BEELDENDE KUNST

Schilderijen van Marion Bakker en Anke Labrie, glazen objecten van Edith Hagelstange, Frans Willebrands, Martin Willems en Zoltán Wirth. In galerie Groenveld, Groeneveldseweg 8 (t/m 25 januari)....

Almelo

Vier vrouwen exposeren in De Cirkel Galerie, Markt 5: Ninette Koning, Tomomi Arata, Anook-Cleonne Visser en Katja van Heesch. Schilderijen, zinkobjecten, sieraden en keramiek (van 8 november t/m 21 december).

Amersfoort

In de Zonnehof een expositie over 'de kunstenaar en zijn visie op het kunstenaarschap', met nieuw werk van o.a. Henk van den Bosch en Pam Emmerik, en bestaand werk van o.a. Ger van Elk, James Ensor, Milan Kunc en Rob Scholte (t/m 1 december).

Amsterdam

Onder de noemer Jan Steen, schilder en verteller toont het Rijksmuseum een groot overzicht (t/m 12 januari).

In het Stedelijk Museum Scanning, gemeenteaankopen nieuwe stijl op het gebied van toegepaste kunst en fotografie (t/m 8 december).

Kunst met een boodschap, een expositie van Michel Scholten in galerie Loerakker van 10 november t/m 7 december. Ook schilderijen van Sarianne Breuker en tekeningen van Ursula Metzler. Keizersgracht 380.

Beelden en tekeningen van Eddy Gheress in galerie Imago, Nieuwezijds Voorburgwal 371 (van 9 november t/m 11 december).

De Oude Kerk heeft verbouwd en wijdt de nieuwe ruimtes in met een expositie van Ger van Oort: Donkere glans, gebroken licht, een serie vitrinekastjes met onbestemde voorwerpen (van 10 t/m 24 november).

Canadese en Nederlandse kunstenaars werken mee aan Home is where the heart is, een project van Fremdkörper, dat internationale samenwerking in de kunst wil bevorderen. Deelnemers zijn o.a. William Eakin, Joep van Lieshout, Erwin Olaf en Wanda Koop. Tot en met 17 november in de Westergasfabriek.

Stedelijk Museum Bureau werkte voor The Unbelievable Truth nauw samen met Tramway in Glasgow en stuitte op sterke overeenkomsten. Deelnemende kunstenaars zijn A.P. Komen & Karen Murphy, John Shankie en Job Koelewijn (t/m 8 december).

Apeldoorn

Tsaar Peter de Grote kocht een deel van de inventaris van Peterhof, het zomerpaleis bij Sint-Petersburg, op zijn reizen door Nederland. De relatie tussen de tsaristische zomerresidentie en Het Loo gaat nog verder. Te zien op Paleis Het Loo. Tsaren tronen op Het Loo toont schatten uit de collectie (t/m 3 april).

In zoveel stilte is een woestijnexpositie met gedichten, foto's, schilderijen, keramiek en sieraden. Werk van Carla en Simon Buschman, Rob Weddepohl, Tjikkie Kreuger en Miny Kruip-Pothof. Verzekeringskamer, Kennedylaan 32 (t/m 19 december).

Assen

Fin-de-siècle in Polen luidt de titel van een overzicht met 63 schilderijen in het Drents Museum uit de periode rond 1900, een van de hoogtepunten uit de geschiedenis van de Poolse kunst. Impressionisten en vooral symbolisten (t/m 5 januari).

Beesterzwaag

Schilderijen en tekeningen van Gjalt Walstra, 'No Man's Land', van 10 november t/m 22 december in galerie de Ooggetuige.

Berg en Dal

Het Afrika Museum presenteert ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan Geest(en)Kracht, Vodun uit West-Afrika, een tentoonstelling waarin aan de hand van kunst- en gebruiksvoorwerpen de wortels van de Voodoo-traditie worden blootgelegd (t/m 31 december).

Bergen

Museum Kranenburgh heeft uit de particuliere collectie Smithuis een expositie samengesteld van figuratief-expressionistische schilderijen, met nadruk op de jaren '10 en '20 van deze eeuw (t/m 12 januari).

