BEELDENDE KUNST

Jeroen van Westen combineert kunst en natuur. Zijn geluidsproject 'Ornithologie Schaduwen' (1996) was een ode aan de ontelbare uitgestorven vogelsoorten....

Almere

Amersfoort

Was voormalig directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam Willem Sandberg onlangs nog middelpunt in een tentoonstelling aldaar, nu toont De Zonnehof het belang van Sandberg als grafisch kunstenaar, t/m 1 februari.

Museum Flehite, Breestraat 80, presenteert een overzicht van de Amersfoortse kunstenaar At van Vliet ter gelegenheid van diens 65ste verjaardag. Van 20 december t/m 18 januari.

Amstelveen

In het Cobra Museum een selectie uit privébezit, met werk van onder anderen Appel, Corneille, Constant, Wolvecamp en Lucebert. Tot en met 18 januari.

Amsterdam

In het Vrieshuis Amerika de tentoonstelling Flat in Amerika: schilderijen, tekeningen en foto's van veertien kunstenaars die allen werken met het platte vlak. Werk van o.a. Inge Pollet, Marieke Barnas, Bas Peeperkorn en Toni Vicentino. Tot en met 21 december, dagelijks van 12 tot 16 uur.

Slewe Galerie, Kerkstraat 105, presenteert onder de titel Waterverf nieuw werk van negen kunstenaars, onder wie David Austen, Joris Geurts, en Kees Smits. Tot en met 20 december.

Krijn de Koning en Gladstone Thompson presenteren in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam A collaborative Work 2, een installatie op het snijvlak van schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur. Tot en met 18 januari.

In aflevering 11 van de serie 'New Dutch Sculptors' in het Glazen Huis, Amstelpark, 'tandwielen' van Linda Molenaar, vervaardigd uit varkens-, schapen-, paarden-en mensenkiezen. 'Malen of vermalen worden, dat is de kwestie'. Van 21 december t/m 18 januari.

De belofte luidt de titel van een installatie van mediakunstenares Michal Shabtay, de openingstentoonstelling van het jubileumprogramma in het Joods Historisch Museum ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de staat Israël. Tot en met 29 maart.

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft de wintermaanden uitgekozen om een grote tentoonstelling te houden over het landschap in de achttiende en negentiende eeuw geschilderd door Nederlandse kunstenaars als Koekkoek, Weissenbruch, Mauve, Van Gogh en Mondriaan. Langs velden en wegen, t/m 3 maart.

Schrijver Harry Mulisch dook in een aantal museumdepots om met het materiaal dat hij daar vond zijn eigen visie op kunst te laten zien, Zielespiegel, t/m 15 februari in het Stedelijk Museum.

Paul Gallis deed de vormgeving van de tentoonstelling Van Siberië tot Cyberspace in het Tropenmuseum. Over sjamanen, goden en geesten, de natuur en de zoektocht van de ziel. Tot en met 16 augustus.

De Appel presenteert een overzicht van de Chinese kunstenaar Huang Yong Ping, die al sinds acht jaar in Parijs woont en werkt. Tot en met 4 januari.

In het Stedelijk Museum t/m 25 januari negenenzeventig, nooit eerder in het openbaar getoonde tekeningen, aquarellen en gouaches van de Russische constructivist Kasimir Malevitsj (1878-1935) afkomstig uit de verzameling van de in 1996 overleden Russische literatuurwetenschapper Nikolaj Chardzijev. Ook in het Stedelijk Museum Free from Content, werk van Bjarne Melgaard (t/m 18 januari).

Met honderden archeologische vondsten schenkt De Nieuwe Kerk aandacht aan de beschaving van het antieke Nubië. Van 3500 voor tot 350 na Christus lag Nubië in het Nijlland ten zuiden van Egypte. De Zwarte Farao's Tot en met 1 februari 1998.

Breda

In Grafiek op de grens 2 worden op tweeërlei wijze grenzen verkend: Nederlandse en Belgische grafische kunstenaars maakten werk bij teksten van auteurs uit beide landen. Tot en met 1 februari wordt het werk tentoongesteld bij de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting, Reigerstraat 16. Tegelijkertijd is werk te zien in het Provinciaal Centrum voor Beeldende Kunsten-Begijnhof in Hasselt.

Vanaf zondag in De Beyerd, Boschstraat 22, een overzicht van de klassieke moderne schilderijen van Jan Roeland. Tegelijkerijd begint de vierde presentatie in de serie 'Lightning', kleine tentoonstellingen met werk van jonge kunstenaars. Lightning 4 toont werk van Hilarius Hofstede. Tot en met 8 februari.

