaars loopt tot en met 12 januari.

Onder de noemer Jan Steen, schilder en verteller toont het Rijksmuseum een groot overzicht (t/m 12 januari).

Jaski Art Gallery reageert op het Jan Steen-overzicht, door een hommage aan hem te brengen. Aad Velthoen, Paul de Lussanet, Corneille, Jan des Bouvrie en vele anderen brengen een ode aan de meester. Nieuwe Spiegelstraat 27-29, t/m 14 januari.

Bij Artline werk van Sien van Meurs, geënt op Afrikaanse kunst en van Fré Ilgen: objecten en mobilé's onder de titel 'Fewrige Funcken der Seele der Welt', tot en 12 januari, Bloemgracht 65.

Stichting De Appel (Nieuwe Spiegelstraat 10) presenteert werk van Mona Hatoum, Werner Feiersinger, Keiko Sato en Craig Bell (t/m 15 januari).

In de Pulitzer Art Gallery (Prinsengracht 315-331) t/m 15 januari een selectie grafisch werk van Pieter Bijwaard, Brecht, Harald Vlugt en Martin van Vreden.

Bergen (NH)

In het Kunstenaars Centrum van 5 t/m 30 januari een tentoonstelling met werk van Mies Bloch, Friso ten Holt, Dirk Vis, Marijcke Visser e.a.

Museum Kranenburgh heeft uit de particuliere collectie Smithuis een tentoonstelling samengesteld van figuratief-expressionistische schilderijen, met nadruk op de jaren '10 en '20 (t/m 12 januari).

Breda

In Lokaal 01 (Kloosterlaan 138) A Cumulus: een expositie van vijfentwintig gelegenheidskunstwerken, die de afgelopen tijd steeds werden uitgebreid met vijfentwintig nieuwe werken. Het resultaat is te bezoeken tot en met 12 januari.

Den Bosch

Carola Besasso, Maco Combee, Huub van der Loo, Snezana Stankovic en andere kunstenaars bouwen tot en met 26 januari een huis in Stichting Artis. De bezoeker waant zich in een stad of een dorp. Boschveldweg 471, open van donderdag t/m zondag.

Joods Leven in Brabant brengt de bloeitijd van de joodse bevolkingsgroep in Noord-Brabant in beeld. Die bloei ontstond nadat in 1796 officieel een einde kwam aan de discriminatie van de joodse minderheid in Nederland. Op de tentoonstelling staan de judaïca centraal: voorwerpen die een beeld geven van de - religieuze - identiteit van de joodse gemeenschap. Verder zijn er schilderijen, prenten en foto's. Noordbrabants Museum, t/m 9 maart.

Den Haag

In Pulchri Studio presenteert de Haagse Etsclub de nieuwe etsmap 'De ontdekking van de wereld, van 4 t/m 23 januari. Bovendien is er een jubileum grafiekmap met werk van Pat Andrea, Hermanus Berserik, Aat Verhoog e.a.

De Vrije Academie, werkplaats voor beeldende kunsten, heeft een expositie georganiseerd met recent werk van de afdelingen grafiek, fotografie en audiovisueel. Paviljoensgracht 20-24, open op werkdagen van 10 tot 16 uur. Tot en met 10 januari.

Het Paleis aan de Lange Voorhout presenteert Suze Robertson (1855-1922): stadsgezichten, portretten en het arbeidersleven. Verder een tachtigtal gerestaureerde tekeningen, pastels en aquarellen, waarvan het merendeel niet eerder werd getoond (t/m 16 februari).

Deurne

In Museum de Wieger een eerste overzicht van schilderijen en tekeningen van de glazenier Joep Nicolas (1897-1972), t/m 12 januari.

Diepenheim

Dertien landschapsfoto's van Fortuyn/O'Brien, gepresenteerd in de vorm van oude schoolplaten, met stokken boven en onder, met rustbanken ervoor om ze te kunnen bekijken: dat is de nieuwste tentoonstelling in Kunstvereniging Diepenheim. Tot en met 9 februari, Grotestraat 17.

Eindhoven

Schilderijen van Hilda Kleyn en bronzen beelden van Louis Laubignat in galerie Margot (Hoefkestraat 20). Van 5 januari t/m 16 februari.

