BEELDENDE KUNST

In Het Torentje (Egbert Gorterstraat) t/m 30 september de installatie 'Archè' van Tineke Schoenmaker...

Almelo

Almere

Als derde onderdeel van het project 'De Vier Jaargetijden' toont Aernout Mik de video-installatie 'Zomer' in het vijfde paviljoen van ACHK-De Paviljoens, Odeonstraat 5. De video toont een groep op en neer stuiterende bungeejumpers in een groen, bergachtig landschap, t/m 30 augustus. In De Paviljoens verder de tentoonstelling Kleuren van water, met werken uit de Collectie Almere aangevuld met bruiklenen uit andere verzamelingen.

Amsterdam

In de achttiende eeuw werd Rembrandt sterk vereerd, vooral in Duitsland en Oostenrijk waar men zijn manier van werken ging navolgen. In het Rembrandthuis een overzicht van die 18de-eeuwse navolgers. Rembrandt ist mein Gott, van 1 augustus t/m 20 september.

De Gate Foundation (Keizersgracht 613) toont aquarellen en schilderijen uit de jaren tachtig en negentig van de Indiase schilder Bhupen Khakhar. Hij is de eerste kunstenaar in India die in zijn werk voor zijn homoseksualiteit is uitgekomen. Van 31 juli t/m 11 september.

In de Wilson Gallery van Sotheby's (Rokin 102) schilderijen van de Ecuadoriaanse kunstenaar Eduardo Kingman, vertegenwoordiger van het sociaal realisme. Van 31 juli t/m 14 augustus.

'Getekend dagboek (1996-1998)' van Bas Meerman in De Praktijk (Lauriergracht 96), t/m 12 augustus.

Het Amsterdam Young Artists Circuit, Keizersgracht 166, presenteert t/m 14 augustus onder de titel 'Power of Young Art, Joy of Summer' werk van Esther Tielemans, Pieter Dobbelsteen en Jon Sund.

Het Stedelijk Museum wijdt een overzicht aan de reliëfs van Ad Dekkers. Op de tentoonstelling Als golfslag op het strand... Ad Dekkers in zijn tijd is behalve werk van Dekkers, werk verzameld van tijdgenoten als Dibbets, Struycken, Andre en Mangold, maar ook van zijn inspirators uit de oudere generatie kunstenaars van Piet Mondriaan en Theo van Doesburg, t/m 23 augustus.

Bergen

'Land bij de Zee' is de titel van een tentoonstelling in het gemeentehuis van Bergen waaraan o.a. Eric Beets, Jurriaan van Hall, Peter Klashorst en James Turrell deelnemen. Tot en met 30 augustus.

Breda

De Nieuwe Brabantse Kunststichting, Reigerstraat 16, presenteert Different Drawings, 'tekeningen' van Marius Boender, Hella van 't Hof, Mónica de Miguel Rubio, Michel Somers, Flavio Titolo en Carien Vugts. Tot en met 6 september.

Den Haag

'Aerosolizm' van de Haagse graffitikunstenaar Jill Martens in Galerie Keller (Buitenom 15), 31 juli t/m 16 augustus.

De tentoonstelling 'Schaakmat' gaat over 'consequente handelingen in de kunst', met werk van onder anderen Bernadette Beunk, Mathilde Cuijpers, Ditty Ketting, Jerry Keizer en Peter Struycken. In galerie Nouvelles Images, Westeinde 22. In de bovenzaal collages en beelden van Carel Visser, t/m 19 augustus.

Eindhoven

In de maand juli bood De Fabriek ruimte voor 'oude, nieuwe en aspirant neo-impressionisten'. De resultaten worden gepresenteerd op zondag 2 augustus van 14 tot 17 uur.

Gouda

Peter Randall-Page wordt beschouwd als een van de belangrijkste beeldhouwers van Groot-Brittannië van dit moment. Museum het Catharina Gasthuis presenteert een overzicht van kleinere beeldhouwwerken en werken op papier (t/m 10 augustus).

Haarlem

Nieuw Vide (Oudeweg 85 achter) presenteert een groepstentoonstelling waarin de reproductie van de werkelijheid d.m.v. foto en video een gemeenschappelijk element is. Drie uit vijf, 2 t/m 15 augustus.

In kisten en kasten, dozen en mappen bewaart het Teylers Museum nog tientallen collecties. Om de tere verzamelingen te beschermen tegen daglicht worden ze zelden tentoongesteld. Uit kisten en kastjes toont onder meer een achttiende-eeuws herbarium en een negentiende-eeuwse collectie lava, tuf en assen die door de Vesuvius werden uitgebraakt. Tot en met 30 augustus.

Helmond

De zomeropstelling in het Gemeentemuseum toont uit de eigen collectie o.a. 'Kinderparking' van Dick Verdult, videowerk van de Italiaanse kunstenaar Federico d'Orazio, en foto's van Inez van Lamsweerde en Anton Corbijn. Tot en met 27 september.

Heusden aan de Maas

Schilderijen, beelden en werken op papier van Karel Appel, Gerrit Benner, Corneille, Eugène Leroy, Arnulf Rainer, Tajiri, Carel Visser e.a. in galerie Tegenbosch (Putterstraat). Zomer in Heusden, 2 augustus t/m 7 september.

Hoorn

In Kunstuitleen West-Friesland (Grote Oost 26) schilderijen van Anneke Peereboom en keramiek van Anita Manshanden, van 2 augustus t/m 1 oktober.

Maassluis

Het stokje van de Kunstestafette in Zuid-Holland Mooi versus Mentaliteit is doorgegeven aan Maassluis waar in het Gemeentemuseum een presentatie is te zien van Bij hoog en bij laag, een uitwisselingsproject van Adriaan Rees met kunstenaars en architecten uit Maassluis' zusterstad het Hongaarse Hatvan. Van 1 t/m 19 augustus.

Papendrecht

In het Museum voor Moderne Kunst (Markt 2) tekeningen, schilderwerken en zeefdrukken van Ignace Schretlen, van 30 juli t/m 30 augustus.

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen toont een selectie van tekeningen en grafiek van beeldhouwers uit de periode 1880 tot heden, aangevuld met sculpturen uit de eigen collectie. Beelden op papier, t/m 23 augustus; t/m 9 augustus tevens Engelse keramiek van 1950 tot heden.

Voor de tentoonstelling Ons Brons, van Boeddha tot Rodin heeft de Kunsthal vijfhonderd bronzen objecten uit alle culturen en periodes bijeengebracht, t/m 30 augustus.

Vlissingen

De Belgische Anne Ausloos en de Nederlander Jeroen van Westen werkten twee jaar nauw samen aan het project 'Suspensie'. Ook werk van Han Rameckers, Wido Blokland, Tomoko Baba en Nathalie Stiphout, in de Watertoren H.K. Vlissingen/Oost-Souburg, t/m 30 augustus.

Wageningen

In het Arboretum Belmonte aan de Generaal Foulkesweg t/m 20 september ST(*)boretum, een concept van David Kremers, Paul Perry en Mike Tyler, waarin een link wordt gelegd tussen wetenschap en kunst.

Meer over