BEELDENDE KUNST

Overzichtstentoonstelling van werk van Carla Kraayeveld (1955) in het Stedelijk Museum. Van 14 december t/m 10 februari...

Alkmaar

Amersfoort

Hidden heet de tentoonstelling met werk van Carel Blotkamp uit de periode 1978-1996. In het Mondriaanhuis (Kortegracht 11), t/m 22 december.

In de expositie Een goed portret is geen gezicht toont Museum Flehite, Westsingel 50, (bijna) alle portretten die het bezit. Veertig leden van kunstenaarsgenootschap De Ploegh laten voorts zien wat zij onder het begrip portret verstaan (t/m 5 januari).

Amsterdam

De Rijksakademie van Beeldende Kunsten opent zoals elk jaar de ateliers van zo'n zestig jonge beeldend kunstenaars voor publiek. Dat gebeurt op 13, 14 en 15 december. Sarphatistraat 470, van 12 tot 19 uur.

Voor het eerst is een deel van de collectie van het Joods Museum in het Stadsmuseum te Berlijn buiten Duitsland te zien, namelijk in het Joods Historisch Museum. Joden in Berlijn. Een hoge prijs voor integratie presenteert een breed scala van objecten, waaronder een zelfportret van Max Liebermann en servies. Van 13 december t/m 1 april.

Schilderijen van Wil Bouthoorn, beelden van Ramaz Gojati, en penningen en kleinplastiek van een aantal andere kunstenaars in Galerie Imago, Nieuwezijds Voorburgwal 371. Van 13 december t/m 22 januari.

Bergen in Amsterdam, dat wil zeggen: kunstenaars uit het Noord-Hollandse dorp Bergen (Eric Beets, Loek Bos, Bram Bus) exposeren in Amsterdam, in gebouw De Zaaier (Keizersgracht 22).

Met de tentoonstelling Teken aan de wand wil het SBK-Centrum (Nieuwe Herengracht 23) nieuw licht werpen op de kwaliteit van een serie BKR-werken die onlangs aan de eigen collectie werd toegevoegd (t/m 21 december).

Onder de noemer Jan Steen, schilder en verteller toont het Rijksmuseum een groot overzicht (t/m 12 januari).

Jaski Art Gallery reageert op het Jan Steen-overzicht, door een hommage aan hem te brengen. Aad Velthoen, Paul de Lussanet, Corneille, Jan des Bouvrie en vele anderen brengen een ode aan de meester. Nieuwe Spiegelstraat 27-29, 15 december t/m 14 januari. Ook andere kunst- en antiekhandels in het Spiegelkwartier gaan in op Jan Steen en zijn tijd; de manifestatie Op een steenworp afstand (van het Rijksmuseum) wordt gehouden op 14 en 15 december.

Arnhem

Het Historisch Museum het Burgerweeshuis laat schilderijen, tekeningen en prenten van Abraham Couwenberg (1806-1844) zien, die veelal de Veluwezoom tot onderwerp hebben. Van 14 december t/m 5 januari.

In het Museum voor Moderne Kunst een overzicht van de magisch-realistische schilder Carel Willink (t/m 16 februari).

Den Bosch

Carola Besasso, Maco Combee, Huub van der Loo, Snezana Stankovic en andere kunstenaars bouwen van 14 december tot en met 26 januari een huis in Stichting Artis. De bezoeker waant zich in een stad of een dorp. Boschveldweg 471, open van donderdag t/m zondag.

Joods Leven in Brabant brengt de bloeitijd van de joodse bevolkingsgroep in Noord-Brabant in beeld. Die bloei ontstond nadat in 1796 officieel een einde kwam aan de discriminatie van de joodse minderheid in Nederland. Op de tentoonstelling staan de judaïca centraal: voorwerpen die een beeld geven van de - religieuze - identiteit van de joodse gemeenschap. Verder zijn er schilderijen, prenten en foto's. Noordbrabants Museum, 13 december t/m 9 maart.

Den Haag

Het Paleis aan de Lange Voorhout presenteert zo'n veertig schilderijen van Suze Robertson (1855-1922): stadsgezichten, portretten en het arbeidersleven. Verder een tachtigtal recent gerestaureerde tekeningen, pastels en aquarellen van haar hand, waarvan het merendeel niet eerder werd getoond. Van 14 december t/m 16 februari.

Joop Polder, Martha Waijop en Ulf Greder exposeren van 14 december t/m 19 januari in Smelik & Stokking Galleries in Den Haag, Noordeinde 101-150.

Kunsthandel R. Polak houdt zijn eindejaarstentoonstelling in Pulchri Studio, t/m 29 december. Schilderijen en aquarellen van de 19de en begin 20ste eeuw, met een accent op de Haagse School. In Pulchri Studio ook de wintertentoonstelling van Pulchri-leden, t/m 5 januari.

