BEELDENDE KUNST

De tentoonstelling Cobra en later omvat werken van Karel Appel, Corneille, Eugène Brands en Antoon Rooskens. In het Stedelijk Museum, Doelenstraat 5, t/m 29 juni....

Alkmaar

Amstelveen

In het Cobra Museum de zomertentoonstelling Keerpunten en raaklijnen in de kunst na 1945. Over de Cobrabeweging en andere moderne (experimentele) richtingen in de naoorlogse kunst in Nederland (t/m 28 september).

Amsterdam

In het Stedelijk Museum een gelegenheidstentoonstelling uit de eigen collectie die directeur Rudi Fuchs heeft samengesteld vanwege de Eurotop in Amsterdam op 16 en 17 juni. Europa Rondom toont werk van kunstenaars die afkomstig zijn uit één van de vijftien lidstaten van de Europese Unie. Tot en met 14 augustus..

In het Koninklijk Paleis een tentoonstelling over het werk van 17de-eeuwse schilders die zich lieten inspireren door het gebouw van bouwmeester Jacob van Campen (1595-1657). Tot en met 7 september.

Onder de titel Het Naakt toont het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum een keur aan prenten en tekeningen met het thema naakt door de eeuwen heen; van Rembrandt en Dürer tot moderne kunstenaars als Matisse, Degas en Gauguin. Tot en met 3 augustus.

Acht kunstenaars zijn in het kader van de Spinoza-manifestatie uitgenodigd uit te zoeken wat het leven en/of het werk van de filosoof Benedictus Spinoza (1632-1677) betekent voor het eigen oeuvre. Bij Arti et Amicitiae, tot en met 6 juli.

De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, presenteert t/m 17 augustus Blueprint, een groepstentoonstelling met werken van Fiona Banner (G-B), Uta Barth (D/VS), Pierre Bismuth (F), Joseph Grigely (VS), Claude Heath

(G-B), David Shrigley (SC), Hiroshi Sugimoto (J) en Erik Weeda (NL).

In galerie Jansen-Kooi, Kerkstraat 301, tot en met 12 juli gouaches, schilderijen en objecten van Nico Lootsma en tekeningen en schilderijen van Wiebe Bloemena.

Montevideo/TBA, Keizersgracht 264, van 14 juni t/m 26 juli 'Songs of Innocence' van Lydia Schouten en 'Portretten' van Jozef van der Heijden.

In het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, een tentoonstelling van Twan Janssen en Sands Murray, t/m 6 juli.

Het Amsterdam Historisch Museum vroeg Herman Gordijn 'zijn' Amsterdam uit te beelden, hetgeen heeft geleid tot een nieuwe reeks tekeningen, etsen en schilderijen (t/m 28 september).

Apeldoorn

Bij stichting Archipel een tentoonstelling met onder meer linoleumsnedes, linoleumschilderijen, linoleumsculpturen van de uit Curaçao afkomstige beeldend kunstenaar David Bade. Verder zijn er piepschuimsculpturen, houtskool- en kleitekeningen te zien. Archipel (Vosselmanstraat 402), t/m 29 juni.

Den Haag

In Panaroma Mesdag t/m 27 juli de tentoonstelling G.H. Breitner: de oorsprong van het moment. Recent onderzoek wees uit dat de fotografische blik van Breitner in het panaroma, Scheveningen in 1880, voor het eerst zichtbaar werd. Met foto's, schetsen en stadsgezichten.

Op de eerste etage van Museum Het Paleis kijken dertig dandy's de bezoeker aan. Portretten van figuren als Oscar Wilde en Charles Baudelaire zijn onder die noemer bijeengebracht in de tentoonstelling De Dandy - Mode, Kunst en Literatuur. In Museum Het Paleis, t/m 31 augustus. In het Louis Couperusmuseum loopt ondertussen de expositie 'Een Dandy Declameert; Louis Couperus als voordrachtskunstenaar' (t/m 26 april 1998).

In Galerie Novelles Images, Westeinde 22, beelden en tekeningen van Liet Heringa, schilderijen van Ivo Kamphuis en werken op papier van William Landhout. Van 14 juni t/m 16 juli.

De expositie Kunst op vleugels. Rond een herenigd drieluik van Gerard David toont uit de late Middeleeuwen zowel complete drieluiken als losse zijluiken van Hollandse, Vlaamse en Duitse kunstenaars. In het Mauritshuis, tot en met 22 juni.

Dordrecht

Het Dordrechts Museum toont nu 58 schilderijen, 120 prenten/tekeningen en persoonlijke bezittingen van Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862). 'B.C. Koekkoek, prins der landschapsschilders', t/m 31 augustus.

