BEELDENDE KUNST

Amsterdam..

Op 3 november opent in Arti et Amicitiae Sandberg zoveel, een keuze uit 10 jaar autonome kunst van het Sandberg Instituut, een experimentele opleiding 2de fase kunst.

Metis NL (Keizersgracht 548): nieuw werk van Nicolas Dings, 3 t/m 25 november.

Buro Empty (Willemsparkweg 17): 'The inhibited transport' van Danne van Schoonhoven, 4 november t/m 3 december.

Museum van Loon (Keizersgracht 672): in Home is where the heArt is, een tweejaarlijkse tentoonstelling voor hedendaagse kunstenaars, exposeren Franz Ackermann, Atelier van Lieshout, Otto Berchem, Maurizio Cattelan, Martin Creed, Jeroen Eisinga, Ram Katzir, Job Koelewijn, Steve McQueen, Richard Wright en Edwin Zwakman. De titel verwijst naar het nomadisch bestaan van het internationale kunstcircuit hedentendage.

Stedelijk Museum: een videoregistratie van en een keuze uit het fotografisch oeuvre van de Nederlandse choreograaf Hans van Manen, ter gelegenheid van de Erasmusprijs die Van Manen op 3 november in ontvangst zal nemen (t/m 26 november); For Real toont de kunstwerken die in aanmerking komen om door het Stedelijk te worden aangekocht (t/m 10 december). Cold Fusion is een overzicht van Rob Birza (t/m 26 november); schilderijen en prenten van A.R. Penck, en etsen, litho's en houtsneden van Asger Jorn, t/m 12 november; recente aanwinst van Gilbert & George, nieuwe schilderijen van Jörg Immendorff en beelden van Roos Theuws, t/m 19 november.

Van Gogh Museum: Licht! Het industriële tijdperk 1750-1900, een tentoonstelling over kunst & wetenschap, technologie & samenleving. Uitgebreid aandacht voor de specifieke rol van kunstenaars in de evolutie van het licht (t/m 11 februari).

Breda

De Beyerd (Boschstraat 22): Held op stokken, de kunst van het vogelverschrikken voert de bezoeker met schilderijen, foto's, tekeningen, film, prenten, installaties en muziek, mee naar de wereld van de vogelverschrikkers (t/m 12 november; www.go.to/heldopstokken.nl).

Deventer

Onlangs opende achitectuurcentrum Rondael zijn deuren met een tentoonstelling over zijn architect Jan Diederik Postma. In het CBK, Laboratoriumplein 1, de Grote Postma Tentoonstelling: zestien kunstenaars met de achternaam Postma presenteren zich daar, van 4 november t/m 14 januari.

Dordrecht

Rosemin Hendriks, Wouter van Riessen en Aafke Bennema worden als verwante kunstenaars bestempeld. Voor Helder in het Dordrechts Museum kozen ze ieder een expositiepartner uit waarmee zíj zich verwant voelen. Het zijn respectievelijk Juul Kraijer, Leif Trenkler en Klaasje Vroon. Helder, t/m 19 november. Zondag om 15 uur een gesprek tussen de zes kunstenaars en Alex de Vries (samensteller, Akademie voor Kunst en Vormgeving Den Bosch) en een lezing over de tentoonstelling door Moniek Peters (conservator).

Eindhoven

Op de TU Eindhoven (Den Dolech 2) interactieve installaties van zeven internationale kunstenaars: Holger Förterer, David en Ulrike Gabriel, Nigel Johnson, Geert Mul, Miroslaw Rogala en Naoko Tosa. Art in Output, van 2 t/m 23 november.

Van Abbe Museum (Vonderweg 1): Twisted - Urban and Visionary Landscapes in Contemporary Painting, hedendaagse schilderkunst die niet naar de realiteit verwijst van o.a. Hans Broek, Chris Finley, Dexter Dalwood, Michael Raedecker, David Thorpe en Sharon Ellis. Tot en met 26 november.

Groningen

Directeur versus Student is een project in Niggedijker (Hofstraat 21), waarin werk van Jos Houwling, Sipke Huismans en Albert van der Weide, drie directeuren van een academie of tweede fase-opleiding beeldende kunst (van 28 oktober t/m 12 november); zij kozen ook werk van studenten en oud-studenten (18 november t/m 12 november).

