BEELDENDE KUNST

Amsterdam..

Virtuele rechtszitting in het Theatrum Anatonicum van De Waag, op 19 november (21 uur) door de Maatschappij voor Oude en Nieuwe Media in samenwerking met het Guggenheim Museum Soho (New York).

Werk van Jan Willem Maris in AdK Actuele Kunst, Weesperzijde 188. Van 19 november t/m 18 december.

Margarine, een multidisciplinair kunstproject met performances, kunst, eten, muziek en dans, van 18 t/m 20 november (20 uur, do. en za. reserveren) in de Graansilo. Van 21 t/m 25 november kunstexpositie.

Expositie van Aloysius Donia in Galerie Ferdinand van Dieten - d'Eendt, van 20 november t/m 23 december.

Tekeningen van Merina Beekman van 20 november t/m 22 december in galerie Slewe, Kerkstraat 105a.

In Megabitches, Van der Hoopstraat 45, fotografisch werk van Willem Wits (Megabitches). Van 21 november t/m 31 december.

Stedelijk Museum: dertig tekeningen van Willem de Kooning uit de verzameling van Museum Overholland, t/m 9 januari; objecten en tekeningen van Michel Huisman, t/m 16 januari; Glad IJs, een selectie uit aankopen van de afgelopen twintig jaar, die volgens het museum model staan voor de jaren '80 en '90. Met werk van Rob Birza, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas, Douglas Gordon, Damien Hirst, Jeff Koons e.a., t/m 9 januari.

Supercalifragilisticexpialigetisch!, werk van zeven jonge Duitse kunstenaars in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, t/m 28 november.

In het Van Gogh Museum tekeningen en schilderijen van Jean-Francois Millet, t/m 9 januari; zeventien werken van Van Gogh uit de collectie Gachet. Daarnaast stukken van Cézanne, Guillaumin, Pissarro, Monet, Renoir en Sisley in Van Cézanne tot Van Gogh, t/m 5 december.

Het Rijksmuseum toont t/m 9 januari prentkunst van Antoon van Dyck (1599-1641).

Arnhem

Installatie van Experimental Jetset in De Gele Rijder, Korenmarkt. Van 24 november t/m 19 december.

Magie en zakelijkheid. Realistische schilderkunst in Nederland 1925-1945 in het Museum voor Moderne Kunst, met werk van o.a. Charley Toorop, Dick Ket, Carel Willink en Pyke Koch, t/m 7 februari.

Assen

Het kunstenaarscollectief GR95 werkte nauw samen met gedetineerden. Ze exposeert van 18 november t/m 8 januari in het gebouw van de Reclassering, Pelikaanstraat 2.

Schilderijen van Sam Drukker uit 1991-1999 in het Drents Museum, t/m 6 februari.

Breda

Alle schilderijen van Co Westerik van 21 november t/m 9 januari in De Beyerd, Boschstraat 22.

Delft

Sculpturen en tekeningen van Thomas Bernstein in Galerie de Zaal, Koornmarkt 4. Van 20 november t/m 16 januari.

Den Bosch

Tentoonstelling door kunstenaarsinitiatief St. KW 14 in elf woonhuizen in de binnenstad met als thema 'het interieur': Kamerschatten. Tot en met 28 november in o.a. Clarastraat 25, tel. 073-6143411.

Den Haag

Het Mauritshuis toont zelfportretten van Rembrandt in de tentoonstelling Rembrandt zelf. Vijfentwintig schilderijen plus dertig tekeningen en etsen. Tot en met 9 januari

Ede

Schilderijen, aquarellen en tekeningen uit de periode 1800-1960 in Kunsthandel Simonis & Buunk, Notaris Fischerstraat 28-32. O.a. Corneille en Appel, de Ploeg en de Bergense school. Van 19 november t/m 4 december.

Eindhoven

Van Abbemuseum, t/m 9 januari: de aanwinsten uit de beleidsperiode van Edy de Wilde (museumdirecteur van 1946-1963). Met werk van o.a. Charley Toorop, Piet Mondriaan en Hendrik Chabot; in dezelfde periode korte films en diawerken van Ger van Elk, schilderijen van Michael Raedecker (winnaar van de John Moores Prijs) en een serie etsen van Nono Reinhold.