In het kader van zijn 60-jarig jubileum organiseert het Van Abbemuseum een tentoonstelling over 'het begrip identiteit in de hedendaagse kunst'. Aan ID werken mee Eija-Liisa Ahtila uit Finland, Vanessa Beecroft en Willie Doherty uit Ierland, Douglas Gordon uit Schotland, Aernout Mik uit Nederland, Tony Oursler en Sam Samore uit Amerika, Georgina Starr en Gillian Wearing uit Groot-Brittannië (t/m 9 februari).

Zeventien kunstenaars maakten op verzoek van Stichting Peninsula, Gestelsestraat 44c, een 'tekstwerk' voor de openbare ruimte en voor papier. De werken op papier zijn te zien in het Van Abbemuseum, de Travaux Publics (Public Works) op straat in Eindhoven. Tot en met 8 februari.

Goes

De Londense architect Graeme Marsden heeft op drie plekken in Goes kunstzinnige ingrepen gepleegd: in het Museum voor Zuid- en Noord-Beveland, in de Hema, Klokstraat 11, en het NS-station. Zijn werkzaamheden maken deel uit van het project 2LOK3PRES van de stichting voor beeldende kunst Trechter 5. Tot en met 25 januari.

Groningen

In Galerie Wijk (Akerkhof 18) tekeningen van Arno Kramer, 'Bewijsplaatsen', van 3 januari t/m 2 februari.

Galerie De Voorruit, Turftorenstraat 30, presenteert de groepsexpositie Lichtend Verlicht, waaraan achttien vormgevers en kunstenaars meedoen. Het thema is: het functionele licht. Tot en met 26 januari.

De tentoonstelling Johan Dijkstra (1896-1978), Het Overzicht! is de derde in een reeks solo-presentaties van Ploegkunstenaars in het Groninger Museum. Dijkstra heeft zich in de loop der tijd toegelegd op de glasschilderkunst en de mozaïek. Tot en met 2 februari.

Haarlem

Zes Haarlemse kunstenaars, onder wie Loes van Goor, Joke Hak, Tammo Schuringa en Herman van Tongeren, exposeren in de Vishal, van 4 t/m 28 januari; in de kleine zaal van de Vishal tegelijkertijd een installatie van Christine Peursum, waarvoor ze het onpeilbare verdriet van Orpheus als uitgangspunt nam.

Voor het eerst is bijna het hele oeuvre van de expressionistische schilder Herman Kruyder (1881-1935) bijeengebracht. Kruyder werkte in Haarlem, Heemstede, Bennebroek, Blaricum en Amsterdam. Gedoemde scheppingen, in de Verweyhal aan de Grote Markt, duurt t/m 9 maart. In de Vleeshal is werk te zien van leden van de Haarlemse kunstenaarsvereniging Kunst Zij Ons Doel, tot en met 9 februari.

Vergezichten is een tentoonstelling met werken op papier van Louise Bourgeois, René Daniëls, Rebecca Horn, Bruce Nauman, Claes Oldenburg, Rosemarie Trockel en anderen, uit de collectie van het voormalige Museum Overholland van Christiaan Braun. In het Teylers Museum, t/m 9 februari. Ook in het Teylers Museum tekeningen van Johan Sybo Sjollema (1900-1990) (t/m 12 januari).

Werken op papier van Armando, Ticheler, P & A. Heynen, Robbé e.a. in Galerie Rob de Vries (Koolsteeg 2a), van 4 t/m 19 januari.

Heusden (N-B)

'The Moroccans' van James Brown, schilderijen van Frans Bosch en grafiek van Pierre Alechinsky, Horst Antes, Asger Jorn, Markus Lüpertz en Bram van Velde, van 6 t/m 27 januari in galerie Tegenbosch (Putterstraat 48).

Leiden

Museum De Lakenhal heeft de openingstijden tijdens het weekeinde verruimd in verband met de overzichtsexpositie van werk van Jan van Goyen (1596-1656). Tot en met 13 januari is het museum op zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur open.

Middelburg

Schilderijen van Rob Verf, tot en met 12 januari in galerie Gravenstraat 63.

