BEELDENDE KUNST

In Centrum Beeldende Kunst, Breestraat 1, tekeningen van de Herman Molendijk Stichting, 19 februari t/m 3 april...

Amersfoort

In De Kamer, ruimte voor startende kunstenaars aan Zonnehof 5a, vijf kostuumobjecten en tien handschoenen van Laura Jansen, die gefascineerd is door handen. Van 21 februari t/m 16 maart.

In het Armando Museum, in de voormalige Elleboogkerk, 'De Verzameling': twintig grote schilderijen en een grote bronzen sculptuur van Armando, die de vaste collectie van het museum vormen.

Amstelveen

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan organiseert de ZiekenfondsRaad in haar gebouw aan de Prof. J.H. Bavincklaan 2 een tentoonstelling met beelden, tekeningen en grafiek van Henk Visch, t/m 5 maart.

Amsterdam

Bij Slewe Galerie, Kerkstraat 105a, schilderijen van Steven Aalders en Martina Klein, en drie ijzeren beelden van Michael Jacklin, 18 februari t/m 24 maart.

Galerie Josine Bokhoven, Prinsengracht 154, presenteert 'Winterlight' van Roger Ackling. Van 19 februari t/m 30 maart.

Galerie Ferdinand van Dieten-d'Eendt, Spuistraat 270, presenteert werk van Benoît Hermans, 20 februari t/m 21 maart.

Galerie Espace, Keizersgracht 548, schilderijen en tekeningen van Hannes Post en werken op papier en een sculptuur van Mark Brusse, 20 februari t/m 4 april.

In het Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo, Keizersgracht 264, video- en fotowerken van Tracey Emin, Sam Taylor Wood, Joachim Koester, Honoré d'O, Grazia Toderi, Alexandra Tessensohn en Tracey Moffatt onder de titel 'Public-Private', 20 februari t/m 21 maart.

In de Nederlandsche Bank, Westeinde 1, een keuze uit de aanwinsten van 1998, waaronder werk van o.a Tom Claassen, Rob Birza, Toon Verhoef en Maria Roosen.

Galerie Serieuze Zaken, Elandsstraat 90, brengt ('op veler verzoek') de tentoonstelling More oeuvre, met werk van Gilbert & George, Gavin Turk, Wannes Royaards, Mat Collishaw, Robert Easson, Aad Kruiswijk, Sarah Lucas, Marenka Gabeler en Martin Norris. Tot en met 13 maart.

Naar aanleiding van het verschijnen van een nieuwe reeks in de bestandscatalogi die het Amsterdams Historisch Museum uitgeeft, een tentoonstelling met achttiende-eeuwse Nederlandse tekenkunst. Uitmuntend fraay geteekend, t/m 2 mei.

In galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Abraham, t.g.v. 50ste verjaardag van galeriehouder Dirk Vermeulen, een weerslag van de bonte stoet van kunstenaars die in de toekomst in de galerie te zien zullen zijn. Tot en met 3 maart.

Voor de tentoonstelling Unlimited.Nl-2 in De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, ging de Chinese curator Hou Hanru te rade bij kunstenaars maar vooral bij architecten. Tot en met 21 maart.

Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, toont nieuw werk van Merijn Bolink, Job Koelewijn, Matthew Monahan, Maria Roosen en Berend Strik, t/m 27 februari.

Beelden van Bernaar Leenders bij Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, t/m 27 februari.

Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond presenteert drukgrafiek en tekeningen van Léon Spilliaert (1881-1946), t/m 21 maart.

Not a Chinese show in de Gate Foundation, Keizersgracht 613, toont werk van Hong Hao, Tiong Ang/Roy Villevoye en Ding Yi. Tot en met 26 februari.

In Museum van Loon, op loopafstand van het Rijksmuseum waar een overzicht van Adriaen de Vries te zien is, een tentoonstelling over zijn leermeester, de Florentijnse beeldhouwer Giambologna (1529-1608). Tot en met 14 maart.

Stedelijk Museum: Mooi maar goed toont een selectie van wat er de afgelopen elf jaar op grafisch gebied is gepresteerd, t/m 28 februari;

In de Nieuwe Kerk Schittering van Spanje, een overzicht van driehonderd kunstschatten uit Spanje's Gouden Eeuw, t/m 8 maart.

In het Tropenmuseum Ethiopië; De erfenis van een keizerrijk, t/m 15 augustus.

Rijksmuseum: een overzicht van bijna vijftig bronzen beelden en 25 prenten en tekeningen van de 17de eeuwse Nederlandse beeldhouwer Adriaen de Vries, t/m 14 maart; negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april. De tand des tijds in de Zuidvleugel toont een vijftigtal japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, t/m 21 maart.

Arnhem

Een serie psychologische portretten van Ad Gerritsen worden in het Museum voor Moderne Kunst getoond, t/m 23 mei; Animal.Anima.Animus toont 'dierenkunst' van o.a. Abramovic, Maning en Duprat, t/m 1 maart.