Den Haag

Schilderijen van Nicolaas Wijnberg, steendrukken en een beeld van Astrid Engels en werk van Ad Jenner, Aat Verhoog, Herman Berserik en Douwe Elias. In Smelik & Stokking Galeries, Noordeinde 101-150 (9 november t/m 8 december.

Zeefdrukken van Jacqueline van Rosmalen in de Poushal van het

gebouw van de Sociaal-Economische Raad in Den Haag (t/m 5 de-

cember).

Twee installaties in galerie Keller, Buitenom 15:Jaap van der Wal en Marcel Dekker Devos (van 9 t/m 24 november).

In Van Ouborg tot Akkerman presenteert het Gemeentemuseum 'Haagse meesters uit de Stadscollectie' (t/m 31 december).

Schilderijen en werk op papier van Jaap Kuijpers in de grote zaal van Pulchri Studio, Lange Voorhout 15. Ook goaches van Bert Bruijn (van 9 november t/m 1 december).

Schilderijen en werken op papier van Reinier Lucassen en Joris Geurts in galerie Nouvelles Images, Westeinde 22. Ook werk op papier van Ronald Noorman en schilderijen van Willem Hussem (9 november t/m 11 december).

Gemengde technieken van Ankie de Reus en werken met papier van Judith Stern Hanf in galerie Arti et industriae, Noordeinde 79 (9 t/m 28 november).

In een fabrieksloods aan de Toussaintkade 55 richtte Urs Pfannenmüller op verzoek van Stroom de installatie Periferie in. Het bouwwerk is geïnspireerd op de architectuur aan de rafelranden van de stad (t/m 18 november).

Schilderijen en objecten van Jeroen Henneman in Seasons Galleries, Toussaintkade 70 (t/m 24 november).

Deventer

Veertien kunstenaarsportretten van Paul Citroen zijn te zien in de Deventer Bergkerk. Naast de portretten is werk van de afgebeelde kunstenaars opgehangen. Het gaat om kunstenaars als Dali, Kokoschka, Westerik Cremer en Struycken.

Dordrecht

Lyrische abstracties van Eric Hirdes, schilderijen, in galerie Geel. Ook grafiek van Adri Scholte en Laetitia de Haas (t/m 29 december).

Emmen

Bronzen beelden van Wim Steins en schilderijen en werk op papier van Ans Swart in Galerie De Lange (t/m 8 december).

Een lezing onder de titel 'Was Darwin a Feminist' wordt gehouden bij de opening van een expositie Woman being eaten by a Crocodile, manshoge beelden van Christine Kowal Post. Van 9 november tot en met 1 januari in Centrum Beeldende Kunst, Raadhuisplein 1.

Enschede

Het verbouwde Rijksmuseum Twenthe probeert het publiek te interesseren voor de kunst en cultuur uit de pruikentijd: Een groot gedruis en eene onbesuisde vrolykheit, feesten in de 18de eeuw. Het is een historiserende tentoonstelling, die inzicht wil verschaffen in de kunst uit een tijd, die doorgaans als zoetig en decoratief wordt afgedaan (t/m 5 januari).

Ferwerd

Negen kunstenaars nemen langs de waddenkust het buitendijks gebied en slikvelden onder handen. De zeedijk vormt een scherpe scheidslijn, daarachter ligt een gebied dat soms land soms zee is, Tot en met 2 januari grijpen kunstenaars in op het landschap.

Groningen

Groningen herdenkt de honderdste geboortedag van de dichter/essayist/schilder Hendrik de Vries. In het Groninger Museum 'Hendrik de Vries, 't Geheimste is geheim gebleven', over het beeldend werk van De Vries (t/m 8 december). En in het Grafisch Museum (Rabenhauptstraat 65) bibliofiele uitgaven van Hendrik de Vries (t/m 1 december).

Galerie Gazendam (Oude Kijk in 't Jatstraat 57) heropent met werk van Isaac Israëls, Willy Sluiter, Jan Sluyters en Piet van Wijngaard (t/m 16 november).

Haarlem

Op het provinciehuis exposeert Tije Domburg met reliëfs in papier uitgevoerd. Het zijn cijfercollages (t/m 22 november).