Enschede

Het nieuwe kunstenaarsinitiatief Villa de Bank, Espoortstraat 182, exposeert van 23 november t/m 19 december.

Spotprenten over haarmode in de achttiende eeuw, uitgegeven door het Londense echtpaar Darly) in Rijksmuseum Twenthe, van 20 november t/m 16 januari.

Franeker

Schilderijen over honderd jaar feest in Nederland, van 21 november t/m 17 januari in Museum 't Coopmanshûs.

Goes

In galerie Van den Berge, Wijngaardstraat 3 werk van Wido Blokland. Van 21 november t/m 24 december.

Groningen

Oog in oog, videoinstallaties en foto's van hedendaagse kunstenaars over kijken en bekeken worden in de maatschappij. Van 19 november t/m 17 december in het Harmoniegebouw, Oude Kijk in 't Jatstraat 26.

Het Groninger Museum: t/m 4 juni Haks was here! 5 jaar Groninger Museum, de eigen collectie eigentijdse kunst en design; t/m 5 december De kleuren van Struycken, een overzicht van het oeuvre van computerkunstenaar Peter Struycken.

Haarlem

De Vishal, Grote Markt 20, t/m 6 december: werk van Inge Evers, computerwerken en fotocollages van Suzanne de Wit, en foto's van Jocelyne Moreau.

Kampen

Tachtig etsen van de Spaanse kunstenaar Francisco Goya: 'Los Desastres de la Guerra', in Stedelijk Museum Kampen, t/m 30 december.

Leiden

In het Rijksmuseum van Oudheden Ritueel en Schoonheid. Antieke meesterwerken uit het Miho Museum, Japan. Van 19 november t/m 19 maart.

Maastricht

Installaties, kleding, portretten, tekeningen en schilderijen van zeven kunstenaars: Blink, in de voormalige brandweerkazerne aan de Capucijnenstraat 21 (georganiseerd door Hedah), van 20 november t/m 12 december.

In Hedah, Cortenstraat 3, van 20 november t/m 12 december installaties van Nicolette Pot en André Groothuizen.

Middelburg

Honderd boeken van meer dan 40 beeldend kunstenaars, t/m 11 december in de Zeeuwse Bibliotheek.

Otterlo

Schilderijen en werken op papier van Isaac Israels, t/m 2 januari in het Kröller-Müller Museum.

Rotterdam

Tekeningen en schilderijen van William Anthony en foto's ('zelfportretten') van Bert Sissingh/Sjoukje Boersma in galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55. Van 21 november t/m 19 december.

Witte de With probeert in Stimuli met klassiek moderne en hedendaagse werken de toeschouwer in toestand van hypnose, extase, trance of shock te brengen. Met Marcel Duchamp, Piero Manzoni e.a. Van 21 november t/m 13 februari.

In Tent. - Centrum Beeldende Kunst, Witte de Withstraat 50, van 19 t/m 28 november werk van Soichi Arichi/ Takashi Sasaoka in het kader van Puddles, (een uitwisselingsproject tussen Japan en Nederland) en t/m 5 december Hulya Yilmaz/Charlotte Schleiffert.

Boijmans Van Beuningen: t/m 9 januari schilders uit de Gouden Eeuw als Cornelis Holsteyn en Jacob Backer in de tentoonstelling Hollands Classicisme.

Tilburg

In Museum De Pont een overzicht van de schilderijen van Marc Mulders, die symbolen van lijden schildert die staan voor hoop op een beter leven, t/m 9 januari.

Venray

Derde deeltentoonstelling van De wereld volgens... België in het Odapark, Merseloseweg. Berlinde de Bruyckere, Peter Buggenhout en Ulrike Bolenz exposeren beelden in het park. Tot en met 31 december.

Voorburg

Werk van schilder Vilmos Huszar, vormgever Piet Zwart en architect Jan Wils, die een belangrijke rol speelden in de eerste jaren van 'de Stijl'. In Museum Swaensteyn, van 20 november t/m 19 maart.

Meer over