BEELDENDE KUNST

Almere..

In Private Room/Public Space wordt aan de hand van video-installaties, fotografie en ruimtelijk werk geïllustreerd hoe de openbare ruimte verandert. Deelnemende kunstenaars zijn Dennis Adams, Sabine Bitter & Helmut Weber, Alicia Framis, Dan Graham, Marin Kasimir, Paul Perry, Liza May Post, Femke Schaap, Gillian Wearing en Krzysztof Wodiczko, t/m 2 mei.

Amersfoort

Het Provinciaals Centrum Beeldende Kunst vroeg de Haagse stadsconservator Leo Delfgaauw een aantal tentoonstellingen in te richten. Voor deel 3 nodigde Delfgaauw de Utrechter Frank Halmans uit, een kunstenaar met een vervreemdende visie op de openbare ruimte. In zijn laatste werk figureren veertien schemerlampen en een kanariepiet. Van 16 april t/m 22 mei.

In het nieuwe Armando Museum, in de voormalige Elleboogkerk, 'De Verzameling': twintig grote schilderijen en een grote bronzen sculptuur van Armando, die de vaste collectie van het museum vormen.

Amsterdam

Studenten en docenten van binnen- en buitenlandse kunstacademies zijn door de Rietveld Academie gevraagd een beeldende visie te geven op de thema's park en toekomst. Dit Park van de toekomst met mode, landschapsarchitectuur, videokunst, design en beeldend werk is te zien op het Westergasfabriekterrein, t/m 18 april.

De Nederlandsche Bank, Westeinde 1, toont schilderijen en tekeningen van Michael Kirkham, t/m 21 mei.

Onder de noemer 'Verruimde schilderkunst' werk van Jannie Regnerus en Roy Villevoye in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, t/m 25 april.

Etsen, tekeningen en schilderijen van het menselijk lichaam van de winnaar van de aanmoedigingsprijs van het Anjerfonds Noord-Brabant Paul van Dongen in galerie De Praktijk, t/m 12 mei.

Ongevraagd drukwerk in het Exposorium van de Vrije Universiteit biedt een rondgang langs drukwerk dat kunstenaars de laatste dertig jaar verspreidden, verlengd t/m 8 mei.

In het Tropenmuseum Ethiopië; De erfenis van een keizerrijk, t/m 15 augustus.

Stedelijk Museum: een overzicht van 27 schilderijen en 100 aquarellen van de Ierse hedendaagse kunstenaar Felim Egan, t/m 16 mei.

Rijksmuseum: het Prentenkabinet heeft ter gelegenheid van 100 jaar Vogelbescherming zijn mooiste bladen van vogelafbeeldingen uit de kast gehaald. Vogels, t/m 27 juni; Het vlietende leven toont Japanse rolschilderingen uit het Kumamoto Museum of Art, t/m 13 juni.

Apeldoorn

Het Van Reekum Museum presenteert schilderijen van Rineke Marsman. Terugkerend thema in haar werk is vergankelijkheid, t/m 17 mei.

Arnhem

Het Hooghuis, Vossenstraat 10, presenteert 'View in the Room' van Aleksander Komarov. Van 17 april t/m 9 mei.

Breda

De Beyerd presenteert een overzichtstentoonstelling van de moderne landschapsschilder en -tekenaar Willem den Ouden, t/m 24 mei.

Werk van de kunstenaars André Homan, Aletta de Jong, Jaap Kroneman en Robert van Westendorp in Lokaal 01, t/m 2 mei.

Delft

Kunstenaar Leon Adriaans trad op als gastconservator in Galerie de Zaal, Koornmarkt 4. Hij koos voor werk van Henk Visch, JCJ Vanderheijden, Willem Jan Kersten en Ad Swinkels. Tot en met 25 april.

Den Bosch

Het Noord-Brabants Museum presenteert Bloeiende Symbolen over bloemen in de kunst in het fin de siècle, t/m 9 mei. In de tuingalerij hangt de foto-expositie De verlaten stranden van Mexico van de Pool Michel Szulc-Krzyzanowski, t/m 2 mei.

Den Haag

In Stroom/hcbk, Spui 193, Big Brother: een presentatie van video, tv-programma's en ander werk over het thema 'ongevraagd bewaken' van o.a. Sven Augustijnen, Arjan Ederveen, Tony Oursler. Tot en met 25 april.

Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, toont schilderijen van Brieke Drost en objecten van Helga van Stralen, t/m 29 april.