Den Bosch

Onder de titel Impoderabilia is in Stichting KW14, in de voormalige brandweerkazerne, Jan Heinstraat 1, werk samengebracht van elf kunstenaars, onder wie Paul Klemann, Hans van der Pennen en Marjan Teeuwen. De gemeenschappelijke noemer van dit heel diverse werk is 'verstoring'. Tot en met 18 januari.

Den Haag

In Museum Beelden aan Zee Vrouwen in beeld. Werk van vrouwelijke kunstenaars, voornamelijk uit de eigen collectie. Tot en met 29 maart.

Museum Het Paleis stelt vanaf zaterdag recente sculpturen van Auke de Vries tentoon. De Vries kreeg onlangs Ouborg Prijs uitgereikt, de oeuvreprijs van de gemeente Den Haag. Tot en met 22 februari. Op 28 december, 11 en 25 januari en 8 februari houdt De Vries zelf rondleidingen op de tentoonstelling. In het Koetshuis van Museum Paleis Lange Voorhout, een tentoonstelling van Andy Warhol met werken uit de periode 1953-1986. Met onder meer de serie zeefdrukken 'Reigning Queens' en de doeken 'Judy Garland' en 'Black Lenin'. Pope of pop, tot en met 31 januari.

In Stroom HCBK, Toussaintkade 55, een Kerstshow in de vorm van 'een geënsceneerde illusie'. Van 19 december t/m 31 januari.

Tijdens het stadhouderschap van Frederik Hendrik (1625-1647) was er in Nederland voor het eerst sprake van een heuse hofcultuur. Frederik Hendrik en zijn echtgenote Amalia van Solms hielden van kunst. In het Mauritshuis een selectie van de vijftig mooiste schilderijen die Frederik Hendrik en Amalia verzamelden. In het Haags Historisch Museum aandacht voor het hofleven in Den Haag. Beide tentoonstellingen duren t/m 29 maart.

Diepenheim

Karin Peulen stelde in Kunstvereniging Diepenheim een veiling samen waarvan de objecten, die een sterk autobiografisch karakter hebben, tot het moment van verkoop op afstand van het publiek worden gehouden. How can I be sure in a world that's constantly changing, kijkdagen van 20 december t/m 4 februari.

Gouda

Het Stedelijk Museum toont zeventien kleine bronssculpturen van Jacques Lipchitz, samen met veertig kleinsculpturen van twintig hedendaagse Nederlandse kunstenaars onder wie Karin Arink, Sjoerd Buisman, Helen Frik. Tot en met 1 maart.

Groningen

In Niggendijker, Hofstraat 21, vijf projecten: Gerda Aigner haalde mensen van straat die normaal gesproken nooit een galerie bezoeken en zette ze op video; van Joost Conijn is een 'road-movie' te zien; in de installatie van Doctor Broadcast (Peter Hallberg) doen buitenaardse wezens verwoede pogingen de Schilderkunst omlaag te halen; Florian Göttke toont in zijn video een agressieve Jan Klaassen; Sabine Käppler liep in Kaapstad rond met een ijsberenkop. Tot en met 25 januari.

Haarlem

Braaf Binnenhuis, geschilderd huiselijk leven rond 1800 is een kleine presentatie van schilderijen en aquarellen uit de Biedermeier-periode. Werk van o.a. Wijbrand Hendriks en Joseph Adolf Schmetterling. Van 20 december t/m 15 februari in het Frans Halsmuseum.

In het Teylers Museum t/m 15 februari tekeningen van Rembrandt uit de collectie van Frits Lugt.

De tentoonstelling Nutoen in de Verweyhal brengt werk bijeen van Sigurdur Gudmundsson. Recent beeldhouwwerk wordt tentoongesteld samen met zijn conceptuele kunst uit de Fluxus-periode, 25 jaar geleden. Tot en met 2 februari.

Hilversum

Omdat het maar eens afgelopen moest zijn met het 'compaanschap' tussen de kunstenaars David Bade en Erik van Lieshout, exposeren ze niet samen maar zijn ze elkaars opponenten op de tentoonstelling Uw kenmerk in Exedra, Langestraat 52. 'Omdat geestverwantschap niet mag verworden tot een comfortabel onderonsje....' Tot en met 18 januari.

Leiden

Het stripfiguur Kuifje figureert als gids op de tentoonstelling Naar Tibet met Kuifje in het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Naast de originele tekeningen die Hergé maakte voor het stripalbum 'Kuifje in Tibet', zijn originele gebedsmolens, reliekschrijnen, rolschilderingen en dodenboeken te zien. Samen moeten ze inzicht geven in het landschap, het klimaat, de cultuur en de geschiedenis van Tibet. Tot en met 3 augustus 1998.