Bergen

In Museum Kranenburgh t/m 9 mei een retrospectief van Germ de Jong (1886-1967), een figuratieve schilder die een zwervend leven leidde en veel optrok met vertegenwoordigers van de Bergense School zonder dat hij daar zelf toe gerekend kan worden.

Breda

Lokaal 01, Kloosterlaan 138, brengt werk bijeen van Sonia Rijnhout, Wido Blokland, Dirk Gruyters en André Homan. Van 18 februari t/m 13 maart. Tegelijkertijd in de Antwerpse afdeling, Verbrande Entrepotstraat 9, werk van Frederik Vergaert.

De Beyerd, Boschstraat 22, presenteert een overzicht van schilderijen, tekeningen, objecten en beelden van Mark Brusse, t/m 28 maart.

Den Bosch

Het Noord-Brabants Museum presenteert Bloeiende Symbolen over bloemen in de kunst in het fin de siècle, t/m 9 mei.

Den Haag

In de Artoteek, Dennenweg 14a, een videoinstallatie van Hester Scheurwater, t/m 28 februari.

Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, nieuwe schilderijen, werken op papier en beelden van Elizabeth de Vaal, en nieuwe beelden en werken op papier van Pieter van Evert, 20 februari t/m 24 maart.

In het Haags Gemeentemuseum een overzicht van de vroeg moderne kunstenaar Ferdinand Hodler, t/m 2 mei.

Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, toont hedendaags beeldhouwwerk van twaalf Chileense kunstenaars, tot en met 28 februari.

Haagse schilders in de Gouden Eeuw (Jan Steen, Jan van Goyen, Abraham van Beijeren, e.a.) in het Haags Historisch Museum, tot en met 7 maart.

Dordrecht

In het Dordrechts Museum een overzicht van Hannes Postma, t/m 9 mei.

Eindhoven

Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27, exposeert beelden van de Amerikaans-Nederlandse kunstenaar Pearl Perlmuter, leerlinge van Zadkine. Tot en met 20 maart.

Goes

Galerie Van den Berge, Wijngaardstraat 3, presenteert werk van Elspeth Diederix, Loek Grootjans, Ton van Kints en Marc Nagtzaam, 21 februari t/m 27 maart.

Gorinchem

De stoel is onderwerp op een tentoonstelling in het Gorcums Museum, waar kunstwerken getoond worden van Pieter Holstein, Klaas Gubbels, Anja Krause en Pieter Engels, t/m 18 april.

Groningen

JFK in de tentoonstellingsruimte van de voormalige HBS, Grote Kruisstraat 1-5, brengt 'kortstondig' werk bijeen van Jake Vos, Fred Schurink en Koen Holleboom, 19 t/m 21 februari.

Groninger Museum: de Montgomery collectie, een collectie van Japanse volkskunst bestaande uit textiel, maskers, votiefbeeldjes en voorwerpen van hout, metaal, keramiek, papier en bamboe uit de 15de t/m 19de eeuw, t/m 7 maart; oude beeldende kunst uit de 16de t/m 20ste eeuw, t/m 28 februari; in het Coop Himmelb(l)au paviljoen Graffiti met werk van graffitikunstenaars uit de eigen collectie en een aantal recente werken van Quik, t/m 14 maart.

Hoorn

De tentoonstelling Verre vrienden van Jan Klaassen in Sandberg2, Weeshuistuin 4, omvat video's, poppen en een installatie van Florian Göttke, t/m 28 februari.

De tentoonstelling IJspret en narigheid in het Hoornse Zuiderzee Museum geeft aan de hand van prenten, schilderijen, foto's en gebruiksvoorwerpen een historische impressie van het leven in het Zuiderzeegebied in de wintermaanden. De tentoonstelling duurt tot en met 14 maart.

IJsselstein

Een dubbeltentoonstelling over het werk van Lucebert. In Galerie de Boog, Kloosterstraat 10, het werk van de kunstenaars die een bijdrage leverden aan het 'Laboratorio Lucebert', een prentenmap gemaakt aan de hand van gedichten van Lucebert; in het Stadsmuseum, Walkade 2-4, nooit eerder geëxposeerd werk van Lucebert. Van 21 februari t/m 21 maart.

Laren

In het Singer Museum een overzicht van honderd schilderijen van de veelschilder Jan Sluijters (1881-1957), t/m 25 april.

Leeuwarden

In Museum het Princessehof een grote tentoonstelling over het leven en werk van de Nederlandse graficus M.C. Escher. Het museum was ooit het ouderlijk huis van Escher, waar hij op 17 juni 1898 werd geboren. Tot en met 18 april.

Leiden

LAKgalerie, Cleveringaplaats 1, exposeert twee reeksen schilderijen van Maurice Braspenning: een over industriële landschappen en een over binnenruimte, t/m 19 maart.