Haarlem

Teylers Museum (Spaarne 16): Reizen door stad en land een collectie oude landschapstekeningen en stadsgezichten van grote meesters uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden, van o.a. Hans Bol, Jan van Goyen, Jacob van Ruisdael, Rembrandt van Rijn, Aert Schouman en Jacob Cats. Tot en met 3 december.

Frans Halsmuseum: Kinderen op hun mooist met kinderportretten uit de 16de en de 17de eeuw, t/m 31 december.

Leiden

Rijksmuseum van Oudheden: Farao's van de Zon is een expositie over de befaamde farao Achnaton. Van 3 november t/m 18 februari.

Leeuwarden

Fries Museum: architectenduo André Staalenhoef en Jacob Borren van Bonnema Borren Staalenhoef Architecten uit Hardegarijp zetten vanaf 4 november Buro Leeuwarden op zijn kop met een ruimtevullende installatie, die aan de haal gaat met perspectieven. Goud, van 4 november t/m 31 december; in De Zilveren Eeuw Fries 17de-eeuws pronkzilver (t/m 7 januari); Auke Sonnega (1910-1963) een fervent schilder van Indië (t/m 26 november).

Maastricht

Bonnefantenmuseum: overzicht van films, video's en fotosequenties, alsook sculpturen en installaties van de Zwitserse kunstenaar Roman Signer. Onder de titel 'Roman Signer: Works 1971-2000' zijn tachtig werken van deze kunstenaar bijeengebracht, die zijn inventiviteit blootleggen en inzicht geven in de samenhang van Signers oeuvre (t/m 28 januari).

Middelburg

In De Kabinetten van de Vleeshal (Zusterstraat 7): recente olieverfwerken en gouaches van Marenne Welten, t/m 10 december.

Nijmegen

Extrapool (Tweede Walstraat 5): in Destillaat 3 op 3 (20 tot 22 uur), 4 en 5 november (13 tot 17 uur) presenteren zich 24 kunstenaars, afgestudeerd aan de academies in Arnhem, Breda, Den Bosch, Enschede, Tilburg en Utrecht.

Rotterdam

Klagen zit Nederlanders in het bloed. Het nieuwe multimediapand 25kv, Lloydstraat 7-17 wijdt er de openingsexpositie aan met videoinstallaties, sculpturen, soundscapes, fotografie, tekeningen en schilderijen van zeventien beeldend kunstenaars. Van 4 t/m 7 november.

Duende (Tamboerstraat 9): Puddles heet het uitwisselingsproject tussen Japan en Nederland, waarin in Nederland werk wordt gepresenteerd van vier Japanse kunstenaars. Het zijn Kenji Shigei (van 1 t/m 30 november in Museum van Nagsael, Botersloot 40), Yuri Shibata en Shuji Mizutome en Michiyo Shakunaga (van 2 november t/m 3 december in TENT, Witte de Withstraat 50).

Centrum voor hedendaagse kunst Witte de With (Witte de Withstraat 50): installaties van de Spaanse Eulàlia Valldosera die speelt met licht, schaduw, spiegeling en beweging (t/m 3 december).

Kunsthal: Jezus in de Gouden Eeuw met ruim honderd schilderijen van Vlaamse en Hollandse meesters uit de late 16de en de 17de eeuw (t/m 7 januari).

Sittard

Het Domein (Kapittelstraat 6): Les Amants Lunatiques, tekeningen van eigentijdse jongeren door Emmanuelle Mafille, 5 november t/m 10 december; De verzameling geeft een beeld van de nieuwe aanwinsten in de collectie hedendaagse kunst, 7 november t/m 10 december.

Utrecht

Centraal Museum: een overzicht van het complete oeuvre van Dick Bruna. Voor onbepaalde tijd.

In het Centraal Museum (Nicolaaskerkhof 10) de tentoonstelling Levitatie, recente tekeningen van Roland Sohier, t/m 3 december.

Flatland Galerie (Lange Nieuwstraat 7): Master Forever masterpor traits by Swip Stolk, is een serie brutale zelfportretten die kunstenaar/ontwerper Swip Stolk maakte in de geest van Rembrandt. Stolk, huisontwerper van het Groninger Museum, werd onlangs met een groot overzicht in dat museum geëerd. Van 4 november t/m 13 januari.

Moira (Wolvenstraat 10): kusproject van Chantal Spieard, 4 t/m 26 november.

Meer over