Maastricht

Een dubbeltentoonstelling aan de Belgische grens: de kunstenaars die deelenemen aan (P)reservations treden buiten het (veilige) 'reservaat' van de kunst en gaan een kruisbestuiving aan met de wetenschap. In het voormalige Bonnefantenmuseum (Entre-Deux gebouw, Dominikanerplein 5) en in het Provinciaal Museum (Zuivelmarkt 33) in Hasselt werk van Mark Dion, Henrik Hakansson, Suchan Kinoshita, Florence Manlik, Honoré d'O, Paul Perry en Mike Tyler, t/m 15 februari.

Nijmegen

In Nijmeegs Museum Commanderie van Sint Jan topografische etsen van Hendrikus Elias Roodenburg, van 20 december t/m 25 januari.

Rotterdam

In de Kunsthal de tentoonstelling Blauwdrukken voor een groene toekomst, een overzicht van de genomineerden van dit jaar en afgelopen jaren voor de Milieu Kunstprijs. Tot en met 25 januari. Verder in De Kunsthal driehonderd doeken van kunstenaars uit de Haagse School, die actief waren in de tweede helft van de negentiende eeuw. Uit alle belangrijke particuliere en openbare collecties is werk verzameld van onder anderen Mesdag, Mauve, Israëls en de gebroeders Maris, t/m 18 januari.

De beroemde Dada-oprichter en surrealistische kunstenaar Max Ernst (1891-1976) beschouwde zijn beeldhouwwerk als een speels terzijde. Museum Boijmans Van Beuningen besteedt aandacht aan de beelden die Ernst maakte vanaf het begin van de jaren dertig tot aan 1974. Max Ernst in beeld, t/m 8 maart. Voorts toont het museum de visie van de Amerikaanse kunsthistorica Rosalind Krauss op het surrealisme (t/m 8 maart), en een installatie van Jorge Pardo. Zaterdag gaat een tentoonstelling open van tekeningen en prenten uit de eigen collectie uit de Italiaanse Hoog-Renaissance (1480-1550), t/m 15 maart. Tot slot wijdt het museum met 'De Meester van de kleine landschappen, een tentoonstelling aan de ontwikkeling van het karakteristieke landschap in de 16de eeuw. Van 20 december t/m 15 maart.

In het Chabot Museum werk van Kirchner, de grote Duitse expressionist en oprichter van de kunstenaarsgroep 'Die Brücke'. Met schilderijen, beelden, tekeningen, prenten en foto's uit alle perioden van zijn leven. Tot en met 18 januari.

In Centrum Beeldende Kunst, Nieuwe Binnenweg 75, een gezamelijke presentatie van Biemans Concern, van 20 december t/m 18 januari.

Schiedam

In het Stedelijk Museum een documentaire tentoonstelling van de grafiekmap 'Het uitzicht van de duif' met gedichten van de 'Vijftiger' Jan Elburg waarbij Cobra-schilder Constant kleurenhoutsneden heeft gemaakt (t/m 8 maart). Voorts in het Museum recente schilderijen en tekeningen van Henri Jacobs, t/m 11 januari.

Sittard

Sinds de Zwitserse videokunstenaar Pipilotti Rist in 1995 furore maakte op de tentoonstelling 'Wild Walls' in het Stedelijk Museum in Amsterdam, is haar faam alleen maar gegroeid. Op de Biennale van Venetië kreeg zij deze zomer de prijs voor aanstormend talent uitgereikt. In het Stedelijk Museum Het Domein een grote video-installatie van Rist en haar vriend Samir, The social life of roses or. . . (t/m 4 januari).

Tilburg

Zes kunstenaars lieten zich verleiden door de magie van de toverlantaarn. Op 13 en 21 december presenteren Francien van Everdingen, Anne-Marie van Sprang, Pauline Hoogweg, Machtelt van Thiel, Jop Horst, Yarre Stooker en Ida Lohman in De Verschijning, Lancierstraat 42, 'De Diascoop': korte, bewegende verhalen en humoristische intermezzo's gemaakt met authentieke toverlantaarns.

Venlo

Museum Van Bommel Van Dam vroeg de in Rome woonachtige Australische conservator en kunstcriticus Jonathan Turner een tentoonstelling te maken op basis van de museumcollectie. Hij presenteert steeds een werk uit de collectie, samen met twee werken van hedendaagse kunstenaars. Triptych, t/m 11 januari. Tegelijkertijd in het museum een retrospectief van de Limburgse kunstenaar Max Kreijn, en werken op papier van Eugène Brands.

Meer over