In de nieuwe vleugel van het Rijksmuseum voor Volkenkunde Indianenverhalen, over de Noord-Amerikaanse indianen, t/m 9 mei.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum Provisorium I met werk van de hedendaagse kunstenaar Roman Signer, Lily van der Stokker, Thomas Hirschhorn, Lara Schnitger en Patrick van Caeckenbergh, t/m 9 mei; tekeningen van Lucebert, t/m 9 mei; glaswerk uit de collectie E. Mourmans van Ettore Sottsass, t/m 30 mei; een presentatie van de collectie Limburgse kunst die tot 2002 met geld van de DSM bijeengebracht wordt om het 120-jarig bestaan te vieren, t/m 30 mei.

Middelburg

In de Vleeshal 'Nightprowler' van Tobias Rehberger; in de Kabinetten van de Vleeshal 'How sweet II', schilderijen van Guido Lippens, 'untitled (the sleepwalkers)' van Sophie Tottie, en werk van Jaap Kronemans. t/m 7 maart.

Rotterdam

Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, sluit aan bij de Blumenfeld-tentoonstelling in het Amsterdams Joods Historisch Museum, met de tentoonstelling What are friends for. Hierin staan de portretten centraal die Erwin Blumenfeld en Paul Citroen maakten van hun (kunstenaars)vrienden. Tegelijkertijd presenteert Snoei foto's van de hedendaagse Britse kunstenaar Paul Smith over het thema vriendschap.

Bij Mama, Witte de Withstraat 31, Let there be light, lichtsculpturen van Jasper van der Made en Ink, en een nieuwe installatie van Coenen + Bosma. Tot en met 28 februari.

Galerie Ron Mandos, Rodenrijselaan 24, stelt de kamers uit zijn woonhuis ter beschikking voor een installatie van Fransje Killaars, lichtobjecten van Dum Office, tekeningen en foto's van Richard en Youri Menken, en een beeld van Annemiek Baars. Tot en met 27 februari.

In de Kunsthal foto's en films van de Amsterdamse kunstenaar Arno Nollen, een 'sensitief kunstenaar in een snelle wereld', t/m 4 april; de tentoonstelling Vier miljoen jaar mens over de evolutie van de mens t/m 28 februari; een overzicht van de Noorse schilder Odd Nerdrum, al dertig jaar in een zelfgekozen isolement, t/m 14 maart; voorts 130 bloemstillevens van vijftig verschillende Nederlandse en Belgische kunstenaars, t/m 28 februari; een kleine tentoonstelling aan Niki de Saint Phalle, n.a.v. het Nana-ontwerp voor de hoofdingang van het Asklepiongebouw aan de Leuvehaven en de onlangs geplaatste Rhino van haar hand in het Museumpark, t/m 28 februari; verder een tentoonstelling van beweegbare platen, t/m 28 februari.

Scheveningen

De Israëlische kunstenaar Zadok Ben-David presenteert zijn 'Evolution and Theory'-project bestaande uit 240 beelden uit aluminiumplaat gezaagde 19de-eeuwse technische afbeeldingen, t/m 7 maart in Museum Beelden aan Zee.

Sittard

In Het Domein de tentoonstelling In Fluïdum met sculpturen, tekeningen en foto's van de Belgische kunstenaar Johan Tahon; tegelijkertijd de installatie Once... van Risk Hazekamp. Tot en met 21 maart.

Tilburg

Schilderijen en tekeningen van Bettie van Haatster, t/m 16 mei in Stichting De Pont.

Reinier Berendsen maakt zijn debuut in galerie Artikel, Wilhelminapark 38. Zijn schilderijen zijn t/m 13 maart tentoongesteld.

In het Nederlands Textielmuseum, Goirkestraat 96, Soft Sculptures, 'zachte' beelden van Lidy Jacobs, Nico Parlevliet, Femke van Heerikhuizen en Harry Boom; voorts solotentoonstellingen van Wilma Kuil en Karin Arink, t/m 18 april.

Utrecht

In Casco, Oudegracht 366, een serie presentaties van kunstenaars over 'de functie van kunst in een sociale en economische context'. Vrijdag spreekt om 11 uur Anna Best en om 14 uur Henrich Sachs.

Tussen Monotypie en Fotokopie brengt 'de mooiste, meest bijzondere, bizarre en vernieuwende' uit de wereld van de drukkunst. Tot en met 13 maart in het Grafisch Atelier Utrecht, Plompetorengracht 4.

Velp

Kunsthuis 13, Kastanjelaan 13, presenteert in 'Van een immens contrast' werk van Agnes van Rijen, Jikke van de Waal-Bijma en Peter Colstee, 19 februari t/m 21 maart.

Zutphen

Zes kunstenaars, Pieter Holstein, Erik Buijs, Petra Hartman, Hester Oerlemans, Frank Bezemer en Lee Eun Young, werkten samen met zes groepen kinderen voor het maken van zes tentoonstellingen. De resultaten zijn t/m 5 april te zien in Museum Henriette Polak.

Meer over