Stroom HCBK presenteert in de tentoonstellingruimte aan de Toussaintkade 55 werk van multimedia-kunstenaar Heiner Holtappels. Anatomie eenes menschen lichaams; Les 3: An-aisthêsis, t/m 28 december.

Eelde

Museum voor figuratieve kunst De Buitenplaats toont schilderijen en pentekeningen van Kees Andréa (1914); penningen, portretten en beelden van Piet Esser (1914); en tekeningen, pastels en aquarellen van Johan Laurent ter Veer (1895-1970). Van 15 december t/m 9 maart.

Eindhoven

In het kader van zijn 60-jarig jubileum organiseert het Van Abbemuseum een tentoonstelling over 'het begrip identiteit in de hedendaagse kunst'. Op de expositie ID hangt onder andere werk van Douglas Gordon, Aernout Mik, Tony Oursler, Georgina Starr en Gillian Wearing. Tot en met 9 februari.

Emmen

Jac Gijzen exposeert schilderijen in Galerie De Lange. Van Jinmo Kang zijn er sculpturen te zien. Westenesscherstraat 56, 14 december t/m 27 januari.

Franeker

Galerie de Roos van Tudor presenteert schilderijen van Ton Mertens (1953) en keramiek van Han Boerrigter (1935). Mertens' werk is gebaseerd op verschillende culturen, Boerrigters keramiek bevat een vleug Oosterse mystiek. 't Noord 84, 14 december t/m 26 januari.

Goes

De Londense architect Graeme Marsden heeft op drie plekken in Goes ingrepen gepleegd: in het Museum voor Zuid- en Noord-Beveland, in de Hema, Klokstraat 11, en het NS-station. Zijn werkzaamheden maken deel uit van het project 2LOK3PRES van de stichting voor beeldende kunst Trechter 5. Wat hij precies heeft gedaan, blijft geheim tot 14 december als zijn werk te bezichtigen is. Tot en met 25 januari.

Groningen

De tentoonstelling Johan Dijkstra (1896-1978), Het Overzicht! is de derde in een reeks solo-presentaties van Ploegkunstenaars in het Groninger Museum. Dijkstra heeft zich in de loop der tijd toegelegd op de glasschilderkunst en de mozaïek. Tot en met 2 februari.

In het kader van de serie 'Groninger klassiekers' toont het Centrum Beeldende Kunst schilderijen van Jo van Dijk (t/m 5 januari). In de Triadezaal werk van Suchan Kinoshita. (t/m 2 februari).

Haarlem

Vergezichten is een tentoonstelling met werk op papier van Louise Bourgeois, René Daniëls, Rebecca Horn, Bruce Nauman, Claes Oldenburg, Rosemarie Trockel en anderen, uit de collectie van het voormalige Museum Overholland van Christiaan Braun. In het Teylers Museum, t/m 9 februari.

In het kader van de tentoonstelling 'Vergezichten' in het Teylers Museum presenteren galerie Louise de Haan (Burgwal 2), galerie Tanya Rumpff (Spaarnwouderstraat 74) en galerie Rob de Vries (Koolsteeg 2a) werken op papier van Armando, Frik, Ticheler, Kramer en W. Sanders (t/m 23 december).

Hengelo

Ruimte van de onbegrensde Mogelijkheid is een expositie van schilderijen van Wim van den Toorn uit 1995 en '96. Kunstcentrum Hengelo, Industriestraat 17a, 14 december t/m 19 januari.

Leeuwarden

Kunstenaars Tilly Buij en Gerard Groenewoud, ex-Evangelisten, stelden een tentoonstelling samen over Mata Hari, in het Fries Museum, Leeuwarden, haar geboorteplaats. De expositie blijft minstens één, maar waarschijnlijk twee jaar in het museum. Vanaf 14 december.

Het Princessehof toont twee tentoonstellingen op het gebied van hedendaagse keramiek. De ene, Hedendaagse Keramiek uit de Everson Collectie, bestaat uit een bonte verzameling voorwerpen en kleuren, vooral uit de Verenigde Staten. De andere, Songs in Salt, is ingetogener van aard en komt voort uit de traditie van het Britse Zoutglazuur. Van 13 december t/m 6 april.

Leiden

Koos Aarts (1931) exposeert zijn grafiek uit de periode 1985-1996 in Galleria Propitia, Nieuwe Rijn 93. Van 15 december t/m 19 januari.

Maastricht

Op 13 december krijgt theatermaker en voormalig directeur van het Mickerytheater Ritsaert ten Cate de Sphinx Cultuurprijs. In het Bonnefanten Museum t/m 5 januari een nieuwe versie van Ten Cate's installatie 'Tussen ons was er niets dan een aanzienlijke afstand (Anna Enquist)'.