In het Frans Halsmuseum/De Vleeshal: Aardse paradijzen, de tuin in de Nederlandse kunst, 1470-1770 (t/m 24 november).

In de Vishal, Grote Markt 20, objecten van Mark Verburg en schilderijen van Harrie Peters (9 november t/m 3 december).

Heerlen

In Kunstencentrum Signe stelde Pieter Defesche een expositie samen, Oude en nieuwe liefdes (t/m 15 december).

Hoorn

In het kader van het Peter de Grote jaar in het Westfries Museum een expositie over de geschiedenis van de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Rusland vanaf de tijd van Peter de Grote (t/m 1 december).

Leiden

In Museum De Lakenhal een overzicht van het werk van Jan van Goyen (1596-1656), waar vijftig schilderijen en ruim dertig schetsen en tekeningen te zien zijn (t/m 12 januari).

Maastricht

In het Bonnefanten Museum een aantal tentoonstellingen: de eerste grote museale solopresentatie van de Engelse schilder Gary Hume (1962), de Oostenrijkse kunstenaar Franz West maakte een installatie ('Leviten') voor de koepelzaal, Benoît Hermans toont dertig recente werken, 'Falschnehmungen'; op de tweede verdieping een zaal met schilderijen en tekeningen van Gilbert de Bontridder en een met werk van Arnulf Rainer. Op die van Hume na (t/m 24 november) lopen alle exposities t/m 5 januari.

Middelburg

De directeur van de SBK Middelburg heeft een expositie samengesteld, Singles, eenlingen uit de collectie twintigste-eeuwse kunst. In het Zeeuws museum, t/m 12 januari.

Otterlo

In Museum Kröller Müller een overzicht van de Oostenrijker Franz West. Zijn sculpturen zijn geen objecten waar je van een afstand naar moet kijken, maar waar je iets mee moet doen, t/m 19 januari. Tevens in het Kröller Müller 'Landfall': 25 fotowerken van Lon Robbé, die haar werk zelf omschrijft als 'landfoto's' (t/m 5 januari).

Rotterdam

Over het tekenwerk van Kees van Dongen was tot dusver weinig bekend, de belangstelling ging uit naar zijn schilderijen. Museum Boijmans Van Beuningen biedt, met de tentoonstelling De onbekende Van Dongen, nieuw zicht op deze kant van de kunstenaar. Tekeningen uit de periode 1895-1914 (t/m 5 januari).

De vrouw in achttiende-eeuws Nederland is een expositie van prenten en tekeningen die een beeld geven van de vrouw in die tijd. In het Schielandshuis (t/m 19 januari).

Schiedam

In Stedelijk Museum Schiedam een overzicht van verschillende opvattingen van collages maken, van Hans Arp en Kurt Schwitters tot het moderne beeldhouwwerk van Carel Visser en de foto's van hedendaagse beeldmanipulatoren als Jeff Wall, Micha Klein en Inez van Lamsweerde. Het oog als lasapparaat (t/m 24 november).

Tilburg

In het Nederlands Textielmuseum 'Flexible2, Pan-European Art', dat eigentijdse beeldende, textiele kunst laat zien uit Oost- en West-Europa (t/m 24 november).

Utrecht

De Franse kunstenaar Hervé Paraponaris steelt sinds twee jaar objecten van instituten, personen of ondernemingen en stelt daar exposities van samen. Recent gestolen werk, Foundation, the stolen Generation in galerie Casco, Oudegracht 366.

Het handschrift met de psalmen van Koning David, het Utrechts psalter, geldt als een van de meest intrigerende handschriften uit de Middeleeuwen. In het Catharijneconvent is het handschrift nu te bewonderen. Het museum toont ook andere Middeleeuwse meesterwerken, oude kopieën van het beroemde psalter en andere spectaculaire handschriften (t/m 17 november).

In Accessoires van Van A tot Z, van armband tot zakdoek toont het Centraal Museum een doorsnede uit dit onderdeel van haar collectie mode en kostuums, t/m 1 december. In de Stallen van het museum verder een presentatie van schilderijen uit de eigen collectie Oude Schilderkunst (t/m 17 november).

Meer over