In Museum het Paleis een overzicht van de Belgische schilder James Ensor, die vijftig jaar geleden overleed. Tot en met 9 mei.

In het Haags Gemeentemuseum een overzicht van de vroeg-moderne kunstenaar Ferdinand Hodler, t/m 2 mei. Zondag spreekt drs Frank Hoenjet om 14 uur in de aula van het museum over Ferdinand Hodler binnen de noordelijke, romantische landschapstraditie; grafiek van de Haagse kunstenaar Co Westerik, t/m 2 mei.

Diepenheim

Een overzicht van de Bredase kunstenaar Tom Claassen, t/m 5 mei in Kunstvereniging Diepenheim.

Eck en Wiel

Galerie Villa Zomerlust, Rijnstraat 11, ijzeren beelden van Eric Don en schilderijen, etsen en tekeningen van Roberto Carradonna. Carradonna ging ook nu weer op zoek gaat naar 'de bron'. Tot en met 25 april.

Eindhoven

Onder de titel De verzameling presenteert het Van Abbemuseum in de oudbouw aan de Bilderdijklaan 10, de eerste van een reeks van vier tentoonstellingen uit de collectie, samengesteld door de vier naoorlogse directeuren Jan Debbaut, Rudi Fuchs, Jean Leering en Edy de Wilde. In De Verzameling: Deel 1 de aanwinsten uit de laatste beleidsperiode, die van Jan Debbaut (1988-heden), t/m 13 juni.

Op het tijdelijke adres van het Van Abbemuseum aan de Vonderweg 1: Cinéma Cinéma - Contemporary Art and the Cinematic Experience, werk over het medium film van jonge, hedendaagse kunstenaars als Pierre Huyghe, Fiona Banner, Douglas Gordon en Pierre Bismuth, Eija-Lisa Ahtila, Julie Becker en Sharon Lockhart. Tot en met 24 mei.

Enschede

Werk van de Akademie voor Beeldende Kunst en Vormgeving (AKI) naast dat van deMasters of Art and Design van de Derby School of Art and Design, 16 t/m 29 april in de AKI aan de Hallenweg 5.

Haarlem

In de Verweyhal een groot overzicht van kunstenaar Wim de Haan, vooral bekend geworden door zijn experimenten met materialen als zand, jute, touw, hout en as. Tot en met 20 juni.

Galerie Gerhard Hofland, presenteert nieuwe schilderijen van Jurriaan van Hall, t/m 25 april.

In de Vleeshal Aardse paradijzen II, de tuin in de Nederlandse kunst met werk van oa. Gogh, Toorop, Kruyder en Willink, t/m 30 mei.

In het Teylers Museum een overzicht van het oeuvre van de Nederlandse kunstenaar Georg Rueter (1875-1966). Met o.a. geschilderde portretten en stillevens, ontwerpen voor boekomslagen, affiches en glas-in-lood-ramen, t/m 24 mei; Ook in het Teylers Museum zelfportretten van Co Westerik, t/m 30 mei.

Groningen

Groninger Museum: een overzicht van de Amerikaanse fotograaf Larry Clark, t/m 6 juni; abstracte tekenkunst uit de jaren vijftig en zestig (van Jordens tot Tissing en van Ouborg tot Struycken), Ritornel t/m 25 april.

Schilderijen, sculpturen en tekeningen van Barbara Guldenaar in galerie Sign. Tot en met 8 mei.

Het Centrum Beeldende Kunst verenigt werk van kunstenaars die zich uitsluitend met het portret bezighouden: Anne van As, Aafke Bennema, Giovanni Dalessi, Rosemin Hendriks, Kiki Lamers, Annelies Middel, Wouter van Riessen en Vittorio Roerade. Van 18 april t/m 19 juni.

Haarlem

Nieuwe schilderijen van Jurriaan van Hall bij galerie Gerhard Hofland, Burgwal 2, t/m 25 april.

Hoorn

Het Westfries Museum, Rode Steen 1, staat t/m 30 mei in het teken van keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als Sisi. Het museum toont een aantal kostuums en voorwerpen uit Weense collecties, en kostuums uit de Sisi-films. Behalve de tentoonstelling zijn er concerten, lezingen en films.