Oosterhout

Van 13 t/m 22 december houdt Hotel Golden Tulip de jaarlijkse kersttentoonstelling van meer dan honderd Russische iconen uit de zestiende tot en met de negentiende eeuw. Open van 11 tot 18 uur.

Oss

Museum Jan Cunen nodigde schilder Jan Andriesse uit een expositie samen te stellen rond het onderwerp licht. Dat leidde tot Schemering - tussen licht en donker, waar werk te zien is van Jongkind, Weissenbruch, Matthijs Maris, Van Gogh, Alma-Tadema, Mondriaan, Edgar Fernhout, Jan Schoonhoven, Jan Dibbets en van Jan Andriesse zelf. Van 15 december t/m 3 maart.

Roosendaal

Het Tongerlohuys presenteert schilderijen in gemengde techniek van Theo Koster (1952) van 15 december t/m 12 januari. Molenstraat 2.

Rotterdam

Babak Afrassiabi, Allard Budding, Michiel de Kort, Christina de Vos, Anuli Croon, Otto Egberts, Vanessa Jane Phaff en andere kunstenaars lieten zich inspireren door het ontstaan van de mens. Met de expositie De eerste mens, bestaande uit 26 tekeningen, laat het Centrum Beeldende Kunst het resultaat zien. Nieuwe Binnenweg 75, 14 december t/m 7 januari.

Museum Boijmans Van Beuningen wijdt een tentoonstelling aan zijn voormalige, eigenzinnige directeur Pieter Haverkorn van Rijsewijk. (t/m 9 februari). In hetzelfde museum: De onbekende Van Dongen, tekeningen uit de periode 1895-1914, t/m 5 januari.

Tholen

Onder de titel Witrussische Renaissance exposeren hedendaagse Russische kunstenaars in Galerij 't Huis Tijdverdrijf, Stoofstraat 6. Het gaat om schilderwerken van Zoja Litvinova, Nikolaj Seleschuk, Vladimir Savich en anderen, die eerder te zien waren in Alla Pavlova Gallery in Dordrecht. Van 12 december t/m 18 januari.

Utrecht

Het Centraal Museum houdt een tentoonstelling van regentenportretten uit de zeventiende tot en met de negentiende eeuw. Dit ter ere van het feit dat achthonderd jaar geleden de Utrechtse raad voor het eerst werd benoemd. Heren van de Raad, 14 december t/m 16 februari.

Droomtekeningen van Paul Klemann, van 14 december tot en met 25 januari in Galerie Bert Mertens, Willemstraat 26.

Negen ateliercomplexen doen op 14 en 15 december de deuren open voor publiek: de SKW-panden aan de Draaiweg 51, Merelstraat 20, Grave van Solmsstraat 2, v/d Mondestraat 30, Elsstraat 27, Boerhaaveplein 50 en Kokerloods (Lauwerecht 10-13), allen op loopafstand van elkaar, en de panden Vondellaan 6 en In Stock (Brugsteeg 4) die ook bij elkaar in de buurt liggen. In totaal doen 54 kunstenaars mee. Open van 12 tot 19 uur.

Onder de noemer Daar bij die waterval tonen Jans Muskee, Ania Rachmat en Paul de Reus werk in Kunstcentrum Begane Grond (Lange Nieuwstraat 2), 14 december t/m 19 januari.

Museum Catharijneconvent laat voorbeelden zien van zeventiende-eeuwse Russische naïeve kunst, afkomstig uit het Staats Historisch Museum in Moskou. Het gaat om 87 loeboks: prenten en tekeningen gemaakt door Oud-Gelovigen, een afsplitsing van de Russisch Orthodoxe kerk. Engelen, Monniken en Demonen, 13 december t/m 2 maart.

Velp (NB)

De Stichting Kunst in Keramiek uit Arnhem exposeert in Het Kerkje (Pastoor Loefsweg 1) keramiek van Ad Gerritsen, Klaas Gubbels, Pieter Holstein, Marijke Postma, Aat Veldhoen e.a. Op 14, 21, 22, 28, 29 december van 12 tot 17 uur.

Velp (Gld)

Corinne Bonsma, Dirkje Kuik, Anton Martineau en Peter Vos dragen bij aan het Groot Tekeningenfestijn 1996 in Kunsthuis 13 (Kastanjelaan 13), t/m 26 december.

Venlo

Museum Van Bommel Van Dam bestaat 25 jaar en geeft zich voor de gelegenheid uit voor een spiegelpaleis. De tentoonstelling Reflecties toont hoe het museum is uitgegroeid tot wat het nu is (t/m 12 januari).

Vlijmen

Penningen en kleinplastieken van Eric Claus zijn te zien in Galerie 'De Andere Deur', naast werk van graficus Charles Donker. Molenhoek 21, vrijdag, zaterdag, zondag van 13 tot 17 uur, t/m 23 december.

Meer over