De directeur van de SBK Middelburg heeft in het Zeeuws museum een expositie samengesteld, Singles, eenlingen uit de collectie twintigste-eeuwse kunst (t/m 12 januari).

Oss

Museum Jan Cunen nodigde schilder Jan Andriesse uit een expositie samen te stellen rond het onderwerp licht. Dat leidde tot Schemering - tussen licht en donker, met werk van Jongkind, Weissenbruch, Matthijs Maris, Van Gogh, Alma-Tadema, Mondriaan, Edgar Fernhout, Jan Schoonhoven, Jan Dibbets en van Andriesse zelf (t/m 3 maart).

Rotterdam

Werk op papier en schilderijen van Eugenie Sassen en bronzen beelden van Hanneke de Munck in Galerie Aelbrecht (Aelbrechtskolk 2). Van 4 t/m 26 januari.

Frederick Kiesler (1890-1965) was een van de eerste kunstenaars die gebruik maakte van mechanische elementen en cinematografische mogelijkheden in zijn theaterdecors. Deze industriële en architectonische vormgever vond aansluiting bij tijdgenoten als Duchamp, Richter, Mondriaan en De Kooning, maar raakte in de vergetelheid. Witte de With toont een retrospectief, Frederick Kiesler 1890-1965 (t/m 12 januari).

Op 2, 3 en 4 januari kunnen kinderen (vanaf 6 jaar) in de Kunsthal tussen 14 en 17 uur deelnemen aan de kinderkunstclub. Ze kunnen een stokdier maken voor 'de Ark van Annie', naar aanleiding van een gedicht van Annie Schmidt.

Scheveningen

In Museum Beelden aan Zee een keuze uit de eigen collectie gebeeldhouwde portretten, 'Met kop en schouders'. Tot eind februari.

Schiedam

Tekeningen van Claudie de Cleen in Pand Paulus (Korte Haven 125), van 8 januari t/m 2 februari.

Marc Ruygrok (1953) maakte twee beelden die nu te zien zijn in de onlangs gerenoveerde witte kelder van het Stedelijk Museum, onder de titel HEL (SIC), t/m 12 januari.

De serie 'Unisono' in het Stedelijk Museum wil recent werk tonen van 'spraakmakende kunstenaars die aan het begin staan van hun carrière' of nieuwe ontwikkelingen in het werk van kunstenaars die al langer werkzaam zijn. Als eerste Koen Vermeule, die drie series schilderijen toont, t/m 12 januari.

Tholen

Onder de titel Witrussische Renaissance tonen hedendaagse Russische kunstenaars hun werk in Galerij 't Huis Tijdverdrijf, Stoofstraat 6. Het gaat om schilderwerken van Zoja Litvinova, Nikolaj Seleschuk, Vladimir Savich en anderen (t/m 18 januari).

Utrecht

Droomtekeningen van Paul Klemann, t/m 25 januari in Galerie Bert Mertens, Willemstraat 26.

In het Centraal Museum presenteert Carsten Höller, kunstenaar en bioloog, t/m 9 februari een parcours van beelden en installaties, die mogen worden betast en gebruikt. GELUK heet de expositie die de bezoeker in een zekere staat van tevredenheid wil brengen. Geschikt voor kinderen.

In galerie Quintessens uitbundige schilderijen van Limburger Hans Truijen (1928), t/m 18 januari.

Venlo

Museum Van Bommel Van Dam bestaat 25 jaar en geeft zich voor de gelegenheid uit voor een spiegelpaleis. De tentoonstelling Reflecties toont hoe het museum is uitgegroeid tot wat het nu is (t/m 12 januari).

Vlissingen

In de Watertoren CHK een tweede presentatie van De Selektie VIII, met werk van Harry Vandevliet, Arie Berkulin, Piet Dieleman, Henric Borsten, Wido Blokland. Tot en met 26 januari.

Wassenaar

Schilderijen en tekeningen van Hanny Reneman, schilderijen op hout en steen en objecten van Hervé Martijn en houten sculpturen van Emile van der Kruk, van 11 januari t/m 12 februari in Galerie De Greef & De Greef (Schoolstraat 27).

Zwolle

De kunstenaar Arnulf Rainer toont zijn collectie naïeve kunst in De Stadshof (t/m 16 februari).

Meer over