Leeuwarden

In het Fries Museum, Turfmarkt 11, Mesdag en de zee, schilderijen en tekeningen van H.W. Mesdag (1831-1915), t/m 6 juni; grafiek uit de collectie Knecht-Drenth, die voornamelijk werk omvat uit de 'Ecole de Paris'. Bram van Velde, Jean Bazaine, Pierre Soulages zijn kunstenaars uit deze school waar 'abstract lyrische' kunst werd gemaakt; in de video- en fotokabinetten werk van Eric Steensma, Edwin Zwakman en Marten Winters, t/m 30 mei.

Leiden

Dageraad van de Moderne Kunst in De Lakenhal toont de opkomst van de moderne kunst in Nederland, aan de hand van werk van Van Doesburg, Bremmer, Brouwer, Toorop, Van Gogh en Nijland (t/m 29 augustus).

Maastricht

Hedendaagsche Limburgsche Kunst (Haags Gemeentemuseum, 1937) is een reconstructie van de tentoonstelling van Limburgse kunst, zoals die ruim zestig jaar geleden in het Haags Gemeentemuseum was te zien. Tot en met 25 april in Museum Spaans Gouvernement aan het Vrijthof.

In het Bonnefantenmuseum Provisorium I, werk van de hedendaagse kunstenaars Roman Signer, Lily van der Stokker, Thomas Hirschhorn, Lara Schnitger en Patrick van Caeckenbergh, t/m 9 mei; tekeningen van Lucebert, t/m 9 mei; glaswerk uit de collectie E. Mourmans van Ettore Sottsass, t/m 30 mei; een tussenpresentatie van de collectie Limburgse kunst, die tot 2002 met geld van de DSM bijeengebracht wordt om het 120-jarig bestaan te vieren, t/m 30 mei.

Middelburg

Onder de titel Holland Kindergarten Japan Bondage presenteert Camiel van Winkel in de Vleeshal werk van Liza May Post, Aernout Mik, Mascha de Vries, Thom Puckey, Harm Hajonides, Berend Strik en Jans Muskee, t/m 2 mei.

Roermond

Galerie Wansink, Neerstraat 76, heeft recente schilderijen en objecten van 'tafels en stoelen'-kunstenaar Klaas Gubbels in huis, t/m 25 april.

Rotterdam

Schilderijen van Daniel Verkerk, t/m 9 mei bij Noname in kunst in Art, Hoogstraat 32.

De Chinese kunstenares Jin Weihong maakt penseeltekeningen volgens de Chinese traditie, alleen haar onderwerp was lange tijd taboe in de Chinese kunst: het naakt. De Kunsthal toont haar werk, t/m 13 juni; Picasso, kunstenaar van de eeuw, t/m 4 juli.

In Witte de With de visie van elf kunstenaars, waaronder Matthew Geller (VS), Laura Emsley (ZA), Luc Harings (NL)en Ursula Rogg (D), op het thema Space, t/m 20 juni.

Schiedam

In het Stedelijk Museum een deel uit de collectie van Wout en Han Altena-Boswinkel, t/m 16 mei.

Tilburg

Stichting De Pont: wandobjecten, installaties en architectuur van de Franse kunstenaar Jean Pierre Raynaud, t/m 27 juni; schilderijen en tekeningen van Bettie van Haaster, t/m 16 mei.

Linda Arts hanteert een strenge, geometrische beeldtaal. Faxx Podium voor hedendaagse kunst, Dunantstraat 1, toont haar werk, 18 april t/m 30 mei.

Venlo

In 1996 en 1997 presenteerde Galerie Marijke Raaijmakers, Lottumseweg 24, onder de titel 'Jonge aanplant' werk van beginnende kunstenaars. Benieuwd hoe het ze daarna vergaan is, nodigde Raaijmakers hen opnieuw uit. In Jonge aanplant revisited werk van Jeroen Krielaart, Annemarie de Roode, André Skowronski, Hanna Salonen, Jannie Smit, Britt Staatemeier, Anneke in 't Veld, Yvonne Brandwijk, van 18 april t/m 6 juni.

Vlissingen

De Watertoren exposeert film, video, fotografie en mixed media van Jasper Goedman, sculpturen van Raymond Minnen, schilderijen van Jan van Asbeck, installaties van Peter Vermeulen, en een serie werken van Bo de Jong, t/m 2 mei.

Voorburg

In het Huygensmuseum Hofwijck schilderijen, aquarellen en tekeningen van Co Westerik, t/m 4 juli.

Zaandam

Zaanse schilderkunst 1600-1950 werpt een licht op het kunstklimaat in deze streek door de eeuwen heen. Tot en met 29 augustus in het Zaans Museum, Schansend 7.

Meer over