Enschede

Rijksmuseum Twenthe toont tot en met 31 augustus moderne en hedendaagse kunst uit de eigen collectie. Met werk van Ben Akkerman, Charl van Ark, Arno Kramer, Joseph Semah, Peter Struycken e.v.a.

Groningen

In Galerie Sign, Winschoterkade 10, van 14 juni t/m 12 juli schilderijen van Rik Hagt.

In de beeldentuin Maupertuus tonen Paul Amey, Herman Bertelds, Peter Konitz en anderen t/m 31 oktober hun nieuwste beelden. In galerie Katuin t/m 3 juli werk op papier van Jef Diederen.

Haarlem

In Teylers Museum ruim tachtig affiches van de Duitse steendrukker Adolph Friedländer. Hij ontwierp grote, kleurrijke affiches voor de kermis en het circus, die tienduizenden bezoekers op de been brachten. Hooggeëerd publiek, Friedländeraffiches 1875-1925, t/m 7 september.

Ruim 90 stads- en dorpsgezichten zijn bijeengebracht van Cornelis Pronk in de tentoonstelling Pronk met pen en penseel in de Vleeshal op de Grote Markt, t/m 17 augustus.

Kampen

Bij Stichting Kunstruimte, Engelenbergplantsoen 5a, wordt 14 juni om 16 uur de tentoonstelling Aus Berlin geopend van Silvia Reichwein, Jan Ziegler en Susan Turcot. In de videowand Martin Dammanns 'Ballspiel'.

Kortenhoef

Kunst aan de Dijk bestaat 25 jaar en viert dat in het Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk met een retrospectief van grote meesters die de afgelopen 25 jaar in Kortenhoef te zien waren, aangevuld met nieuw werk. Werk van o.a. Weissenbruch, Gabriël, Koch, Ket en Breitner. Tot en met 21 juni.

Laren

Het Singer Museum wijdt een overzichtstentoonstelling aan de Franse schilder Henri Le Sidaner (1862-1939). Tot en met 22 juni.

Leiden

In Museum Boerhaave t/m 19 oktober de expositie Het Groene Goud, botanische kennis & gewin.

Maastricht

Het Bonnefantenmuseum toont een overzicht van grafisch ontwerper Jacques Janssen. Tot en met 7 september.

Middelburg

In de hal van de Zeeuwse bibliotheek een expositie van boeken over zijde en zelfs boeken van zijde. Van zijdeworm tot boekenworm, t/m 12 juli.

Rotterdam

In Museum Boijmans van Beuningen wordt is vanaf juni de tentoonstelling Inktvraat te zien. De titel is ontleend aan het chemische proces dat papier aantast waarop met ijzergallusinkt is gewerkt. Tekeningen van Rembrandt, Guernoci, Claude Lorrain en Van Gogh worden erdoor bedreigd. De expositie toont voorbeelden van inktvraat uit Nederlandse musea, archieven en bibliotheken. Tegelijkertijd opent de tentoonstelling over behoudsprojecten van moderne kunst. Tot en met 8 september.

In de Kunsthal van 14 juni t/m 5 oktober de tentoonstelling Monet, Van Gogh, Picasso en vele anderen. Hoogetepunten uit een Haagse collectie. Ongeveer 120 werken uit de periode 1820-1975 afkomstig van het Haags Gemeentemuseum.

In Witte de With de tentoonstelling Mest, Brandnetels en Paardebloemen van de Belgische kunstenaar Michel François. Met videoproducties, afgietsels van TL-buizen, objecten en beelden. Tot en met 27 juli.

In het Centrum Beeldende Kunst zijn vanaf 14 juni antiracisme-affiches van bijna twintig kunstenaars te zien. Opening is vrijdag om 17 uur met een optreden van de hiphop-band Bonecrushin'.

Scheveningen

Onder de titel Brandend Zand presenteert Museum Beelden aan Zee t/m 5 oktober een tentoonstelling die het mensbeeld in de monumentale keramiek als uitgangspunt heeft.

Tilburg

De Pont, stichting voor hedendaagse kunst, toont microstructuren van Arnulf Reiner t/m 31 augustus, Wilhelminapark 1.

Utrecht

In het Centraal Museum de tentoonstelling De Bruiloftsreportage, samengesteld uit de collectie hedendaagse tekeningen van de Provincie Utrecht. Tot en met 29 juni.

Studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) bivakkeren 12 en 13 juni nog op Simonsplaat, midden in de Waddenzee. Hun bewegingen zijn te volgen op Internet, ook door de achterblijvers in Utrecht, die de expeditieleden met een modem bezighouden. Http://www.hku.nl.

Vlissingen

In Watertoren HK, Vlissingsestraat 239, t/m 6 juli Das Glauben, das Wissen und der Zweifel. Werk van Bettina Gruber, David Smithson en Ulrich Tillmann.

Meer over