BEELDENDE KUNST

Onderdeel van het Triple X festival op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam is de internationale expositie Territoria (tot en met 28 augustus)....

In de Oude Kerk in Amsterdam begint zaterdag de tentoonstelling Portugal en de Ontsluiting van de Wereld.

In Galerie Boomerang, Boomstraat 12 in Amsterdam tot en met 18 september The Summer Show met werk van twaalf Australische kunstenaars, onder wie enkele Aboriginals.

Het Dordrechts Museum herdenkt de vorige week overleden Kees Verwey met een kleine tentoonstelling van zijn werk. Tot half oktober.

Onder het motto 'Op bezoek bij de kunstenaar' stellen zestien kunstenaars op de Veluwe de hele maand augustus hun atelier open. Op de VVV-kantoren ligt een routebeschrijving.

Vandaag en zaterdag nog op het strand van Katwijk, bij 't Zeepaviljoen, een Zomer Schilder Festival onder leiding van Siert Dallinga, Peter Klashorst en Jan de Beus.

In Pulchri Studio in Den Haag begint zaterdag een tentoonstelling van de schilder Arnold Smith, lid van Pulchri sinds 1931, die onlangs overleed. In Pulchri tot en met 24 augustus eveneens een tentoonstelling van schilderijen en tekeningen van Alex Tegelaers.

Het Stedelijk Museum Schiedam viert zijn 95-jarig bestaan met een groot overzicht van de eigen collectie, van Appel tot Zadkine. Bij die gelegenheid is de gelijknamige collectiecatalogus uitgegeven. Tot en met 2 september.

Het Paleis in Den Haag presenteert de collectie Marvin en Janet Fishman. Deze verzameling van 'Entartete Kunst' laat het verzet zien van Duitse kunstenaars tegen het opkomend fascisme in het Interbellum. Werken van Dix, Grosz, Nussbaum en Heartfield. Tot en met 1 oktober.

In Galerie Vromans, Gebouw Atrium (Stravinskylaan 3101) in Amsterdam grafisch werk van Bram van Velde en een overzicht van meer dan vijftig keramisten. Tot en met 24 september.

Twintig leden van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers exposeren op landgoed Hiemstrastate te Hooghalen in Drenthe en De Ennemaborgh in Midwolda in Groningen. Tot en met 27 augustus.

In het Van Goghmuseum in Amsterdam een overzicht van Maurice Denis, een van de grondleggers van de Nabis-groep in 1888. Tot en met 17 september.

In De Appel in Amsterdam video's en sculpturen van de in Berlijn wonende en werkende Asta Gröting, die rubber, glas, ijzer en silicone gebruikt. Tot en met 27 augustus.

In het Kunsthuis in Velp de zomerexpositie Bezielde bezetenheid met sculpturen van Martin van Oel en Lenny van Vugt, foto's van Toon Roest en installaties van Doro Krol. Tot en met 10 september.

De tweede Lagoon-tentoonstelling in W 139 in Amsterdam (Warmoestraat 139) heet Ill seen ill said. Tien kunstenaars onderzoeken de grenzen van de schilderkunst en die van het materiaal van de schilder. Tot en met 27 augustus.

Een zomerlied in 30 coupletten is een selectie van werk uit de collectie van het Van Reekum Museum in Apeldoorn van dertig kunstenaars, onder wie Helen Frik, Klaas Gubbels, Peter Struycken en Carel Visser. Tot en met 3 september.

Museum Kempenland heeft ook een keuze uit de eigen collectie samengebracht: Zonnig Kempenland toont het ambachtelijke en boerenleven van het Kempenland. Tot en met 3 september in de Steentjeskerk in Eindhoven.

(No) Vacancies is een tentoonstelling van Finse en Nederlandse kunstenaars in Amsterdam: Arti et Amicitiae (Rokin 112), Apunto (Lijnbaansgracht 316) en Lumen Travo (Lijnbaansgracht 314). Met onder meer werk van John Körmeling en Krijn de Koning. Tot en met 6 augustus.

De videotapes en installaties van de Newyorkse kunstenaar Bill Viola, die een bizarre, chaotische en tegelijk ook serene sfeer oproepen, gaan over de condition humaine. In het Van Abbemuseum, op de Eindhovense Vonderweg, een installatie met vijf projectieschermen - 'stations' - waarop beelden van het menselijk lichaam onder water worden geprojecteerd. Tot en met 3 september.

Het Arnhems Gemeentemuseum viert zijn 75-jarig bestaan met een drietal exposities die 'de collectie' belichten. Beeld in zicht, tot en met 27 augustus, toont alle sculpturen uit de verzameling.

In de Commanderie van Sint Jan in Nijmegen Cobra-kunst en aan Cobra verwante kunst, afkomstig uit particuliere verzamelingen. Tot en met 3 september.

Nog tot en met 27 augustus in de Amsterdamse Beurs van Berlage de wondere wereld van Dalí.

Meer over